Zespół Downa
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- 83koper83
- rasowy masterfulowicz
Zespół Downa
Temperatura wokółaborcyjnej debaty nie mogłaby chyba być wyższa, niż obecnie. Aby trochę uspokoić nastroje i odejść od niezdrowych emocji, porozmawiajmy o konkretach. Czy doradzilibyście waszym partnerkom aborcję w razie wykrycia przypadłości określanej potocznie mianem zespołu Downa u płodu?

Kerosene keeps me warm.
- Lukass
- zahartowany metalizator
Re: Zespół Downa
Dużo śmieszkowania, a zespół Downa zwykle niesie z sobą masę komplikacji zdrowotnych. Większość ludzi z tą chorobą nie będzie szczęśliwie żyć niczym Korki czy Maciek z Klanu. Nie wiem, dlaczego akurat ta przypadłość stała się symbolem zakazu aborcji eugenicznej - ona jest poważna i zwykle prowadzi do dość szybkiej śmierci.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- TheDude
- mistrz forumowej ceremonii
Zdarzają się ludzie z tą chorobą, którym udaje się nawet samodzielnie funkcjonować, zdobyć wykształcenie i jakiś fach, ale to są wyjątkowe przypadki. Trochę o tym czytałem i oglądałem materiały. Generalnie bardzo przejebana sytuacja i upośledzenie zarówno umysłowe jak i fizyczne. Gdybym miał przyprowadzić na świat człowieka, którego los to jeszcze większa i trudniejsza zagadka niż życie przeciętnego człowieka, to chyba jednak wolałbym mieć czyste sumienie i takiego potomka nie przywitać.
- sveneld
- zaczyna szaleć
Trudno na to jednoznacznie odpowiedzieć. To nie jest jednorodny zespół wad.
Po pierwsze stopień upośledzenia umysłowego bywa różny, od lekkiego, przy którym człowiek może funkcjonować przy minimalnej pomocy rodziców/opiekunów, aż do średniego, kiedy wymaga stałej opieki. Stopień upośledzenie umysłowego jest nie do określenia na etapie prenatalnym
Po drugie upośledzeniu umysłowemu przeważnie towarzyszą inne wady, głównie serca ( w tym ciężkie takie jak różne warianty Fallota, TGA lub zespół niedorozwoju lewego serca), część można korygować, ale to wielokrotne, ciężkie operacje. Wady układu sercowo-naczyniowego częscto można stwierdzić już w niskiej ciąży.
Ponadto jest jeszcze kwestia wieku rodziców, obecnie kobiety często rodzą ok. 40-tki, wtedy prawdopodobieństwo wad, w tym z. Downa wzrasta, a ile lat będą w stanie opiekować się niesamodzielnym dzieckiem - 30-35? A potem "opieka" państwa?
Osobiście myślę, że byłbym za terminacją ciąży w przypadku ciężkich wad towarzyszących zespoowi Downa. Oczywiście ostatecznie zdecydowałaby żona.
Po pierwsze stopień upośledzenia umysłowego bywa różny, od lekkiego, przy którym człowiek może funkcjonować przy minimalnej pomocy rodziców/opiekunów, aż do średniego, kiedy wymaga stałej opieki. Stopień upośledzenie umysłowego jest nie do określenia na etapie prenatalnym
Po drugie upośledzeniu umysłowemu przeważnie towarzyszą inne wady, głównie serca ( w tym ciężkie takie jak różne warianty Fallota, TGA lub zespół niedorozwoju lewego serca), część można korygować, ale to wielokrotne, ciężkie operacje. Wady układu sercowo-naczyniowego częscto można stwierdzić już w niskiej ciąży.
Ponadto jest jeszcze kwestia wieku rodziców, obecnie kobiety często rodzą ok. 40-tki, wtedy prawdopodobieństwo wad, w tym z. Downa wzrasta, a ile lat będą w stanie opiekować się niesamodzielnym dzieckiem - 30-35? A potem "opieka" państwa?
Osobiście myślę, że byłbym za terminacją ciąży w przypadku ciężkich wad towarzyszących zespoowi Downa. Oczywiście ostatecznie zdecydowałaby żona.
Ostatnio zmieniony 31-10-2020, 02:08 przez sveneld, łącznie zmieniany 1 raz.
Only dead fish flows with the stream...
- Tatuś
- weteran forumowych bitew
- Kontakt:
Chodzi o to by każdy decydował sam. Jeden będzie chował a drugi nie. Nie bądźmy jak kościół katolicki, który najmądrzejszy jest we wszystkim bo poczytał sobie jakieś stare książki a gówno wie o życiu.
Palę się do roboty jak ruska jednostka mobilizacyjna.
- nicram
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Zdecydowanie tak. Taki był mój warunek skropienia mojej laski moim świętym nasieniem, że gdyby okazał się być trisomik to wystrzeliwujemy go w kosmos nicości. Tutaj nie ma dla mnie żadnych przesłanek "za" utrzymaniem takiej ciąży.83koper83 pisze: ↑31-10-2020, 00:52Temperatura wokółaborcyjnej debaty nie mogłaby chyba być wyższa, niż obecnie. Aby trochę uspokoić nastroje i odejść od niezdrowych emocji, porozmawiajmy o konkretach. Czy doradzilibyście waszym partnerkom aborcję w razie wykrycia przypadłości określanej potocznie mianem zespołu Downa u płodu?
Oczywiście, jak ktoś ma inne zdanie w tej materii, to szanuję.
all the monsters will break your heart
-
Zlecilibyście zabicie swojego dziecka gdyby okazałoby się niepełnosprawne już w fazie prenatalnej?
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- SODOMOUSE
Przy okazji wywołania tematyki aborcyjnej, do przestrzeni językowej wdziera się
słowo letalny - Śmiertelny. Lethal Rec. hailsa, wydawca kvltowych Miasma, czy Unholy.
słowo letalny - Śmiertelny. Lethal Rec. hailsa, wydawca kvltowych Miasma, czy Unholy.
NYCHTS
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
https://www.youtube.com/watch?v=0aItxEaNx4o
Zygmunt Konieczny - Jańcio Wodnik (1994)
https://www.youtube.com/watch?v=CEqmNme7TF4
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
wszystko sprowadza się do arbitralnej odpowiedzi na jedno, nieproste pytanie: w którym momencie płód staje się dzieckiem?
i kontrpytanie dla Ciebie: patrzyłbyś spokojnie na śmierć swojej kobiety/żony przez ciążę zagrażającą jej życiu?
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
-
Odpowiedź brzmi: nie! Ale to całkiem inna kwestia, więc doprecyzuję: chodzi mi o sytuację gdy życie matki nie jest zagrożone i może urodzić takie chore dziecko.
Jeśli prawdę można wypowiedzieć tylko szeptem, oznacza to, że kraj został opanowany przez wrogów.
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
całkiem, nie całkiem - to nie Ty decydujesz, tylko ten kto będzie się potem mierzył z tym problemem przez całe życie. Najlepsze co możesz powiedzieć kobiecie to to, że będziesz wspierał jej decyzję - niezależnie od tego jaka będzie. Zdecydujesz się urodzić - masz u mnie wsparcie w wychowywaniu tego dziecka. Zdecydujesz się usunąć - zrozumiem i nie będę Ci czynił wyrzutów. No chyba, że wolisz "chuj mnie to obchodzi - masz to dziecko urodzić i basta bo MOJE przekonania zmuszają CIEBIE do tego żebyś urodziła".
-
Super. A gdybyśmy tak nie uprzedmiotawiali tego dziecka i spojrzeli z jego perspektywy na ten problem?Olo pisze: ↑31-10-2020, 09:24całkiem, nie całkiem - to nie Ty decydujesz, tylko ten kto będzie się potem mierzył z tym problemem przez całe życie. Najlepsze co możesz powiedzieć kobiecie to to, że będziesz wspierał jej decyzję - niezależnie od tego jaka będzie. Zdecydujesz się urodzić - masz u mnie wsparcie w wychowywaniu tego dziecka. Zdecydujesz się usunąć - zrozumiem i nie będę Ci czynił wyrzutów. No chyba, że wolisz "chuj mnie to obchodzi - masz to dziecko urodzić i basta bo MOJE przekonania zmuszają CIEBIE do tego żebyś urodziła".
- uglak
U jednego odpowiedź brzmi tak, a u innego nie, ale sednem obecnego kryzysu jest to, że w przeciwieństwie do Twojej ankiety ma zostać tylko jedna odpowiedź.
Guilty of being right
-
Na szczęście nigdy w Polsce nie było nawet projektu ustawy zmuszającej matki do rodzenia w sytuacji gdy jej życie jest zagrożone.
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
powtórzę - wszystko sprowadza się do arbitralnej odpowiedzi na jedno, nieproste pytanie: w którym momencie płód staje się dzieckiem?Pacjent pisze: ↑31-10-2020, 09:32Super. A gdybyśmy tak nie uprzedmiotawiali tego dziecka i spojrzeli z jego perspektywy na ten problem?Olo pisze: ↑31-10-2020, 09:24całkiem, nie całkiem - to nie Ty decydujesz, tylko ten kto będzie się potem mierzył z tym problemem przez całe życie. Najlepsze co możesz powiedzieć kobiecie to to, że będziesz wspierał jej decyzję - niezależnie od tego jaka będzie. Zdecydujesz się urodzić - masz u mnie wsparcie w wychowywaniu tego dziecka. Zdecydujesz się usunąć - zrozumiem i nie będę Ci czynił wyrzutów. No chyba, że wolisz "chuj mnie to obchodzi - masz to dziecko urodzić i basta bo MOJE przekonania zmuszają CIEBIE do tego żebyś urodziła".
-
Kwestia, o której rozmawiamy nie jest zależna od odpowiedzi na to pytanie ponieważ od początku jest to istota ludzka. To tak jak byśmy się zastanawiali, od którego roku życia mamy do czynienia ze starcem i czy w związku z tym można go już zabić.
-
- postuje jak opętany!
Jeżeli dla ciebie plemnik + komórka jajowa = człowiek to zapytaj zygotę jaki ma pogląd na tą sprawę.
We can't hear nothing
but propaganda and commercials, sermons and machine gun fire.
but propaganda and commercials, sermons and machine gun fire.
-
Dla mnie dziecko, dla nauki życie ludzkie. A jakie ma zdanie? Na to też odpowiada nauka. Wykazuje chęć do życia i do przeżycia.
- WaszJudasz
- zahartowany metalizator
Embrion nie ma żadnej perspektywy, w tym rzecz.
Oczywiście, że był. 4 lata temu. Autorstwa tego samego gangu, który sprowokował obecną sytuację: http://orka.sejm.gov.pl/Druki8ka.nsf/0/ ... le/784.pdf
Tak w ramach ciekawostki - Maciek z Klanu to postać, która radziła sobie w życiu dużo lepiej (samodzielność, emocje, pamięć), niż aktor, który go odgrywał.
Mózg powiększa się w czaszce, kiedy wody w rzece wzbierają. Wtenczas błony czerepu się wznoszą, przybliżając do czaszki.
-
Możesz wskazać na artykuł, który nakłada obowiązek urodzenia dziecka gdy życie matki jest zagrożone?