dyski w chmurze

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

dyski w chmurze

29-05-2024, 14:57

Dysk od google ma tylko 15gb.
Jak chce się więcej to trzeba płacić.
Tylko czy na smartfona z androidem dysk google'a to jedyna sensowna opcja?
Da się (tak aby miało to sens) płacić komuś innemu? Jeśli tak to komu?
Najważniejsze to aby na tym innym dysku z automatu zapisywały się zdjęcia i fimy (to zajmuje najwięcej miejsca) w podobny sposób jak na androidzie.
No i jeśli się da to czy są opcje (widziałem chyba w MS) aby jedno konto można było podzielić na 2 użytkowników (kobiecie też brakuje miejsca)?
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

Re: dyski w chmurze

29-05-2024, 15:08

Ja mam iPhone wiec używam iCloud. Ale pewnie bym google drive używał na androidzie. Ew. Dropbox który używałem dekadę temu lub oneDrive. Wszędzie jednak trzeba płacić.
Awatar użytkownika
tommek
weteran forumowych bitew
Kontakt:

29-05-2024, 15:17

https://www.microsoft.com/pl-pl/microso ... ud-storage
100 GB od Microsoft za 6 dych rocznie. Nie jest to dużo a ma te wszystkie opcje o których pisałeś, nie wiem tylko jak jest że współdzieleniem kont, fajnie działa na Windowsie.
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

Nie kombinował bym. Google chce 9 PLN za 100gb i można z 5 osobami się dzielić. A przez apke na telefonie masz chyba gdzieś opcje 200GB za 14 pln. Z tego co wiem ta oferta jest lekko ukryta ;)
Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

29-05-2024, 15:18

tommek pisze:
https://www.microsoft.com/pl-pl/microso ... ud-storage
100 GB od Microsoft za 6 dych rocznie. Nie jest to dużo a ma te wszystkie opcje o których pisałeś, nie wiem tylko jak jest że współdzieleniem kont, fajnie działa na Windowsie.
Ale to dla 1 osoby. On chce się dzielić ;)
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

29-05-2024, 19:05

Chmura MS całkiem spoko do pracy. Mam w robocie i fajnie to działa jako element całego tego ekosystemu MS-owego, którego u nas się uniknąć właściwie nie da. I bardzo fajnie działa współdzielenie danych, ale tylko z ludźmi, którzy mają własny dostęp. Jeśli ma to być używane na Androidzie i dla więcej niż jednej osoby, to raczej nie ma sensu i lepiej zostać przy Google.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

29-05-2024, 20:17

Lukass pisze:
29-05-2024, 19:05
Chmura MS całkiem spoko do pracy. Mam w robocie i fajnie to działa jako element całego tego ekosystemu MS-owego, którego u nas się uniknąć właściwie nie da. I bardzo fajnie działa współdzielenie danych, ale tylko z ludźmi, którzy mają własny dostęp. Jeśli ma to być używane na Androidzie i dla więcej niż jednej osoby, to raczej nie ma sensu i lepiej zostać przy Google.
Google dla firm ma to samo, a nawet lata temu (dla organizacji do 10 kont) było za darmo (i dla starych kont nadal jest, bardzo sobie to chwalę), ale empir raczej szuka rozwiązania taniego rozwiązania, a to obecnie takim nie będzie ;-)
Zakładam, że skoro tutaj pytasz to jesteś raczej przeciętnym użytkownikiem i urządzenie własnego magazynu w chmurze MS, Amazonu czy Googla odpada ;-)
Pozostają faktycznie różne gotowe usługi chmurowe - chyba każda poważniejsza pozwala na skonfigurowanie backupowania galerii w chmurze. Jeśli chcesz mieć wspólne konto z żoną to po prostu utwórzcie sobie dodatkowe (np. w ekosystemie Google), kupcie tam jakiś wyższy pakiet, zalogujcie się na obydwóch telefonach nim jako drugim kontem i ustawcie na nim synchronizacje na to drugie konto. Powinno działać bez żadnego problemu - ja tak robiłem jak jeszcze kilka lat temu byłem uparty i zamiast wybrać dualsima korzystałem z dwóch komórek, prywatnej i służbowej. Skoro wtedy działało bez problemu to teraz też powinno.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

01-07-2024, 16:30

Dzięki za wszystkie rady.

Chyba najlepsza opcja to
masterful pisze:
A przez apke na telefonie masz chyba gdzieś opcje 200GB za 14 pln. Z tego co wiem ta oferta jest lekko ukryta ;)
ODPOWIEDZ