na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?
Zapytalem wylacznie z ciekawosci, kol vicotnick wkleil link gdzie ow tworca kolumn sie wypowiada "Peter Wyoming" gdzie gada cos o przenoszeniu warunkow studyjnych do pokoju odsluchowego. Ale pamietam z rozmow z nim (sympatycxny choc troche przemadrzaly) ze ciagle np deprecjonuje legende Naka Dragona, w nitce mowi ze poczciwy (i swietny) JVC TD-V66 jest lepszy od Dragona.
Tak czy siak ciekawilo mnie czy ktos dlyszsl o legendarnych pacxkach Cambridge Acoustic ;)
Tak czy siak ciekawilo mnie czy ktos dlyszsl o legendarnych pacxkach Cambridge Acoustic ;)
woodpecker from space
-
- rasowy masterfulowicz
Celem życia nie jest przeżycie.
- Kilgore
- weteran forumowych bitew
Kabel sygnałowy RCA Albedo Flat-One
Konstrukcja tego modelu jest w pełni symetryczna, nieekranowana, przewodnikiem są srebrne taśmy. Zastosowana między innymi izolacja ”powietrzna” pozwala zniwelować tzw. pojemność dielektryka. Całość zabezpiecza przewód silikonowy z zewnętrzną otuliną koloru bordo. Wersja RCA konfekcjonowana wtykami o zmniejszonej rezystancji, dzięki posrebrzeniu ich grubą warstwą srebra, opcjonalnie z rodowanymi wtykami z miedzi berylowej.
Kabel doskonale „ułożony”, dźwięk spójny, bez wyostrzeń i dziur akustycznych. Bas szybki – dobrze kontrolowany, pełna, nasycona średnica-subtelna, wyważona góra oraz niespotykana w tym przedziale cenowym przestrzeń, rozciągnięta zarówno na boki jak i w głąb sceny muzycznej w naturalnych proporcjach. Popularnie ten charakter określany jako dźwięk „analogowy”.
Która wersja srebrne czy rodowane voodoo znaczy wtyki
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
- Rejwan
xD koles wydal z pół miliona na sprzęt do słuchania rolling stonsów, a mieszka w jakimś kurniku 35m^2
i jeszcze ten glosnik stojacy na wprost drzwi wejściowych do mieszkania, ludzie nie przestana mnie zadziwiac

ale przynajmniej pomyslal zeby bass reflect byl z przodu

To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
- SATYROS
- w mackach Zła
No żebyś się nie zesrał z tej zazdrościRejwan pisze: ↑16-01-2025, 19:13xD koles wydal z pół miliona na sprzęt do słuchania rolling stonsów, a mieszka w jakimś kurniku 35m^2
i jeszcze ten glosnik stojacy na wprost drzwi wejściowych do mieszkania, ludzie nie przestana mnie zadziwiac
ale przynajmniej pomyslal zeby bass reflect byl z przodui ta plazma panasonic xD

A przy okazji.... nigdy tam nie byłaś, gościa nie znasz.... i jak każda życiowa pizda płaczesz, bo nigdy w życiu nie kupisz sobie nawet pół takiego głośnika.
-
- rasowy masterfulowicz
"Wersja RCA konfekcjonowana wtykami rodowanymi z miedzi berylowej o zmniejszonej rezystancji"
Celem życia nie jest przeżycie.
-
- postuje jak opętany!
Nienznam sie na sprzęcie, ale ten Peter Wyoming pisze w taki sposób, że trudno mi go traktować poważnie.Triceratops pisze: ↑12-01-2025, 16:56No takl wlasnie gadal, i teraz nie wiem czy zrobilem zle czy dobrze, ze nie dalem sie namuwic ;/vicotnick pisze: ↑12-01-2025, 14:17Ponoć to najlepsze kolumny na świecie
https://forum.audio.com.pl/topic/94626- ... evolution/
- Triceratops
To, ze pisze jak bufon to nie jest powod, pelno w sieci gorszych zachowan. Jest specyficzny, rozmawia sie z nim dosc ciekawie i w teorii posiada spora wiedze na temat wielu sprzetow. A ,ze ma jakies tam zdanie na rozne tematy (np, ze JVC TD-V66 jest lepsze od Dragona) no to niemal kazdy na forach audio-stereo ma jakiegos hopla czy zdanie odrebne. Tak samo pamietam twierdzil, ze Pioneer CT-737 to jakis tam super sprzet, bo od 939 roznil sie tylko w szczegolach (co zazywaj bylo prawda, szczytowa seria byla zazwyczaj wyposazona albo w dodatkowa glowice i troche wodotryskow)
Jego wypowiedzi o kolumnach i otwarzaniu dzwieku studyjnego dotycza odtworzenia warunkow rejestracji dzwieku co jest dosc dziwne ale przeciez kiedys nawet do kolumn wyzszej klasy np do Cantonow D2 byl dolaczany mikrofon do pomiaru paramentrow pomieszczenia, ktory umozliwial korekte dzwieku wlasnie przez dopasowanie do gabarytow i otoczenia.
Faktem jest ze blaznuje i sie wymadrza. Z ciekawosci oczywiscie posluchalbym tych Grandmasterow i dlatego zapytalem czy ktos sie z tym zetknal.
Jego wypowiedzi o kolumnach i otwarzaniu dzwieku studyjnego dotycza odtworzenia warunkow rejestracji dzwieku co jest dosc dziwne ale przeciez kiedys nawet do kolumn wyzszej klasy np do Cantonow D2 byl dolaczany mikrofon do pomiaru paramentrow pomieszczenia, ktory umozliwial korekte dzwieku wlasnie przez dopasowanie do gabarytow i otoczenia.
Faktem jest ze blaznuje i sie wymadrza. Z ciekawosci oczywiscie posluchalbym tych Grandmasterow i dlatego zapytalem czy ktos sie z tym zetknal.
woodpecker from space
- Rejwan
no ale po co mi taki duzy glosnik, nie mam miejsca u siebie w mieszkaniu na takie kolubryny. wole miec wiecej przestrzeni niz ja zagracać. a JBL głośnik tez mam, flip6 i mi stykaSATYROS pisze: ↑16-01-2025, 20:39No żebyś się nie zesrał z tej zazdrościRejwan pisze: ↑16-01-2025, 19:13xD koles wydal z pół miliona na sprzęt do słuchania rolling stonsów, a mieszka w jakimś kurniku 35m^2
ale przynajmniej pomyslal zeby bass reflect byl z przodui ta plazma panasonic xD
Na prawdziwych zawistnych polaczków zawsze można liczyć.
A przy okazji.... nigdy tam nie byłaś, gościa nie znasz.... i jak każda życiowa pizda płaczesz, bo nigdy w życiu nie kupisz sobie nawet pół takiego głośnika.

To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
Jak coś ma 98 db skuteczności to bym to sprawdził bo to chyba jedyny parametr który realnie przekłada się na to "jak grają" a konkretnie na zdolność odwzorowania detali.
- Triceratops
- Bloodcult
A to bym się zastanowił czy aby nie mam zbyt dużo mocy na takie zabawy 
Ja przy 98 db mam w planach 8 watowe monobloki. A jakieś końcówki mocy po 200-500 watów... absurd panie...

Ja przy 98 db mam w planach 8 watowe monobloki. A jakieś końcówki mocy po 200-500 watów... absurd panie...
- Triceratops
Zeby przepuscic przez DAC trzeba transport cd podpiac przez coaxial? Czy przez rca tez?SATYROS pisze: ↑06-10-2024, 19:47Wczoraj dołożyłem do mojego sprzętu streamer i DAC-a.
Tak się złożyło że oba klocki były do kupienia razem, więc taki zestaw trafił pod mój dach.
Streamer jak streamer, widomo..
można słuchać muzy z sieci na większym sprzęcie.
Natomiast pozwolę sobie napisać kilka słów o DAC-u.
Jestem pod ogromnym wrażeniem co zrobił z jakością dźwięku, gdzie źródłem jest odtwarzacz CD. Nie spodziewałem się że zamiana sygnału cyfrowego na analogowy tak bardzo go poprawi .
woodpecker from space
-
- w mackach Zła
Z transportu do DAC idzie cyfrowo (np. przez coaxial, optical, USB), a wychodzi analogowo przez podwójne RCA albo podwójne XLRy.Triceratops pisze: ↑20-01-2025, 08:40Zeby przepuscic przez DAC trzeba transport cd podpiac przez coaxial? Czy przez rca tez?SATYROS pisze: ↑06-10-2024, 19:47Wczoraj dołożyłem do mojego sprzętu streamer i DAC-a.
Tak się złożyło że oba klocki były do kupienia razem, więc taki zestaw trafił pod mój dach.
Jestem pod ogromnym wrażeniem co zrobił z jakością dźwięku, gdzie źródłem jest odtwarzacz CD. Nie spodziewałem się że zamiana sygnału cyfrowego na analogowy tak bardzo go poprawi .
Dobry DAC potrafi sporo zmienić.
- Triceratops
Mam, od dawna lezy nie podlaczony, byl w komplecie z paczkami, tak sie ostatnio zaczalem zastanawiac, czy go nie wypchnac...pokombinuje. Podobno jest/byl dobry. Czym lepiej jedt coaxisl czy optyczny?
woodpecker from space
- Bloodcult
Teoretycznie optyczny daje większą gwarancje bezstratności na większe odległości. Tyle teorii. W praktyce wszystko zależy od wielu czynników.
- SATYROS
- w mackach Zła
Potwierdzam;)Elhaz_77 pisze: ↑20-01-2025, 09:23Z transportu do DAC idzie cyfrowo (np. przez coaxial, optical, USB), a wychodzi analogowo przez podwójne RCA albo podwójne XLRy.Triceratops pisze: ↑20-01-2025, 08:40Zeby przepuscic przez DAC trzeba transport cd podpiac przez coaxial? Czy przez rca tez?SATYROS pisze: ↑06-10-2024, 19:47Wczoraj dołożyłem do mojego sprzętu streamer i DAC-a.
Dobry DAC potrafi sporo zmienić.
- Triceratops
Ok. juz poczynilem pewne kroki. I takie pytanie, czy w wypadku uzywania korektora to dac ma byc miedzy transportem a korektorem?
woodpecker from space
- Bloodcult
Korektor !? Only full direct is real !
- Triceratops
Zawsze moge puscic bez korekcji, wstawilem go kiedys zeby miec komplet klockow z aplitunerem xD i grzech nie wlaczyc.
woodpecker from space