Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

Re: Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

14-10-2014, 09:32

jesli uzywacie takiego samego hasla do roznych serwisow to pora przestac (albo przynajmniej je zmienic)

https://blog.dropbox.com/2014/10/dropbox-wasnt-hacked/" onclick="window.open(this.href);return false;
Recent news articles claiming that Dropbox was hacked aren’t true. Your stuff is safe. The usernames and passwords referenced in these articles were stolen from unrelated services, not Dropbox. Attackers then used these stolen credentials to try to log in to sites across the internet, including Dropbox. We have measures in place to detect suspicious login activity and we automatically reset passwords when it happens.

Attacks like these are one of the reasons why we strongly encourage users not to reuse passwords across services. For an added layer of security, we always recommend enabling 2 step verification on your account.
Ostatnio zmieniony 14-10-2014, 10:14 przez uglak, łącznie zmieniany 2 razy.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

14-10-2014, 09:35

2 step verification ftw. Ale to pewnie zbyt wiele dla polaczkow i właścicieli produktów Apple
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

14-10-2014, 10:03

Biały pisze:to raczej kwestia nieodpowiednich sterowników, aniżeli samej grafiki. jak nie jesteś pewny to możesz posłużyć się jakimś programem do automatycznej aktualizacji sterów, np. Driver Booster
ew. to nie kwestia sterów, bo nadal mówisz o tym samym problemie czyli resetowanie do najmniejszej rozdzielczości? to może być coś z chłodzeniem, może wiatrak na karcie wysiadł - sprawdź temp. karty w biosie albo jakimś programem np. everest
Spróbuje jeszcze z tym Driver Boosterem. Dzięki.

Jak to nie pomoże to tylko jakiś informatyk może mi pomóc, no bo jak ja sobie sprawdzę temperaturę w jakimś biosie ;)

Za wysokie progi :D))
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Biały
w mackach Zła

14-10-2014, 10:40

nie musisz wchodzić w biosa, chociaż wcale trudne to nie jest :) jest od sracza programów do diagnostyki systemu i podzespołów, chociażby ten, który ci napisałem (everest)
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

14-10-2014, 10:56

Castor - a nie dzieje się to przypadkiem po zagraniu w jakąs grę, albo użyciu jakiegoś specyficznego programu, który zmienia rozdzielczość do swojego działania? Albo nawet po przełaczeniu się na full screen przy jakimś streamie video np. na youtube? A może naweet po wygaszeniu monitora i jego powrotnym uaktywnieniu?

Przyczyn może być multum, ale do tego potrzebne są bardziej szczegółowe dane - czy to karta zintegrowana czy zewnętrzna? To komp. stacjonarny czy laptop? Czy dzieje się to przy jakichś określonych operacjach czy "samo z siebie"? Jakiego systemu operacyjnego używasz i wreszcie - model płyty głównej, procesora, karty graficznej itp (jeżeli nie jest to laptop - jeżeli laptop to dokładny model laptopa i wersja systemu operacyjnego).

Jeżeli nie możesz przeinstalować sterowników ściągniętych ze strony producenta to możliwe, że ściągnąłeś sterowniki do innego/innej wersji systemu operacyjnego, albo że do Twojego systemu nie ma odpowiednich sterowników do tej karty co jest dosyć powszechnym problemem. (np. sprzęt został stworzony już tylko pod Win7 albo pod Win8, a ty chcesz kartę zainstalować na Win XP - ewentualnie odwrotnie).

Może to być też wina monitora LCD, który powraca do swojej natywnej rodzielczości, ale to by się działo raczej natychmiast po załadowaniu systemu.

Sprawdź w managerze urządzeń czy masz poinstalowane sterowniki do wszystkich urządzeń na kompie (chodzi głównie o chipset - chipset Intela potrafi robić takie rzeczy).
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
booshee
postuje jak opętany!

05-11-2014, 20:27

pomocy:
przy podpięciu syntezatora kablem USB A B (czy jak to zwą) do kompa, w głośnikach zaczynam słyszeć wysoki szmer, pisk:
coś takiego powiedzmy:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/7345145/noise_2.wav" onclick="window.open(this.href);return false;
także zabawa z MIDI odpada bo gdzieś tam w tle słyszę to gówno
czego już próbowałem:
różnych portów USB, głośniki czy słuchawki - bez różnicy, podpięcie urządzeń pod inną listwę niż komputer, różnych kabli, odłączenie wszystkich urządzeń USB od komputera poza synthem, okładów z szałwii, modlitw. Sprzęga gdzieś nie wiem gdzie, przebija napięcie gdzieś, nie wiem...pomóżcie
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

18-12-2014, 09:21

Mili moi!
Mam problem z pierdolonym win7. Być może to jest pierdoła, ale bardzo ułatwiała mi życie, otóż.
Nie wiadomo z jakiego powodu po uruchomieniu systemu, zniknęły mi ikony na pasku zadań u dołu po lewej stronie przy starcie. Miałem tam sporo skrótów, które w znacznym stopniu przyczyniały się do mojego lenistwa. Ki chuj jest strzelił, nie mam pojęcia.
Nie pomaga milionowy raz restart kompa, ani przywracanie systemu. Z tym przywracaniem to też nie wiem o co chodzi, bo nie chce przywróć do wcześniejszej daty, informując mnie że to wina antywira. Jednakowoż wyłączając antywira, nic to oczywiście nie daje i komunikat pojawia się nadal mówiąc o tym że to wina antywira.
Drodzy moi pomóżcie, bo zara komuś wyjebię w twarz!

Aha, tylko prosiłbym tak łopatologicznie, bez tych szyfrów, bom starej daty prosty chłop wychowany na skubaniu gęsi w pobliskiej remizie strażackiej.
support music, not rumors
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

18-12-2014, 09:24

A jak masz uruchomiona jakaś aplikacje, to wyświetla się jej ikona na pasku, prawda? To jak tam jest, kliknij na nią prawym przyciskiem myszy i wybierz coś w stylu "przypnij do paska zadań". Powinna zostać.

We wcześniejszych wersjach Windows było natomiast coś takiego jak Quick launch, ale w 7 juz chyba z tego zrezygnowali o ile pamiętam i wszystkie skróty działają na zasadzie przypinania
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

18-12-2014, 09:35

Jak przypinam pojedyncze aplikację to zostają, tylko że wolałbym żeby to było w poprzedniej wersji, bo miałem tam tego sporo i teraz każde chujostwo po kolei szukać i przypinać z racji mojego jebanego lenistwa niezbyt mi odpowiada. No jeśli trzeba będzie to tak będę musiał zrobić W sumie chodzi mi o to dlaczego to kurestwo zniknęło?!
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

18-12-2014, 09:39

Nie mam pojęcia. Nigdy tak nie miałem. Albo przypnij wszystko od nowa, albo zobacz czy przypadkiem jednak nie było jakiegoś Quick launch w win 7. Naciśnij prawym na pasku zadań i daj "paski narzędzi" (czy coś takiego, ja mam toolbars po angielsku). A nuż tam jest jakieś szybkie uruchamianie czy coś
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

18-12-2014, 09:43

Riven kurde, wielkie dzięki. Nawet nie wiesz jak mi pomogłeś. Wystarczyło hasło "Quick launch" i znalazłem to w win 7. Wszystko jest na swoim miejscu. Wielkie dzięki raz jeszcze. Dawaj dane do przelewu.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

18-12-2014, 09:59

666 23 88 proszę pisiont pesos! Do usług.
Awatar użytkownika
Rattlehead
zahartowany metalizator

18-12-2014, 10:38

Poszet pszelef, 2 razy po dwejścia pińć.
Awatar użytkownika
booshee
postuje jak opętany!

14-01-2015, 20:46

booshee pisze:pomocy:
przy podpięciu syntezatora kablem USB A B (czy jak to zwą) do kompa, w głośnikach zaczynam słyszeć wysoki szmer, pisk:
coś takiego powiedzmy:
https://dl.dropboxusercontent.com/u/7345145/noise_2.wav" onclick="window.open(this.href);return false;
czego już próbowałem:
różnych portów USB, głośniki czy słuchawki - bez różnicy, podpięcie urządzeń pod inną listwę niż komputer, różnych kabli, odłączenie wszystkich urządzeń USB od komputera poza synthem, okładów z szałwii, modlitw. Sprzęga gdzieś nie wiem gdzie, przebija napięcie gdzieś, nie wiem...pomóżcie
podbije raz jeszcze, może ktoś się zlituje... prawdopodobnie jakieś bagno z napięciem w portach usb i płycie głównej, sam z resztą niewiem, POMOCY
Awatar użytkownika
Drone

15-01-2015, 20:24

booshee pisze:
booshee pisze:pomocy:
coś takiego powiedzmy:
czego już próbowałem:
podbije raz jeszcze, może ktoś się zlituje... prawdopodobnie jakieś bagno z napięciem w portach usb i płycie głównej, sam z resztą niewiem, POMOCY
Niestety, to znana sprawa z urządzeniami audio. Jeżeli nie pomogło podpięcie wszystkich urządzeń do jednego uziemienia (czyli w praktyce do jednej listwy), to następnym krokiem powinno być zastosowanie kabla USB z ferrytem (takim zgrubieniem na kablu). Jak to nie pomoże, to sprawę rozwiązuje zastosowanie tzw. izolatora USB.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Kraft
weteran forumowych bitew

15-01-2015, 20:57

Jest sposób, ale zadziała tylko wtedy jeśli odbiornik USB w syntezatorze posiada własne zasilanie, a nie pobiera go z portu USB komputera. Po prostu przecinasz linię zasilającą +5V w kablu USB (jak na zdjęciu). Ryzyk fizyk. Koszt kabla chyba do przełknięcia.

Obrazek
Awatar użytkownika
booshee
postuje jak opętany!

15-01-2015, 21:20

dziękówa Panowie za rady, ferryt próbowałem, cięcia kabla nie próbowałem i jutro pewnie będę działał w tym kierunku, w poniedziałek dotrze do mnie karta dźwiękowa zewnętrzna (może znikną wszystkie te pozostałe szmery, które zintegrowana i tak rozsiewa) więc zobaczę jak to wszystko do kupy będzie działać
Awatar użytkownika
Drone

15-01-2015, 22:27

Cięcie +5V może nie być do końca skuteczne, bo szum może się nieść też po kablu uziemiającym (czarnym). Odcinanie czarnego może też pomóc, ale jest ryzykowne, bo wtedy traci się wspólną masę.

Jeżeli będziesz miał kartę zewnętrzną, to zawsze lepiej jest podpiąć synth przez gniazda MIDI w karcie, a nie do USB.

Zastanawia mnie, że nikt jeszcze nie robi interfejsów audio na USB 3.0. USB 2.0 jest nieprzywidywalne, sam używam interfejsu na Firewire, ale to też niestety nie jest idealne rozwiązanie.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

28-01-2015, 18:23

Dwa pytanka mam:
1. Skype - zostałem przez pracodawcę zmuszony do używania w robocie Skype do komunikacji wewnętrznej. Da się coś gdzieś zablokować aby nieznający adresu (imie_nazwisko_nazwa firmy) mnie nie mogli znaleźć?
2. Laptop Lenovo - da się coś odinstalować/przestawić aby funkcyjne klawisze działały tak jak powinny a nie tak jak to sobie Lenovo wymyśliło? Obecnie mam tak że funkcyjne działają tylko w połączeniu z klawiszem "Fn". Bez tego knefla działają funkcje specjalne typu głośność, jasność, wifi itp. Strasznie mnie to wkurwia.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

11-02-2015, 20:09

Na poprzednie pytania brak odpowiedzi więc wnioskuję że nikt nic nie wie.

No to kolejne pytanie: jak się w routerze WPS wyłącza.
Moja coś namieszała i teraz ona ma net w telefonie przez podobno WPS a Wifi w TV, konsoli, lapku i w moim telefonie (w nim to mnie akurat jebie bo mam 1,5 wiadra netu w abo) szlag trafił.
ODPOWIEDZ