Z tymi kablami to przesada. Wazne, zeby grube byly i blisko czystej miedzi. Z tego co slyszalem od madrzejszych w temacie - firmowe kable to bicie piany. Zreszta masz kolumny takie jak ja, wiec nie jest to jakis sprzet audiofilski, zeby szukac do tego niesamowitych kabli. Ale, jesli slyszysz roznice, good for you.Elhaz_77 pisze:Jeśli chodzi o kable to mają naprawdę duże znaczenie. Kiepskie/źle dobrane kable spieprzą dźwięk nawet w dobrym zestawie. ja do zestawu Yamaha CDX 497 + Yamaha AX 497 + JBL es80 miałem kable Klotz Twinax 4mm. Zamieniłem je na Wireworld Orbit 2,5mm i różnica w jakości dźwięku jest kolosalna. Trzeba uważać jednak, aby się za mocno nie wkręcić i szukać kabli za kilka tysięcy za metr ;)
sprzęt audio - potrzebna pomoc.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- pr0metheus
- zahartowany metalizator
Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.
niech to miejsce niebawem zniknie
-
- w mackach Zła
Zbyt grube kable w stosunku do mocy wzmacniacza i kolumn też nie są dobrym rozwiązaniem. Ponadto absolutnie nie uważam moich kolumn za audiofilskie - kupiłem to, na co było mnie w danej chwili stać. Teraz myślę nad Paradigm Monitor. Podobno w metalu sprawdzają się znakomicie. Mnie również śmieszy audiofilskie voodoo i sprzedawanie naiwnym kabli za kilka tysięcy za metr, ale w moim zestawie różnica była wyraźnie słyszalna.
- chaos
- w mackach Zła
Uwierzę po ślepych testach. ;)Elhaz_77 pisze:a tak konkretniej? czy kable nie maja aż takiego znaczenia czy, że nie ma aż takiej różnicy między Klotz Twinax a Wireworld Orbit? ja słyszę różnice prawie na wszystkich przesłuchiwanych płytach.chaos pisze:pierdolicie Hipolicie
Tylko nie zapomnij - kable sieciowe też grają. :)
-
- w mackach Zła
Nie mam zamiaru nikogo do niczego przekonywać bo i po co? Nie handluję tymi kablami, aby jakiegoś producenta krytykować, a innego promować. Co do ślepych testów to musiałbyś się pofatygować do Olsztyna. ;)
- pr0metheus
- zahartowany metalizator
jezeli tak to spoko, ja mam bridge elite 2x4mm i nie mam nawet ochoty zmieniac i porownywac. kupilem za to opical i porownywalem z analogiem,ale zostalem jednak przy analogu(polaczenie ampli i odtwarzacza cd).Elhaz_77 pisze:w moim zestawie różnica była wyraźnie słyszalna.
tak jeszcze na marginesie,sprzet testowac na plytach z metalem to tez nie jest wyrocznia,bo niestety te plyty czesto sa wydane chujowo. z moich zbiorow to wlasnie te nie-metalowe graja najlepiej np massive attack,soundtracki,alice in chains-black gives...
z metalu fajnie brzmi celtic frost-monotheist
niech to miejsce niebawem zniknie
-
- w mackach Zła
Przy zakupie sprzętu oczywiście nie miałem ze sobą do testów tylko płyt z metalem. :) Podobnie przy testach kabli. Przesłuchałem m.in. Godflesh, Rome, Sleep Research Facility, Lustmord, Coil, Current 93, Morbid Angel, Marduk, Mortician i parę innych. Poza tym dogadałem się z gościem ze sklepu, od którego pożyczyłem do testów kable Wireworld Orbit i Kimber VS, że jak mi się nie spodoba brzmienie i stwierdzę, że nie słyszę różnicy między nimi i moimi starymi kablami, to po prostu je zwrócę, a on odda mi kasę. Kupiłem już u gościa parę rzeczy i dba o to, by zadowolony klient do niego wrócił. ;)
- Kingu
- weteran forumowych bitew
Czy ktoś korzysta z takiego toru odsłuchowego?
dysk zewnętrzny - odtwarzacz plików - przetwornik cyfrowo-analogowy - wzmacniacz - głośniki
Oczywiście wszystko w osobnych klockach.
dysk zewnętrzny - odtwarzacz plików - przetwornik cyfrowo-analogowy - wzmacniacz - głośniki
Oczywiście wszystko w osobnych klockach.
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Z podobnego, z serwerem zamiast dysk+odtwarzacz.
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Kingu
Czyli odtwarzasz na kompie? Ja z tego chciałbym zrezygnować i wrzucić wszystko włącznie z CD na dysk + odtwarzacz plików z cyfrowym wyjściem.
Jakiego przetwornika używasz?
Jakiego przetwornika używasz?
- Morph
- Kontakt:
A czemu odtwarzacz zamiast dedykowanego PC? Co więcej - przy kompie nie jesteś tak ograniczony formatami. Imo dedykowany odtwarzacz plików to wyjście dużo mniej rozsądne niż komp.
Przetwornik to na razie MF V-DAC, sprawdza się bdb.
Przetwornik to na razie MF V-DAC, sprawdza się bdb.
- Kingu
WAV, FLAC, MP3, tyle potrzebuję, a dostępne odtwarzacze plików odtwarzają tez inne formaty. Chodzi o to aby rozdzielić tor audio od komputera używanego do wszystkiego innego. Można też w razie potrzeby przełączać między dwoma źródłami: 1) komp 2) dysk + odtwarzacz, podłączonymi do przetwornika.
Zakładam, że urządzenia typu
Bryston BDP-1
http://sklep.hifimagellan.pl/bryston-bdp-1.html
zapewniają lepszą jakość sygnału podawanego do zewnętrznego przetwornika. Problem z tego typu odtwarzaczami jest zarządzanie muzyką. Niektóre oferują możliwość podłączenia np. iPoda lub podobnego urządzenia do szukania w zbiorach.
Ale może wcale tak nie jest i w przypadku odtwarzania plików i wyjścia cyfrowego, urządzenie obsługujące tą funkcję nie ma większego znaczenia, a kluczową rolę odgrywa zewnętrzny przetwornik. Wówczas wystarczyłby jakiś pad-PC, czyli coś miedzy iPodem a laptopem, jako ogniwo pośrednie między dyskiem zewnętrznym a przetwornikiem. Problemem w tym przypadku jest brak wyjścia cyfrowego w takich urządzeniach, przynajmniej na razie nie znalazłem.
Zakładam, że urządzenia typu
Bryston BDP-1
http://sklep.hifimagellan.pl/bryston-bdp-1.html
zapewniają lepszą jakość sygnału podawanego do zewnętrznego przetwornika. Problem z tego typu odtwarzaczami jest zarządzanie muzyką. Niektóre oferują możliwość podłączenia np. iPoda lub podobnego urządzenia do szukania w zbiorach.
Ale może wcale tak nie jest i w przypadku odtwarzania plików i wyjścia cyfrowego, urządzenie obsługujące tą funkcję nie ma większego znaczenia, a kluczową rolę odgrywa zewnętrzny przetwornik. Wówczas wystarczyłby jakiś pad-PC, czyli coś miedzy iPodem a laptopem, jako ogniwo pośrednie między dyskiem zewnętrznym a przetwornikiem. Problemem w tym przypadku jest brak wyjścia cyfrowego w takich urządzeniach, przynajmniej na razie nie znalazłem.
- Morph
- Kontakt:
No właśnie - zarządzanie.
A za cenę takiego odtwarzacza składasz komp na Ionie albo AMD Fusion, bez wiatraków, wkładasz porządną dźwiękówkę i masz to co w odtwarzaczu z nieporównywalnie wygodniejszą obsługą.
A za cenę takiego odtwarzacza składasz komp na Ionie albo AMD Fusion, bez wiatraków, wkładasz porządną dźwiękówkę i masz to co w odtwarzaczu z nieporównywalnie wygodniejszą obsługą.
- Kingu
No właśnie - wiatraki :) Po za tym nie chcę widzieć dodatkowej skrzynki komputera przy zestawie audio. Wystarczy urządzenie z kilkucalowym ekranem, wejściem USB, cyfrowym wyjściem audio i programowym odtwarzaczem plików. Chyba jeszcze nikt nie skonstruował czegoś takiego :)
- Morph
- Kontakt:
Przecież najmniejsze obudowy ITX są mniejsze od Playstation :roll:.
Generalnie w moich oczach odtwarzacze plików to ułomny kolega komputera w cenie tegoż komputera. Taka pułapka na audiofili którzy nigdy z kompa nie zechcą słuchać.
Generalnie w moich oczach odtwarzacze plików to ułomny kolega komputera w cenie tegoż komputera. Taka pułapka na audiofili którzy nigdy z kompa nie zechcą słuchać.
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
this is a land of wolves now
- Morph
- Kontakt:
No mówię, chciałoby być PC ale nie jest ;)
"Rekomendowana cena Brystona BDP-1 w USA wynosi 2.100 USD"
ROTFL, za mniej niż połowę tej ceny złożyłem sobie Media Center z SSD, za kolejne ~1000PLN mogę włożyć do tego taką kartę że ten Bryston umrze :D
"Rekomendowana cena Brystona BDP-1 w USA wynosi 2.100 USD"
ROTFL, za mniej niż połowę tej ceny złożyłem sobie Media Center z SSD, za kolejne ~1000PLN mogę włożyć do tego taką kartę że ten Bryston umrze :D
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
nie no, myslalem, ze cos przeoczylem, bo przeciez jestem laikiem w tej kwestii...
LOL. ale ile snobow w chuja zrobia :)
LOL. ale ile snobow w chuja zrobia :)
this is a land of wolves now
- Morph
- Kontakt:
s-noobów chyba ;P
EDIT - to mi przypomina jak jakiś kolo na audiostereo kiedyś robił ranking dysków twardych dających najlepszy dźwięk przy odsłuchu :D
EDIT - to mi przypomina jak jakiś kolo na audiostereo kiedyś robił ranking dysków twardych dających najlepszy dźwięk przy odsłuchu :D
- olo1972
- postuje jak opętany!
Mam problem!Moze nie w tym dziale,ale...Korzystam z kompa w U.K i nie chce instalowac spolszczenia do visty,ale czy moge jakos zainstalowac program pozwalajacy mi na uzywanie polskich liter??
- Morph
- Kontakt:
A wpadłeś już na pomysł dodania polskiej klawiatury?