Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

Re: Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

08-09-2015, 17:16

DeadButDreaming pisze:Wyżej sugerowaliście problem z kartą sieciową. Wcześniej na to nie wpadłem ani nigdzie nie doczytałem, że to ona może być problemem, ale wczoraj wieczorem zauważyłem w Menedżerze urządzeń, że utworzyło się jakieś 20 kopii karty sieciowej 6TO4 Adapter - odinstalowałem je i od zera zainstalowałem sieć domową. Na razie jest dobrze - kilka godzin pracy przeglądarki (Chrome) bez zawiechy. Z czasem okaże się czy to faktycznie karta sieciowa nawaliła.
A to dość częsty problem, szczególnie w Win7. Dziwne tylko, że zawiesza kompa, zwykle po prostu uniemożliwia nawiązanie połączenia z siecią. To w sumie nie jest błąd fizyczny - bardziej systemowy i były na to jakieś poprawki. Jeśli problem się powtórzy, na własną odpowiedzialność (nie biorę na siebie winy za problemy wywołane zdalnymi sugestiami :-)) możesz:

1. Usunąć te urządzenia w menadżerze urządzeń.
2. W ustawieniach karty sieciowej odkliknąć IPv6.
3. Jeśli zadziała, proponuję poszukać poprawek do systemu, być może były opcjonalne, ale raczej łatwo wyguglujesz. Nie wiem, jakiego masz Windowsa, to nic nie zaproponuję.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
DeadButDreaming
w mackach Zła

08-09-2015, 21:33

Dzięki za porady, ale raczej nie będę kombinował żadnych ryzykownych manewrów skoro znalazłem prosty i bezpieczny sposób na wybrnięcie z problemu, na wypadek gdyby się powtórzył. Na razie wszystko lata zdrowo, nie grzebię nic dopóki nie muszę. Gdyby coś znowu było nie tak będę pisał, na razie DZIĘKI!

P.S. System mam Vistę, komp ma dobrych kilka lat.
The withered bones of those who failed
But more so of those who didn't even try
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

08-09-2015, 22:16

DeadButDreaming pisze:Dzięki za porady, ale raczej nie będę kombinował żadnych ryzykownych manewrów skoro znalazłem prosty i bezpieczny sposób na wybrnięcie z problemu, na wypadek gdyby się powtórzył. Na razie wszystko lata zdrowo, nie grzebię nic dopóki nie muszę. Gdyby coś znowu było nie tak będę pisał, na razie DZIĘKI!

P.S. System mam Vistę, komp ma dobrych kilka lat.
Słusznie, złota zasada brzmi "jeśli działa, to nie ruszaj". Vista też podatna, więc wszystko się zgadza. Miałem w zanadrzu jeszcze kilka bardziej ryzykownych manewrów, ale tych bym nie polecił bez samodzielnego przetestowania :) Życzę braku problemów, pozdro!
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
manieczki
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

09-09-2015, 19:48

Chce zostać prezydentem USA. McAfee ogłosił swój start

http://tvn24bis.pl/ludzie,88/najbardzie ... 75775.html" onclick="window.open(this.href);return false;
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
booshee
postuje jak opętany!

11-09-2015, 20:08

problem z usb-midi

zakupiłem kabel w tym stylu:

Obrazek

chodzi o połączenie z synthem ( komp jako sequencer), próbowałem na 3 różnych softach i w momencie próby przesłania jakiegokolwiek sygnału do syntezatora (próba synchronizacji midi, zagranie pół nuty poprzez kompa) zawiesza się, tak program którego aktualnie używam jak i pół systemu, sprawdzałem na trzech softach, sam fakt że kabel tkwi w USB powoduje nawet że niektóre programy nie chcą się odpalić, co więcej, kabel okazuje się być sprawny(!) - podłączyłem pożyczonego laptopa i bezproblemowo moglem wycinać serenady sterując syntezatorem poprzez soft. Kłerwa.
Awatar użytkownika
manieczki

11-09-2015, 21:21

czasami tak bywa z chinszczyzna to raz
dwa z tego co pamietam byly tez problemy chyba w win8 z takimi rzeczami, ale to dosyc dawno wiec raczej jakas latka juz na to wyszla. Nie wiem jak ma sie sytuacja na win10.
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

19-09-2015, 12:36

Jak tam Panowie experci ten windows 10? Warto przesiadać się z 8.1? Dzieciąteczka dalej ma jakieś większe błędy?
Mnie się ósemeczka podoba. Dodałem se pasek start i wszystko fajnie śmiga.

Podobno 10 ma obsługę kilku pulpitów (ale pewnie na win 8.1 jest jakiś ciekawy soft tego typu). W sumie zaciekawił mnie temat.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

19-09-2015, 12:59

szybszy i lepszy, tyle
nie ma co sie zastanawiac
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
uglak
mistrz forumowej ceremonii

19-09-2015, 14:21

wygodniejszy, ale z wielu pulpitow na jednym ekranie jeszcze nie korzystalem (mam dwa monitory - wystarcza)
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Żułek

21-09-2015, 15:47

odkąd forum zmieniło wyglad zrobiło się za jasno
próbowałem w ustawieniach coś z tym zrobić ale w win7 to jakieś gówno jest
znalazłem AMD Vision Engine Control Center i tam dopiero sobie ustawiłem tak jak mi pasuje
problem jest w tym ze te ustawienia nie działają tak jak trzeba
po uruchowieniu kompa aby działało musze uruchomić aplikacje aby ustawienia wskoczyły
da się to jakoś obejść ?
bo mnie to wkurwia jak musze codziennie to gówno uruchamiać :P a to trwa już zdecydowanie za długo :P
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
tomaszm

21-09-2015, 15:50

Komputer chce Windowsa 10? Instalować mu czy raczej odpuścić? Nie chce by się coś posypało.
Awatar użytkownika
uglak

21-09-2015, 16:07

Żułek pisze:odkąd forum zmieniło wyglad zrobiło się za jasno
próbowałem w ustawieniach coś z tym zrobić ale w win7 to jakieś gówno jest
znalazłem AMD Vision Engine Control Center i tam dopiero sobie ustawiłem tak jak mi pasuje
problem jest w tym ze te ustawienia nie działają tak jak trzeba
po uruchowieniu kompa aby działało musze uruchomić aplikacje aby ustawienia wskoczyły
da się to jakoś obejść ?
bo mnie to wkurwia jak musze codziennie to gówno uruchamiać :P a to trwa już zdecydowanie za długo :P
wrzuc skrot do autostartu (C:\Users\<USERNAME>\AppData\Roaming\Microsoft\Windows\Start Menu\Programs\Startup)
Guilty of being right
Awatar użytkownika
Żułek

21-09-2015, 17:48

działa dzięki :)
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
manieczki

24-09-2015, 23:35

Smyki, dzisiaj to żem jak sie fest wkurwil!

Dostalem zadanie zrobienia laptopa osoby, ktorej strasznie on zamulal.
Poszlo najsamwpierw uaktualnienie z win 7->10. Niestety nadal zamulka jak jasny skurwysyn, system uruchamial sie wieki. Dodatkowo przy niektorych uruchomieniach, bez jakiejs zasady wyskakiwal critical error o tresci: "Start menu and cortana aren't working", co za tym nie dzial w ogole pasek start und wszystko praktycznie i system robil automatycznego logouta i ponownie sie logowal (oczywiscie guano to dawano). To + maksymalna zamulka = chodzilo to gorzej niz win7.

Tutaj jest to dlaczego sie fest wkurwilem. Oczywista sprawa jest, ze "program antywirusowy" Avast od kliku ladnych lat to guwno i tak dalej i powszechne sa opinie co do jego spowalniania systemu. Tak sie zlozylo, ze owner laptopa jest (a w zasadzie byl) przyzwyczajony do tego, bo uzywane dlugo, zna komunikaty a nie jest biegly w sprawach zwiazanych z komputerkami. No, ale wywalilem chwasta, zainstalowalem AVG free (tez guano, niedawno wyszla sprawa ze sprzedaja dane zbierane o uzyszkodnikach ich programiku innymi firemkom). Efekt? Zera zamulki, system uruchamia sie tak jak powinien.

PS.
CRITICAL ERROR - Start Menu and CORTANA aren't working.

Clicked on the computer Icon (right click), opened c drive, searched for control panel, opened control panel (right clicked). Removed Avast antivius. Restarted computer and problem solved. Now to find a good antivirus software.
http://www.tenforums.com/general-discus ... ry-fi.html" onclick="window.open(this.href);return false;

:D
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

26-09-2015, 10:31

To ktoś jeszcze ma antywirusy na nowych Windowsach zainstalowane ;D ?
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
manieczki

26-09-2015, 14:12

Nerwowy pisze:To ktoś jeszcze ma antywirusy na nowych Windowsach zainstalowane ;D ?
Co w tym dziwnego, hm?
Awatar użytkownika
uglak

26-09-2015, 14:18

w sumie to jest to dziwne - windows defender dziala lepiej niz wiekszosc antywirusow na rynku, nie obciaza komputera i nie zbiera wiecej informacji niz sam system. jesli to nie wymagania dzialu bezpieczenstwa/it w firmie to nie widze zadnego powodu, zeby instalowac dodatkowego antywirusa.
Guilty of being right
Awatar użytkownika
manieczki

26-09-2015, 14:24

uglak pisze:w sumie to jest to dziwne - windows defender dziala lepiej niz wiekszosc antywirusow na rynku, nie obciaza komputera i nie zbiera wiecej informacji niz sam system. jesli to nie wymagania dzialu bezpieczenstwa/it w firmie to nie widze zadnego powodu, zeby instalowac dodatkowego antywirusa.
Ja uzywam antywira z przyzwyczajenia. Ołnwer laptopa za bardzo nie czai bazy i nie kuma cza-cza wiec lepiej niech ma tego AVG i niech se tam zzera z 5% motzy.

Co do mnie to niech se Kapserskie, Mcfee, Pandy, Avasty, AVG zbieraja co tam chca - fotek swojego karciciela (5cm we wzwodzie) nie posiadam na dysku wiec mnie to lata.
Awatar użytkownika
Nerwowy
zahartowany metalizator

26-09-2015, 16:24

W tym rzecz, że po co skoro tak naprawdę nie dają nic w zamian jeśli zaktualizowany Windows i przeglądarka w zupełności wystarczą no chyba, że ktoś jest skończonym debilem, ale takiemu to nic nie pomoże ;D.
De Mysteriis Dom Niggeriis
Slayer to kał i ogólnie rzecz biorąc beznadziejna kapela.
Awatar użytkownika
manieczki

26-09-2015, 20:40

Nerwowy pisze:W tym rzecz, że po co skoro tak naprawdę nie dają nic w zamian jeśli zaktualizowany Windows i przeglądarka w zupełności wystarczą no chyba, że ktoś jest skończonym debilem, ale takiemu to nic nie pomoże ;D.
Dzieki, fajnie sie teraz poczulem z latka 'skonczony debil' :'(
ODPOWIEDZ