Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

Re: Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

09-01-2017, 19:35

Only Firefox OS is real.
Awatar użytkownika
hcpig
mistrz forumowej ceremonii

09-01-2017, 20:22

Biorąc pod uwagę że Firefox to szit (mi zastępuje go qupzila oraz fork FF czyli Palemoon) to nie będę nawet próbował.

Może jeszcze RemixOS i PhoenixOS kusi.
Yare Yare Daze
tomaszm

12-03-2017, 13:21

Coś się posrało od paru dni. Nie wiem czy to problem Mozilli ale jak np. chcę wejść na prywatną pocztę na o2 to w okienku gdzie wpisuje login i hasło wyskakuje komunikat: Połączenie nie jest zabezpieczone. Wprowadzone dane logowania mogą zostać przechwycone.

Normalnie to pojawiał się mój login i hasło wyskakiwało domyślnie- teraz muszę wpisywać je za każdym razem ręcznie. Przy logowaniu na Masterfulu też jest to samo.

Czy to ma związek z Mozilla, czy może z ostatnią aktualizacją Esetowskiego Noda 32 który zabezpiecza mój komputer? Da się gdzieś to wyłączyć? Ktoś ma tak samo?

Steam też się przestał automatycznie uruchamiać pomimo tego ,ze mam zaznaczoną opcję automatycznego logowania a muszę go ręcznie włączać.
Awatar użytkownika
SadoGoat666
postuje jak opętany!

14-03-2017, 17:53

Mam dysk zewnętrzny Samsung 2,5'' HDD na USB 1TB. Od jakiegoś czasu zdarza mi się (nie zawsze), że przy wrzucaniu na niego np. filmu 10GB w jakimś momencie transfer spada poniżej 1MB/s i można tak czekać w nieskończoność. W związku z tym przeskanowałem dysk programem HDTune i pokazało 0,6% damaged blocks. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z użytkowników bawił się w zerowanie dysku lub robienie remapu?
tomaszm

14-03-2017, 19:01

Rozwiązałem swój problem, to wina ostatniej aktualizacji Mozilli. Tu rozwiązanie:

http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=48922
Awatar użytkownika
uglak

14-03-2017, 20:38

tomaszm pisze:Rozwiązałem swój problem, to wina ostatniej aktualizacji Mozilli. Tu rozwiązanie:

http://mozillapl.org/forum/viewtopic.php?f=15&t=48922
ESR czy zwykly?
SadoGoat666 pisze:czy ktoś z użytkowników bawił się w zerowanie dysku lub robienie remapu?
jakis czas temu probowalem, ale dysk byl w takim stanie, ze programy mialy problem nawet z diagnostyka. na Twoim miejscu bym go od razu wyrzucil. po Ci dysk na ktorym nie mozna polegac?
Guilty of being right
Nostromo
w mackach Zła

14-03-2017, 20:47

SadoGoat666 pisze:Mam dysk zewnętrzny Samsung 2,5'' HDD na USB 1TB. Od jakiegoś czasu zdarza mi się (nie zawsze), że przy wrzucaniu na niego np. filmu 10GB w jakimś momencie transfer spada poniżej 1MB/s i można tak czekać w nieskończoność. W związku z tym przeskanowałem dysk programem HDTune i pokazało 0,6% damaged blocks. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z użytkowników bawił się w zerowanie dysku lub robienie remapu?
Można spróbować dwóch rzeczy:
1. Użyć programu HDD Regenerator. Ta opcja nie usuwa danych, ale jeżeli jakieś dane znajdują się w uszkodzony sektorze to po takiej naprawie można stracić do nich dostęp. Jeżeli błędy, które znalazł HD Tune są logiczne wtedy powinno pomóc. Jeżeli fizyczne może pomóc na jakiś czas (lub wcale), albo też całkowicie, Zależy czy nowe bad blocki będę się pojawiały. Czasami 1 czy dwa uszkodzone sektory potrafią sprawić, że dysk nie nadaje się do używania.
2. Niski format. Najlepiej narzędziem producenta (Hutil, albo Shdiag). Usuwa niestety wszystkie dane z dysku.

Oba programy możesz pobrać z netu osobno lub w pakiecie. Poszukaj sobie czegoś co się zwie Hiren's boot. Obraz możesz wypalić na pendrive. Restart kompa, start (boot) z pendrive i będziesz miał dostęp do kilkudziesięciu różnych narzędzi. Proste w obsłudze więc jak masz jakieś pojęcie o kompach to dasz radę.

Jeżeli z dyskiem jest problem fizyczny to niestety niewiele da się zrobić. Ten rodzaj sprzętu jest niestety nienaprawialny. Chyba, że masz tam dane warte X pieniędzy wtedy wszystko się da.
Awatar użytkownika
mikey
rozkręca się

14-03-2017, 21:49

ej jak przyspieszyć firefoxa? uporałem się z ładowaniem przeglądarki przez 1,5 min i ciągłym wieszaniem skryptów na pejsie zmieniajac 2 rzeczy w about:config, ale net mi muli prawie jak na 512 kbps a chrome śmiga jak ta lala :l
Mgwah - With Hearts Towards Danone. :evil:
Awatar użytkownika
SadoGoat666
postuje jak opętany!

14-03-2017, 22:05

Nostromo pisze:
SadoGoat666 pisze:Mam dysk zewnętrzny Samsung 2,5'' HDD na USB 1TB. Od jakiegoś czasu zdarza mi się (nie zawsze), że przy wrzucaniu na niego np. filmu 10GB w jakimś momencie transfer spada poniżej 1MB/s i można tak czekać w nieskończoność. W związku z tym przeskanowałem dysk programem HDTune i pokazało 0,6% damaged blocks. W związku z tym mam pytanie: czy ktoś z użytkowników bawił się w zerowanie dysku lub robienie remapu?
Można spróbować dwóch rzeczy:
1. Użyć programu HDD Regenerator. Ta opcja nie usuwa danych, ale jeżeli jakieś dane znajdują się w uszkodzony sektorze to po takiej naprawie można stracić do nich dostęp. Jeżeli błędy, które znalazł HD Tune są logiczne wtedy powinno pomóc. Jeżeli fizyczne może pomóc na jakiś czas (lub wcale), albo też całkowicie, Zależy czy nowe bad blocki będę się pojawiały. Czasami 1 czy dwa uszkodzone sektory potrafią sprawić, że dysk nie nadaje się do używania.
2. Niski format. Najlepiej narzędziem producenta (Hutil, albo Shdiag). Usuwa niestety wszystkie dane z dysku.

Oba programy możesz pobrać z netu osobno lub w pakiecie. Poszukaj sobie czegoś co się zwie Hiren's boot. Obraz możesz wypalić na pendrive. Restart kompa, start (boot) z pendrive i będziesz miał dostęp do kilkudziesięciu różnych narzędzi. Proste w obsłudze więc jak masz jakieś pojęcie o kompach to dasz radę.

Jeżeli z dyskiem jest problem fizyczny to niestety niewiele da się zrobić. Ten rodzaj sprzętu jest niestety nienaprawialny. Chyba, że masz tam dane warte X pieniędzy wtedy wszystko się da.
Dzięki. Wypróbuję ten HDD Regenerator
Heretyk

16-03-2017, 11:15

pytanie mam, tylko proszę się nie śmiać. zakładam, że wielu z was ma do czynienia z windowsem 10. można prosić o jakieś opinie? przesiadać się na to?
tomaszm

16-03-2017, 11:37

Zdecydowanie warto. Mam na kilkunastu komputerach i informatyk nie ma co robić, bo wszystko śmiga jak szalone. Ta wersja naprawdę im się udała. Polecam.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

16-03-2017, 12:02

Mam dziwny problem ziomeczki,

otóż, na dysku hdd ( nie dysk systemowy) z którego oglądam filmy czasami filmy się zawieszają a dźwięk leci dalej. Sprawdzałem na kilku playerach i to samo, przeinstalowałem kodeki i sterowniki karty graf i bez zmian. Dodam, że jak gram w gry z tego dysku to się nic nie zawiesza.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

16-03-2017, 13:08

jakiego rodzaju filmy (podaj rozszerzenie) i na jakim playerze tak się dzieje?
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

16-03-2017, 13:11

Olo pisze:jakiego rodzaju filmy (podaj rozszerzenie) i na jakim playerze tak się dzieje?
No ripy blu rayów w mp4. Zawsze używałem media player classic, ale zmieniłem na vlc na którym problem występuje rzadziej jednak wciąż.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

16-03-2017, 13:27

A zaczęło się to dziać może na nowym Windowsie? (np. na win10?) przy reinstalacji sterowników nie uruchamiaj ich tylko najpierw kliknij prawym klawiszem na pliku z instalką sterownika, wybierz 'właściwości' i potem 'zgodnośc' i w okienku 'Tryb zgodności' zaznacz ptaszek przy "uruchom ten program w trybie zgodności z:", wybierz poprzedni system i przejdź od nowa instalację. Potem restart całego win i sprawdź, czy pomogło.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
rasowy masterfulowicz

16-03-2017, 14:04

Olo pisze:A zaczęło się to dziać może na nowym Windowsie? (np. na win10?)
nic w systemie nie zmieniałem, po prostu zaczęło się dziać samo z siebie.

Olo pisze: przy reinstalacji sterowników nie uruchamiaj ich tylko najpierw kliknij prawym klawiszem na pliku z instalką sterownika, wybierz 'właściwości' i potem 'zgodnośc' i w okienku 'Tryb zgodności' zaznacz ptaszek przy "uruchom ten program w trybie zgodności z:", wybierz poprzedni system i przejdź od nowa instalację. Potem restart całego win i sprawdź, czy pomogło.
czemu mam wybrać poprzedni system? to na czysto postawiony win10 raptem 6 miesiecy temu. dziwne, że juz sie coś jebie.
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

16-03-2017, 14:08

nie chodzi o system tylko o niedostosowanie sterowników do niego
Heretyk

16-03-2017, 14:10

tomaszm pisze:Zdecydowanie warto. Mam na kilkunastu komputerach i informatyk nie ma co robić, bo wszystko śmiga jak szalone. Ta wersja naprawdę im się udała. Polecam.
podziękował
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

16-03-2017, 14:13

^ mimo wszystko sugerowałbym zachować sporą ostrożność jeżeli planujesz używać jakiegoś starego oprogramowania. Np. starsza wersja Photoshopa nieźle mi świrowała na Win10. Mimo, że instalator zapewniał o pełnej zgodności.
Heretyk

16-03-2017, 14:16

rozumiem. wezmę pod uwagę
ODPOWIEDZ