Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Żułek
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

23-06-2024, 14:42

chyba zasilacz mi zdechł od laptopa, nagle się wyłączyło, dioda na zasilaczu zgasła i ciemna dupa :roll:
no ale bateria w laptopie była naładowana to czy nie powinno się uruchomić na niej ?
czy może zasilacz psując się jakoś ją rozładował ? może tak być ? innego zasilacza nie mam wiec nie mam jak sprawdzić czy to na pewno zdechł zasilacz (oby) :roll:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

memberlist.php?mode=&sk=d&sd=d#memberlist
Awatar użytkownika
Believer
weteran forumowych bitew

23-06-2024, 15:39

Żułek pisze:
23-06-2024, 14:42
chyba zasilacz mi zdechł od laptopa, nagle się wyłączyło, dioda na zasilaczu zgasła i ciemna dupa :roll:
no ale bateria w laptopie była naładowana to czy nie powinno się uruchomić na niej ?
czy może zasilacz psując się jakoś ją rozładował ? może tak być ? innego zasilacza nie mam wiec nie mam jak sprawdzić czy to na pewno zdechł zasilacz (oby) :roll:
Podłącz zadilacz do wtyczki i posluchaj czy chodzi, w moim poprzednim laptopie było słychać cos tam ze środka. A w laptopie przytrzymaj w chuj długo przycisk zasilania moze sie drobi jakis hard reset. Raz tez tak mialem i latałem podmienialem zasilacze a przytrzymałem dłużej i odpalil, moze to nic powaznego
Awatar użytkownika
Żułek

23-06-2024, 16:05

ciemno i głucho :roll:
Mocarne knury w butach biegają po lesie z połówkami melona na głowach wykrzykując pod adresem maciory jestem chomikiem z azbestu.

Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

23-06-2024, 16:08

Żułek pisze:
No to dupa. Jeśli miałeś sprawną baterię, która powinna pociągnąć laptopa bez zasilacza, to prawdopodobnie podczas zdychania zasilacz zabrał ze sobą jakiś fragment układu zasilania laptopa. Czarno, nomen omen, to widzę.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

23-06-2024, 16:50

To brzmi jakby spaliło się jednak coś poważniejszego. Sorry żułek, rozbijaj świnkę.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
sisterhood
postuje jak opętany!

23-06-2024, 16:52

Żułek pisze:
Pure MEGADETH! ;)
Awatar użytkownika
Żułek

23-06-2024, 18:24

ObrazekObrazekObrazek

Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

23-06-2024, 19:16

Zrób reset na wyciągniętej baterii. Nie pamiętam ile sekund (może pogoogluj) ale trochę trzeba potrzymać. Może pomoże.

A ile ci bateria trzymała bez ładowania? Może już była do dupy. Może wystarczy kupić nowy zasilacz.
Awatar użytkownika
Żułek

23-06-2024, 19:58

beterii wyciągał nie bede bo trzeba rozkęcać i ja nie dość że mam 2 lewe ręce to brak cierpliwości
po drugiej stronie ulicy koło roboty mam serwis więc se podejde i niech się martwią

bateria prawie nówka nie śmigana ;) dlatego mnie dziwi że się nie włączył na niej :roll: nie wiem, nie znam siem

Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

23-06-2024, 20:53

Baterii nie wyciągaj. Zasilacz łatwo Ci ktoś sprawdzi miernikiem, ale to prawie na pewno nie to. Obstawiam przegrzanie jakiegoś elementu. Pytanie czy podczas tego zdarzenia nie trzymałeś lapka na czymś miękkim - np. gruby koc, pościel? Coś co mogło zatykać wloty powietrza. I czy na chwilę przed zgaśnięciem pokazał chocby na ułamek sekundy bluescreen? Być może przegrzał się procesor lub któryś chipset. Niestety to zawsze jest loteria - może masz w laptopie zabezpieczenie które odłącza zasilanie zanim zdarzy się coś krytycznego przy już wysokiej, ale jeszcze nie krytycznej temperaturze, a możesz czegoś takiego nie mieć (lub mieć to wyłączone) i wtedy jest ryzyko, że uszkodziła się architektura procesora/chipsetu. Jeżeli po schłodzeniu wciąż się nie uruchamia (i nie chodzi tylko o to, że nie widzisz nic na ekranie, ale o to, że nie zapala się dioda zasilania, nie ma żadnego sygnału dźwiękowego, ani nie słyszysz żeby uruchamiały się wentylatory) - to raczej słabo to widzę.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
Żułek

23-06-2024, 21:03

Olo pisze:
23-06-2024, 20:53
Obstawiam przegrzanie jakiegoś elementu. Być może przegrzał się procesor lub któryś chipset. Niestety to zawsze jest loteri.
możliwe, był dłuższy czas gorący no i głośno pracował bo akurat wymyśliło mi się przerabianie filmu :roll:
Pytanie czy podczas tego zdarzenia nie trzymałeś lapka na czymś miękkim - np. gruby koc, pościel? Coś co mogło zatykać wloty powietrza.
zawsze na biurku, nie używam mobilnie nigdy
I czy na chwilę przed zgaśnięciem pokazał chocby na ułamek sekundy bluescreen?
nie zauważyłem
może masz w laptopie zabezpieczenie które odłącza zasilanie zanim zdarzy się coś krytycznego przy już wysokiej, ale jeszcze nie krytycznej temperaturze, a możesz czegoś takiego nie mieć (lub mieć to wyłączone) i wtedy jest ryzyko, że uszkodziła się architektura procesora/chipsetu.
tego nie wiem
Jeżeli po schłodzeniu wciąż się nie uruchamia (i nie chodzi tylko o to, że nie widzisz nic na ekranie, ale o to, że nie zapala się dioda zasilania, nie ma żadnego sygnału dźwiękowego, ani nie słyszysz żeby uruchamiały się wentylatory) - to raczej słabo to widzę.
jak pisałem wyżej
ciemno i głucho
aczkolwiek nie mam na nim żadnej diody, jedyna dioda jest na zasilaczu, tak se ktoś wymyślił dziwnie :roll:

ObrazekObrazekObrazek
Ostatnio zmieniony 23-06-2024, 21:19 przez Żułek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
ŚWIAT BEZ KOŃCA

23-06-2024, 21:14

A czy wkladales juz do ryzu?
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

24-06-2024, 01:16

Żułek pisze:
beterii wyciągał nie bede bo trzeba rozkęcać
A ja żem myślał, że masz taką normalną do wyciągania w cywilizowany sposób.
Awatar użytkownika
Żułek

24-06-2024, 01:22

empir pisze:
24-06-2024, 01:16
Żułek pisze:
beterii wyciągał nie bede bo trzeba rozkęcać
A ja żem myślał, że masz taką normalną do wyciągania w cywilizowany sposób.
mam ale akurat nie w tym ;) jutro serwis, trzymajcie kciuki ;)

EDIT:

kurwa coś mnie zaswędziało, podłączyłem i TADAM
działa :mrgreen: najpierw sam zasilacz patrze dzioda się zapaliła WTF ? Obrazek podłączyłem do lapka i włączył sie :mrgreen:

ale jutro i tak zaniose do serwisu, niech sprawdzą zasilacz i sprawdzą może coś mądrego powiedzą
a może był po prostu brudny ? bo troche go od spodu odkurzyłem
nie wiem kurwa ale ZAJEBIŚCIE :mrgreen:

Awatar użytkownika
masterful
weteran forumowych bitew
Kontakt:

24-06-2024, 08:50

W A Z N E !

Obrazek
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

24-06-2024, 08:58

Żułek pisze:
ale jutro i tak zaniose do serwisu, niech sprawdzą zasilacz i sprawdzą może coś mądrego powiedzą
Tak, zanieś. Po rozkręceniu może się okazać, że tam są zwały kurzu na wlotach powietrza / na radiatorze i może przez to się przegrzewać. Odkurzenie z zewnątrz zawsze wyciągnie trochę, ale dla pełnego zdrowia to trzeba to robić regularnie. Jeżeli serwis jest dobry to go rozkręcą, oczyszczą dokładnie wentylatory, sprawdzą czy smarowanie między procesorem a radiatorem się już nie zapiekło od przegrzewania, czy nie wybulił się jakiś kondensator, w jakim stanie jest bateria itd.

A zasilacz może po prostu ma gdzieś złamany przewód w środku i przestaje łączyć?
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
Żułek

24-06-2024, 11:24

opętany to on jest od początku, tyle co on widział to ała ;)
Olo pisze:
24-06-2024, 08:58
Żułek pisze:
Tak, zanieś. Po rozkręceniu może się okazać, że tam są zwały kurzu na wlotach powietrza / na radiatorze i może przez to się przegrzewać. Odkurzenie z zewnątrz zawsze wyciągnie trochę, ale dla pełnego zdrowia to trzeba to robić regularnie. Jeżeli serwis jest dobry to go rozkręcą, oczyszczą dokładnie wentylatory, sprawdzą czy smarowanie między procesorem a radiatorem się już nie zapiekło od przegrzewania, czy nie wybulił się jakiś kondensator, w jakim stanie jest bateria itd.

A zasilacz może po prostu ma gdzieś złamany przewód w środku i przestaje łączyć?
nie kabel wygląda na ok, nie wiem to co miało być, dzisiaj oddam i zobaczymy :)

Awatar użytkownika
Żułek

27-06-2024, 19:39

no dobra wygląda na to że mam fart w przeciwieństwie do mojego portfelika ;)

jutro odbieram lapka, na szczeście nic sie nie spaliło, po prostu się przegrzał, pasty wyschły na kamien który skrobią i generalnie był syf w środku jak skurwysyn ;)
cholerne strumieniowanie Premier League wyszło bokiem przez jebane Viaplay Obrazek
na szczeście już ostatni sezon a potem mam nadzieje wszystko wraca do normy ;)

Br00tal
postuje jak opętany!

27-06-2024, 21:15

Czemu oglądasz Viaplay na lapku zamiast na TV?
Awatar użytkownika
Żułek

27-06-2024, 21:17

tak wygodniej ;)

ODPOWIEDZ