no ale bateria w laptopie była naładowana to czy nie powinno się uruchomić na niej ?
czy może zasilacz psując się jakoś ją rozładował ? może tak być ? innego zasilacza nie mam wiec nie mam jak sprawdzić czy to na pewno zdechł zasilacz (oby)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
Podłącz zadilacz do wtyczki i posluchaj czy chodzi, w moim poprzednim laptopie było słychać cos tam ze środka. A w laptopie przytrzymaj w chuj długo przycisk zasilania moze sie drobi jakis hard reset. Raz tez tak mialem i latałem podmienialem zasilacze a przytrzymałem dłużej i odpalil, moze to nic powaznegoŻułek pisze: ↑23-06-2024, 14:42chyba zasilacz mi zdechł od laptopa, nagle się wyłączyło, dioda na zasilaczu zgasła i ciemna dupa![]()
no ale bateria w laptopie była naładowana to czy nie powinno się uruchomić na niej ?
czy może zasilacz psując się jakoś ją rozładował ? może tak być ? innego zasilacza nie mam wiec nie mam jak sprawdzić czy to na pewno zdechł zasilacz (oby)![]()
No to dupa. Jeśli miałeś sprawną baterię, która powinna pociągnąć laptopa bez zasilacza, to prawdopodobnie podczas zdychania zasilacz zabrał ze sobą jakiś fragment układu zasilania laptopa. Czarno, nomen omen, to widzę.
możliwe, był dłuższy czas gorący no i głośno pracował bo akurat wymyśliło mi się przerabianie filmu
zawsze na biurku, nie używam mobilnie nigdyPytanie czy podczas tego zdarzenia nie trzymałeś lapka na czymś miękkim - np. gruby koc, pościel? Coś co mogło zatykać wloty powietrza.
nie zauważyłemI czy na chwilę przed zgaśnięciem pokazał chocby na ułamek sekundy bluescreen?
tego nie wiemmoże masz w laptopie zabezpieczenie które odłącza zasilanie zanim zdarzy się coś krytycznego przy już wysokiej, ale jeszcze nie krytycznej temperaturze, a możesz czegoś takiego nie mieć (lub mieć to wyłączone) i wtedy jest ryzyko, że uszkodziła się architektura procesora/chipsetu.
jak pisałem wyżejJeżeli po schłodzeniu wciąż się nie uruchamia (i nie chodzi tylko o to, że nie widzisz nic na ekranie, ale o to, że nie zapala się dioda zasilania, nie ma żadnego sygnału dźwiękowego, ani nie słyszysz żeby uruchamiały się wentylatory) - to raczej słabo to widzę.
aczkolwiek nie mam na nim żadnej diody, jedyna dioda jest na zasilaczu, tak se ktoś wymyślił dziwnieciemno i głucho
mam ale akurat nie w tym
Tak, zanieś. Po rozkręceniu może się okazać, że tam są zwały kurzu na wlotach powietrza / na radiatorze i może przez to się przegrzewać. Odkurzenie z zewnątrz zawsze wyciągnie trochę, ale dla pełnego zdrowia to trzeba to robić regularnie. Jeżeli serwis jest dobry to go rozkręcą, oczyszczą dokładnie wentylatory, sprawdzą czy smarowanie między procesorem a radiatorem się już nie zapiekło od przegrzewania, czy nie wybulił się jakiś kondensator, w jakim stanie jest bateria itd.
nie kabel wygląda na ok, nie wiem to co miało być, dzisiaj oddam i zobaczymyOlo pisze: ↑24-06-2024, 08:58Tak, zanieś. Po rozkręceniu może się okazać, że tam są zwały kurzu na wlotach powietrza / na radiatorze i może przez to się przegrzewać. Odkurzenie z zewnątrz zawsze wyciągnie trochę, ale dla pełnego zdrowia to trzeba to robić regularnie. Jeżeli serwis jest dobry to go rozkręcą, oczyszczą dokładnie wentylatory, sprawdzą czy smarowanie między procesorem a radiatorem się już nie zapiekło od przegrzewania, czy nie wybulił się jakiś kondensator, w jakim stanie jest bateria itd.
A zasilacz może po prostu ma gdzieś złamany przewód w środku i przestaje łączyć?