Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.
Takie pytanie pany - da sie plynnie przejsc z windy7 na nowa zeby sie nie pierdolic w instalacje od nowa? Przegladarki jebane przestaja mi na komputrze firmowym sie logowac do banku i chyba jest to nieuchronne.
woodpecker from space
- Lukass
- zahartowany metalizator
W sensie od razu na 11? Raczej nie ma szans. Raczej nie ma też szans, żeby sprzęt chodzący pod siódemką uciągnął 11 bez sztuczek, albo i w ogóle.Triceratops pisze: ↑07-11-2024, 20:14Takie pytanie pany - da sie plynnie przejsc z windy7 na nowa zeby sie nie pierdolic w instalacje od nowa? Przegladarki jebane przestaja mi na komputrze firmowym sie logowac do banku i chyba jest to nieuchronne.
Na 10 może, a może nie.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Triceratops
No wlasnie samo pcha w 10 po uaktualnieniach, ja i tak zawsze wodotryski wylaczam w pizdu i robie klasyczny pulpit XP
woodpecker from space
- Lukass
Jak pcha samo, to można zaryzykować. Ale nie obiecuję, że dobrze pójdzie. Teoretycznie to już od dawna nie powinno być możliwe, ale z jakiegoś powodu jest. Bez backupu bym jednak nie zaczynał.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Triceratops
No tak, trza jakiegos ghosta zrobic i sprobowac. Nie chce mi sie jak cholera ale jak nie kijem to palka cie zmusza
woodpecker from space
- Lukass
Późno się za to zabierasz. Mi siódemka już jakiś czas temu zaczęła robić problemy. Ostatnia migracja też była na służbowym, ale po prostu wymieniłem kompa. Szkoda nerwów. Szczerze, to zamierzam wkrótce wszystko przenieść na 11, choć wiem, że będzie problem z pewnym starym oprogramowaniem, które bardzo sobie cenię. Muszę potestować.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- Triceratops
Zabieram sie jak zwykle z tego samego powodu - bo mnie chujki zmuszaja. W zasadzie oprocz tluczenia w jakies prastare gry i internetu komputer juz mi malo do czego sluzy, te wszystkie wodotryski z 11 nie sa mi do niczego potrzebne
woodpecker from space
- Lukass
Tak serio, to ja tych wodotrysków jakoś za bardzo nie dostrzegam. Ot, wygodny i dość przejrzysty system. Podszedł mi o wiele bardziej, niż 10. Ale też używam kompa do pracy i muszę być w miarę na bieżąco, zbyt jestem zależny od innego oprogramowania MS. O stare gry się trochę obawiam przy migracji na domowym.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- empir
Pewnie wszystko zależy od mocy kompa.
Ja przeszedłem z 8 1 na 10.
Z jakiegoś powodu (błąd przy przejściu albo za słaby laptop) tnie i wiesza się w chuj.
Jak będzie kasa to kupię se nowego kompa a lapkowi dołożę RAMu. 4GB to jednak teraz w chuj mało.
Ja przeszedłem z 8 1 na 10.
Z jakiegoś powodu (błąd przy przejściu albo za słaby laptop) tnie i wiesza się w chuj.
Jak będzie kasa to kupię se nowego kompa a lapkowi dołożę RAMu. 4GB to jednak teraz w chuj mało.
- ŚWIAT BEZ KOŃCA
- mistrz forumowej ceremonii
4GB? Beż kitu, mój telefon który kupiłem używany i wcale nie najnowszy ma 6.
If you do everything right, there will be no struggle.
If you struggle, you're not doing something right.
If you struggle, you're not doing something right.
- empir
Ta. Ale mój laptop kupiłem gdzieś w okolicy 2012/13.
Był całkiem fajny. 17", jakaś dodatkowa karta graficzna. Lenovo Z710.
Dawał radę.
Był całkiem fajny. 17", jakaś dodatkowa karta graficzna. Lenovo Z710.
Dawał radę.
- Lukass
Jakby nie patrzeć, to ponad dekadę temu. Do podstawowych czynności 8 GB to minimum, a górna granica to już zależy. Mój domowy tnie się na większych pracach (np. bardzo złożone grafiki wektorowe) przy 16 GB. Nowy (wymiana prawdopodobnie na początku przyszłego roku) to minimum 32 GB, a w miarę możliwości 64, żeby było komfortowo.
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
How did we go wrong?
- empir
Jak będzie hajs na nowy sprzęt to właśnie 64gb bym chciałLukass pisze: ↑09-11-2024, 10:26Jakby nie patrzeć, to ponad dekadę temu. Do podstawowych czynności 8 GB to minimum, a górna granica to już zależy. Mój domowy tnie się na większych pracach (np. bardzo złożone grafiki wektorowe) przy 16 GB. Nowy (wymiana prawdopodobnie na początku przyszłego roku) to minimum 32 GB, a w miarę możliwości 64, żeby było komfortowo.
-
- w mackach Zła
Nie wiedziałem gdzie wrzucić pytanie także sorry za bałagan.
Czy na sali jest ktoś kto zajmuje się programowaniem i potrafi ogarnąć dodanie widgetu do sklepu internetowego? Zleciłbym usługę. W razie pytań prześlę szczegóły.
Czy na sali jest ktoś kto zajmuje się programowaniem i potrafi ogarnąć dodanie widgetu do sklepu internetowego? Zleciłbym usługę. W razie pytań prześlę szczegóły.
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
łatwiej będzie jak dodasz na jakim silniku jest ten sklep - Magento? Woocommerce? Shoper? może nie potrzebujesz wcale programisty tylko kogoś obeznanego w technologii tego sklepu?
no chyba, że to sklep stworzony dla Ciebie indywidualnie i potrzebujesz żeby ktoś Ci taką wtyczkę po prostu NAPISAŁ- to programista się jak najbardziej przyda
no chyba, że to sklep stworzony dla Ciebie indywidualnie i potrzebujesz żeby ktoś Ci taką wtyczkę po prostu NAPISAŁ- to programista się jak najbardziej przyda
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
-
- w mackach Zła
Niestety nie wiem na jakim silniku jest sklep. Podobno to oprogramowanie GoShop, ale wątpię aby było napisane od podstaw. Jest to prawdopodobnie oprogramowanie stworzone na bazie czegoś bardziej znanego, ale nie mam pojęcia czego.Olo pisze: ↑17-11-2024, 14:54łatwiej będzie jak dodasz na jakim silniku jest ten sklep - Magento? Woocommerce? Shoper? może nie potrzebujesz wcale programisty tylko kogoś obeznanego w technologii tego sklepu?
Z tego co się orientuję, to Inpost udostępnia widget, który osadza się w odpowiednim miejscu kodu. Nie wiem jak to wygląda od strony technicznej, Wiem, że z poziomu panelu administratora nie mogę czegoś takiego zrobić (nie widać takiej możliwości). Mam dostęp do plików na serwerze i pewnie trzeba w jeden nich zaingerować bezpośrednio.
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
Odpaliłem właśnie panel admin demo tego GoShop i po 20 sek, znalazłem, że to się po prostu włacza w panelu. Pytanie podstawowe - masz już umowę z InPost? Na umowie powinieneś mieć numer organizacji i chyba oddzielnie powinieneś dostać klucz API lub generujesz go - tym razem w panelu InPost (https://inpost.pl/aktualnosci-integracj ... -api-shipx). Wklejasz te dane w odpowiednie okienka w formularzu na tej stronie w panelu administracyjnym (ścieżka: Skonfiguruj swój sklep > Integracje > Przewoźnicy) i jak mniemam - powinno hulać.

-
- w mackach Zła
U mnie to wygląda inaczej.Olo pisze: ↑17-11-2024, 17:15Odpaliłem właśnie panel admin demo tego GoShop i po 20 sek, znalazłem, że to się po prostu włacza w panelu. Pytanie podstawowe - masz już umowę z InPost? Na umowie powinieneś mieć numer organizacji i chyba oddzielnie powinieneś dostać klucz API lub generujesz go - tym razem w panelu InPost (https://inpost.pl/aktualnosci-integracj ... -api-shipx). Wklejasz te dane w odpowiednie okienka w formularzu na tej stronie w panelu administracyjnym (ścieżka: Skonfiguruj swój sklep > Integracje > Przewoźnicy) i jak mniemam - powinno hulać.
![]()

Pewnie mam starszą wersję panelu.
Umowę z Inpost mam. Mam też włączony moduł, który umożliwia wybranie paczkomatu podczas składania zamówienia jednak starą wersję, która dodatkowo od jakichś dwóch tygodni nie działa prawidłowo. Chciałem to zaktualizować, ale firma GoShop dała termin wdrożenie po nowym roku. Mamy końcówkę czwartego kwartału i dla mnie jest to najgorętszy okres, a tu nagle padła możliwość wybrania inpost jako dostawcy.
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
To co potrzebujesz to zrobienie aktualizacji plików sklepu -to najszybsza i powodująca najmniej potencjalnych kłopotów ścieżka (to nie jest tylko jakaś mała zmiana w panelu - to musi być odpowiednio obsłużone też w sklepie wystawionym na zewnątrz). Niestety ciężko powiedzieć z jak dużymi zmianami się to wiąże (czy np. zmienia się też struktura bazy danych) - oni chyba nie mają żadnego automatu do takich aktualizacji przez panel? Nie proponowali przesłania jakiejś paczki z plikami do samodzielnej podmiany?
-
- w mackach Zła
Nie proponowali. Po zgłoszeniu problemu dostałem ofertę i termin realizacji. Termin mnie niestety nie urządza i od kilku dni szukam pomocy z zewnątrz. Widzę, że sprawa jest bardziej skomplikowana niż sądziłem.
Możliwości aktualizacji poprzez panel na pewno nie ma.
Możliwości aktualizacji poprzez panel na pewno nie ma.