Smartfon

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: Smartfon

26-04-2014, 12:26

no nie byloby to samo, kurde :D ale jak tam chcesz - luz.
co do telefonow... ten cyanogenmod chodzi zajebiscie, ale z bateria nie jest najlepiej. chyba niestety musze wrocic do jelly bean :(.

i dlatego wlasnie chcialbym miec nexusa, eh
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

13-06-2014, 17:50

Prawdę mówiąc zastanawiałem się nad lumia (poprzedni telefon zaczął strasznie mulic nawet na dobrym sofcie, niestety z 3 letniego sprzętu nie da się więcej wycisnąć ), ale jednak usługi Google nie mają sobie równych. Tak więc

Sent from my Nexus 5 using Tapatalk

Kosmos. Szybkość jak iPhone albo lepiej, na pewno na poziomie Windows Phone. A ja zwątpilem w androida...po prostu only Nexus is real ;))
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

13-06-2014, 21:24

ja jednak htcm8
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

13-06-2014, 22:26

Nexus rozpierdala obiekty. The ultimate phone. Seriously.

Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

14-06-2014, 07:35

A to prawda, że oprócz bycia zajebistym telefonem ma strasznie słaba baterie?

Wysłane z mojego SM-T210 przy użyciu Tapatalka
Obrazek
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-06-2014, 08:25

Póki co wygląda na bdb, i w sumie też nie widziałem żeby ktoś bardzo narzekał. Jeśli będzie trzymać przy normalnym użytkowaniu cały dzień to git, a na to się zapowiada. Jak to wszystko chodzi, poezja. Szybciej niż Windows Phone, jestem w szoke. No i ten ekran 1920x1080, klasa.

Serio myślałem nad jakąś lumia, ale jednak ich mapy, klient poczty czy search (przede wszystkim) to kompletne gowno. A tutaj mam taką samą albo lepsza płynność w połączeniu z zajebistoscia androida

P. S. Aparat jest mega zajebisty, robi świetne zdjęcia w słabym świetle i niemal zerowe opóźnienie migawki.

Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

14-06-2014, 11:19

Riven pisze:one - piekna obudowa, zajebiste glosniki (jak na komorke), chujowy soft, nielogiczne rozlozenie przyciskow
nexus - bez porownania lepszy soft, solidna obudowa szybszy, ladny, i zdaje sie ze tanszy. ekran nie najlepszy, samsung to to nie jest, ale bez tragedii

wg mnie nie ma sie nad czym zastanawiac
miałem nexusa ... 3 dni
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-06-2014, 11:27

Nie wiem jak m8,ale zeszłoroczny one nie ma startu do płynności i responsywnosci n5. Inna liga po prostu. W sumie pod tym względem jedynym równie płynnym telefonem jaki widziałem jest iPhone 5s.

A jak się weźmie pod uwagę cenę... N5 można kupić za ok 1200 zł, a deklasuje większość telefonów które kosztują ponad 2 kafle. Jak dla mnie no brainer.

Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

14-06-2014, 11:35

miałem oba i powiem ci że:
oba chodzą równie płynnie, jakość wykonania n5 jest dobra ale m8 znacznie lepsza, jakość rozmowy telefonicznej znacznie lepsza w m8, bateria lepsza w m8, slot na kartę, oprogramowanie ? nie wiem na razie jest root a i tak pewnie będzie CM, dla mnie jednak m8 to znacznie lepsza zabawka niż n5,
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-06-2014, 11:53

Przerobiłem kilka romow i spędziłem ostatnie pół roku na cm. Starają się, i idzie im naprawdę dobrze, ale i tak jest to soft zbugowany i niestabilny. Nie ma się co dziwić, to nie są programiści Google, którzy robią soft szyty na miarę. Ja juz mam dość custom romow, Android doszedł do takiego poziomu estetyki i funkcjonalności, że zdecydowanie wolę stock. Co do m8. Powiem tak : jeśli nie gra dla Ciebie żadnej roli chyba dwukrotnie wyższa cena, kiepski aparat i wgrasz czystego androida który będzie równie stabilny i szybki jak na nexusie, to będzie to pewnie lepszy telefon. Ale o to dość ciężko.

Zresztą zawsze upływa przynajmniej kilka miesięcy zanim wyjdzie stabilny cm, a o aktualnym androidzie możesz zapomnieć. Na nexusie masz update natychmiast.

Sprawa wyglądała inaczej jeszcze w zeszłym roku, ale czysty kitkat jest tak zajebisty, że szkoda czasu na inne romy. A tuż za rogiem 4.5 albo 5.0 który przyniesie prawdopodobnie dużo zmian.

Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

14-06-2014, 12:00

Lepsze to czy tamto, chyba grunt to po prostu być zadowolonym ze sprzętu, z którego się korzysta. Jeden powie, że wszystko oprócz iPhone to biedafon na androidzie. Użytkownicy WP, że Android to zamulacz. Co kto lubi.

Obrazek
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

14-06-2014, 12:05

wcale nie jestem przekonany czy aparat jest znacznie gorszy, skąd taki wniosek ? z liczby pixeli ? nie sądzę, że jest gorszy, podwójny obiektyw stwarza świetne możliwości w tym zabawa GO, w żadnej innej słuchawce tego nie ma
a co do aktualizacji N5 to nie zapominaj, tylko do 18 miesiąca od wypuszczenia na rynek ;)

aha, cena rynkowa wcale nie jest dwukrotnie większa tylko kilka stówek, zresztą kupiłem N5 bo miałem zamiar opuścić obecnego operatora, ale jak się dowiedział, że odchodzimy to dostałem ofertę z taką ceną M8, że nie było nad czym się zastanawiać ...
(za 1200 N5 raczej tylko z gwarancją serwisową, nie producenta)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-06-2014, 12:11

Ale potem custom romy, czyli to co masz od początku na innych telefonach. Nie chodzi o liczbę pikseli (która jednak jest żenująca i uniemożliwia cropowanie zdjęć), tylko jakość. Ale nieważne. M8 to z całą pewnością jeden z najlepszych telefonów jakie są dostępne. Wole Nexusa z powodów które wymieniłem, ale HTC i tak robi świetne telefony i trzymam kciuki, żeby udało im się wrócić do sukcesów sprzedażowych sprzed lat.

Co do ceny, można kupić za 1150, z pełną gwarancją LG w całej Europie.

@zenek
No fajny truizm ;) . Co do zamulania, sam tak sądziłem. Nexus 5 jest szybszy i znacznie plynniejszy niż lumia z wyższej półki (nie pamiętam numeru, ale ostatnio się taka bawiłem). Kibicuje Microsoftowi i uważam, że na tablety nie ma lepszego systemu niż Windows 8, ale Google zrobił wraz z kitkatem niesamowity postęp w rejonach, w których wcześniej gorowal telefoniczny Windows. Ale trzeba przyznać, że nowa wersja windy prezentuje się fajnie, wreszcie mają notification bar ;dd

Poza tym ja zawsze byłem fanem ms, i z tej wielkiej trójki to moja ulubiona firma ;p. Windows jako platforma to wg mnie arcydzieło, a ich hardware kasuje większość konkurencji. Google oczywiście idzie mocno w przyszłość, ale ms tez robi dużo rnd, i często nie boi się ryzykować. Najbardziej konserwatywny i staroswiecki jest natomiast chujowy Apple;ddd

Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

14-06-2014, 12:42

No, te zmiany w WP 8.1 sporo wniosły.

Obrazek
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-06-2014, 12:43

Ta, ale w większości to jest nadrabianie względem Google. Tak samo jak ios8. W którym co prawda niemal wszystkie duże zmiany to zzyna z androida, ale to dobrze, nie ma nic lepszego dla konsumenta niż konkurencja.

Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-06-2014, 12:53

Moto g to absolutna rewelacja za tak niska cenę. Działa szybciej niż niejeden dużo droższy telefon i ma software który bardzo niewiele różni się od stock Android. Mialem kupić, ale Nexus 5 potaniał. Moim zdaniem motorola to obecnie najciekawszy producent telefonów z androidem.

Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

14-06-2014, 14:06

pogadamy jak osobiście potestujesz m8 zamiast opierać się na internetowych mądrościach ;)

gdzie taki nexus za taką cenę ?

poleć lepiej jakiś dobry program do obsługi słuchawek z miktofonem i jednym przyciskiem
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-06-2014, 14:11

Znam aktualny software HTC z autopsji, wiec wiem co mówię. I nigdzie nie przeczę, że chodzi równie zajebiście jak Nexus, to całkiem możliwe przy tym sprzęcie. na zeszłorocznym one chodził natomiast gorzej.

Ja używałem słuchawek jays i oni maja aplikacje na androida (wpisz w play jays headphones czy coś takiego). Myślę, że powinna działać z innymi słuchawkami, to w końcu całkowicie analogowe urządzenie. Była mocno zajebista.

Nexus we wrocławskim sklepie pl-gsm. Wyglądają na solidna firmę, wysyłka błyskawiczna.

Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-06-2014, 14:35

Zenek, czy 8.1 będzie na 625? Widziałem u kumpla, ale on ma konto developerskie i dostęp do bety

Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

14-06-2014, 14:38

Riven pisze: Nexus we wrocławskim sklepie pl-gsm. Wyglądają na solidna firmę, wysyłka błyskawiczna.
haha ;) też tam kupiłem, co masz napisane na fakturze ?
ODPOWIEDZ