sprzęt audio - potrzebna pomoc.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- mrwth
- zaczyna szaleć
Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.
Ja zazwyczaj słucham bez maskownic, ale jak kto woli. Najczęściej maskownice podbijają delikatnie basy kosztem detali. Elegancko sprawdzają się jedynie na imprezach, żeby nikt paluchów nie pchał w membrany : )
-= Pasażer Balonu =-
-
- w mackach Zła
Mam pytanie do użytkowników obeznanych ze sprzętem. Który zestaw do ogólnie pojętej muzyki metalowej, rocka, ambientu, industrialu z wymienionych poniżej by polecili:
- Audiolab 8200A + Audiolab 8000CD
- Cambridge Audio Azur 840A + Cambidge Audio Azur 740C
Zarówno do jednego i drugiego zestawu brałbym Paradigm Monitor 9v7, ewentualnie Paradigm SE 3.
Elektronika pochodzi z różnych serii (8200 i 8000, 840 i 740), ponieważ sprzęt jest z ekspozycji, ale dzięki temu miałbym spore rabaty. Z góry dzięki za pomoc i rady.
- Audiolab 8200A + Audiolab 8000CD
- Cambridge Audio Azur 840A + Cambidge Audio Azur 740C
Zarówno do jednego i drugiego zestawu brałbym Paradigm Monitor 9v7, ewentualnie Paradigm SE 3.
Elektronika pochodzi z różnych serii (8200 i 8000, 840 i 740), ponieważ sprzęt jest z ekspozycji, ale dzięki temu miałbym spore rabaty. Z góry dzięki za pomoc i rady.
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
840A widzę koło 5 koła chodzi. Wszystkie Cambridge których słuchałem były jakieś takie suche i lekkie. Tylko te dwa wchodzą w grę? Bo z własnej eksperiencji w podobnej cenie mogę zarekomendować Musical Fidelity M3i. Od 4 miesięcy mnie nagłaśnia i ma wszystko co trzeba - masywny dół, zgrabną przestrzeń, świetną dynamikę, dobrą górę, etc., etc.
Give birth to something dead
Give birth to something old
-
- w mackach Zła
Cambridge Audia wzmak + cd miałbym za 7 tysi, tak więc cena bardzo okazyjna. Miałeś do czynienia ze sprzętem Audiolab? W grę wchodzi jeszcze Advance Acoustic. O Musical Fidelity jeszcze nie myślałem, ale zapytam mojego dostawcę sprzętu ;)Morph pisze:840A widzę koło 5 koła chodzi. Wszystkie Cambridge których słuchałem były jakieś takie suche i lekkie. Tylko te dwa wchodzą w grę? Bo z własnej eksperiencji w podobnej cenie mogę zarekomendować Musical Fidelity M3i. Od 4 miesięcy mnie nagłaśnia i ma wszystko co trzeba - masywny dół, zgrabną przestrzeń, świetną dynamikę, dobrą górę, etc., etc.
- Morph
- Kontakt:
Advance jest bardzo tanio wykonany, ale nie słuchałem. Audiolabów nie znam.
Ludzie, co wy macie z tymi odtwarzaczami CD :D?
Ludzie, co wy macie z tymi odtwarzaczami CD :D?
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
A co ma być z odtwarzaczami CD?
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Morph
- Kontakt:
A nie wiem, każdy taką wielką wagę przykłada do odtwarzacza, gdy tak naprawdę wszystko się rozbija o porządnego DACa. Kupić byle jaki odtwarzacz co tylko dobrze CZYTA płyty i ma wyjście cyfrowe i podpiąć do DOBREGO DACa.
- Bloodcult
za te pieniądze co Paragigm Monitor 9v7 można kupić HARPIA Amstaff Pico. Grają o klasę wyżej niż cokolwiek z tego przedziału cenowego. link: http://www.harpia.pl/polski/amstaff_pico.htmlElhaz_77 pisze:Zarówno do jednego i drugiego zestawu brałbym Paradigm Monitor 9v7, ewentualnie Paradigm SE 3.
do odsłuchu tutaj:
http://www.harpia.pl/page/pol/sklepy.html
http://www.harpia.pl/polski/sklepy.html
-
- w mackach Zła
Na liście sklepów nie ma Olsztyna, tak więc odpada, ale dzięki za radę. Poza tym Paradigmy grają jak dla mnie zajebiście, a sklep w którym chcę nabyc sprzęt ma je na stanie i może mi wypożyczyć za kaucją na weekend, aby zobaczyć jak będzie grał z innymi elementami zestawu.Bloodcult pisze:za te pieniądze co Paragigm Monitor 9v7 można kupić HARPIA Amstaff Pico. Grają o klasę wyżej niż cokolwiek z tego przedziału cenowego. link: http://www.harpia.pl/polski/amstaff_pico.htmlElhaz_77 pisze:Zarówno do jednego i drugiego zestawu brałbym Paradigm Monitor 9v7, ewentualnie Paradigm SE 3.
do odsłuchu tutaj:
http://www.harpia.pl/page/pol/sklepy.html
http://www.harpia.pl/polski/sklepy.html
-
- w mackach Zła
Może ktoś z forumowiczów wypowie się na temat sprzętu XINDAK. Słyszałem, że produkty są dobre, solidnie wykonane i relatywnie tanie w stosunku do tzw. konkurencji, ale do słuchania Death/Black Metalu średnio się nadają bo brzmią zbyt miękko. Czy ktoś jest w stanie to zweryfikować i przedstawić jakieś wrażenia, opinie po odsłuchu sprzętu tej chińskiej firmy? Faktycznie nie dają rady przy zdrowym napierdalaniu?
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Będę potrzebował sprzęt (wzmacniacz + kolumny) do małego (16m2) pokoju z aneksem kuchennym. Dosyć spory pogłos, losowe meble tu i tam. Interesuje mnie coś o niewielkiej mocy lecz dobrej klarowności brzmienia. Muzyka -cosmos-electro-drone-epic-black-free-chromatic-heavy-military. Wolałbym zainwestować w lepszy wzmacniacz, który służyłby mi dobrze do mocniejszych-lepszych kolumn gdy będę zmieniał mieszkanie. Którą drogą isć? No którą?
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
- dr Kill
- postuje jak opętany!
Pytałem się parę stron wcześniej o Yamahę. Miałem możliwość przez święta osłuchania się z tym sprzętem, i powiem, że to był bardzo dobry zakup. Brzmienie jest klarowne, czyściutkie, wszystko dokładnie słychać. Może nie wgniata ono w fotel, nie robi z nas mokrej szmaty, ale powyższe cechy sprawiają, że sprzęt warty swej ceny. W wakacje mam zamiar zakupić subwoofer bo mi trochę basu brakuje. Co prawda jest, da się go podkręcić, ale to nie to samo. Nawet na swoim marnych głośnikach komputerowych bas jest inny kiedy z subwooferem. Ogólnie polecam.
- mrwth
- zaczyna szaleć
W zależności od budżetu. Te wzmaki za 2-3k to całkiem nieźle jak na kraj pochodzenia, ale faktycznie brzmienie jest delikatne i czasem może brakować solidnego kopa. Chociaż tak na dobrą sprawę, to tutaj więcej do powiedzenia powinny mieć kolumny. Mimo tego te wzmaki są fajne do lekkiej elektroniki, jazzu i klasycznej..Elhaz_77 pisze:Może ktoś z forumowiczów wypowie się na temat sprzętu XINDAK. Słyszałem, że produkty są dobre, solidnie wykonane i relatywnie tanie w stosunku do tzw. konkurencji, ale do słuchania Death/Black Metalu średnio się nadają bo brzmią zbyt miękko. Czy ktoś jest w stanie to zweryfikować i przedstawić jakieś wrażenia, opinie po odsłuchu sprzętu tej chińskiej firmy? Faktycznie nie dają rady przy zdrowym napierdalaniu?
Natomiast lampowe w przedziale 4-6k wychwalało wiele osób. Ponoć solidnie wykonane no i pierwsza klasa brzmienie, ale ekwipunek tego pokroju trzeba testować na miejscu, żeby nie było zwały.
To samo tutaj.. jaki jest budżet?Wódz 10 pisze:Będę potrzebował sprzęt (wzmacniacz + kolumny) do małego (16m2) pokoju z aneksem kuchennym. Dosyć spory pogłos, losowe meble tu i tam. Interesuje mnie coś o niewielkiej mocy lecz dobrej klarowności brzmienia. Muzyka -cosmos-electro-drone-epic-black-free-chromatic-heavy-military. Wolałbym zainwestować w lepszy wzmacniacz, który służyłby mi dobrze do mocniejszych-lepszych kolumn gdy będę zmieniał mieszkanie. Którą drogą isć? No którą?
Taki fajny starter na ~15m2 to jakiś NAD w przedziale 2-3k + Monitory Dynaudio 3-4k:

...ale przy ~20m2 można spokojnie inwestować w podłogowe kolumny, bez obawy o bas. Do takich gatunków polecam Paradigmy w przedziale 3-5k. Zadowalająca proporcja na linii jebnięcie - detal i z tym NADem powinny dobrze zagrać : )
-= Pasażer Balonu =-
- Bloodcult
a jaki budżet Wodzu ?
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Budżet 4-6k
1. Jakie zalety/przewagę ma, powiedzmy NAD326 nad Marantzem PM6004 albo Rotelem RA-04?
2. Czy przeskok na Rotel RA-1520 lub Roksan Kandy K2 byłby sensowny (biorąc pod uwagę ograniczenia mieszkaniowe)?
3. Dynaudio DM 2/6/Dynaudio DM 2/7/Dynaudio Excite X12 - o jakiej klasie głośników mówimy? Zwłaszcza w zestawieniu z ww. wzmacniaczami.
W skrócie: uderzać w lepszy wzmak, mniej efektowne kolumny czy też w bardziej uśrednioną konfigurację?
Zaczynam powoli robić rozeznanie po stronach specjalistycznych + wszelakie podpowiedzi będą mile widziane. Jak już będę wiedział co i jak to uderzam do najbliższego salonu.
1. Jakie zalety/przewagę ma, powiedzmy NAD326 nad Marantzem PM6004 albo Rotelem RA-04?
2. Czy przeskok na Rotel RA-1520 lub Roksan Kandy K2 byłby sensowny (biorąc pod uwagę ograniczenia mieszkaniowe)?
3. Dynaudio DM 2/6/Dynaudio DM 2/7/Dynaudio Excite X12 - o jakiej klasie głośników mówimy? Zwłaszcza w zestawieniu z ww. wzmacniaczami.
W skrócie: uderzać w lepszy wzmak, mniej efektowne kolumny czy też w bardziej uśrednioną konfigurację?
Zaczynam powoli robić rozeznanie po stronach specjalistycznych + wszelakie podpowiedzi będą mile widziane. Jak już będę wiedział co i jak to uderzam do najbliższego salonu.
I dream of colour music,
- Morph
- Kontakt:
Z tego co tu wymieniłeś to mogę pedzieć, iż "Eksajty" są to kolumny fajne.
-
- zaczyna szaleć
1. Porównanie Marantz a Rotel RA-04 - rotel jest młodszy, gra jaśniej, lubi dodawać od siebie - przez co niektóre elementy w brzmieniu poprawi, ale niektóre może zepsuć, gra PRZED głośnikami. Marantz jest bardziej obojętny i tworzy scenę ZA głośnikami. Choć sam mam Marantza to brałbym Rotela.Wódz 10 pisze:Budżet 4-6k
Uderzaj w LEPSZE KOLUMNY, zawsze.
- mrwth
- zaczyna szaleć
Ciężko jednoznacznie stwierdzić czy te pierwsze trzy wzmaki mają w czymś ogromną przewagę nad sobą. Osobiście nie sądzę żeby tak było. Różnice z pewnością będą słyszalne ale takie rzeczy trzeba sprawdzać na miejscu w salonie (ew. u znajomego jeśli ma ten konkretny model). Wtedy wiemy czy taka barwa dźwięku nam odpowiada. Jeden zagra nieco spokojniej, drugi żywiej a trzeci może zabrzmieć zbyt płasko z wybranymi kolumnami. Nie ma co gdybać. Najlepiej samemu posłuchać to co możemy dostać w salonie.Wódz 10 pisze:1. Jakie zalety/przewagę ma, powiedzmy NAD326 nad Marantzem PM6004 albo Rotelem RA-04?
Nie wiem jak z akustyką pomieszczenia, ale jeśli nie masz zestawu gołe ściany+materac w pokoju, to ten K2 raczej zostawi w tyle w/w modele. Czy będzie to warte ceny? Zależy na czym słuchałeś wcześniej i ile będziesz w stanie usłyszeć.Wódz 10 pisze:2. Czy przeskok na Rotel RA-1520 lub Roksan Kandy K2 byłby sensowny (biorąc pod uwagę ograniczenia mieszkaniowe)?
Raczej 2/8 ew. X16, ale tam w każdej serii Dynaudio możesz sobie podpatrzeć podstawkowe.Wódz 10 pisze:3. Dynaudio DM 2/6/Dynaudio DM 2/7/Dynaudio Excite X12 - o jakiej klasie głośników mówimy? Zwłaszcza w zestawieniu z ww. wzmacniaczami.
Zależy jak szybko chcesz zmieniać mieszkanie i brać większe kolumny : )
Mnie ktoś kiedyś polecił taki patent, żeby trzymać się blisko półek cenowych. Jeśli wzmak 2-3k, to kolumny 3-4k. Pewnie spokojnie można te proporcje naginać, tylko czy jest sens kupować wzmak za 1,5k a kolumny za 6? Lepiej jest gdy sprzęt nam się uzupełnia a nie ogranicza.
Zerknij na stronach www salonów, które zamierzasz odwiedzić jaki mają ekwipunek i będzie łatwiej coś zmontować.Wódz 10 pisze:Zaczynam powoli robić rozeznanie po stronach specjalistycznych + wszelakie podpowiedzi będą mile widziane. Jak już będę wiedział co i jak to uderzam do najbliższego salonu.
-= Pasażer Balonu =-
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
No i już coś wiem :)
I dream of colour music,
-
- zaczyna szaleć
Posiadam taki wzmacniacz http://www.denon.pl/pl/Product/Pages/Pr ... uctId=DM38 (właściwie to M37, czyli starszy, ale prawie się nie różnią) i chcę dokupić do niego głośniki. Od razu pomyślałem o tych, które są dołączane w tym zestawie. Warto je brać ? Ma ktoś ? Można kupić w tej cenie lub za niewielką dopłatą coś lepszego ?