Smartfon

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
chaos
w mackach Zła

Re: Smartfon

28-04-2011, 09:02

chyba jednak się zdecyduję na tego wava, tylko nie wiem jeszcze czy I czy II, jakieś rady na ten temat ?
jak już nabędę to będę miał do zbycia e72 (8 miesięcznego)
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

28-04-2011, 09:11

apel do wszystkich ktorzy mysla o jakis symbianach - zanim kupicie to badziewie wezcie sobie w jakims salonie cos z androidem z wyzszej polki, np. desire hd i pobawcie sie pare minut ;)
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
boroowa
weteran forumowych bitew

28-04-2011, 09:13

zgoda, ale nie mam zamiaru wydawać 1500 zł na telefon. za tą cenę wolę już netbooka
I'll give you black sensations up and down your spine
If you're into evil, you're a friend of mine
See the white light flashing as I split the night
Cos if good's on the left then I'm sticking to the right
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-04-2011, 09:17

no to jest inna sprawa, jasne. z drugiej strony taki samsung galaxy chyba mocno potanial, warto zbadac opcje.

ale jedna rzecz jest nie do obejscia -upewnij sie, ze telefon, ktory wezmiesz bedzie mial przynajmniej bardzo dobry ekran dotykowy - czyt. precyzyjny, zawsze lapiacy dotyk, dzialajacy bez opoznien. to jest podstawowa kwestia, ktora wychodzi w praniu dopiero po paru dniach ;). widzialem telefony z ledwie "takim tam" touch screenem i byly mniej ergonomiczne niz nokia 3310.
Awatar użytkownika
29a
zaczyna szaleć

28-04-2011, 15:14

empir pisze: Za małe to to. Desire Z też się bawiłem. Jak ktoś musi mieć klawiaturę to najlepszy wybór.
Mam i bardzo sobie chwale. Kilkakrotnie juz mi dupe uratowal jak musialem z pociagu robic jakas zdalna robote. Nie wyobrazam sobie tluczenia smsow za pomoca dotykowej klawiatury. Moze to kwestia przyzwyczajenia ale nawet jak cos wstukuje na szybko to musze co chwile poprawiac bo nie trafie gdzie trzeba.
Zakupilem go relatywnie tanio bo przy przedluzaniu umowy w play wzialem inny telefon ktory sie mial dobre przebicie na allegro potem i obnizyl koszty desire-z duzo ponizej tych z playa.

Co do telefonow z symbianem to z racji mariazu nokii z M$ dzial symbiana zostal ujebany przy samej ziemi i nie ma co liczyc na rozwoj/poprawki tego systemu. Rynek aplikacji tez juz zapomnial o symbianie i nic nie wskazuje na to zeby ktokolwiek mial zamiar tam cos tworzyc.
http://facebook.com/terrorcorepl - polski kurwa terror!
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-04-2011, 18:03

przeciez w htc sense jest zajebisty system korekty, dziala blyskawicznie i precyzyjnie- wystarczy pare dni i nie ma mowy o powrocie do przyciskow. na ekranie dotykowym pisze tekst tak z 5 x szybciej niz na jakiejkolwiek klawiaturze fizycznej, tylko taka komputerowa jest poza konkurencja.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

28-04-2011, 18:41

Riven pisze:przeciez w htc sense jest zajebisty system korekty, dziala blyskawicznie i precyzyjnie- wystarczy pare dni i nie ma mowy o powrocie do przyciskow. na ekranie dotykowym pisze tekst tak z 5 x szybciej niz na jakiejkolwiek klawiaturze fizycznej, tylko taka komputerowa jest poza konkurencja.
Właśnie sobie uświadomiłem, że uzależniłem się od tego sprzętu...
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-04-2011, 18:43

obczajales juz Swype? tylko ze trzeba poszukac jakis scrackowanych wersji, bo niestety wydaja to tylko w formie OEM.
Awatar użytkownika
29a
zaczyna szaleć

28-04-2011, 19:19

Riven pisze:przeciez w htc sense jest zajebisty system korekty, dziala blyskawicznie i precyzyjnie- wystarczy pare dni i nie ma mowy o powrocie do przyciskow. na ekranie dotykowym pisze tekst tak z 5 x szybciej niz na jakiejkolwiek klawiaturze fizycznej, tylko taka komputerowa jest poza konkurencja.
A gesty są wygodniejsze od skrótów :)

Pisanie bezwzrokowe i widoczność całego ekranu to dla mnie wystarczająca cena za ta szybkość :)
Poza tym praca przez ssh na klawiaturze ekranowej traci sens bo połowy ekranu niema.

Pewnie różnica wynika z tego że dla mnie ten telefonik to dodatkowe narzędzie pracy które ma net i mam je zawsze przy sobie.

Edit BTW
Skoro tyle osób ma smartfony podepnijcie sie do mojej prośby żeby tapatalk podpiac pod masterfula. Bo sie trzeba jebac w skalowanie a tak mielibyśmy forum w eleganckim app.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-04-2011, 19:31

29a pisze: A gesty są wygodniejsze od skrótów :)

no pewnie, ze sa, jak sie uzywa myszki, oczywistosc.

wsrod znajomych, ktorzy z 'normalnego' telefonu przeniesli sie na touchscreen wszyscy po krotkim czasie sa zdania, ze pisze sie wygodniej i szybciej, cos mi sie zdaje, ze jestes po prostu tradycjonalista ;)
Awatar użytkownika
29a
zaczyna szaleć

28-04-2011, 20:35

no jak sie przesiedli z telefonu gdzie smsy trzeba bylo stukac klikajac po 5 razy w cyferke "6" to na pewno qwerty nawet standardowe jest wygodniejsze. Dla mnie jednak pelne qwery oddzielone od ekranu z wypuklymi przyciskami jest wygodniejsze niz plaska aplikacja na ekranie ktora w dodatku wpierdala miejsce dla programu odpalonego pod spodem.

A tradycjonalista jestem o tyle ze siedzac ~12h dziennie przed komputerem i stukajac przez wiekszosc w czasu w klawisze sprawdzam wiele mozliwych rozwiazan uzywania systemu i przyspieszenia pracy na nim. Tiling wm + bezmyszowo obslugiwana przegladarka i efektywnosc wzrasta o kilka %
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

28-04-2011, 20:50

no co kto lubi - i dobrze, o to chodzi. wlasnie ogromna zaleta androida (zwlaszcza na tle zjebanego iOs) jest to, ze mozna sobie bez zadnego 'hackowania' podmienic bardzo wiele najwazniejszych elementow systemu - stad cala masa klawiatur, dialerow itp. wiadomo, ze wiekszosc z nich bedzie do dupy, ale sa tez perelki. taki swype na przyklad. gdyby tylko udostepnialni na normalnej zasadzie i poprawili te dziwne pierdoly typu usuwanie slow ze slownika - to bylaby najlepsza mozliwa metoda wpisywania tekstu. oczywiscie nie do zadnego ssh, ale smsy czy wpisy na forum pisze sie tym doskonale i calkiem przyjemnie ;)
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

30-04-2011, 10:37

boroowa pisze:Na alledrogo widziałem nówki C6 w granicach 500-600 zł; pogrzebałem nieco na forach i tyle wiem, że mam się wystrzegać tych, w których Orange brandował soft
Z tymi nówkami uważaj bo zdarzają się sytuacje że ktoś sprzedaje używany z 2 letnią gwarancją. Informacja o 2 letniej gwarancji sugeruje iż produkt jest nówka a ten ma poprostu przedłużoną gwarancję.
Awatar użytkownika
Triceratops

01-05-2011, 21:05

grot pisze:Temat już trochę się przewijał na forum i okazało się, że jest tu trochę ludzi mających pojęcie o takich rzeczach. Zamierzam wymienić mój stareńki telefon i myślę o czymś bardziej uniwersalnym. Zależy mi, żeby długo i sprawnie działał, radził sobie z graniem muzy i oczywiście sprawdzał się do sprawdzania poczty, pdf itd. W związku z tym moje pytanie - czym warto się zainteresować, co warto brać?
gowno dla pedalow
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

02-05-2011, 15:00

tak troche w temacie - mialem okazji pobawic sie amazon kindle. kurde, jakie to fajne! wczesniej myslalem, ze to jakis taki tablet dla ubogich, ale nie widzialem nigdy jaki zajebisty jest ten ekran. no doslownie jak kartka papieru. do tego fakt ze daja 3g za darmo i jest przegladarka internetowa - rewelka. co prawda sama przegladarka roznie sobie radzi, czasem chujowo, ale jakies newsy czy artykul w wikipedii spokojnie da sie przeczytac. no a czytanie ksiazek to musi byc rewelacja. pomysle nad kupnem tego, kumpel dal raptem 600 zl a chyba ze stanow sprowadzil.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

07-05-2011, 00:55

Banalne pytanie. Gdzie w HTC ustawić aby wszystko co zapisuje lub pobieram /mail, android market/ zapisywało się na karcie pamięci a nie na pamięci wewnętrznej?
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-05-2011, 08:21

nie wiem czy to mozliwe. od 2.2 mozna przenosic aplikacje na karte pamieci.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

07-05-2011, 09:55

no ja mam 2.2 ale wszystko mi się zapisuje w pamięci wewn. mimo iż karta pamięci pusta
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

07-05-2011, 09:57

no bo tak to niestety chyba musi dzialac, mozesz w managerze aplikacji przeniesc dany soft na sd
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

07-05-2011, 10:05

No to chujnia. W telefonach na symbianie a nawet w zwyklych telefonach "bez systemowych" nie było z tym problemu.
Muszę ten manager obadać
ODPOWIEDZ