na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Baton
weteran forumowych bitew

Re: na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?

03-04-2013, 21:20

A na poważnie?
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

03-04-2013, 21:25

Na poważnie google już nie działa. Szkoda :(
maximum walrus yields maximum walrus

:3
Awatar użytkownika
Block69
zahartowany metalizator

04-04-2013, 18:44

To je specjalna przystawka do słuchania power metalu.
PENIS METAL
Agony
postuje jak opętany!

21-04-2013, 19:51

Od pewnego czasu zastanawiałem się nad wymianą swojego wzmacniacza, Marantza PM 6003 na jakiś lepszy model. Rozważałem m. in. nastepujące urządzenia:

Marantz KI-Pearl Lite
Yamaha A-S 2000
Rotel RA-1520

i kilka innych modeli. Niestety, właściwie każdy wzmacniacz ma jakiś feler. Czasem jest to zbyt słaby zasilacz, który mógłby ograniczać możliwości wzmacniacza w zakresie wysterowania kolumn o niskiej impendacji. Czasem jest to zbyt niski współczynnik tłumienia, z powodu którego wzmacniacz mógłby mieć problemy z kontrolą basu. Dość częstym mankamentem jest wysoki poziom szumów, ograniczający dynamikę wzmacniacza. Zdarza się, że zniekształcenia przy niskich poziomach wysterowania są zbyt wysokie, a ja dużo słucham na niskich poziomach głośności.

Jednak głównym powodem, który powstrzymuje mnie przed zakupem sprzętu z wyższej półki, jest fatalne brzmienie większości wydawanych obecnie płyt, tak nowych albumów, jak i reedycji starych nagrań. Problem polega na tym, że współczesne edycje są przygotowywane tak, aby zapewnić jak najlepsze brzmienie, ale na sprzęcie niższej klasy: na miniwieżach, boomboxach i urządzeniach przenośnych. Tymczasem dobry sprzęt muzyczny pokazuje dokładnie to, co zarejestrowane jest na płycie, czyli ukazuje w całej okazałości dźwiękową nędzę współcześnie wydawanych kompaktów. Zamiast zabrzmieć lepiej, płyty zabrzmią gorzej, niż na moim Marantzu ze średniej półki.

Miałem swego czasu wątpliwą przyjemność wysłuchania kilkunastu nowych albumów i remasterów na sprzęcie firmy Cambridge Audio, słynącej z neutralności i dokładności swoich urządzeń. Większość płyt po prostu raniła uszy! Jedynie albumy z jazzem i muzyką klasyczną, oraz te nieliczne dobrze nagrane płyty rockowe, jak np. ''Aerial'' Kate Bush, zabrzmiały wspaniale, z niewiarygodnie głęboką i szeroką stereofonią, naturalnością i piekielnie głębokim basem. Pytanie tylko, czy dla tego jednego procenta płyt, które są dobrze nagrane, opłaca się kupować porządny sprzęt i jeszcze dodatkowo męczyć się słuchając produkcyjnych gniotów?

Po długich przemyśleniach doszedłem do wniosku, że nie opłaca się, przynajmniej tak długo, jak długo kompaktowe edycje albumów będą optymalizowane pod kątem boomboxów. W międzyczasie wstrzymam się z zakupem nowych płyt - zaczekam na czasy, kiedy na nowo zaczną ukazywać się dobrze brzmiące edycje. Wygląda więc na to, że to nie promocje poniżej pasa, ale fatalne, celowo psute brzmienie, wpływa na stale obniżającą się sprzedaż płyt CD.
In God We Trust
Awatar użytkownika
KreatoR
weteran forumowych bitew

25-04-2013, 23:28

Kurwa, właśnie jeden gwizdek mi poszedł w kolumnie:( Muszę kupić 2 sztuki 8 ohmowego GDWK do staregj Unitry, będzie z 50 zyla do wydania, biednemu zawsze wiatr w oczy... Kiedy wreszcie kupię tego nowego Bowiego na 2 winylach + CD?
koper
zaczyna szaleć

26-04-2013, 10:30

KreatoR pisze:Kurwa, właśnie jeden gwizdek mi poszedł w kolumnie:( Muszę kupić 2 sztuki 8 ohmowego GDWK do staregj Unitry, będzie z 50 zyla do wydania, biednemu zawsze wiatr w oczy... Kiedy wreszcie kupię tego nowego Bowiego na 2 winylach + CD?
Eee tam zawsze to mógł być gwizdek + zwrotnica do wymiany, czym napędzasz że poległ ?
gorguts
zaczyna szaleć

05-09-2013, 15:15

No to jak się już chwalimy to:

Stereo:
CD- Marantz sa7003
Wzmak- Nad stereo integrated amplifier c352
Interkonekt Albedo Flat one
Kable głośnikowe xlo er 14
Kolumny Avance Dana 509
Słuchawy Sennheiser hd555 bez przedwzmaka słuchawkowego-na wyjściu słuchawkowych cd Marantza-daje rade

System 5.1
Dvd Denon 3910
Ampek Denon AVR 1705
Interkonekty - tani optyk i techlink 700031
kable głosnikowe bez szału- nawet nie wiem co.
Kolumny: Na frontach Avance dana 509 , pozostałe Koda 5200 z tym że za surround'y robią frontówki F5200, a nie S5200- te czakają, spakowane w szafie, na amplituner 7.1

Oba systemy zasilane z listwy filtrującej Gigawatta PF-1 mk2 plus kabel LC-1
raszta kabli Lappa w konfekcji Rogoz Audio

Nie polecam KODY do metalu- kaleczy dzwięk niesamowicie. Koda to chińska taniocha, nawet ta droższa.
Ktoś tu wcześniej pisał o zaletach Yamahy w metalu- niezgadzam się- japońce mają za dużo góry z zasady co powoduje ze mam wrażenie ze słucham mp3.
NAD'em zainteresował mnie za "namową" Andego w wywiadzie z Damnable (obecnie SQUASH BOWELS) czytanym przed laty-nie pamietam w jakim piśmie. Nad słynie z dzwięku ustawionego na "zero" -ani nie ociepla, ani nie wyostrza- do ciężkiej muzy pasuje idealnie bo nawet niskie modele mają dużo mocy. Jednakże każdy powinnien posłuchać przed zakupem i sam zdecydować- nie każdy z nas słyszy tak samo, a dodatkow "jednemu Kaśka drugiemu Baśka."
abstract
postuje jak opętany!

05-09-2013, 17:01

kto tu sie chwali? ale rozumiem, ze wielce inspirujacy nick zobowiazuje i jestes zmuszony do pewnych histerycznych zachowan
Awatar użytkownika
Rejwan
weteran forumowych bitew

05-09-2013, 18:31

cd i wzmak denona, kolumny paradigm. ale i tak glownie na kompie/komie ze spotify :/ mialem kiedys zajebisty odtwarzacz iriver ihp120 ale zalalem woda ;d
To make a mistake is human but to really fuck things up you need a computer.
Awatar użytkownika
Morbid Marcin
weteran forumowych bitew

18-09-2013, 13:26

przymierzam się do pogonienia mojego wysłużónego HK990 a zatem zaczynam się zastanawiać nad nowym odtwarzaczem CD. czy bdb koledzy mogą polecić jakieś równie dobre/lepsze sprawdzone sprzęty? muzyczka lata na porządnym apmli onkyo i focalach chorus 826.
Elhaz_77
w mackach Zła

19-09-2013, 13:54

Morbid Marcin pisze:przymierzam się do pogonienia mojego wysłużónego HK990 a zatem zaczynam się zastanawiać nad nowym odtwarzaczem CD. czy bdb koledzy mogą polecić jakieś równie dobre/lepsze sprawdzone sprzęty? muzyczka lata na porządnym apmli onkyo i focalach chorus 826.
Jaki model tego Onkyo masz? Ile jesteś w stanie wyłożyć za odtwarzacz CD? Zależy Ci na tym, aby miał jakies funkcje, np. odtwarzanie mp3, czy ma być po prostu w miarę solidny i neutralny brzmieniowo?
Awatar użytkownika
Morbid Marcin
weteran forumowych bitew

19-09-2013, 16:04

onkyo tx nr 905. moge wydac 2-3 k. nie wiem, czy jest sens bawic sie w inne funkcje, ale jesli moglbym np strumieniowo puszczac muze z kompa (raz na ruski rok), to czemu nie. pytanie tylko, czy inne funkcje nie zaburza dzialania tej podstawowej.
Elhaz_77
w mackach Zła

20-09-2013, 08:08

Moje typy:
- NAD C 515 BEE (prosty, solidny, odtwarza zgrane na CD pliki MP 3 i Wave) albo wyższy model NAD C 546 BEE (wejście USB, przetwornik DAC Wolfson),
- Xindak C-06 (prosty, neutralny, bardzo solidny) albo Xindak MUSE 2.0 (nieco wyższa półka, dobrej jakości jak na odtwarzacz CD wejście słuchawkowe),
- Yamaha CD-N500 (CDN500): odtwarzacz płyt CD z funkcjami sieciowymi. Tego akurat nie słuchałem, ale ma funkcje, o których wspominałeś ;)
Jak Ci się nie spieszy to na koniec roku sklepy wyprzedają stany magazynowe i wtedy jest najlepszy moment na zakupy, np. w zeszłym roku Audiolab 8200 CD w katalogowej cenie 3999 zł można było kupić za 2499 zł. Ja używam Audiolab z serii 8000 i jestem bardzo z niego zadowolony.
Co do zaburzania funkcji to myślę, że we wszelkiego rodzaju sprzęcie obowiązuje jedna zasada: im prościej tym lepiej. Dlatego też wybrałem Audiolaba ze starej serii.
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

21-09-2013, 12:21

W jakim sklepie tego Audiolaba można było wyrwać w takiej cenie ? Elhaz_77 rozumiem, że masz wzmaka 8000A - jak się sprawdza ?
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Awatar użytkownika
Morbid Marcin
weteran forumowych bitew

21-09-2013, 12:42

wielkie dzieki, chce jeszcze obadac tego dobrze ocenianego marantza.
Elhaz_77
w mackach Zła

22-09-2013, 15:38

Silent_Sea pisze:W jakim sklepie tego Audiolaba można było wyrwać w takiej cenie ? Elhaz_77 rozumiem, że masz wzmaka 8000A - jak się sprawdza ?
Sklepu nie pamiętam, ale widziałem to pod koniec zeszłego roku na allegro. Koniec roku to dobry moment na zakupy, bo sklepy wyprzedają wtedy stany magazynowe, sprzęty z ekspozycji i można trafić dobre okazje. Nie mam wzmacniacza Audiolaba, korzystam z Hegel H70, który dla mnie brzmi zajebiście. Jak masz 5-6 koła na wydanie to na pewno nie będziesz żałował :)
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

22-09-2013, 16:14

Elhaz_77 pisze:
Silent_Sea pisze:W jakim sklepie tego Audiolaba można było wyrwać w takiej cenie ? Elhaz_77 rozumiem, że masz wzmaka 8000A - jak się sprawdza ?
Sklepu nie pamiętam, ale widziałem to pod koniec zeszłego roku na allegro. Koniec roku to dobry moment na zakupy, bo sklepy wyprzedają wtedy stany magazynowe, sprzęty z ekspozycji i można trafić dobre okazje. Nie mam wzmacniacza Audiolaba, korzystam z Hegel H70, który dla mnie brzmi zajebiście. Jak masz 5-6 koła na wydanie to na pewno nie będziesz żałował :)
Dzięki za info. Nie wątpię, że bym nie żałował ale niestety celuję w bardziej budżetowy wzmak ;)
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Awatar użytkownika
Kingu
weteran forumowych bitew

02-03-2014, 10:37

W którymś temacie o audio, ktoś podawał, że używa przetwornika D/A USB podłączonego do kompa. Coś jak zewnętrzna karta muzyczna w USB. Nie mogę tego znaleźć.
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

02-03-2014, 11:05

Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

22-04-2014, 20:13

Czy ktoś poleci kolumny, które mogą stanowić konkurencję dla Melodika BL40 w tym samym przedziale cenowym?
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
ODPOWIEDZ