sprzęt audio - potrzebna pomoc.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Scaarph
- zahartowany metalizator
Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.
wiem, że było wałkowane milion razy, ale pytanie jest takie: da się za jakieś 10 koła zanabyć nowy, w miarę spoko sprzęt? nic wielkiego, ale też żeby nie szlifowało płyt. o komplet mi się rozchodzi, czyli kolumny, cd, deck i adapter plus te wszystkie wzmacniacze i co tam jeszcze. powtarzam, bez szaleństw, po prostu w miarę solidna rzecz. polecanki ewentualne mile widziane.
- Silent_Sea
- weteran forumowych bitew
Bloodcult dzięki za cynk - nie znałem tej polskiej firmy, a mają naprawdę dobre opinie. Czekam na odpowiedz w temacie ceny i ewentualnego wypożyczenia . W jakiej wielkości pokoju grasz na nich i na jakim wzmaku, podstawki dokupiłeś, jeżeli tak to jakie ?Bloodcult pisze:w kwestii monitorów do małego pomieszczenia to polecam Harpie - Amstaff Pico: http://www.harpia.pl/page/pol/pico.html
cena katalogowa to 3500 zł. mnie się udało kupić nowe za 3200 zł.
Zajebiście detaliczne, budują ładną przestrzeń i przede wszystkim: rozumieją Black Metal ;)
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
Pomieszczenie ma ok. 14m2 dlatego zdecydowałem się na Amstaffy Pico. Amstaff Mini gra lepiej ale do tak małego pomieszczenia mogłyby okazać się zbyt mocne.
Obecnie grają z Marantzem 4001 - tyle że wzmaka planuję zmienić a Harpii już nie :)
Podstawek nie mam, monitory stoją u mnie na regałach na winyle i na chwilę obecną zostaje przy tym patencie.
Obecnie grają z Marantzem 4001 - tyle że wzmaka planuję zmienić a Harpii już nie :)
Podstawek nie mam, monitory stoją u mnie na regałach na winyle i na chwilę obecną zostaje przy tym patencie.
- Goregirl
- rozkręca się
W dobrej cenie moge zaoferowac Ci moj sprzet ktory planuje wystawic na sprzedaz. Caly zestaw w stanie idealnym/bardzo dobrym, jestem pierwszym wlascicielem. Sprzet gra bardzo uniwersalnie z naciskiem na muzyke gitarowa (ciemne, dynamiczne brzmienie). Metodą prob i bledow doszedlem do idealnej konfiguracji zestawu (szczegolnie duzo eksperymentowalem z doborem kabli). Mysle, ze w przedziale cenowym do 10 tys nie da sie juz wiele lepiej. Sprzedaje poniewaz planuje przeskoczyc poziom wyzej. Jakby co to zapraszam na priva, zeby tutaj nie robic targowska. Ponizej dokladna konfiguracja:Scaarph pisze:wiem, że było wałkowane milion razy, ale pytanie jest takie: da się za jakieś 10 koła zanabyć nowy, w miarę spoko sprzęt? nic wielkiego, ale też żeby nie szlifowało płyt. o komplet mi się rozchodzi, czyli kolumny, cd, deck i adapter plus te wszystkie wzmacniacze i co tam jeszcze. powtarzam, bez szaleństw, po prostu w miarę solidna rzecz. polecanki ewentualne mile widziane.
Wzmacniacz: Rotel Ra 1062
CD: Marantz Sa 7003
Kolumny: Audio Academy Hyperion III
IC: Nuda Veritas I1 + WBT-0110 Cu NextGen
Kable głośnikowe: Audionova Illuminator
DAC: Beresford Caiman (GF MOD)
Odtwarzacz sieciowy: Logitech Squeezebox Touch
- Scaarph
no tak, ale mi najbardziej zależy na kompletnym zestawie z adapterem i deckiem, za jednym zamachem. nie znam się na tym zupełnie, dlatego wdzięczny bym był za jakąś polecankę czy choćby punkt wyjścia w okolicach wyżej wymienionej kwoty, jeśli to w ogóle realne.
-
- zaczyna szaleć
40% kwoty kolumny, 40% wzmacniacz, 20% pozostałe.Scaarph pisze:no tak, ale mi najbardziej zależy na kompletnym zestawie z adapterem i deckiem, za jednym zamachem. nie znam się na tym zupełnie, dlatego wdzięczny bym był za jakąś polecankę czy choćby punkt wyjścia w okolicach wyżej wymienionej kwoty, jeśli to w ogóle realne.
1. Kolumny - podstawkowe + podstawki, czy podłogowe? Pomieszczenie? Jakieś konkretne firmy Cię interesują? Nowe czy używane?
2. Wzmacniacz - tranzystor, lampa czy hybryda? Nowy czy używany?
3. Adapter znaczy się gramofon, tak? (będzie potrzebny przedwzmacniacz)
4. Z deckiem to Ci nie pomogę niestety
5. Czy chcesz mieć w całym zestawie CD i DAC (przetwornik cyfrowo-analogowy)?
Odpowiedz na powyższe pytania i już kminim.
- Goregirl
- rozkręca się
Ja bym podzielil tak:
30% kolumny, 25% wzmak, 15% CD player, 10% gramofon, 10% deck, 10% kable
- Scaarph
1. nie mam pojęcia, nie wiem jaka jest różnica. pomieszczenie raczej większawe, nie dziupla w każdym bądź razie, umiarkowanie spora przestrzeń. nie znam się na firmach, więc kompletnie nie mam pomysłu na własne typy. celuję w całość sprzętu nówkę.Demonic Swamper pisze:40% kwoty kolumny, 40% wzmacniacz, 20% pozostałe.Scaarph pisze:no tak, ale mi najbardziej zależy na kompletnym zestawie z adapterem i deckiem, za jednym zamachem. nie znam się na tym zupełnie, dlatego wdzięczny bym był za jakąś polecankę czy choćby punkt wyjścia w okolicach wyżej wymienionej kwoty, jeśli to w ogóle realne.
1. Kolumny - podstawkowe + podstawki, czy podłogowe? Pomieszczenie? Jakieś konkretne firmy Cię interesują? Nowe czy używane?
2. Wzmacniacz - tranzystor, lampa czy hybryda? Nowy czy używany?
3. Adapter znaczy się gramofon, tak? (będzie potrzebny przedwzmacniacz)
4. Z deckiem to Ci nie pomogę niestety
5. Czy chcesz mieć w całym zestawie CD i DAC (przetwornik cyfrowo-analogowy)?
Odpowiedz na powyższe pytania i już kminim.
2. nie mam pojęcia :) myślę, że sprowadza się wszystko do tego, by całość mniej więcej mieściła się w budżecie i nadawała się do metalu. nie nastawiam się na żadne audiofilskie cuda, chciałbym tylko, żeby cały zestaw miał jako taki sens i dobrze współgrał i nie rozpadł się pod naporem szyszek i leśnego runa :) nowy.
3. owszem. i znów, nie oczekuję fajerwerków, ale też nie chcę jakiegoś rupiecia, wiadomo.
4. trudno, co zrobić :)
5. cd owszem, natomiast codo daca nie wiem czy a) zmieści się w budżecie, i b) czy w ogóle włączanie go do zestawu takiej jakości będzie w ogóle zasadne. ewentualnie zawsze można później rozbudować.
generalnie przyświeca mi taka myśl, że chciałbym wszystko od a do z zanabyć na raz i mieć z dyni, zamiast po kawałku kompletować. po prostu wyciągnąć z pudełek i połączyć nie zastanawiając się, czy może będę potrzebował dodatkowego kabelka.
z góry dzięki.
- Najprzewielebniejszy
to kup se wieżę segmentową Denona albo Technicsa bądź Yamaha i po sprawie
WINYLE na sprzedaż viewtopic.php?f=25&t=18597&p=1845769#p1845769
- Scaarph
no coś jednak solidniejszego po głowie mi chodziło. a na cuda nie liczę bo jestem realistą i wiem, że za taki piniondz wodotrysków żadnych nie będzie, proste przecież.
- Najprzewielebniejszy
swoją drogą i ja rozglądam się za lepszym sprzętem, aktualnie mielę na combo Panasonic, takim sprzed 15 lat ze zmieniarka. Glośniki ma na tonsilach, wiec gra solidnie, ale przydaloby sie cos wiekszego , no i z gramofonem. Pomieszczenie ok 15-20 m2
WINYLE na sprzedaż viewtopic.php?f=25&t=18597&p=1845769#p1845769
- Morph
- Kontakt:
Analripper pisze:Glośniki ma na tonsilach, wiec gra solidnie,

(sorry, pierwsza reakcja :D)
Give birth to something dead
Give birth to something old
-
- zaczyna szaleć
I byś zjebał, ledwo ponad połowa na dwa najważniejsze elementy całego systemu...Goregirl pisze:Ja bym podzielil tak:
Ogólnie co bym polecał na wstępie - wysłać maila do najbliższych salonów audio, że interesuje Cię zestaw: kolumny podłogowe + wzmacniacz (lampa lub tranzystor) + odtwarzacz CD i ewentualnie DAC pod to wszystko i chciałbyś się zamknąć w około 7 - 8 klockach i oczywiście chcesz okablowanie gratis i ogólnie chcesz taniej bo bierzesz na raz cały stuff. 2 - 3 zostawiamy na osprzęt gramofonu. No i oczywiście zaznacz do jakiej muzyki. Oni zrobią Ci jeden lub dwa zestawy - umów się na odsłuch, weź płyty i siedź kilka godzin. Potem następny, następny i po kilku odsłuchach już będziesz miał dobry obraz co Cię interesuje i już wewnętrzne umiejętności negocjacyjne pozwolą Ci dorwać taniej lub z okablowaniem. Pamiętaj - nie od razu się decyduj.Scaarph pisze:
1. nie mam pojęcia, nie wiem jaka jest różnica. pomieszczenie raczej większawe, nie dziupla w każdym bądź razie, umiarkowanie spora przestrzeń. nie znam się na firmach, więc kompletnie nie mam pomysłu na własne typy. celuję w całość sprzętu nówkę.
2. nie mam pojęcia :) myślę, że sprowadza się wszystko do tego, by całość mniej więcej mieściła się w budżecie i nadawała się do metalu. nie nastawiam się na żadne audiofilskie cuda, chciałbym tylko, żeby cały zestaw miał jako taki sens i dobrze współgrał i nie rozpadł się pod naporem szyszek i leśnego runa :) nowy.
3. owszem. i znów, nie oczekuję fajerwerków, ale też nie chcę jakiegoś rupiecia, wiadomo.
4. trudno, co zrobić :)
5. cd owszem, natomiast codo daca nie wiem czy a) zmieści się w budżecie, i b) czy w ogóle włączanie go do zestawu takiej jakości będzie w ogóle zasadne. ewentualnie zawsze można później rozbudować.
generalnie przyświeca mi taka myśl, że chciałbym wszystko od a do z zanabyć na raz i mieć z dyni, zamiast po kawałku kompletować. po prostu wyciągnąć z pudełek i połączyć nie zastanawiając się, czy może będę potrzebował dodatkowego kabelka.
z góry dzięki.
gdybym ja miał taki zasób pieniędzy i chciałbym budować od zera wybrałbym:
- Kolumny: http://allegro.pl/dali-lektor-6-salonwa ... 49712.html - 4 klocki, bardzo dobra seria, dużo lepsza od serii Concept. Dali bardzo lubią lampowe źródło.
lub: http://allegro.pl/monitor-audio-bx6-bx- ... 67771.html Monitor Audio, bardzo dobra firma. Ewentualnie pomyślałbym o Paradgim'ach, lub Wharfedale'ach, Canton też nie jest głupi
- Wzmacniacz, lampa do metalu, bardzo dobre lampy pod taką muzykę to el34 więc wybierałbym z tych:
http://allegro.pl/wzmacniacz-lampowy-eg ... 13122.html 3,2k
http://allegro.pl/mingda-mc34-a-wzmacni ... 49533.html 3k
http://www.yaqinpolska.pl/pl/article/show/id,19-.html 2,8k
Taki początek wystarczy na długo. Im dalej tym gorzej - zostaje nam około 3 klocków na: CD (+dac) i gramofon z pre-ampem. Niestety, już przy takim zestawie przydałby się gramofon za jakieś 2,8 (np pro-ject 5.1) i konkretny przed-wzmaczniacz, aby nie czuć było dysonansu między tymi samymi albumami z CD.
Osobiście polecałbym wybrać CA DAC magic plus: http://allegro.pl/cambridge-audio-dacma ... 07715.html bardzo wysoko oceniany, bardzo dobry efekt, wtedy zapinasz pod to zwykłego Arvia Ferguson za 200 zł i klękajcie kurwa narody, CD, pliki flac - coś pięknego, a na gramofon to bym dozbierał w najbliższych miesiącach.
- Morph
- Kontakt:
DS - tak z ciekawości - "robisz" w audio czy po prostu pasja?
Give birth to something dead
-
- zaczyna szaleć
Pasją bym tego nie nazwał, bardziej choroba ;) :)Morph pisze:DS - tak z ciekawości - "robisz" w audio czy po prostu pasja?
- Scaarph
tak pi razy oko napisałem 10, ze 12 klocków pewnie też by dało radę. z możliwością długich odsłuchów w salonie gorzej, bardziej miałem nadzieję na jakąś sprawdzoną czy pewną polecankę, choć zdaję sobie sprawę, że wszystko rozbija się o gust. no ale start to jakiś jest.
- Goregirl
- rozkręca się
Ja sie bede upieral, ze kable potrafia czasami wniesc wiecej do systemu nie nowy wzmak lub kolumny.Demonic Swamper pisze:I byś zjebał, ledwo ponad połowa na dwa najważniejsze elementy całego systemu...Goregirl pisze:Ja bym podzielil tak:
Mialem kiedys problem ze swoim zestawem bo gral ostro i syntetycznie. Namiawiano mnie na wymiane CD playera lub wzmaka. Okazalo sie, ze wystarczylo wymienic interconnect (o dziwo na tanszy!) i calosc zagrala jak z nut:)
Generalna zasada jest taka ze nawet zajebisty sprzet moze zagrac slabo jak bedzie mial zle okablowanie (i niekoniecznie tanie tylko wlasnie źle dobrane). Natomiast czesto z tanszego sprzetu mozna wycisnąć 120% mozliwosci za sprawa odpowiednich kabli.
- Goregirl
- rozkręca się
Odsluch w salonie to oczywiscie fajna sprawa i konieczna przed zakupem sprzetu. Trzeba jednak pamietac o zasadniczej sprawie- salony odsluchowe maja z reguly optymalne warunki akustyczne i to co w salonie zagra zajebiscie, moze w domu zagrac srednio.
Dlatego najlepiej umow sie na wypozyczenie wstepnie skonfigurowanego sprzetu i dopiero po odsluchu w swoim pokoju dokonaj zakupu. Masz wtedy mozliwosc wymiany podzespolow gdyby cos nie zagralo tak jak nalezy. Za 10-12 tys zlozysz juz przywoity sprzet, ktory bedzie cieszyl pare dobrych lat:)
Dlatego najlepiej umow sie na wypozyczenie wstepnie skonfigurowanego sprzetu i dopiero po odsluchu w swoim pokoju dokonaj zakupu. Masz wtedy mozliwosc wymiany podzespolow gdyby cos nie zagralo tak jak nalezy. Za 10-12 tys zlozysz juz przywoity sprzet, ktory bedzie cieszyl pare dobrych lat:)
- Goregirl
- rozkręca się
a jak nie masz ochoty biegac po salonach odsluchowych to ponizej masz swietny, sprawdzony, budzetowy zestaw do ogolnie pojetej muzyki rockowej:
http://allegro.pl/kolumny-bw-dm602-stan ... 10272.html
http://allegro.pl/yamaha-cd-s-2000-i3054119442.html
http://allegro.pl/rotel-ra-1060-swietny ... 49487.html
calosc za jakies 5 tys , zostaje zapas na deck, gramo i okablowanie, ewentualnie dac:)
http://allegro.pl/kolumny-bw-dm602-stan ... 10272.html
http://allegro.pl/yamaha-cd-s-2000-i3054119442.html
http://allegro.pl/rotel-ra-1060-swietny ... 49487.html
calosc za jakies 5 tys , zostaje zapas na deck, gramo i okablowanie, ewentualnie dac:)
- Scaarph
no właśnie ze względów, o których mi się tu rozwodzić nie chce, nie mam za bardzo możliwości wypożyczenia sprzętu i odsłuchu w pokoju :/