to git.
ja juz ze 3 tyg mam tego androida i w tym czasie obadalem troche softu. na te chwile jest pare aplikacji, ktore sa imo bardzo przydatne i swietnie dzialaja, polecam sie zapoznac:
1)
Astro file manager
swietny menedzer plikow, duza funkcjonalnosc, ok wyglad, dziala dobrze. podstawa
2)
Aldiko
zajebisty darmowy e-book reader. funkcjonalnoscia nie ustepuje niczym Amazon Kindle (mowa o wersji na androida, fkors), ale jego najwieksza zaleta jest to, ze jest polaczony z ogromna biblioteka darmowych ksiazek. wiadomo, ze wszystkiego sie tam nie znajdzie, ale jest masa klasyki. ja na przyklad zassalem sobie teraz pare rzeczy lovecrafta + alicje w krainie czarow. mialem okazje przekonac sie, ze ebook nawet na takim malym gownie nie jest wcale TAKI zly - ostatnio sporo jezdze pociagiem i w czasie podrozy sprawdza sie to naprawde swietnie. mozna bardzo latwo regulowac parametry ekranu juz z poziomu ksiazki- i tak 1,5 h lektury wcale nie meczy oczu. chyba najfajniejszy 'dodatkowy' aspekt tego telefonu jak dla mnie.
2)
Everpaper
to jest absolutna rewelacja jesli sie nie ma data planu i 3g kosztuje pieniadze. gdy jestesmy w obrebie wi-fi, chodzimy sobie po stronach, jak nas cos zainteresuje i chcemy doczytac potem, to klikamy bookmark "Read later" i tresc strony laduje na koncie
instapaper.
cala idea polega na tym, ze Instapaper przetwarza tresc strony tak, zeby zostal z niej tylko dobrze sformatowany tekst + (jesli sobie tego zazyczymy) obrazki. na telefonie logujemy sie przez everpaper i wszystko sciaga sie na karte pamieci. dostajemy sama tresc, lepiej przystosowana do czytania i znacznie mniejsza wagowo. tym sposobem mozna w blyskawiczny sposob zapisac sobie dowolna ilosc tekstu do przeczytania, np. na czas podrozy. mozna tez dzialac juz z poziomu przegladarki na telefonie - wystarczy wlaczyc menu, wybrac "Share" i kliknac "Send to Instapaper". super sprawa. najlepiej nadaje sie do lektury artykulow, recenzji, wywiadow itp.
4)
dropbox
prosta rzecz - na kompie robisz folder dropbox, na telefonie masz app. wrzucasz, naciskasz sync, i po obu stronach wychodzi to samo. fajne np. jak nie ma kabla pod reka, albo chce sie zachowac cos na pozniej. do tego ma opcje udostepniania plikow, wiec mozna odrazu pobrac url i komus wyslac, np. mailem.
5)
wefi connect
program , ktory usprawnia laczenie sie z otwartymi sieciami wi-fi. mozna wlaczyc tryb w ktorym bez pytania laczy sie z napotkana siecia. nic obowiazkowego, ale czasem przydatne.
jak ktos ma swoje propozycje, to wrzucac! android market jest jeszcze mlody, ale i tak mozna znalezc sporo fajnego softu.