sprzęt audio - potrzebna pomoc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Demonic Swamper
zaczyna szaleć

Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.

26-02-2013, 21:50

Scaarph pisze:tak pi razy oko napisałem 10, ze 12 klocków pewnie też by dało radę. z możliwością długich odsłuchów w salonie gorzej, bardziej miałem nadzieję na jakąś sprawdzoną czy pewną polecankę, choć zdaję sobie sprawę, że wszystko rozbija się o gust. no ale start to jakiś jest.
Cała nawet najlepsza polecanka rozbije się o jedną rzecz, której prawie nikt nie bierze pod uwagę - akustyka pomieszczenia. Nawet średni sprzęt będzie ładniej grał w dobrze przystosowanym akustycznie pomieszczeniu, przy dobrym ustawieniu kolumn, sprzętu, etc.
Ja sie bede upieral, ze kable potrafia czasami wniesc wiecej do systemu nie nowy wzmak lub kolumny.
Mialem kiedys problem ze swoim zestawem bo gral ostro i syntetycznie. Namiawiano mnie na wymiane CD playera lub wzmaka. Okazalo sie, ze wystarczylo wymienic interconnect (o dziwo na tanszy!) i calosc zagrala jak z nut:)
Generalna zasada jest taka ze nawet zajebisty sprzet moze zagrac slabo jak bedzie mial zle okablowanie (i niekoniecznie tanie tylko wlasnie źle dobrane). Natomiast czesto z tanszego sprzetu mozna wycisnąć 120% mozliwosci za sprawa odpowiednich kabli.
Cóż, moje empiryczne doświadczenia całkowicie nie mają przełożenia na to co mówisz, mimo, że moja kobita, stwierdziła, że po wymianie IC na drodze dac -> lampa grało 'lepiej', ja nic takiego nie słyszałem... oczywiście kable wazna rzecz, warto mieć porządne, ale więcej niż 200 zł za kabel głośnikowy bym nie dał, za IC więcej niż 50 - 100 tak samo.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

26-02-2013, 22:16

Demonic Swamper pisze: Cała nawet najlepsza polecanka rozbije się o jedną rzecz, której prawie nikt nie bierze pod uwagę - akustyka pomieszczenia. Nawet średni sprzęt będzie ładniej grał w dobrze przystosowanym akustycznie pomieszczeniu, przy dobrym ustawieniu kolumn, sprzętu, etc.
jasne, rozumiem to doskonale. po prostu z racji mojego laicyzmu w temacie miałem nadzieję na jakieś konkretne propozycje typu: o, to, to, to i to ładnie razem współpracuje w metalu, cena taka i taka, polecam, antoni piechniczek :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Demonic Swamper
zaczyna szaleć

26-02-2013, 22:57

Scaarph pisze:
Demonic Swamper pisze: Cała nawet najlepsza polecanka rozbije się o jedną rzecz, której prawie nikt nie bierze pod uwagę - akustyka pomieszczenia. Nawet średni sprzęt będzie ładniej grał w dobrze przystosowanym akustycznie pomieszczeniu, przy dobrym ustawieniu kolumn, sprzętu, etc.
jasne, rozumiem to doskonale. po prostu z racji mojego laicyzmu w temacie miałem nadzieję na jakieś konkretne propozycje typu: o, to, to, to i to ładnie razem współpracuje w metalu, cena taka i taka, polecam, antoni piechniczek :)
No to wyżej co wcześniej wypisałem - polecam, demonic swamper
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

27-02-2013, 18:16

Obrazek
trochę z innej beczki ale może ktoś będzie wiedział - mam jakieś wejście w laptopie ale za cholerę nie wiem czy to jakieś podrabiane hdmi czy co ?
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Awatar użytkownika
Goregirl
rozkręca się

27-02-2013, 20:05

A to nie jest przypadkiem eSATA? Tu masz info na ten temat:
http://www.wisegeek.org/what-is-esata.htm
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

27-02-2013, 20:40

tak, faktycznie to eSATAn - dzięki
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

01-03-2013, 20:09

Pytanie: zauważyłem ostanio że przy odsłuchach zaczynają sie momentami pojawiać trzaski/trzeszczenie. Nie ma na to reguły, czasem przy momentach z intensywniejszym basem, czasem przy średnich i wysokich tonach. Narazie odrzucam winę kolumn (mam nadzieję że to nie "wishful thinking") bo w ogóle ich nie katowałem wysokimi poziomami głośności a i używane sa bardzo rzadko. Najlepszy strzał idzie w kierunku kabla łączącego deck ze wzmakiem, tylko teraz pytanie czy może to w ogóle powodować takiego typu problemy?
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Goregirl
rozkręca się

01-03-2013, 20:23

Alsvartr pisze:Pytanie: zauważyłem ostanio że przy odsłuchach zaczynają sie momentami pojawiać trzaski/trzeszczenie. Nie ma na to reguły, czasem przy momentach z intensywniejszym basem, czasem przy średnich i wysokich tonach. Narazie odrzucam winę kolumn (mam nadzieję że to nie "wishful thinking") bo w ogóle ich nie katowałem wysokimi poziomami głośności a i używane sa bardzo rzadko. Najlepszy strzał idzie w kierunku kabla łączącego deck ze wzmakiem, tylko teraz pytanie czy może to w ogóle powodować takiego typu problemy?
Moze to byc kwestia amplitunera, jesli jest juz leciwy warto go oddac do odswiezenia. Generalnie wzmacniacze po jakims czasie wymagaja przeczyszczenia lub wymiany kondensatorow, tranzystorow i calej reszty ktora tkwi w srodku. Objawami starzenia sie sprzetu z reguly jest spadek dynamiki, ale tez trzaski i zaklocenia podczas krecenia galami. Co do kabli to raczej nie powinno byc takich objawow, ale warto oczywiscie podpiac inny i to sprawdzic.
Awatar użytkownika
Alsvartr
rasowy masterfulowicz

01-03-2013, 20:29

Nie mam pojęcia ile mają zarówno wzmacniacz jak i deck bo kupiłem już używane. Jeśli to rzeczywiście powód tych zakłóceń to chujnia, bo zapewne poziom tych renowacji przekroczyłby wartość sprzętu.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
Awatar użytkownika
Castor
weteran forumowych bitew

01-03-2013, 20:40

Ja obstawiałbym zabrudzony laser. Mój kuzyn tak miał. Najpierw w głośnikach raz na jakiś czas słychać było trzaski, których z czasem było coraz więcej. Potem zamiast trzasków, laser zaczął skakać po płycie jak pojebany. Wyczyszczenie lasera załatwiło sprawę. Tylko nie idź po najniższej linii oporu i nie używaj do tego płyt czyszczących, bo to bardziej szkodzi niż pomaga.
ObrazekObrazekObrazekObrazek
Awatar użytkownika
Kilgore
rasowy masterfulowicz

01-03-2013, 20:53

Najprawdopodobniej potencjometr
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

08-03-2013, 15:41

Kilgore pisze:Najprawdopodobniej potencjometr
+ 1
przy podkręcaniu volume miałem trzaski w prawej kolumnie i myślałem, że coś srogo się zjebało . Poczytałem i przeczyściłem potencjometr - wzmak gra jak nówka, a przy okazji wydmuchałem solidną warstwę kurzu. Do czyszczenia Cleanser PR - preparat do czyszczenia i konserwacji - " wpsikujesz " w otwory po boku potencjometra, chwilę czekasz i zapodajesz drugą turę tego samego . Po tej operacji trzeba przemyć i wypłukać syf czyli w te same otwory "lejesz" np: Cleanser IPA lub coś innego z alkoholem izopropylowym , izpropanol itd. Najwięcej roboty z rozkręceniem i skręceniem sprzętu ale warto - na początku byłem u elektronika/magika co naprawia telewizory i jak mi sypnął, że prawdopodobnie około 100-150 zł to mu ładnie podziękowałem ...
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

08-03-2013, 18:36

ok, to wchodzę w ten temat:
http://allegro.pl/dali-lektor-6-salonwa ... 49712.html
plus
http://www.yaqinpolska.pl/pl/article/sh ... rettyPhoto
czyli kolumny plus wzmacniacz już są wybrane. teraz pytanie: co do tego potrzebuję? gramofon poproszę jakiś ładny nówkę i ten przedwzmacniacz do tego tak, żeby się zamknąć w jakichś, sam nie wiem, czterech tysiach? wykonalne to? no i jakby ktoś polecił jakiś spoczko odtwarzacz cd, nie za drogi już, byłoby git. no i okablowanie jeszcze, co i ile sztuk będę potrzebował żeby to wszystko do kupy poskładać?
dac na sekundę odchodzi na dalszy plan w takim wypadku, nabędzie się go jakoś niedługo. mam na uwadze ten cambridge audio, będę o nim pamiętał, więc to z dyni.
aha, no i jakiś deck jeszcze ktoś mógł polecić, nowy, nie za drogi. ale z tym się w sumie nie spieszy jeszcze. najważniejsze teraz to ten gramofon plus preamp plus te kable zasrane. czy o czymś zapominam?
z góry dzięki.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Bloodcult
mistrz forumowej ceremonii

09-03-2013, 02:52

lampy do black metalu ? dziwny wybór
Grzegorz Braun to ruski agent

http://allegro.pl/uzytkownik/bloodcult
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

09-03-2013, 06:58

tak demonic swamper polecił, ja tam się nie znam :)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Demonic Swamper
zaczyna szaleć

09-03-2013, 07:31

Nie ma nic lepszego niż planowanie wojny przeciw bogu przy wzmacniaczu lampowym... Co do pytania wyżej - odpowiem na nie wieczorem
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

09-03-2013, 07:38

dzięki z góry!
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Demonic Swamper
zaczyna szaleć

09-03-2013, 19:51

Scaarph pisze:ok, to wchodzę w ten temat:
http://allegro.pl/dali-lektor-6-salonwa ... 49712.html
plus
http://www.yaqinpolska.pl/pl/article/sh ... rettyPhoto
czyli kolumny plus wzmacniacz już są wybrane. teraz pytanie: co do tego potrzebuję? gramofon poproszę jakiś ładny nówkę i ten przedwzmacniacz do tego tak, żeby się zamknąć w jakichś, sam nie wiem, czterech tysiach? wykonalne to? no i jakby ktoś polecił jakiś spoczko odtwarzacz cd, nie za drogi już, byłoby git. no i okablowanie jeszcze, co i ile sztuk będę potrzebował żeby to wszystko do kupy poskładać?
dac na sekundę odchodzi na dalszy plan w takim wypadku, nabędzie się go jakoś niedługo. mam na uwadze ten cambridge audio, będę o nim pamiętał, więc to z dyni.
aha, no i jakiś deck jeszcze ktoś mógł polecić, nowy, nie za drogi. ale z tym się w sumie nie spieszy jeszcze. najważniejsze teraz to ten gramofon plus preamp plus te kable zasrane. czy o czymś zapominam?
z góry dzięki.
Gramofon:
http://allegro.pl/gramofon-pro-ject-rpm ... 50760.html
Od razu z porządną wkładką, w tym sklepie jest jeszcze za 500 zł więcej z wersją wkładki blue, ale osobiście uważam, że jest za mały przeskok, żeby dopłacać... Ogólnie dwa minusy widzę tego gramofonu - raz, przełączenie prędkości z 33 na 45 rpm, ale to można rozwiązać przy pomocy speed boxa, dwa - brak odsprzęgniętego silnika (czyli jest elementem gramofonu), ale za to ma bardzo fajny, akrylowy talerz + wysokiej klasy ramię. Wybór gramofonów na allegro jest dość ubogi, moim zdaniem warto byłoby odwiedzić jakiś sklep audio ;)

Pre-amp:
http://allegro.pl/yaqin-ms-22b-nowy-f-v ... 47757.html - może to wytworzyć całkiem ładną synergię :), szkoda, że tylko pod wkładki MM, ale cóż - na początek wystarczy.
http://allegro.pl/cambridge-audio-azur- ... 53620.html - Cambridge to sprawdzony sprzęt, choć ja swój chce wymienić na coś innego. Duży plus, że obsługuje również wkładki MC.

okablowanie, ogólnie polecam przepatrzeć allegro za używkami, warto brać bo są względnie tanio sprzedawane
kolumny -> wzmacniacz (2 x kabel głośnikowy, tanie i dobre na początek - Hotline Blue line / white spiral)
wzmacniacz -> przedwzmacniacz gramofonowy (interkonekt 2xRCA)
przedwzmacniacz gramofonowy -> gramofon (interkonekt 2xRCA z uziemieniem - uziemienie może być osobne, ja używam kabli KLOTZ)

+ każde źródło (CD / deck) będzie podpięte interkonektami 2xRCA.
Moje zdanie - zamiast inwestować w CD, warto zakupić DAC'a, a za CD wystarczy zwykły Arvia Ferguson / komputer / usb / dysk zewnętrzny etc. + możliwość podłączenia z kompem stacjonarnym.
BTW za miesiąc lub dwa - będę się na 99% pozbywał mojego DIY DAC'a, muszę jeszcze tylko sprawdzić, czy ten, na który chce wymienić jest wart swojej ceny i przesiadka coś da. Zainteresowanych zapraszam na PW - jedyna wada - wypadałoby wykonać nową / lepszą obudowę. Reszta kosi nawet DAC magic ;)
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

10-03-2013, 17:02

i git. dziękuję ślicznie. jeszcze tylko jedno pytanie: do takiego zestawu który preamp poleciłbyś bardziej:
http://allegro.pl/cambridge-audio-azur- ... 53620.html
czy
http://allegro.pl/yaqin-ms-12b-nowy-f-v ... 02186.html
?
i wszystko będzie jasne.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
ODPOWIEDZ