sprzęt audio - potrzebna pomoc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.

10-03-2013, 17:22

jest jeszcze Musical Fidelity V-LPS II , Morph też go pewnie poleci, a cena rozsądna i opinie dobre
http://www.klub.audiostereo.pl/artykuly ... rt259.html
http://www.tophifi.pl/index.php?site=li ... ion=detail
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

10-03-2013, 17:36

Nie tyle co polecę, co bym go poważnie rozważał bo kosztuje tyle co ten Cambridge a zbiera jedne z najlepszych recenzji na półce budżetowej.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Demonic Swamper
zaczyna szaleć

10-03-2013, 21:48

Morph pisze:Nie tyle co polecę, co bym go poważnie rozważał bo kosztuje tyle co ten Cambridge a zbiera jedne z najlepszych recenzji na półce budżetowej.
i git. dziękuję ślicznie. jeszcze tylko jedno pytanie: do takiego zestawu który preamp poleciłbyś bardziej:
http://allegro.pl/cambridge-audio-azur- ... 53620.html
czy
http://allegro.pl/yaqin-ms-12b-nowy-f-v ... 02186.html
?
i wszystko będzie jasne.
No i mam zagwozdkę bo Musical Fidelity to też całkiem ciekawy sprzęt. Osobiście - czyli gdybym ja stal przed wyborem - gdybym miał pieniądz - brałbym yaqina, lampa to lampa, mi się to brzmienie mega podoba, gdybym nie miał - brałbym Musical Fidelity. Cambridge osobiście mi się przejadł. Na Twoim miejscu - wziąłbym najpierw MF, posłuchał, gdybym był zadowolony z efektów - zostawił na pół roku lub więcej, potem zakupił yaqina, porównał i pozbyłbym się tego gorszego.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

11-03-2013, 09:24

Demonic Swamper pisze: Ogólnie dwa minusy widzę tego gramofonu - raz, przełączenie prędkości z 33 na 45 rpm, ale to można rozwiązać przy pomocy speed boxa
a możesz wyjaśnić na czym polega ten minus?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

11-03-2013, 09:41

Czy do do 500zł maks można wyhaczyć jakieś przyzwoite kolumny podłogowe? Raczej do muzyki niż do kina domowego. I przy okazji, jaka powinna być impendencja i pasmo przenoszenia? Moc to drugorzędna sprawa bo mam mały pokój.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Demonic Swamper
zaczyna szaleć

11-03-2013, 10:28

Scaarph pisze:
Demonic Swamper pisze: Ogólnie dwa minusy widzę tego gramofonu - raz, przełączenie prędkości z 33 na 45 rpm, ale to można rozwiązać przy pomocy speed boxa
a możesz wyjaśnić na czym polega ten minus?
Tak, aby zmienić prędkość odtwarzania płyt z 33 rpm (standardowa, szczególnie dla LP) na 45 rpm (lepiej nagrane LP, patrz ostatni OM, który jest nagrany kosmicznie!, masa 7'') musisz ściągnąć talerz, przełożyć pasek napędu, założyć talerz. Z własnego doświadczenia - korzystam rzadko ze zmiany prędkości, ale cóż - kiedy robisz maraton i nabierze Cię ochota na singla, czy coś nagranego na 45 rpm, wtedy trzeba się trochę pomęczyć.

Rozwiązanie: http://allegro.pl/pro-ject-speed-box-ii ... 52261.html choć na forach audio można dorwać taniej.
Czy do do 500zł maks można wyhaczyć jakieś przyzwoite kolumny podłogowe? Raczej do muzyki niż do kina domowego. I przy okazji, jaka powinna być impendencja i pasmo przenoszenia? Moc to drugorzędna sprawa bo mam mały pokój.
ad 1. - nie
ad 2. - IMPEDANCJA :) http://www.hifi.pl/porady/parametry/kol-impedancja.php
ad 3. - pasmo przenoszenia: jak największe, ale szczerze to na poziomie kolumn niższym niż 5 - 10k nawet nie warto sobie głowy zawracać.
Mane
zaczyna szaleć

19-03-2013, 11:18

Zna ktoś namiar na jakieś komisy ze sprzętem grającym w Trójmieście?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

30-03-2013, 14:24

Obrazek

Kurde, przyznam że mnie ten sprzęt zaskoczył. V-DAC zebrał trzy sierpy na żuchwę i leży lekko zamroczony.
Awatar użytkownika
Melepeta
w mackach Zła

30-03-2013, 14:29

1200 zeta hmm , ile gwararancji na ten "pendrak" ?
Six o clock.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

30-03-2013, 14:31

W karcie mam 12 m-cy.

Do tego aktualnie jest promocja:
http://www.tophifi.pl/index.php?site=li ... ion=detail

ED: Kurwa, miałem go mieć jako sprzęt "podróżniczy", ale chyba i w domu posłuży.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

10-04-2013, 18:01

dobra, ze względu na niedostępność tych yaqinów co to się na nie napaliłem bo ładne o taki zestaw wziął i się ułożył na początek:
rega rp3 z jakąśtam wkładką lepsiejszą niż w standardzie + dali lektor 6 + mingda mc34-a + ten musical fidelity v-lps ii + cambridge audio topaz cd10. jeszcze tylko kasecioka zostaje pochycić i git wsio mam nadzieję. widzi ktoś jakiegoś fajoskiego kasecioka na allegro oby?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Demonic Swamper
zaczyna szaleć

25-04-2013, 18:11

Scaarph pisze:dobra, ze względu na niedostępność tych yaqinów co to się na nie napaliłem bo ładne o taki zestaw wziął i się ułożył na początek:
rega rp3 z jakąśtam wkładką lepsiejszą niż w standardzie + dali lektor 6 + mingda mc34-a + ten musical fidelity v-lps ii + cambridge audio topaz cd10. jeszcze tylko kasecioka zostaje pochycić i git wsio mam nadzieję. widzi ktoś jakiegoś fajoskiego kasecioka na allegro oby?
No i jak gra?
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

25-04-2013, 20:29

ja chuja się znam na tym, ale gra pięknie, cieplutko, ale ma pazura. no i moc przepotężna, szyby lecą z okien, kible się kruszą. to podobna różnica jak gdy przesiadłem się z ipodowskich słuchawek na gr8 i srh840, całkowicie nowa muzyka, choć zdaję sobie sprawę, że to "budżetowe" rozwiązanie i konfiguracja nieprzemyślana. jestem jednak zadowolony, dostaję dźwięk który przewyższa wszystko, co do tej pory słyszałem, masa detali które wcześniej uciekały, moja laicka opinia jest taka, że ładnie to to ze sobą chodzi, choć tylko metal był na tym wałkowany jak dotychczas.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

25-04-2013, 20:39

Żyją jeszcze te GR8 :D?
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

25-04-2013, 21:16

ostatnio rzadko mam okazję używać, ale żyją i dobrze się mają :) niesamowite in-eary, kliniczne w chuj, a to lubię.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

25-04-2013, 21:55

To jak tak lubisz to przy ew. upgradzie patrz na Westone'y (UM3X albo 4).
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

27-04-2013, 18:32

Scaarph pisze:konfiguracja nieprzemyślana. jestem jednak zadowolony, dostaję dźwięk który przewyższa wszystko, co do tej pory słyszałem, masa detali które wcześniej uciekały, moja laicka opinia jest taka, że ładnie to to ze sobą chodzi.
Podobne wrazenie dzisiaj odnioslem w sklepie gdy odsluchiwalem zestaw, ktory mi dostarcza we wtorek.

Przytargalem 6 roznych CD, obadalem co jak ten sprzet odtwarza i wyglada na to, ze dostane dzwiek, ktory przewyzsza wszystko co do tej pory slyszalem, z masa detali ktore wczesniej uciekaly i w mojej laickiej opinii ladnie to ze soba chodzic bedzie ;)

Wzialem:

ROTEL RA10
ROTEL RCD12
KEF Q500

Najpierw odsluchiwalem wzmak Marantza z tymi KEFami, ale kompletnie mi nie podobalo sie jak to gralo. Przy Don't Break The Oath na starym CD z lat 80 az sie plakac chcialo.

Pozniej podlaczono mi Rotela do KEFow i wszystko zabrzmialo pieknie. Cieplejszy i inteligentniejszy mi sie wydal ten wzmacniacz.

Z ciekawosci sprawdzilem jeszcze jak brzmi ten Rotel z Dali Zensorami, ale brzmial bardzo smutno, plasko i nudno.

Teraz byle do wtorku...
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Elhaz_77
w mackach Zła

29-04-2013, 13:57

Po dwóch latach czytania recenzji, gromadzenia funduszy (to najbardziej ;) i kilku odsłuchach zdecydowałem się na zakup zestawu:
- wzmacniacz Hegel H70
- kolumny Paradigm SE 3
- odtwarzacz Audiolab CDE 8000
- wzmacniacz słuchawkowy Pro-Ject Head-Box S
- interkonekty Wireworld Solstice
- kable głośnikowe Wireworld Orbit.
Po drodze odsłuchiwałem elektroniki Advance Acoustic (MAP 306 + MCD 204), Cambridge Audio (840A + 740C) , Marantz (seria KI Pearl Lite) i głośników Kef R500 oraz Mordaunt-Short Mezzo 8, ale najlepiej zabrzmiała mi wybrana przeze mnie konfiguracja. Szczególne wrażenie robi na mnie wzmacniacz Hegla, a odsłuchy potwierdziły entuzjastyczne recenzje. To samo mogę napisać odnośnie Paradigmów, które mimo niewielkich wymiarów, jak na głośniki podłogowe, sieją w moim pokoju spusztoszenie :) Odtwarzacz Audiolaba wziąłem ze względu na renomę firmy i jego neutralny charakter. Cena była super (towar z ekspozycji za mniej niz połowę ceny katalogowej - fakt, że to stara seria), poza tym odtwarzacz CD Hegel kosztuje ok. 10 tysi i w życiu bym tyle nie dał. Wzmacniacz słuchawkowy jest w miarę niedrogi i gra OK, a do kabli Wireworld mam zaufanie.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

29-04-2013, 14:37

Jezusie, wyjeb w najdalsze zakątki wszechświata tego HeadBoxa :D
Elhaz_77
w mackach Zła

29-04-2013, 14:55

Co w nim jest chujowego i jaki niedrogi przedzwmacniacz byś polecił?
ODPOWIEDZ