Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Stoigniew
- zahartowany metalizator
Re: Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.
dysk jest młodszy (ok 5lat) 80 GB, podzielony na trzy partycje (10+20+50) system ma na "dyszce" , włączyłem sprawdzanie dysku i wyszło mi że jest OK i nie ma żadnych obszarów uszkodzonych. Jak można jeszcze inaczej to sprawdzić ??
- Mol
potestuj kosci pamieci, sprobuj z innym zasilaczem.
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Ale on ma rację. Przy tak wiekowym sprzęcie warto pomyśleć o upgradzie. Póki co może zainstaluj jakis soft diagnostyczny i zobacz czy wiatrak nie siadl. Z drugiej strony to właśnie wygląda na problem ze sprzętem i myślę że przy takim staruchu szkoda zachodu. Nowy sprzęt który i tak będzie 100x lepszy dostaniesz za grosze.Stoigniew pisze:ja się serio pytam...
this is a land of wolves now
- Stoigniew
dzięki,
o tym testowaniu pamięci już gdzieś czytałem, jakiś MemTest czy coś takiego, robił to ktoś ??
o tym testowaniu pamięci już gdzieś czytałem, jakiś MemTest czy coś takiego, robił to ktoś ??
- zekke
- weteran forumowych bitew
256mb ramu o kurwa ; d pewnie przez te 10 lat budy nawet nie otwierales, obstawiam ze wszystko jest zajebane kurzem na centymetrowe warstwy, nie mowiac chlodzeniach karty/proca. za 200 zl mozna kupic teraz 50x lepsza skrzynke wiec sie zastanow po co to trzymac.
watpie ze to bledy w pamieci bo jakby mialy sie sypac to wysypalyby sie juz dawno to raz, dwa ze jak przetestujesz ten ram to nic ci nie pomoze bo nowych kosci nie wstatwisz do takiego starego kompa. reasumujac - wyrzuc wpizdu, kup nowy za grosze jak nie potrzebna ci niczego wyszukwanego. a na 256 ramu to siedzialbymna win98 se.
watpie ze to bledy w pamieci bo jakby mialy sie sypac to wysypalyby sie juz dawno to raz, dwa ze jak przetestujesz ten ram to nic ci nie pomoze bo nowych kosci nie wstatwisz do takiego starego kompa. reasumujac - wyrzuc wpizdu, kup nowy za grosze jak nie potrzebna ci niczego wyszukwanego. a na 256 ramu to siedzialbymna win98 se.
- 29a
- zaczyna szaleć
Sciagasz pierwsza lepsza plytke z np ubuntu i od razu po uruchomieniu powinien byc memtest.Stoigniew pisze:dzięki,
Bledy w hexach raczej wskazuja na pamiec. Mozesz sprawdzic latwiej wyjmujac czesc kosci i sprawdzajac pojedynczo czy komputer bedzie pracowal stabilnie.
http://facebook.com/terrorcorepl - polski kurwa terror!
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
To wtedy zostanie mu 128mb, czyli mniej niż ma współczesny piekarnik :-D w kategoriach hobby to może i fajne zajęcie ale come on;)
this is a land of wolves now
-
ale jak chłop nima innego to lepsze cokolwiek niż nic
https://www.facebook.com/kontaminationvvv" onclick="window.open(this.href);return false;
- Stoigniew
wiem że dla wielu z Was parametry mojej "maszyny" są egzotyczne, ale fakty są takie że chodziła mi do tej pory zajebiście, owszem youtuba nie pooglądałem ale generalnie miałm to w dupie, maniakiem gier nie jestem więc wyścig szczurów o to kto ma szybszy i mocniejszy komputer mnie nie dotyczył :)
ale chyba macie rację, czas na zmiany , co myślicie o czymś takim:
http://allegro.pl/komputer-lenovo-core- ... 28195.html
u mnie w robocie są takie, chodzą 8 godzin dziennie, czasem 16 i nic się z nimi nie dzieje
u mnie w robocie są takie, chodzą 8 godzin dziennie, czasem 16 i nic się z nimi nie dzieje
- zekke
nie, w tym wypadku lepsze jest NIC niz to. naprawde zlozona skrzynke w calosci ze wszystkimi podzespolami na allegro mozna kupic za 1-2-3 stowki, w huj zestawow do wyboru. wszystkie beda x razy lepsze niz ten "sprzet". Robienie czegokolwiek na takim kompie to praktycznie jak zboczenie, zwlaszcza w takich czasach gdy ceny spadly kosmicznie i za grosze mozna miec przyzwoity pc to domowych zastosowan.
-
może to moja jakaś wrodzona tolerancja, bo sam przez wiele lat siedziałem na takim złomie, że nawet youtube nie uciągał:Dzekke pisze:nie, w tym wypadku lepsze jest NIC niz to. naprawde zlozona skrzynke w calosci ze wszystkimi podzespolami na allegro mozna kupic za 1-2-3 stowki, w huj zestawow do wyboru. wszystkie beda x razy lepsze niz ten "sprzet". Robienie czegokolwiek na takim kompie to praktycznie jak zboczenie, zwlaszcza w takich czasach gdy ceny spadly kosmicznie i za grosze mozna miec przyzwoity pc to domowych zastosowan.
https://www.facebook.com/kontaminationvvv" onclick="window.open(this.href);return false;
- zekke
kiepsko te aukcje przegladasz, az rzucilem okiem na szybkiego i sa ZNACZNIE lepsze sprzety, z 2 gb ramu, 2x takim hdd i mocniejszymi procami w podobnej/nizszej kwocie.Stoigniew pisze:wiem że dla wielu z Was parametry mojej "maszyny" są egzotyczne, ale fakty są takie że chodziła mi do tej pory zajebiście, owszem youtuba nie pooglądałem ale generalnie miałm to w dupie, maniakiem gier nie jestem więc wyścig szczurów o to kto ma szybszy i mocniejszy komputer mnie nie dotyczył :)
- zekke
zekke pisze:kiepsko te aukcje przegladasz, az rzucilem okiem na szybkiego i sa ZNACZNIE lepsze sprzety, z 2 gb ramu, 2x takim hdd i mocniejszymi procami w podobnej/nizszej kwocie.Stoigniew pisze:wiem że dla wielu z Was parametry mojej "maszyny" są egzotyczne, ale fakty są takie że chodziła mi do tej pory zajebiście, owszem youtuba nie pooglądałem ale generalnie miałm to w dupie, maniakiem gier nie jestem więc wyścig szczurów o to kto ma szybszy i mocniejszy komputer mnie nie dotyczył :)
Vitriol - w dzisiejszych czasach to masochizm, nie tolerancja ;-).
-
może i masz racje, w sumie już nawet strony www mają spore wymagania, kupę skryptów, animacji, błyskotek i chuj wie czego jeszcze
- Stoigniew
przejrzałem ze względu na miejsce zamieszkania co by ewentualnie móc obejrzeć przed kupnemzekke pisze:kiepsko te aukcje przegladasz, az rzucilem okiem na szybkiego i sa ZNACZNIE lepsze sprzety, z 2 gb ramu, 2x takim hdd i mocniejszymi procami w podobnej/nizszej kwocie.Stoigniew pisze:wiem że dla wielu z Was parametry mojej "maszyny" są egzotyczne, ale fakty są takie że chodziła mi do tej pory zajebiście, owszem youtuba nie pooglądałem ale generalnie miałm to w dupie, maniakiem gier nie jestem więc wyścig szczurów o to kto ma szybszy i mocniejszy komputer mnie nie dotyczył :)
- zekke
wez miesiac gwarancji rozruchowej i tyle, za taka cene mozna miec 2-3x lepszy sprzet.
- Stoigniew
wiem o tym, ale jak ktoś taki jak ja 10 lat "drobi" na takim "sprzęcie" jaki mam to ten ewentualny zakup to jest i tak duży przeskok, a niestety kwiestai finansowa też odgrywa swoją rolę...
- zekke
hujowe podejscie, zamienic gowno na gowno gdy w takiej nawet kwocie mozesz miec jak mowie 2-3 lepszy sprzet. jak masz miec 80 gb to chyba przy 160+ gb jest roznica co? nie mowiac o ramie, procu i innych podzespolach. ale jak tam chcesz.
- empir
Jeśli chcesz poznać przyczynę to po spisz (albo jebnij fotkę) wszystkie cyferki z BSOD. Przyczyn może być miliony. Może być wina jakiegoś podzespołu (najczęściej ram choć niekoniecznie), sterowników a może po prostu jakiś program pierdoli (mimo że wcześniej przez 100 lat chodził bez problemu).Stoigniew pisze: Aha, na bluscreenach pojawiały się min. takie błędy: 1000008e, 0x000007e, C0000005
Dodam jeszcze, że przed tym wszystkim system przez jakieś dwa i pół roku chodził stabilnie
- Scaarph
nienienie, to jest wszystko zasilacz/ram/grafa a najpewniej wszystko już naraz, dobrze ci mówią, wykurw ten kalkulator za okno i kup nowy, to już nie do odratowania i powinieneś się z tego cieszyć, mówię totalnie poważnie. bierz nową maszynerię, będzie pan zadowolony i dupy na tube8 w końcu ruszą.