sprzęt audio - potrzebna pomoc.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- knaar
- rasowy masterfulowicz
Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.
Ma ktoś doświadczenie z Harman Kardon wzmacniacz HK 980 + odtwarzacz CD HD 980 ? Dobre jest brzmieniowo do metalu? Jeśli tak to z jakimi kolumnami?
-
- w mackach Zła
Słuchałem tego zestawu jak przymierzałem się kilka lat temu do zakupu sprzętu i odpuściłem sobie. Moim zdaniem brzmieniowo, średnio spisuje się w metalu. Było tak jakoś miękko, mułowato, nie było czuć morderczego rzężenia gitar i ataku bębnów :) Dystrybutorzy najczęściej zestawiają je z głośnikami JBL. Podaj budżet to coś spróbuję doradzić, w W-wie masz mnóstwo miejsc, gdzie możesz odsłuchać lub wypożyczyć sprzęt do domu. Reasumując, nawet na pułapie budżetowym HK nie jest najlepszym przyjacielem metalu :)
- knaar
- rasowy masterfulowicz
Będę słuchał w pokoju 18m2 w bloku, więc nie zależy mi, aby zestaw był mocny i przestawiał ściany. Na wzmacniacz + cd mogę dać 3000 zł, na kolumny (preferuję podłogowe) 2000zł. Bardzo dużo słucham, więc dźwięk musi być przyjemny, nienatarczywy i niemęczący dla ucha. Lubię miękką górę (ale nie przymulone) i lekko wycofany środek, aby słuchanie płyt o złym brzmieniu mnie nie zabiło szeleszczeniem i rzężeniem. Basy wyraźne, ale niedudniące, bo sąsiadka urządza koncert stukania w kaloryfer. Ewentualne zestawy będę testował pewnie od stycznia, bo teraz za bardzo nie mam czasu.
-
- w mackach Zła
Pamiętaj, że pod koniec roku są zawsze najlepsze okazje, salony wyprzedają wtedy stany magazynowe. Może spróbuj posłuchac takich konfiguracji:
http://sklep.rms.pl/zestaw-stereo-xinda ... a-gratis-2
http://sklep.rms.pl/zestaw-stereo-nad-w ... us-714-v-2
Trochę przekraczają budżet, ale moim zdaniem to dobre zestawy do metalu. Sklep jest z Białegostoku, ale to sprzęt popularny i na pewno znajdziesz go łatwo w kilku miejscach w stolicy. Jak się obawiasz o relacje z sąsiadką to może zdecyduj się na głośniki podstawkowe ;)
http://sklep.rms.pl/zestaw-stereo-nad-w ... us-714-v-2
Trochę przekraczają budżet, ale moim zdaniem to dobre zestawy do metalu. Sklep jest z Białegostoku, ale to sprzęt popularny i na pewno znajdziesz go łatwo w kilku miejscach w stolicy. Jak się obawiasz o relacje z sąsiadką to może zdecyduj się na głośniki podstawkowe ;)
-
- w mackach Zła
Jeszcze opcja z poszanowaniem prawa do wypoczynku sąsiadki:
Mieści się w budżecie, ale musisz doliczyć parę złotych na podstawki. Na pewno nie zabrzmi słabo na 18 m.
Mieści się w budżecie, ale musisz doliczyć parę złotych na podstawki. Na pewno nie zabrzmi słabo na 18 m.
- knaar
- rasowy masterfulowicz
Dzięki, rozejrzę się za tymi zestawami, chociaż przyznam, że Xindak i NAD wizualnie raczej słabo mi się podobają. A jakieś inne marki nie robią czegoś dobrego do metalu? Z tego co wyczytałem na forum, to chyba sporo osób ma Denona.
- Bloodcult
- mistrz forumowej ceremonii
NAD do metalu bardzo OK. Xindak nie jestem do końca przekonany, ale Harman Kardon z cała pewnością odpuść.
- knaar
- rasowy masterfulowicz
Poczytałem trochę o tym zestawie NAD (C316 BEE + C515 BEE), pogapiłem się na zdjęcia i chyba będzie w stanie mi się spodobać. Postaram się go sprawdzić na jakimś odsłuchu, tylko chyba jakieś mniejsze kolumny podstawkowe wezmę. Postanowiłem zrobić sobie swoją muzyczną jaskinię w mniejszym pokoju ok. 12m2. Jakieś propozycje co do kolumn?
- Bloodcult
słuchałem ostatnio Monitor Audio i całkiem zgrabnie to grało.
- Silent_Sea
- weteran forumowych bitew
Bloodcult jak tam Amstaffy Pico się sprawują ?
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
- Bloodcult
zajebiście, absolutnie nie narzekam.
-
- w mackach Zła
Jeśli chodzi o podstawkowe do takiego metrażu to spróbuj dobrać jakieś Paradigm Mini Monitor v7 lub Focal Chorus 705 v. Monitor Audio to dobra firma, ale nie podoba mi się jak brzmi na nich rzeźnia, np. w stylu Rotten Sound, ale to oczywiście rzecz gustu.knaar pisze:Poczytałem trochę o tym zestawie NAD (C316 BEE + C515 BEE), pogapiłem się na zdjęcia i chyba będzie w stanie mi się spodobać. Postaram się go sprawdzić na jakimś odsłuchu, tylko chyba jakieś mniejsze kolumny podstawkowe wezmę. Postanowiłem zrobić sobie swoją muzyczną jaskinię w mniejszym pokoju ok. 12m2. Jakieś propozycje co do kolumn?
- Zenek
Knaar, najlepiej posłuchać takiego zestawu. Popatrzenie na fotki i poczytanie opinii może prowadzić do niezadowalajacego zakupu :P
Sent from my Lumia 710 using Tapatalk
Sent from my Lumia 710 using Tapatalk

- manieczki
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
http://krucjatarozancowazaojczyzne.pl" onclick="window.open(this.href);return false;
- Block69
- zahartowany metalizator
Akurat mam dobrze obsłuchany NAD (C316 BEE + C516 BEE) i z kolumnami Paradigm Monitor 7v7 grają fenomenalnie. Do szeroko pojętej muzyki rockowej (i nie tylko) w tej cenie nie ma nic lepszego, a zestaw zmiata nawet znacznie droższe sprzęty. Dynamika i bas niszczą.knaar pisze:Poczytałem trochę o tym zestawie NAD (C316 BEE + C515 BEE), pogapiłem się na zdjęcia i chyba będzie w stanie mi się spodobać. Postaram się go sprawdzić na jakimś odsłuchu, tylko chyba jakieś mniejsze kolumny podstawkowe wezmę. Postanowiłem zrobić sobie swoją muzyczną jaskinię w mniejszym pokoju ok. 12m2. Jakieś propozycje co do kolumn?
PENIS METAL
- Raagoon
Szukając jakiegoś nowego rozwiązania zestawu do słuchania muzyki z komputera i smartfona, najlepiej bezprzewodowo, natrafiłem na coś takiego
http://www.samsung.com/uk/consumer/tv-a ... /WAM750/XU
Polecicie coś lepszego?
http://www.samsung.com/uk/consumer/tv-a ... /WAM750/XU
Polecicie coś lepszego?
-
- zaczyna szaleć
Zastanawiam się nad zakupem odtwarzacza Yamaha CD-S300, może ktoś z forum posiada, posiadał, lub w inny sposób miał doczynienia z tym sprzętem. Ewentualnie byłbym wdzięczny za jakieś inne propozycje do 1200zł. Interesuje mnie sprzęt nowy.
- knaar
- rasowy masterfulowicz
Elhaz_77, zapomniałem podziękować za dobrą poradę. Wziąłem zestaw NAD (C316 BEE + C516 BEE) + Focal Chorus 705 v i śmiga wspaniale. W porównaniu z Technicsem, którego miałem 18 lat, był to niesamowity skok jakościowy.Elhaz_77 pisze:Jeśli chodzi o podstawkowe do takiego metrażu to spróbuj dobrać jakieś Paradigm Mini Monitor v7 lub Focal Chorus 705 v. Monitor Audio to dobra firma, ale nie podoba mi się jak brzmi na nich rzeźnia, np. w stylu Rotten Sound, ale to oczywiście rzecz gustu.knaar pisze:Poczytałem trochę o tym zestawie NAD (C316 BEE + C515 BEE), pogapiłem się na zdjęcia i chyba będzie w stanie mi się spodobać. Postaram się go sprawdzić na jakimś odsłuchu, tylko chyba jakieś mniejsze kolumny podstawkowe wezmę. Postanowiłem zrobić sobie swoją muzyczną jaskinię w mniejszym pokoju ok. 12m2. Jakieś propozycje co do kolumn?
-
- w mackach Zła
To cieszę się bardzo, że jesteś zadowolony. Już kilku kumpli zaraziłem chorobą audio. Początkowo powątpiewali, ale po dokonaniu zakupu sprzętu z nieco wyższej półki niż mieli dotychczas sami stwierdzili, że było warto i różnica jest znaczna. No ale ten Wotanorden, który kiedyś ode mnie kupiłeś na allegro to chyba na żadnym sprzęcie rewelacyjnie nie zabrzmi ;)knaar pisze:Elhaz_77, zapomniałem podziękować za dobrą poradę. Wziąłem zestaw NAD (C316 BEE + C516 BEE) + Focal Chorus 705 v i śmiga wspaniale. W porównaniu z Technicsem, którego miałem 18 lat, był to niesamowity skok jakościowy.Elhaz_77 pisze:Jeśli chodzi o podstawkowe do takiego metrażu to spróbuj dobrać jakieś Paradigm Mini Monitor v7 lub Focal Chorus 705 v. Monitor Audio to dobra firma, ale nie podoba mi się jak brzmi na nich rzeźnia, np. w stylu Rotten Sound, ale to oczywiście rzecz gustu.knaar pisze:Poczytałem trochę o tym zestawie NAD (C316 BEE + C515 BEE), pogapiłem się na zdjęcia i chyba będzie w stanie mi się spodobać. Postaram się go sprawdzić na jakimś odsłuchu, tylko chyba jakieś mniejsze kolumny podstawkowe wezmę. Postanowiłem zrobić sobie swoją muzyczną jaskinię w mniejszym pokoju ok. 12m2. Jakieś propozycje co do kolumn?
- knaar
- rasowy masterfulowicz
Zapomniałem, że mam ten CD. Muszę poszukać gdzieś w kartonach i sprawdzić jak brzęczy.