sprzęt audio - potrzebna pomoc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Elhaz_77
w mackach Zła

Re: sprzęt audio - potrzebna pomoc.

06-07-2015, 14:17

Kable na pewno mają niemały wpływ na całość brzmienia, ale jedyną metodą jest sprawdzenie jak dane kable zabrzmią w Twoim systemie. Nie sądzę, aby profesjonalne sklepy marudziły przy wypożyczeniu kabli na kilka dni za 100% kaucji.
Awatar użytkownika
BC/AD
zaczyna szaleć

06-07-2015, 18:29

ja zaryzykowałem i kupiłem ten kabel Melodiki i powiem szczerze że naprawdę jest duża różnica miedzy nimi a kablami fabrycznymi Yamahy--oczywiście na korzyść Melodiki. A jesłi je porównać do kabli Prolinka to już jest przepaść. Ja opócz segmentów Yamahy, mam kolumny podłogowe firmy Magnat,modelu nie pamiętam bo mam je już 12 lat i wszystkie papiery od nich gdzieś mi sie zapodziały.W każdymrazie zestaw ten róznie gra z różnymi kablami RCA. W przypadku kabli Prolinka tony wysokie bardziej syczały niż brzmiały.
Awatar użytkownika
plasterchrist
rozkręca się

06-07-2015, 18:47

Stoję przed dylematem wyboru wzmacniacza + cd + speakers. Interesują mnie sprzęty ze zintegrowanymi opcjami sieciowymi (DLNA) i jak na razie wybrałem poniższe komponenty. Może ktoś miał styczność z podobnym sprzętem i coś doradzi. Nie jestem audiofilem i nie wymagam cudów, bo i budżet niewielki (+/- 5k PLN), ale chciałbym żeby zakup nie przyniósł rozczarowania. Oczekuję ciepłego brzmienia z mocnym dołem i nienachalną górą. Metal będzie słuchany, od garaży i piwnic po nieco bardziej wyrafinowane brzmieniowo rzeczy, trochę elektroniki, rocka więc dosyć szerokie spektrum brzmień. Istotny jest też design sprzętu, lubię retro style a la lata 80-90, więc wszelkie nowoczesne kosmosy odpadają, bo wyglądają paskudnie. Do zestawu dołożę gramofon, więc musi mieć odpowiednie wejście, przedwzmacniacz. Słuchane na kolumnach i słuchawkach z płyt CD i czasem plików FLAC, MP3.

1. Ampli stereo Yamaha R-N500 (fajne funkcjonalności sieciowe) + CD player ??? + kolumny ???

2. Wzmacniacz stereo ??? + Yamaha CD-N500 + kolumny ???

3. Ampli stereo HK 3770 + CD player ??? + kolumny ???

Szału nie ma, ale ma grać poprawnie, mieć pierdolnięcie i robić ciary. Jakieś inne opcje?
one pill makes you larger and one pill makes you small
Awatar użytkownika
So_It_Is_Done
rasowy masterfulowicz

07-07-2015, 09:53

Mawiajo, że do audio to jednak wzmacniacz, bo ampli musiałby być około 4razy droższy, żeby uzyskać tą samą jakość.
Dziękuję Boże, że istnieje black metal.
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

07-07-2015, 10:02

no do audio to wzmaczniacz lepiej ,ale ze wzgledu na wygode mam amplituner bo glosniki oprocz odtwarzacza cd pracuja jeszcze pod tv, playstation i gramofonem,a na jakosc dzwieku nie narzekam. dobre glosniki + kable i ampli tez ladnie gra
niech to miejsce niebawem zniknie
Elhaz_77
w mackach Zła

08-07-2015, 08:12

Wszystko co wymieniłeś mam podłączone do wzmacniacza stereo, a nie do amplitunera :) Co do argumentów na temat wyższości wzmacniacza nad amplitunerem proponuję przejrzeć wcześniejsze wypowiedzi w tym temacie. W jednym zdaniu streścił to SIID.
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

29-07-2015, 14:26

Chyba na dobre zdechł mi odtwarzacz cd tzn. jak przeczyszczę IPA laser to trochę pochodzi ale wkurwia mnie ciągłe rozkręcanie i zawsze mi jakieś części zostają ;) Wymiana lasera to dosyć droga zabawa - znalazłem na ebayu za ponad 250 zeta, a do tego jeszcze wysyłka i ewentualne cło, więc jakoś za bardzo się nie palę do tej zabawy. Zastanawiam się nad Cambridge Audio Topaz CD5 lub Cambridge Audio Topaz CD10 - ma kto ? Ewentualnie liczę na jakąś poletzałkę od Paniczów ale w rozsądnej cenie czyli okolice 1 tauzena.
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Elhaz_77
w mackach Zła

30-07-2015, 09:14

Silent_Sea pisze:Chyba na dobre zdechł mi odtwarzacz cd tzn. jak przeczyszczę IPA laser to trochę pochodzi ale wkurwia mnie ciągłe rozkręcanie i zawsze mi jakieś części zostają ;) Wymiana lasera to dosyć droga zabawa - znalazłem na ebayu za ponad 250 zeta, a do tego jeszcze wysyłka i ewentualne cło, więc jakoś za bardzo się nie palę do tej zabawy. Zastanawiam się nad Cambridge Audio Topaz CD5 lub Cambridge Audio Topaz CD10 - ma kto ? Ewentualnie liczę na jakąś poletzałkę od Paniczów ale w rozsądnej cenie czyli okolice 1 tauzena.
Takie coś sobie kolego spraw i będziesz zadowolony:
http://www.q21.pl/nad-c516-bee.html" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Silent_Sea
weteran forumowych bitew

30-07-2015, 09:53

Dzięki, mam już na oku Onkyo C-7030 http://sklep.rms.pl/onkyo-c-7030-c7030-odtwarzacz-cd i wygląda całkiem OK, a cena kapkę niższa.
Marzyłem, żeby to było miejsce spotkań kulturalnych ludzi.
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

30-07-2015, 10:59

plasterchrist pisze:
1. Ampli stereo Yamaha R-N500 (fajne funkcjonalności sieciowe) + CD player ??? + kolumny ???

Ja mam Amplituner audio video yamaha i bardzo go sobie cenię. Jakość dźwięku jest dla mnie całkowicie wystarczająca, na tylę ,że nie odczuwam potrzeby zmiany. W ogóle kupowanie super wzmacniacza i kolumn jest mało sensowne w polskich realiach jeżeli ktoś nie ma specjalnie zaaranżowanego pomieszczenia z dobrą akustyką do słuchania. Dlatego wolałem zainwestować w dobry wzmaczniacz słuchawkowy i drogie słuchawki.
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Godplayer
w mackach Zła

30-07-2015, 17:35

Ja nie mam specjalnie zaaranżowanego pomieszczenia z dobrą akustyką ale po przesiadce z amplitunera i odtwarzacza dvd na odtwarzacz cd + wzmacniacz stereo + nowe kolumny, zupełnie nie miałem dylematów, który zestaw gra lepiej . Kurwa , to jest zupełnie inna jakość słuchania .Także ma to sens .
A fajne słuchawki też sobie ostatnio nabyłem , za jakiś czas dokupi sie wzmak do nich i będzie git, choć nigdy bym się nie przerzucił na słuchanie tylko na słuchawkach, nawet jakby były 10 razy lepsze niż zestaw stereo plus kolumny .
Awatar użytkownika
Only_True_Believers
zahartowany metalizator

30-07-2015, 19:53

konkretnie jakie słuchawki? ja właśnie stoję przed tym dylematem i nie wiem czy warto inwestować w prawdziwy high end tylko dla chujowo nagranych płyt bm :)
Black metal is the last bastion of white people culture. Everything else has been degenerated.
Awatar użytkownika
Godplayer
w mackach Zła

30-07-2015, 21:25

HD 650 . Ale ja nie słucham chujowo nagranych płyt :D
Elhaz_77
w mackach Zła

01-08-2015, 21:31

Godplayer pisze:Ja nie mam specjalnie zaaranżowanego pomieszczenia z dobrą akustyką ale po przesiadce z amplitunera i odtwarzacza dvd na odtwarzacz cd + wzmacniacz stereo + nowe kolumny, zupełnie nie miałem dylematów, który zestaw gra lepiej . Kurwa , to jest zupełnie inna jakość słuchania .Także ma to sens .
A fajne słuchawki też sobie ostatnio nabyłem , za jakiś czas dokupi sie wzmak do nich i będzie git, choć nigdy bym się nie przerzucił na słuchanie tylko na słuchawkach, nawet jakby były 10 razy lepsze niż zestaw stereo plus kolumny .
Jaki wzmak planujesz dokupic? Ja slucham Sennheiser HD600 z Musical Fidelity M1HPA i brzmi to zajebiscie
Awatar użytkownika
Godplayer
w mackach Zła

02-08-2015, 12:49

Jeszcze nie wiem, ale pisałem w tej sprawie do speca od tych spraw i polecono mi zestaw francuskiej Micromegi : przetwornik C/A MyDac i wzmacniacz MyZic . Na razie podpinam to bezpośrednio do odtwarzacza i nie narzekam, ale wiadomo, że ze wzmacniaczem będzie jeszcze lepiej .
Elhaz_77
w mackach Zła

04-08-2015, 09:58

Godplayer pisze:Jeszcze nie wiem, ale pisałem w tej sprawie do speca od tych spraw i polecono mi zestaw francuskiej Micromegi : przetwornik C/A MyDac i wzmacniacz MyZic . Na razie podpinam to bezpośrednio do odtwarzacza i nie narzekam, ale wiadomo, że ze wzmacniaczem będzie jeszcze lepiej .
Jak możesz to koniecznie posłuchaj sprzętu przed zakupem. Poczytałem trochę recenzji i nie wiem skąd pomysł na ten sprzęt. Jakoś super tani też nie jest, parametrów również nie ma wybitnych. Za zestaw zapłaciłbyś 2300 i myślę, że w tej cenie można kupić coś ciekawszego. Rewelacyjny stosunek jakości do ceny ma sprzęt firmy iFi Audio. Ich wzmak słuchawkowy iCAN kosztuje 1299 zł i pracuje w klasie A. Do tego dorzucasz jakiegoś niedrogiego DAC i zestaw gotowy.
Jeśli planujesz zmianę wzmacniacza to ciekawym rozwiązaniem jest Audio-gd Precision 1. Kosztuje 2580 zł, ale masz wtedy sprzęt, który może pracować jako klasyczny wzmacniacz stereo i wzmacniacz słuchawkowy. Tylko DAC musiałbyś jakiegoś ewentualnie dokupić, Audio GD ma wiele w swojej ofercie.
Awatar użytkownika
Godplayer
w mackach Zła

08-08-2015, 13:54

Micromega to nie jest ostateczny wybór, poza tym wystarczył by mi sam wzmacniacz, który można mieć już za 6 stów . Tylko że wtedy musiałbym za każdym razem zmieniać kable w zależności od tego czy chciałbym słuchać na kolumnach czy słuchawkach . DAC rozwiązuje ten problem, tylko że ta wygoda kosztuje he he he .
Pieca na razie nie zamierzam zmieniać .
Elhaz_77
w mackach Zła

10-08-2015, 08:05

Godplayer pisze:Micromega to nie jest ostateczny wybór, poza tym wystarczył by mi sam wzmacniacz, który można mieć już za 6 stów . Tylko że wtedy musiałbym za każdym razem zmieniać kable w zależności od tego czy chciałbym słuchać na kolumnach czy słuchawkach . DAC rozwiązuje ten problem, tylko że ta wygoda kosztuje he he he .
Pieca na razie nie zamierzam zmieniać .
Aby nie przepinać co chwilę kabli trzeba kupić taki wzmacniacz słuchawkowy, który ma zarówno wejście jak i wyjście i wpinasz go wtedy między odtwarzacz CD i wzmacniacz. Ja mam tak obecnie wpięty Musical Fidelity M1HPA.
Awatar użytkownika
plasterchrist
rozkręca się

14-08-2015, 14:15

Zakup dokonany, klocki Yamaha A-S501 + CD-N301 jak na początek drogi z hifi są bardzo ok. Do zestawu dołożę gramofon i wtedy się zacznie prawdziwe szaleństwo z zakupami. ;)

Ze względów małej kubatury pokoju brałem pod uwagę monitory podstawkowe i po odsłuchaniu KEFów C3, Monitor Audio Bronze 2 i Klipsch RB51 II ostatecznie wybór padł na Castle Knight 2. Jestem w pełni zadowolony, ale też pewnie dlatego, że z takim sprzętem nie miałem do tej pory za wiele wspólnego. :)
one pill makes you larger and one pill makes you small
Bless this tongue
weteran forumowych bitew

25-08-2015, 20:08

Czy polecicie jakis sprzet w przedziale 2-3 tys do mieszkania ok 40 m2? Kasa nie jest duza, ale tez nie chodzi o sprzet bardzo wysokiej klasy. Czy w tym budzecie lepiej kupic caly set czy poskladac odtwarzacz + pre-amp + glosniki?

Z gory dzieki!
ODPOWIEDZ