na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Triceratops
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Re: na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?
Ten dziadek audiofil mowil, ze kable to religia.
woodpecker from space
- 987654321k
- postuje jak opętany!
Kable to religia a religia to oszustwo!
-
- weteran forumowych bitew
Nad , Musical Fidalily wzmaki warto nówki teraz kupować ? czy w srodku made in ChinaTriceratops pisze: ↑21-02-2025, 18:57Dla wielu wazna jest jak to sie mowie metka. Kiedys w starych czasach, gdzie Levi's i Wrangler byly tylko w Pewexie to kolega lazil po szmatexach, skupywal jakies totalnie znurane Levisy czy koszulki Startera i przeszywal metki do tureckich dzinsow i koszulek xD
Dzisiaj te nowe sprzety to wlasnie takie przyszyte metki. W srodku chinsszczyzna, nawet juz nie Malezja czy Tajwan. o Japonii w zasadzie mozna zapomniec, choc jest jeszcze pare firm co tego pilnuje. Kazdy nawet najbardziej unikalny laser do cedeka teraz mozna za psi piniondz kupic na aliexpress
Ostatnio jak bylem u takiego starego audiofila (nawet z wygladu) to mi walnal tyrade na ten temat, chcial mi wcisnac wypasionego Naima za pol ceny, bo potrzebowal kasy, otworzyl go na probe...no pustka i plastik.
Ale sa dzbany co beda za to placic, bo ich stac i prestige bedzie, historia tego zielonego lambo od tomasza pokazuje mentalnosc tych ludzi.,,,taki se kupi te Peruny za 300 klockow, bo moze, a czy bedzie sluchal Scootera czy Shazzy,,,,wazne, ze na wypasie

-
- rasowy masterfulowicz
Celem życia nie jest przeżycie.
-
Premium Sound?mistrzsardu pisze: ↑17-02-2025, 19:16Yamahą uszczęśliwiłem kolegę. Kable dokupiłem do Unitry WSH - 805. Tak jak pisałem wcześniej pożyczyłem wzmacniacz ze sklepu. Z kablami Van Den Hul brzmiał dobrze, ale bez rewelacji, nie za te pieniądze. Pożyczyłem od kolegi kable Albedo i to było objawienie. Niesamowita precyzja, doskonała przestrzeń, w górnych rejestrach odkryłem całą masę nowych dźwięków
Potwierdziło się to co mówił gość ze sklepu - Unitra jest znakomitym wzmacniaczem w swojej półce cenowej, natomiast kluczowy jest dobór okablowania. Przedwzmacniacz gramofonowy w Unitrze jest lepszy niż był we wzmacniaczu A1020. Jestem tym bardzo pozytywnie zaskoczony.
-
- rasowy masterfulowicz
- Triceratops
To juz pytanie takie mocno indywidualne. Kazdy, ja tez ma swoje preferencje w tej kwestii i po prostu sprawdz jak mozesz. Ja ostatnio widzialem w srodku Naima, ktory nie jest tani i wygladalo to po prostu slabo.r o b e r t pisze: ↑27-02-2025, 12:45Nad , Musical Fidalily wzmaki warto nówki teraz kupować ? czy w srodku made in ChinaTriceratops pisze: ↑21-02-2025, 18:57Dla wielu wazna jest jak to sie mowie metka. Kiedys w starych czasach, gdzie Levi's i Wrangler byly tylko w Pewexie to kolega lazil po szmatexach, skupywal jakies totalnie znurane Levisy czy koszulki Startera i przeszywal metki do tureckich dzinsow i koszulek xD
Dzisiaj te nowe sprzety to wlasnie takie przyszyte metki. W srodku chinsszczyzna, nawet juz nie Malezja czy Tajwan. o Japonii w zasadzie mozna zapomniec, choc jest jeszcze pare firm co tego pilnuje. Kazdy nawet najbardziej unikalny laser do cedeka teraz mozna za psi piniondz kupic na aliexpress
Ostatnio jak bylem u takiego starego audiofila (nawet z wygladu) to mi walnal tyrade na ten temat, chcial mi wcisnac wypasionego Naima za pol ceny, bo potrzebowal kasy, otworzyl go na probe...no pustka i plastik.
Ale sa dzbany co beda za to placic, bo ich stac i prestige bedzie, historia tego zielonego lambo od tomasza pokazuje mentalnosc tych ludzi.,,,taki se kupi te Peruny za 300 klockow, bo moze, a czy bedzie sluchal Scootera czy Shazzy,,,,wazne, ze na wypasie![]()
Ale kazdy uwaza inaczej, ja uwazam, ze zlota era sprzetu audio juz skonczyla sie dawno
woodpecker from space
-
Świetny sklep i ekipa. Mam od nich nieco ponad połowę sprzętu, w tym oczywiście kable.

-
- rasowy masterfulowicz
-
Wzmak Pathos Classic Mk3, kolumny Tannoy Revolution XT 8F. SACD Denon DCD 1510 AE. Gramofon Technics SL-1210 M5G z wkładką Ortofon 2M Blue, preamp Pro-Ject Phono Box DS. Kaseciak Denon DRM-740.
Do tego kable Kimber a do kolumn inne, żeby określić ich markę oraz typ Kimber musiałbym się wspinać, aby odnależć pudełka.
Gra to tak, że od lat nie odczuwam specjalnej potrzeby zmieniania czegokolwiek. Myślę czasem o zmianie marki lamp, preampa i ewentualnie kolumn, ale ciśnienie jest bardzo niewielkie i pojawia się rzadko.
Do tego kable Kimber a do kolumn inne, żeby określić ich markę oraz typ Kimber musiałbym się wspinać, aby odnależć pudełka.

Gra to tak, że od lat nie odczuwam specjalnej potrzeby zmieniania czegokolwiek. Myślę czasem o zmianie marki lamp, preampa i ewentualnie kolumn, ale ciśnienie jest bardzo niewielkie i pojawia się rzadko.

-
- rasowy masterfulowicz
Miałem przez lata Denona DCD 1500 AE i byłem zadowolony. W sumie to nawet lepszy kompakt do metalu niż to co mam czyli DCD 3000. DCD 3000 jest bezlitosny dla większości metalowych realizacji a 1500 AE maskował pewne niedoskonałości 

- Triceratops
Ale za to DCD-3000 ma genialnego DACa, Denon w tym okresie nie zalowal na tych komponentach a ten sam DAC byl w wielokrotnie drozszym DCD S10
woodpecker from space
-
- rasowy masterfulowicz
Jadę na DCD 3000 normalnie z CD i gra to fantastycznie. Oczywiście robiłem próby puszczenia przez DACa i wtedy gra jeszcze lepiej. Genialny CDk. Chyba tylko DCD 3560 był lepszy, ale do niego lasery się skończyły jeśli dobrze pamiętam.
Edit:
Wpisałem na OLX S-10 i pokazało się to:
https://www.olx.pl/d/oferta/denon-dcd-s ... 2ZiKc.html
No ładnie. Nawet nie wiedziałem, że jest taki model jak S1, o którym wspomina gość z ogłoszenia.
I tutaj też niespodzianka:
https://allegrolokalnie.pl/oferta/denon ... 1076973945
Edit:
Wpisałem na OLX S-10 i pokazało się to:
https://www.olx.pl/d/oferta/denon-dcd-s ... 2ZiKc.html
No ładnie. Nawet nie wiedziałem, że jest taki model jak S1, o którym wspomina gość z ogłoszenia.
- Triceratops
Tera pono kazde lasery sa do dostania u chinoli i nie odbiegaja jakoscia, tak gadajo na grupach.
DCD 3000 jest czesto uzywany jako DAC do streamerow. na forkach jest duzo opinii ludzi, ktorzy go uzywaja do streamerow i pisza, ze testowali rozne aktualne DACe za pare tysi i nic go nie przebija a jak podrasowac to juz w ogole total. A to czy DCD-1560 lepszy,,,,,ja osobiscie wole starszy i pancerny DCD-3300, ale modele 1560 i zwlaszcza 1520 sa tez super, zwlaszcza z dedykowanymi wtedy do nich wzmakami. Denon wtedy rzondzil z Kenwoodem i oczywiscie Sony
//Na ktoryms z forek koles wrzucal porownanie 3000 i S10, oprocz omiedziowania to chyba tam prawie zadnych istotnych roznic nie bylo.
DCD 3000 jest czesto uzywany jako DAC do streamerow. na forkach jest duzo opinii ludzi, ktorzy go uzywaja do streamerow i pisza, ze testowali rozne aktualne DACe za pare tysi i nic go nie przebija a jak podrasowac to juz w ogole total. A to czy DCD-1560 lepszy,,,,,ja osobiscie wole starszy i pancerny DCD-3300, ale modele 1560 i zwlaszcza 1520 sa tez super, zwlaszcza z dedykowanymi wtedy do nich wzmakami. Denon wtedy rzondzil z Kenwoodem i oczywiscie Sony
//Na ktoryms z forek koles wrzucal porownanie 3000 i S10, oprocz omiedziowania to chyba tam prawie zadnych istotnych roznic nie bylo.
Kurwa piekne jest to bydle, pamietam jak lazilem po lodzkiej gieldzie to tam bylo takie powiedzenie "jak cos nie wazy to nie gra" Kiedys nawet tacki w cd byly odlewane a dzis cala wieze mozna wziac pod pache i isc do domu.mistrzsardu pisze: ↑02-03-2025, 19:18
woodpecker from space
- Kilgore
Ja używam taniego 1550ar i jest świetny, bardzo mi pasuje ten ich alfa procesing cokolwiek to jest brzmi fajnie
Ostatnio zmieniony 02-03-2025, 21:07 przez Kilgore, łącznie zmieniany 1 raz.
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
-
W DCD 15x0 AE irytuje mnie tylko długi czas wczytywania płyty.mistrzsardu pisze: ↑02-03-2025, 18:03Miałem przez lata Denona DCD 1500 AE i byłem zadowolony. W sumie to nawet lepszy kompakt do metalu niż to co mam czyli DCD 3000. DCD 3000 jest bezlitosny dla większości metalowych realizacji a 1500 AE maskował pewne niedoskonałości![]()

Podstawową kwestią był dobór wzmacniacza do niezbyt przyjaznego akustycznie pomieszczenia, tzw. salon z aneksem otwarty na korytarz.

-
- rasowy masterfulowicz
Po konsultacji z kolegą Denonowcem potwierdzam.Triceratops pisze: ↑02-03-2025, 19:54//Na ktoryms z forek koles wrzucal porownanie 3000 i S10, oprocz omiedziowania to chyba tam prawie zadnych istotnych różnic nie było
-
- w mackach Zła
Ciekawy, biurkowy DAC/AMP od Chińczyków z xDuoo:
https://hifigo.com/collections/new-arri ... xduoo-dm01
Dla fanów Cyberpunk
https://hifigo.com/collections/new-arri ... xduoo-dm01
Dla fanów Cyberpunk

-
- rasowy masterfulowicz
Ktoś ma może kolumny Bowers & Wilkins serii 7? Jeśli tak poproszę o parę słów na ten temat.
-
o który model chodzi
czy tak ogólnie seria 7
czy tak ogólnie seria 7