na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

Re: na sprzęcie jakiej firmy słuchacie muzyki?

31-03-2010, 20:03

no więc właśnie, o coś innego chodzi i mnie i tobie, jednak do tego samego się to sprowadza przecież. ja już taniego kabla w życiu nie kupię. i zgoda, monster to jakieś cuda na kiju, za 1/4 - 1/5 ceny tych kabli da się kupić porządny, działający, markowy kabel.

jeszcze tylko dla porównania:
oto jak działa kabel droższy, markowy (belkin):

http://img714.imageshack.us/img714/9470/alim2466.jpg

a oto, jak działa kabel tani, niemarkowy:

http://img53.imageshack.us/img53/5351/alim2469.jpg

nie widzisz różnicy w grafice? :)

a takie tam wykresy to se rysują goście, co ich albo nie stać, albo żydzą na porządny kabel, i żeby się lepiej poczuć starają się sprawić, że inni też takich kabli mieć nie będą :lol:

tyle mojego w temacie, dziękuję ;)
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

31-03-2010, 20:09

. i zgoda, monster to jakieś cuda na kiju, za 1/4 - 1/5 ceny tych kabli da się kupić porządny, działający, markowy kabel.
no to wlasnie to chcialem przekazac za pomoca powyzszego obrazka i nic wiecej !! :D

na tym drugim obrazku widac jakis totalny rozpierdol, ale nie ma czegos takiego, ze stwierdzisz - tu sa ladniejsze kolory, tutaj lepszy kontrast. po prostu cos na max zjebane ;).

a co do tych co ich nie stac - mysle, ze goscie z CNET moge troche sprzetu przynajmniej potestowac .
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

31-03-2010, 20:17

Riven pisze: na tym drugim obrazku widac jakis totalny rozpierdol, ale nie ma czegos takiego, ze stwierdzisz - tu sa ladniejsze kolory, tutaj lepszy kontrast. po prostu cos na max zjebane ;).
to właśnie mam na myśli, jakość odpowiada cenie. doskonale rozumiem, że różnic w sygnale nie ma prawa być żadnych, gdy porównywane kable działają tak, jak powinny.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

31-03-2010, 20:19

no wiec wlasnie. a info mysle cenne, bo przeciez nie kazdy zdaje sobie z tego sprawe - zwlaszcza, ze HDMI to jednak dosc nowa rzecz i ludzie przyzwyczajeni do analogowych kabli moga nabierac sie na takie pierdolenie.
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

31-03-2010, 22:37

Morph pisze: Słuchawki: upolować na eBay Sennheisery HD580 za jakieś 100€ (w zasadzie to samo co znakomite HD600 a za pół ceny)
a co to w ogóle jest za heca z tymi słuchawkami? przeszukałem trzy internety i nikt nigdzie ich nie sprzedaje. krążą legendy, że ktoś gdzieś kiedyś za oceanem używane sprzedał :) jest jakaś szansa żeby nowe dorwać?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

31-03-2010, 22:46

Scaarph pisze:
Morph pisze: Słuchawki: upolować na eBay Sennheisery HD580 za jakieś 100€ (w zasadzie to samo co znakomite HD600 a za pół ceny)
a co to w ogóle jest za heca z tymi słuchawkami? przeszukałem trzy internety i nikt nigdzie ich nie sprzedaje. krążą legendy, że ktoś gdzieś kiedyś za oceanem używane sprzedał :) jest jakaś szansa żeby nowe dorwać?
Heca jest taka że:
1. Do pewnego czasu HD 580 to był absolutnie topowy model Sennheisera.
2. Gdzieś koło końca lat 90 został zastąpiony przez HD 600, który ma _dokładnie_ te same drivery i dużo brzydszą obudowę. A więc -> nowy model na rynku, ergo -> stary tanieje.
3. Jeszcze trochę później nowym "flagowcem" zostaje HD 650, przez co 600'ki tanieją, a o 580'kach mało kto pamięta, ergo -> stają się nieprzyzwoicie tanie jak na swoje możliwości.
4. Początek 2009 -> Sennheiser wypuszcza boskie HD 800 za 1000€, ludzie wyprzedają niższe modele na potęgę, ergo -> 580 tanie jak barszcz, a nadal są jednymi z najlepszych słuchawek na świecie (oczywiście ze wzmakiem).

Co do "jest jakaś szansa żeby nowe dorwać" - raczej nie, ale warto szukać. Podrzuciłem pomysł, bo używki za pół ceny HD 600 to prawdziwa okazja. Jak chcesz nówki to szukaj droższych (i brzydszych) HD 600.
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

31-03-2010, 22:54

a co myślisz o modelu hd 595?
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

31-03-2010, 23:02

Zależy czego oczekujesz - seria 5x5 (515/555/595) została stworzona z myślą o mniej wymagających użytkownikach bez ampa. IMO jeśli chodzi o price/performance to 555 się dużo lepiej sprawują.

Primo:
Pytanie brzmi -> na ile uniwersalny chcesz mieć ten sprzęt? Bo jeżeli o mnie np. chodzi to używane 580 >>>>>>>>>>>>>>>>>>>>>> nowe 595, ale za to np. te 595 podłączysz bez większej straty jakości do "bele czego", a 580 bez wzmaka np. nie istnieją.

Secundo:
Jak już chcesz wydać te ~100€ na słuchawy to są lepsze opcje niż HD595, zwłaszcza topowe "półprzenośne".

W sumie to jeżeli naprawdę zależy Ci na jakości to nie spiesz się - albo czekaj na okazję, albo dołóż kasy ;)
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

31-03-2010, 23:24

widzisz, ja to bym chciał do wszystkiego w jednym :| zbieram się do zakupu tych słuchawek i zbieram, i jeszcze nie kupiłem. chyba przeceniłem swoje możliwości - gdybym kupił pół roku temu, gdy radziłem się ciebie o dokanałówki, to bym miał, a teraz niestety nie mogę już sobie na taki wydatek jednorazowo pozwolić, tym bardziej, że kusi mnie strasznie również domowy zestaw słuchawkowy, jaki polecałeś na poprzedniej stronie. chyba będę musiał powolutku zbierać cały majdan. myślałem, że może gładko pójdzie, gdy zacznę od jakichś rzetelnych a niedrogich (powiedzmy do 100e - kurwa, nie muszę mieć od razu najzajebistszego gipsu) słuchawek nausznych, które sprawowały by się dobrze zarówno na goło, jak i wzmacniane. w ten sposób rozwiązałbym kwestię zakupu oddzielnie słuchawek stacjonarnych i przenośnych. mi chyba po prostu chodzi o solidny entry-level, w miarę uniwersalny sprzęt, którym mógłbym się cieszyć aż do następnego upgrade'u (czyli do czasu, kiedy więcej złota zgromadzę) ;)
a co do tych hd 555 to muszę przyznać, że cena jest bardzo zachęcająca.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

31-03-2010, 23:36

Jak chcesz i przenośne, i stacjonarne to zdecydowanie polecam zamknięte, otwarte po prostu się nie sprawdzą.

Jak myślisz o zestawie konkretnie a nie masz kasy od razu na cały to bym radził w takiej kolejności:
- (wbrew obiegowym opiniom) - najpierw słuchawy, nawet jakby miały wypaść trochę poza budżet, bez wzmaka wykorzystasz na ~60% ale i tak będzie to co najmniej przyzwoite.
- wzmak/źródło - nie spieszyć się, będzie kasa to się kupi.

Można i od drugiej strony - ja np. relatywnie szybko złożyłem źródło i wzmak, a słuchawki przeróżne testuję od ponad roku.

Generalnie jak będziesz miał budżet (aktualny i tzw. "potencjalny") to wal na PM, jako że to moje dość uzależniające hobby to myślę że jestem w stanie pomóc ;)
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

31-03-2010, 23:59

zostałeś zapeemowany.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-04-2010, 00:12

Odpowiedziałem, a żem pijany letko to może być niejasny riplaj, ew, dopwoime coś jutro bo idę spać
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

01-04-2010, 18:23

nie wiem czy ktoś preferuje takie łączenia, ale ja osobiście kurewsko lubię słuchać muzyki w zestawieniu "nieco ściszone słuchawki + dźwięk z kolumn"- słuchawki całkowicie otwarte rzecz jasna, i najlepiej gdyby dobrze przenosiły środek a kolumny miały mocny dół i wysokie tony

imho bardzo fajna przestrzeń się wtedy wytwarza
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-04-2010, 19:34

Fajny motyw, chociaż przeważnie słyszę tylko w kontekście otwarte słuchawy (albo nawet bardzo otwarte, czyli np. AKG K1000, Sony MDR-F1 albo PFR-V1) + sam, dobry, wysokiej jakości sub.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

01-04-2010, 19:36

brzmi dziwnie, ale trzeba wyprobowac.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-04-2010, 19:47

Nie brzmi dziwnie, a rozsądnie, bo te AKG K1000 są powszechnie uznawane jako jedne z najlepszych słuchawek wszechczasów, a ze względu na swoją budowę (poszukaj zdjęć ;)) praktycznie nie mają basu. Dlatego niektóre właściciele szukają porządnego, konkretnego suba (dobrze kontrolującego bas a nie wypuszczającego serię pomruków) i są zadowoleni.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

01-04-2010, 19:49

ale ja nie mowie o tych sluchawkach, tylko o samej koncepcji. dla mnie dziwne, bo nigdy sie z taka praktyka nie spotkalem.

edit: nie, sluchawki tez nie wygladaja normalnie ;D
Obrazek
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-04-2010, 19:56

Riven pisze:ale ja nie mowie o tych sluchawkach, tylko o samej koncepcji. dla mnie dziwne, bo nigdy sie z taka praktyka nie spotkalem.
Bo dalej traktuje się coś takiego jako eksperyment, to raz. Dwa - trzeba mieć naprawdę dobrane głośniki, bo jak np. będziesz miał je dużo wolniejsze w reakcji niż słuchawki to będziesz miał kilo pogłosu a nie miłe doznania.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

01-04-2010, 20:05

miales te akg k1000 na uszach? jak to sie w ogole nosi? :D
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

01-04-2010, 20:08

Nie miałem niestety, a są to jedne z trzech par słuchawek których bym chciał kiedyś posłuchać.
ODPOWIEDZ