Słuchawki kupuję..
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Re: Słuchawki kupuję..
1. No to posłuchaj najpierwy innych słuchawek z tej półki, ale nie przez 10 minut w iSpocie tylko się umów w sklepie na odsłuch, weź swój sprzęt, swoją muzykę. Jak byłem na odsłuchu Sennek HD 800 to miałem ze sobą wszystko poza słuchawkami (źródło, kable, DACa i wzmacniacz). Wtedy spokojnie ocenisz czy warto. No chyba że przy kupnie słuchawek za ~1000zł możesz uwierzyć 10-minutowemu odsłuchowi w zatłoczonym centrum handlowym (ale o ile pamiętam to w tym kraju się generalnie jeszcze tak dobrze nie żyje ;]). Ew. jak w przypadku odsprzedaży jesteś w stanie przełknąć 20-30% straty to ołkej ;)
2. Żadnego sklepu polecić nie mogę, większość swoich słuchawek wyłapałem z ogłoszeń na head-fi/mp3store.
2. Żadnego sklepu polecić nie mogę, większość swoich słuchawek wyłapałem z ogłoszeń na head-fi/mp3store.
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Morph
- Kontakt:
Przedział HD555 - nie (a przynajmniej nie full-size'y)Kraft pisze:Problem w tym, że w każdym z tych przedziałów cenowych znajdę lepsze propozycje. Przynajmniej na moje ucho. A po ostatnich podwyżkach u Sennheisera to już w ogóle.Morph pisze:Heh, ja z własnego doświadczenia na pewno mogę polecić i HD555, i HD600, i HD800 i IE8. Nie jest z tym Sennheiserem tak źle ;)
HD600 - tak, ale niewiele.
HD800 - teraz pewnie tak, jak wchodziły i były po 3199 to stosunek cena/jakość miały fenomenalny. Do dziś sobie pluję w brodę że ich wtedy nie kupiłem. Inna sprawa, że z tej półki jakościowej słyszałem może ze 2 inne modele.
IE8 - może i tak, ale to moje ulubione uniwersalne IEMy z wyższej półki. Niesamowity fun dają.
EDIT: I nie po ostatnich podwyżkach Sennheisera tylko po ostatnim poleceniu złotówki na ryj ;)
- Kraft
- weteran forumowych bitew
>>> Przedział HD555 - nie (a przynajmniej nie full-size'y)
DT 990 Pro. 555 coraz ciężej ustrzelić, bo zastępują je 558. Zarówno w nich, jak i w 598 nagminnie pękają pałąki. Taka bonusowa atrakcja ;)
>>> HD600 - tak, ale niewiele.
K701, DT 880 (w szczególności wersja Pro), albo Denony D2000 z zamkniętych
>>> HD800 - teraz pewnie tak, jak wchodziły i były po 3199 to stosunek cena/jakość miały fenomenalny. Do dziś sobie pluję w brodę że ich wtedy nie kupiłem. Inna sprawa, że z tej półki jakościowej słyszałem może ze 2 inne modele.
Jasne, kwestia subiektywna. Gdybym ja miał budować odpowiedni tor pod osiemsetki, to wolałbym od razu wziąć komplet 4040 Staxa. A z dynamików zdecydowanie bardziej leżą mi T1.
>>> IE8 - może i tak, ale to moje ulubione uniwersalne IEMy z wyższej półki. Niesamowity fun dają.
Brak opinii z mojej strony. Z założenia nie trawię żadnych dousznych ;)
>>> EDIT: I nie po ostatnich podwyżkach Sennheisera tylko po ostatnim poleceniu złotówki na ryj ;)
Widziałeś po ile stoją 650-tki w RMS? Szok... To chyba nie tylko kwestia kursu. Inni wyprzedają zapasy magazynowe i jeszcze można ustrzelić w normalnej cenie.
DT 990 Pro. 555 coraz ciężej ustrzelić, bo zastępują je 558. Zarówno w nich, jak i w 598 nagminnie pękają pałąki. Taka bonusowa atrakcja ;)
>>> HD600 - tak, ale niewiele.
K701, DT 880 (w szczególności wersja Pro), albo Denony D2000 z zamkniętych
>>> HD800 - teraz pewnie tak, jak wchodziły i były po 3199 to stosunek cena/jakość miały fenomenalny. Do dziś sobie pluję w brodę że ich wtedy nie kupiłem. Inna sprawa, że z tej półki jakościowej słyszałem może ze 2 inne modele.
Jasne, kwestia subiektywna. Gdybym ja miał budować odpowiedni tor pod osiemsetki, to wolałbym od razu wziąć komplet 4040 Staxa. A z dynamików zdecydowanie bardziej leżą mi T1.
>>> IE8 - może i tak, ale to moje ulubione uniwersalne IEMy z wyższej półki. Niesamowity fun dają.
Brak opinii z mojej strony. Z założenia nie trawię żadnych dousznych ;)
>>> EDIT: I nie po ostatnich podwyżkach Sennheisera tylko po ostatnim poleceniu złotówki na ryj ;)
Widziałeś po ile stoją 650-tki w RMS? Szok... To chyba nie tylko kwestia kursu. Inni wyprzedają zapasy magazynowe i jeszcze można ustrzelić w normalnej cenie.
- Morph
- Kontakt:
880ki tak (mam i cenię), D2000 w życiu, strasznie rozlazłeKraft pisze: K701, DT 880 (w szczególności wersja Pro), albo Denony D2000 z zamkniętych
[/quote][/quote]Widziałeś po ile stoją 650-tki w RMS? Szok... To chyba nie tylko kwestia kursu. Inni wyprzedają zapasy magazynowe i jeszcze można ustrzelić w normalnej cenie.
Jak ktoś ma resztki magazynowe to ma w starej cenie, jak nie ma to musi brać i dać ceny Sennheisera (a Senn na swoje modele dyktuje cenę).
Ostatni przelicznik to coś koło 4.5PLN za EURO.
-
- świeżak
Morph pisze:1. No to posłuchaj najpierwy innych słuchawek z tej półki, ale nie przez 10 minut w iSpocie tylko się umów w sklepie na odsłuch, weź swój sprzęt, swoją muzykę. Jak byłem na odsłuchu Sennek HD 800 to miałem ze sobą wszystko poza słuchawkami (źródło, kable, DACa i wzmacniacz). Wtedy spokojnie ocenisz czy warto. No chyba że przy kupnie słuchawek za ~1000zł możesz uwierzyć 10-minutowemu odsłuchowi w zatłoczonym centrum handlowym (ale o ile pamiętam to w tym kraju się generalnie jeszcze tak dobrze nie żyje ;]). Ew. jak w przypadku odsprzedaży jesteś w stanie przełknąć 20-30% straty to ołkej ;)
OK, to juz wiem dokladnie jak podejsc do samego odsluchu... teraz pytanie co. I tu powaznie prosze o liste 5-7 modeli ktore w ogole warto zalozyc na uszy - kwestie ktore beda najlepiej pasowac i w ktorych muzyka bedzie naj naj wg mnie pozostawie uszom...
potem tylko musze znalesc jakis ospowiedni sklep w Krakowie.... i fru
- Morph
- Kontakt:
Z tego co pisałeś to raczej zamknięte wchodzą w grę, ergo:
AKG K550
Audio Technica A700/A900
Beyerdynamic DT770 (32Ohm)
Denon D2000 (a nuż)
Ultraseone PRO750/HFI-780
AKG K550
Audio Technica A700/A900
Beyerdynamic DT770 (32Ohm)
Denon D2000 (a nuż)
Ultraseone PRO750/HFI-780
- Kraft
- weteran forumowych bitew
Ja bym dodał do listy:
Shure SRH 840 albo lepiej - 940
Sony MDR 7509
Senki HD 380 Pro, bo serio mogą zaskoczyć za niecałe 4 stówy
Shure SRH 840 albo lepiej - 940
Sony MDR 7509
Senki HD 380 Pro, bo serio mogą zaskoczyć za niecałe 4 stówy
- Morph
- Kontakt:
O, o Shure zapomniałem.
-
- świeżak
dziekuje bardzo za liste i wskazowki ! teraz 'tylko' kwestia znalezienia miejsca gdzie mozna przetestowac sluchawki przetestowania i podjecia wlasciwej decyzji !
jeszcze raz dzieki !
jeszcze raz dzieki !
- chaos
- w mackach Zła
- Morph
- Kontakt:
- chaos
- w mackach Zła
- Morph
- Kontakt:
- chaos
- w mackach Zła
poza tym cierpię na permanentny brak czasu, mam w zapasie jeszcze douszne (używam do zasypiania) i jakieś składane nauszne akg i w sumie mi wystarczają, w domu słucham sporadycznie, a na wyjazdy biorę składane bo wygodniej mniej miejsca zajmują, tak więc ATH słucham sporadyczne, a że gotówka się przyda ...
-
- zahartowany metalizator
siostra znajomego chce sobie kupic sluchawki, zalezy jej na tym, zeby nie byly drozsze niz 200 zl i by nie byly za duze, bo chodzi glownie o sluchanie muzyki w podrozy
http://allegro.pl/sennheiser-px-100-ii- ... 17828.html
co sadzicie o tym?
http://allegro.pl/sennheiser-px-100-ii- ... 17828.html
co sadzicie o tym?
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
byrgh pisze: bo chodzi glownie o sluchanie muzyki w podrozy
nope.- otwarta konstrukcja
this is a land of wolves now
- Morph
- Kontakt:
PX-100 się jeszcze w miarę sprawdzają, ta ich konstrukcja w zasadzie otwarta nie jest. Natomiast zdecydowanie bym się rozejrzał za czymś zamkniętym, a jeszcze bardziej zdecydowanie za IEMami
-
- zahartowany metalizator
ok dzieki
-
- rasowy masterfulowicz
Morphu muszę się zaopatrzyć wreszcie w jakieś nauszniki, jakaś obecna alternatywa dla HD555? - Może być trochę drożej, oczywiście oprócz dźwięku jak żyleta, zależy mi na wygodzie; żeby można długo i bez przerw słuchać, słuchać.
- Morph
- Kontakt:
Zależy ile drożej ;).
Jak alternatywa dla 555 to może po prostu nowe 558? Możesz też spróbować używane DT880 wyłapać.
Jak alternatywa dla 555 to może po prostu nowe 558? Możesz też spróbować używane DT880 wyłapać.