Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Ołówkiiiii
- w mackach Zła
Re: Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.
Troszkę się na tym nie znam to zapytam, może ktoś co nieco podpowie.. Mam nowy dysk sata do starego PC. Prawdopodobnie w BIOS'ie coś źle ustawione, bo instalator Windows 7 nie znajduje tego dysku. Czy może to być spowodowane tym, że np. podpiąłem tego twardziela do innej wtyczki zasilania lub gniazda sata, niż ta do której podpięty był stary dysk wcześniej i teraz albo muszę to podpiąć jak wcześniej, albo zmienić to w BIOS'ie (nie bardzo wiem jak)? Kombinować samemu czy oddać na serwis?
The fate of all mankind I see Is in the hands of fools.
- Mol
- zahartowany metalizator
najprosciej - podepnij do gniazda sata, do ktorego podpiety byl stary dysk.
- Ołówkiiiii
- w mackach Zła
Próbowałem do wszystkich czterech i instalator Windows nie widzi go w żadnym. Zasilanie chyba nie robi tu różnicy, prawda?
- Mol
a nawet na tej samej wtyczce od zasilania nie biega?
- Ołówkiiiii
- w mackach Zła
Tak, nawet na tej samej wtyczce od zasilania nie biega.
"Nie znaleziono dysków. Kliknij przycisk Załaduj sterownik, aby dostarczyć sterownik pamięci masowej w celu instalacji."
"Nie znaleziono dysków. Kliknij przycisk Załaduj sterownik, aby dostarczyć sterownik pamięci masowej w celu instalacji."
- Ołówkiiiii
- w mackach Zła
http://peb.pl/sterowniki/1267262-brak-s ... -hdtv.html
http://social.technet.microsoft.com/For ... ata-drives
Sprawa podobna jak w 1 linku. Ta sama płyta główna, taki sam "ślepy" Windows 7... Załadowanie sterownika z folderu M5287 i innych gówno dało (sterownik niezgodny z zainstalowanym sprzętem i go ukrywa).
Co do 2go linku, wszystko się zgadza poza pkt 11. Nadal nie widzę dysku...
Any ideas?
http://social.technet.microsoft.com/For ... ata-drives
Sprawa podobna jak w 1 linku. Ta sama płyta główna, taki sam "ślepy" Windows 7... Załadowanie sterownika z folderu M5287 i innych gówno dało (sterownik niezgodny z zainstalowanym sprzętem i go ukrywa).
Co do 2go linku, wszystko się zgadza poza pkt 11. Nadal nie widzę dysku...
Any ideas?
- Ołówkiiiii
- w mackach Zła
Chuj, chyba jestem skazany na XP :D Ja jebe.. -.-
- chaos
- w mackach Zła
- Ołówkiiiii
- w mackach Zła
Albo ostatnio uszkodziło mi się coś więcej niż dysk, albo ja coś zjebałem jak podłączałem na nowo przewody. Nie da się zainstalować żadnego Windowsa (7 nie widzi dysku, XP wywala w trakcie), Ubuntu rusza z pendrive'a, ale tez nie wykrywa dysku przy próbie instalacji. Mam dosyć..
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Porzucilem Linuxa na dobre jakies pol roku temu. Moze za 10 lat bedzie to bedzie w pelni funkcjonalny i kompatybilny system, ale na ten moment nie chce mi sie walczyc z komputerowymi przeciwnosciami losu ;)chaos pisze:http://www.linuxmint.com/
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
And the intricacies of the machines that make it possible
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Chopy, powiedzcie mi taką rzecz: prawdą jest że dwie kości RAMu, np. 2x2GB, sprawdzają się lepiej niż jedna 4GB? Widziałem takie opinie, ale ni chuj nie mam pojęcia czy ma to jakieś pokrycie w rzeczywistości.
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
-
- weteran forumowych bitew
nie zauważysz różnicy
https://www.facebook.com/kontaminationvvv" onclick="window.open(this.href);return false;
- Biały
- w mackach Zła
po za tym po co zapychać sloty
- Zenek
- weteran forumowych bitew
to zależy jakie ramy, kości dual RAM o takim samym taktowaniu bedą trochę szybsze niż pojedyńcza kostka z takim samym taktowaniem

- Mol
owszem, ale:Zenek pisze:to zależy jakie ramy, kości dual RAM o takim samym taktowaniu bedą trochę szybsze niż pojedyńcza kostka z takim samym taktowaniem
Vitriol pisze:nie zauważysz różnicy
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Ty się smiejesz a może asfalt puszcza jakieś wielowatkowe obliczenia i musi być o 0.004 sek szybszy
this is a land of wolves now
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
https://disconnect.me/
Nowadays, the web is cluttered with advertising, analytics, and social widgets. These widgets slow down the pages you go to,
send your personal info to tracking companies, and expose you to attackers.
Disconnect puts you in control of your data for faster, more private, more secure browsing. And unlike other filtering apps, Disconnect is optimized for speed. Pages use 17 percent less bandwidth and load 27 percent faster with Disconnect.
Zainstalowalem, co mi szkodzi. Pare osob tutaj ma watpliwosci co do prywatosci w necie - to na pewno niczego powaznego nie rozwiaze, ale kto wie, moze w jakims tam zakresie faktycznie pomaga. Opinie zbiera zajebiste i jest open source, a wiec wiadomo, ze nie ma w tym jakiegos syfu.
----
in other news: Chrome zrobil ogromny postep w stosunku do tego jak wygladal 2-3 lata temu i teraz moge sie juz na niego spokojnie przesiasc. Jak ktos uzywa Hangouts (stary Google Talk) to polecam rozszerzenie desktopowe do tego (jest w sklepie extensions)
Nowadays, the web is cluttered with advertising, analytics, and social widgets. These widgets slow down the pages you go to,
send your personal info to tracking companies, and expose you to attackers.
Disconnect puts you in control of your data for faster, more private, more secure browsing. And unlike other filtering apps, Disconnect is optimized for speed. Pages use 17 percent less bandwidth and load 27 percent faster with Disconnect.
Zainstalowalem, co mi szkodzi. Pare osob tutaj ma watpliwosci co do prywatosci w necie - to na pewno niczego powaznego nie rozwiaze, ale kto wie, moze w jakims tam zakresie faktycznie pomaga. Opinie zbiera zajebiste i jest open source, a wiec wiadomo, ze nie ma w tym jakiegos syfu.
----
in other news: Chrome zrobil ogromny postep w stosunku do tego jak wygladal 2-3 lata temu i teraz moge sie juz na niego spokojnie przesiasc. Jak ktos uzywa Hangouts (stary Google Talk) to polecam rozszerzenie desktopowe do tego (jest w sklepie extensions)
this is a land of wolves now
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
Nie wiem jak to wygląda przy obecnej technologii, ale jeszcze parę lat temu żeby kości efektywnie pracowały w dualu to musiały być dobrane bardzo dokładnie (oczywiście kontroler na płycie głównej musi obsługiwać dual). Tak naprawdę jednak żeby wybrać komplementarną parę (o maksymalnie jak najbardziej zbliżonych parametrach elektronicznych) to albo trzeba je kupić już dobrane fabrycznie, albo mieć możliwość sprawdzenia kilkudziesięciu kości i wybrania z nich najbardziej podobnej pary. Wzrost wydajności zauważysz jednak tylko tam, gdzie będzie cały czas aktywne i bardzo obszerne wykorzystanie RAM - na pewno może to być zauważalne jeżeli masz zintegrowaną kartę graficzną, bo one zazwyczaj korzystają z RAMU z głównego kontrolera.Alsvartr pisze:Chopy, powiedzcie mi taką rzecz: prawdą jest że dwie kości RAMu, np. 2x2GB, sprawdzają się lepiej niż jedna 4GB? Widziałem takie opinie, ale ni chuj nie mam pojęcia czy ma to jakieś pokrycie w rzeczywistości.
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
- Olo
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
a w tym starym kompie nie masz przypadkiem na tym kontrolerze HDD macierzy RAID? jeżeli tak to potrzebujesz przed instalacją systemu zapodać do niej sterowniki (zazwyczaj robiło się to z dyskietki). Poza tym jeżeli masz nowy dysk SATA2, a płyta główna jest stara (z terminalem SATA) z chipsetem VIA to kontroler może mieć problem z zobaczeniem dysku. Wtedy możesz albo dokupić sobie dodatkową kartę na PCI (lub PCI express) lub też wziąc ten swój nowy dysk i na czyimś innym, nowszym kompie, w BIOSIE przestawić mu tryb pracy na SATA.Ołówkiiiii pisze:Troszkę się na tym nie znam to zapytam, może ktoś co nieco podpowie.. Mam nowy dysk sata do starego PC. Prawdopodobnie w BIOS'ie coś źle ustawione, bo instalator Windows 7 nie znajduje tego dysku. Czy może to być spowodowane tym, że np. podpiąłem tego twardziela do innej wtyczki zasilania lub gniazda sata, niż ta do której podpięty był stary dysk wcześniej i teraz albo muszę to podpiąć jak wcześniej, albo zmienić to w BIOS'ie (nie bardzo wiem jak)? Kombinować samemu czy oddać na serwis?
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
- Ołówkiiiii
- w mackach Zła
Tak, zapodałem je z pendrive'a, ale jak już pisałem -wiele to nie dało, dysków nadal nie było widać. Coś wpół na ślepo pozmieniałem w BIOS'ie i udało się uruchomić instalator XP, znalazło dysk to zainstalowałem. W przypływie motywacji przerzucę się na 7.