Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kilgore
weteran forumowych bitew

Re: Problemy z komputerami, oprogramowaniem etc.

24-06-2013, 20:34

A może zworka na dysku, ja miałem w starym kompie taki problem z dolożonym dyskiem ( nie był widoczny), przekładka zworki załatwiła problem
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
Awatar użytkownika
Ołówkiiiii
w mackach Zła

24-06-2013, 22:58

Jak szukałem podobnych problemów w Google to ktoś opisywał coś o jakiejś zworce, ale nie wiem o jaką zworkę chodzi dokładniej. Był link, który pomógł rozwiązać problem, ale temat z 2006r. i oczywiście wyskoczył błąd 404.
The fate of all mankind I see Is in the hands of fools.
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

24-06-2013, 23:01

Wódz 10 pisze:
Porzucilem Linuxa na dobre jakies pol roku temu. Moze za 10 lat bedzie to bedzie w pelni funkcjonalny i kompatybilny system, ale na ten moment nie chce mi sie walczyc z komputerowymi przeciwnosciami losu ;)
kazdy przechodzil to samo, ja tez ;) pare miesiecy fascynacji a potem wkurwienie przy najbardziej podstawowych rzeczach + zenujace pakiety software'owe. niestety, bo idee popieram calym sercem.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Olo
rasowy masterfulowicz
Kontakt:

24-06-2013, 23:21

Kilgore pisze:A może zworka na dysku, ja miałem w starym kompie taki problem z dolożonym dyskiem ( nie był widoczny), przekładka zworki załatwiła problem
zworki są istotne tylko przy dyskach podłączanych na starej magistrali IDE (gdy na jednej taśmie można było podpiąć dwa napędy - zworki określały wtedy, który napęd ma być master, a który slave). Przy SATA zworka nie ma znaczenia bo zawsze podłaczasz do slotu tylko jeden napęd. Jeżeli jednak opis producenta dysku pozwala na przestawienie zworką trybu pracy z SATA2 na SATA (nie we wszystkich jest to możliwe) to możesz spróbować go przełączyć na SATA (jeżeli masz starszą płytę główną, które nie obsługuje SATAII i masz na niej chipset VIA).
Życie światów jest ryczącą rzeką, ale Ziemia jest sadzawką i stawem.
Znak zagłady jest wypisany na waszych czołach – jak długo będziecie się opierać ukłuciom szpilek?
Awatar użytkownika
Kilgore
weteran forumowych bitew

25-06-2013, 18:32

Chodziło o zmianę prędkości dostępu o ile pamiętam - pewnie to co napisał Olo zmiana z SATA2 na SATA, w każdym razie po przełożeniu zworki dysk pojawił się w magiczny sposób ( nie była to magistrala IDE)
Wyobraź sobie że zawsze masz czas
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

25-06-2013, 21:43

Riven pisze:
Wódz 10 pisze:
Porzucilem Linuxa na dobre jakies pol roku temu. Moze za 10 lat bedzie to bedzie w pelni funkcjonalny i kompatybilny system, ale na ten moment nie chce mi sie walczyc z komputerowymi przeciwnosciami losu ;)
kazdy przechodzil to samo, ja tez ;) pare miesiecy fascynacji a potem wkurwienie przy najbardziej podstawowych rzeczach + zenujace pakiety software'owe. niestety, bo idee popieram calym sercem.
Mi to zajelo 6 lat bo mnie Windows wkurwial ;) I w zasadzie dalej mnie wkurwia. Mam to szczescie, ze poza robota go nie musze uzywac ;)
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-06-2013, 21:48

Windows 8 jest doskonaly :). Ale nie zaczynajmy tego samego :D.
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

25-06-2013, 21:51

Riven pisze:Windows 8 jest doskonaly :). Ale nie zaczynajmy tego samego :D.
W robocie mam 7, ale chetnie bym sprawdzil 8.
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-06-2013, 22:12

Prawda jest taka, ze jesli nie masz ekranu dotykowego, to poza kosmetycznymi zmianami (na lepsze) i tym, ze jest ciut szybszy, to nie ma wiekszej roznicy. Rownie dobrze moglbym siedziec na 7. Jedyne co mnie wkurwia i czego kompletnie nie rozumiem, to to, ze task manager (skadinad zajebisty) wlacza sie chyba z minute. Tak poza tym zero problemow.
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

25-06-2013, 22:14

8mka jest mocno ok. Po kilku miesiącach CP, jak wróciłem do 7mki, to wytrzymałem dwa tygodnie. Jeśli jest jakiś problem z danym programem, tryb zgodności pozwala używać aplikacji bezproblemowo. Jedyne co mnie bardzo denerwuje, to problemy z usb, gdzie Microsoft udaje, że nie ma problemu.

Task manager to kilka sekund ;).
maximum walrus yields maximum walrus

:3
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-06-2013, 22:16

No u mnie wszystko smiga - lacznie z bootowaniem od zera, ktore jest zaskakujaco krotkie - a ten jeden task manager odwal wała. Widzialem podobne narzekania wiec wina raczej nie lezy po stronie mojego kompa.

Problemow z USB nie uswiadczylem, ale w sumie prawie nie korzystam z USB :D.
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

25-06-2013, 22:27

Problemy z zarządzaniem USB są ogromne. Oczywiście mam na myśli interfejsy audio. Najpierw myślałem, że to Line6 leci ze mną w kulki. Ich obsługa techniczna poddała się po dwóch miesiącach. Chcąc kupić coś innego np. coś firm Presonus czy Focusrite odkryłem, że większość tego typu urządzeń ma ten sam problem, mianowicie, Win 8 potrafi odłączać interfejsy, gdy działają w trybie DirectSound. ASIO działa bez problemów, ale to nie zmienia faktu, że urządzenie działa połowicznie. Programów pomiarowych (np. LatencyMon) również nie można używać, gdyż w Win 8 pomiary poszczególnych parametrów są błędne, gdyż zmieniono sposób raportowania w systemie.

Wesołym jest fakt, że w czasach Win 7 był to znany problem i MS udostępnił poprawkę. Przy 8mce jest gorzej, poprawek brak, a MS odsyła do producenta karty, a producent się poddaje. Wybornie.

Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-06-2013, 22:37

No to niezle. Ja niestety od dawna nic nie nagrywam, wiec nie zauwazylem. Probowalem tylko podlaczyc keyboard przez ASIO i to dzialalo jako tako.
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

25-06-2013, 22:46

Duet Line6 z laptopem pod kontrolą XP, który zdecydowanie nie spełniał minimalnych wymagań, potrafił spokojnie przetrawić kilka ścieżek gitar (aranżowanie szkieletów). Stacja robocza pod Win 8 - puszczasz jakiś filmik czy cokolwiek (DirectSound), interfejs po kilku minutach się wyłącza :D. Z tego co się już prawie doktoryzowałem, to albo jest problem z buforowaniem (bo przecież usb nie działa w trybie rzeczywistym) albo z zarządzaniem energią*.

* przerobiłem masę zaleceń, by to obejść. Najlepszą radą jaką znalazłem na forach Line6 to "fuck them, sell all of it" :D. Współczuję ludziom, którzy mają np. masę wtyczek i sprzętu i nagle wszystko nie działa (bo problem jest też z np. Pod HD Pro, Live itp). Niestety, ponieważ to problem Win 8, urządzenia innych firm również nie są od tego wolne.

To i tak nie zmienia faktu... Win 8 > Win 7. Ech.

Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

25-06-2013, 22:53

Pozostaje jedna, prosta alternatywa - dual boot.
Fakt faktem, ze z PODem pod XP nie mialem zadnych problemow tego typu.
Awatar użytkownika
beastov23
weteran forumowych bitew

25-06-2013, 22:54

Dual boot mnie nie interesuje ;). Na razie po prostu używam karty w ASIO, a do reszty zostaje zintegrowana i czekanie aż sytuacja się jakoś rozwiąże.

Pod XP nie miałeś problemu, bo nie miało prawa nic się stać :D. Wszystko zaczęło się przy 7mce.

Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

27-06-2013, 23:04

Mnie bardziej interesowalby Office 2013, widze ze ma kilka interesujacych bajerow dodanych. Szczegolnie Word, ma na przyklad focus mode (cos jak inteligentny fullscreen), chociaz to w sumie tylko Macowa wersja chyba ma, a Maca w robocie nie mam.

A takie pytanie: czy Word/Office na Macu rzeczywiscie chodzi slabo, zenujaco i byle jak?
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

27-06-2013, 23:07

sam nie widzialem nigdy ale slyszalem same bluzgi pod tym adresem. do tego zdaje sie jest drozszy niz na win, takze...

w ogole jest office 13 dla maca? wydaje mi sie, ze najnowsza wersja to 11

p.s. office 13 jest piekny i zajebisty:

Obrazek

;]
Awatar użytkownika
Wódz 10
rasowy masterfulowicz

27-06-2013, 23:13

Yep, o to chodzi. Minimalizm totalny. Plus drugi monitor do pozyskiwania tekstu zrodlowego ;)
I dream of colour music,
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

27-06-2013, 23:15

No trzynastka jest poki co po prostu idealna. Skupiasz sie na tresci, a nie pierdolach, a wszystkie funkcje i tak sa pod reka. Jakby jeszcze miec dotykowy ekran...

A, no i mocno usprawnili interfejs korekty i komentarzy, no az przyjemnie sie tego uzywa.
ODPOWIEDZ