W HD 800 w zależności od częstotliwości impedancja potrafi skoczyć nawet do 700 Ohm. Trzeba elektrowni, by chwycić te przetworniki za pysk, bo inaczej zagrają chudo i krzykliwie na wysokiej średnicy. Od siebie polecam Violectric HPA V200 konstruowany na bazie koncepcji Nelsona Passa jeszcze z lat 70-tych. Rzadko spotykana synergia. Mam ten zestaw, dlatego z czystym sumieniem polecam, acz nie tym którzy chcą basowej otuliny i masowania skroni w każdym repertuarze. "Delicate sound of thunder" - tak bym opisał brzmienie wspomnianego duetu posiłkując się tytułem z klasyków :) Hektary przestrzeni, jakiej brakuje nawet Staxom z górnej półki. Rozdzielczość, precyzja w kreśleniu sceny i źródeł dźwięku, kapitalny impakt (nie mylić z pustym basowym łomotem). Tylko żeby było jasne - przeciętnej klasy monitory studyjne mają większą przestrzeń od jakichkolwiek słuchawek, no ale nie zapewniają tej swoistej "intymności" w obcowaniu z muzyką i tak głębokiego wglądu w nagranie.dave pisze:PRO900 sa do wziecia za 1500 nowe. HD nie hehe. Ale musze ich posluchac. A ten wzmacniacz, ktory mi poleciles pociagnie 300 ohmowe HD 800?? Czytam , ze one nawet 400 potrzebuja. Signature Pro naturalnie do obadania.
Słuchawki kupuję..
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Kraft
- weteran forumowych bitew
Re: Słuchawki kupuję..
-
- zaczyna szaleć
Czytam o Violectric i nie biorą jeńców. Tylko, żeby znaleźć miejsce, gdzie maja te sprzęty do testów. Niby można zamówić i odesłać w ciągu 30 dni. Próbowałeś może eksperymentować z innymi słuchawami na tym wzmaku? Kurde zaczyna marzyć się mi, żeby mieć HD 800 do spokojnej muzyki i takie pro 900 do Refuse, start fires i całej gamy intensywnego napierdolu. Death i black metal też męczysz na HD800? Jakie wrażenia z Transilvanian Hunger??:)
- Kraft
Tak jest, kupowałem w Thomannie. Wyślą nawet za pobraniem, za friko. Chyba najlepsza opcja by przetestować wzmak u siebie z resztą toru. Nowa wersja ma zmieniony potek na customowego, skokowego Alpsa. Ponoć poprawia dodatkowo zbieżność kanałów, choć u mnie jest bez zarzutu od początku skali.dave pisze:Czytam o Violectric i nie biorą jeńców. Tylko, żeby znaleźć miejsce, gdzie maja te sprzęty do testów. Niby można zamówić i odesłać w ciągu 30 dni.
W kategoriach audioświrskich brzmi jak kupa w klozecie, ale na pocieszenie dodam że na HD650 nie jest wcale lepiej. Mam też na podorędziu DT990 Pro, HD380 Pro, a w zeszłym roku testowałem różne wysokie modele konsumenckie i jedynymi które mogły się mierzyć technicznie z niemiaszkami były Audeze LCD 2, ale to zupełnie inna szkoła grania, dla basolubów właśnie. Na pewno V200 nie zrobi krzywdy żadnym słuchawkom. Ma to do siebie, że wszystkie wspomniane smaczki i szczegóły z HD800 potrafi podać w nienachalny, aksamitny sposób, bez oznak kompresji i jazgotu znanego mi z innych wzmacniaczy. Nawet SPL Phonitor, który też działa na podwyższonym napięciu jest w tym względzie z tyłu. W tej chwili wszystkiego słucham na osiemsetkach. Duża w tym zasługa ich walorów funkcjonalnych. Są niesamowicie wygodne. Ucho niczego nie dotyka, pady z mikrofibry nie powodują pocenia nawet w upalne dni. Nacisk wyregulowany idealnie. No cóż tu dodać - testuj, bo gusty brzmieniowe różnią się jak gusty muzyczne i dla Ciebie coś nad czym inni pieją z zachwytu może być nie do zaakceptowania.Próbowałeś może eksperymentować z innymi słuchawami na tym wzmaku? Kurde zaczyna marzyć się mi, żeby mieć HD 800 do spokojnej muzyki i takie pro 900 do Refuse, start fires i całej gamy intensywnego napierdolu. Death i black metal też męczysz na HD800? Jakie wrażenia z Transilvanian Hunger??:)
-
- zaczyna szaleć
A ile dałeś za HD 800? A jakie masz zdanie na temat basu w HD 800 w elektronice? Jak to wyglada z Venetian Snares lub ostatnimi Scorn? Bas tam to podstawa. Dlatego rozwazam 2 rozne typy sluchawek.
- Kraft
To nie są "uśmiechnięte" słuchawki. Pasmo jest wyrównane. Bas jest znakomicie zdefiniowany, schodzi w niziny nieosiągalne innym dynamikom, tu wszystko słychać, nic się nie lepi i nie nachodzi na wyższe zakresy. Tylko że nie ma go ilościowo dużo. Zdecydowanie więcej niż w delikatnych K701, ale też zdecydowanie mniej niż w Ultrasone Edition 8 czy Signature Pro. No, jeśli "pierdolnięcie" jest priorytetem to Ultrasoniaki będą bezkonkurencyjne.dave pisze:A ile dałeś za HD 800? A jakie masz zdanie na temat basu w HD 800 w elektronice? Jak to wyglada z Venetian Snares lub ostatnimi Scorn? Bas tam to podstawa. Dlatego rozwazam 2 rozne typy sluchawek.
BTW: cackałem się jak Morph i na promocję nie zdążyłem się załapać, także 4,5 kafla poszło w pizdu ;)
-
- zaczyna szaleć
Ok. A z ciekawości, jakiego DAC'a używasz?
- Kraft
Poszukuję w dalszym ciągu, a tymczasowo Matrix Mini-i na zmianę z karciochą Xonar Essence ST. Różnice kosmetyczne, na progu percepcji. W ogóle DAC-i są przeceniane. Docelowy musi mieć dobry preamp, i pewnie skończę na Audiolab M-DAC bądź NAD M51.dave pisze:Ok. A z ciekawości, jakiego DAC'a używasz?
-
- zaczyna szaleć
Miałeś już może okazję przetestować Violectric V200 z HD 800 i Audiolab M-DAC bądź NAD M51? Audiolab M-DAC/NAD M51 dają sporą różnicę? Szukam info na temat ważności posiadania dobrego preampa w DAC'ach i jakoś nie mogę znaleźć. Preamp da widoczną różnicę w porónaniu do HD 800+ Violectric V200+MF M1 DAC? Albo coś źle zrozumiałem hehe.
- Kraft
Audiolaba już miałem okazję testować i jest to znakomity DAC z piekielnie dobrą dynamiką i bardzo rozbudowaną funkcjonalnością. Do tego brzmienie można stroić filtrami. Spasował mi bardzo, ale czekam jeszcze na możliwość przetestowania NAD M51, a ten musi się najpierw pojawić. Rzucają niewielkie partie, póki co na bardziej chłonne rynki niż polski, a jestem go ciekaw w szczególności, bo opiera się na dość rewolucyjnym pomyśle konwersji cyfra-analog opartej na modulacji PWM, czyli de facto nie ma tam żadnej ze znanych do tej pory kości przetworników.dave pisze:Miałeś już może okazję przetestować Violectric V200 z HD 800 i Audiolab M-DAC bądź NAD M51? Audiolab M-DAC/NAD M51 dają sporą różnicę? Szukam info na temat ważności posiadania dobrego preampa w DAC'ach i jakoś nie mogę znaleźć. Preamp da widoczną różnicę w porónaniu do HD 800+ Violectric V200+MF M1 DAC? Albo coś źle zrozumiałem hehe.
Jest jeszcze jeden sprzęt, który wszedł w orbitę moich zainteresowań stosunkowo niedawno. No bo jak się nie zainteresować pierwszym w historii firmy Sennheiser kombajnem łączącym DAC i wzmak słuchawkowy w jednym, ponoć strojonym specjalnie pod ich najwyższe modele słuchafonów? HDVD 800 ma się pojawić we wrześniu: http://www.slashgear.com/sennheiser-out ... gn=Feed%3A
PS: Preamp to tylko dodatkowa funkcjonalność. Potrzebuję go do sterowania aktywnymi monitorami. Nie zawracaj sobie tym głowy ;)
- Loathe
- postuje jak opętany!
Sluchawki nauszne z mikrofonem do gier do 300 zł?
Nic, naprawdę nic nie pomoże
jeśli Ty nie pomożesz dziś miłości
jeśli Ty nie pomożesz dziś miłości
- Kraft
- Loathe
- postuje jak opętany!
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
jest sens kupowac kanalowki za ok 200 zl jak sie wczesniej na miescie uzywalo akg 518 dj?
nie bedzie duzo gorzej?:)
this is a land of wolves now
-
- zaczyna szaleć
Zależy które i co dokładnie lubisz. Te akg są jak dla mnie za bardzo zbasowane, więc np. te https://audiomagic.pl/nuforce/19248-nuf ... -700x.html odpowiadają mi dużo bardziej, a bas też jest mocny. Jeśli chodzi generalnie o jakość to są porównywalne, z małą przewagą tych dokanałowych.
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Ja w domu używam 518tek a na mieście doków MEElectronics za 115 zł (więc szału nie ma) i nie narzekam. Problem polega na tym, że żeby dobrać fajne doki musiałbys sie przejśc do jakiegos salonu audio czy innego mp3store, bo kupowanie ich w ciemno to błąd którego juz nigdy więcej nie popełnię ;) Moje doki na ten przykład: brzmia w porządku, ale tłumią gorzej niż AKG co jest kompletną żenadą. Więc najpierw stestuj, a dopiero potem kupc.Riven pisze:jest sens kupowac kanalowki za ok 200 zl jak sie wczesniej na miescie uzywalo akg 518 dj?
“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Riven
- Kontakt:
Nie no, jasne. Pytam tylko o zasieg cenowy, czy nie ma jakiejs ogromnej dysproporcji na podobnych poziomach. Nie mialem nigdy takich sluchawek, ale powoli dojrzewam do kupna.
LastOne -> thx, wezme je pod uwage.
LastOne -> thx, wezme je pod uwage.
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Wiele dokanałówek sprawdzałem, ale IMO za 200zł ciężko coś upolować. W podobnej cenie testowałem Shure SE210 (~80$) i niby dawały radę.
IMHO bez 400-500zł nie ma co w temat dokanałówek wchodzić.
IMHO bez 400-500zł nie ma co w temat dokanałówek wchodzić.
Give birth to something dead
Give birth to something old
- Riven
- Kontakt:
eee, tyle nie chce mi sie wydawac. ja nie potrzebuje wiele:). chodzi o mp3 z komorki na niezobowiazujace sluchanie w terenie.
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
No to szukaj w "mniej znanych firmach", bo Sennheisery zaczynają się na IE6, AKG nie zaczynają się w ogóle. Sony zaczynają się poza granicami Europy.
Jakieś Soundmagic czy inne NuForce może.
Jakieś Soundmagic czy inne NuForce może.
Give birth to something dead
- Riven
- Kontakt: