Smartfon

Dział techniczny - problemy, preferencje, porady.

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

Re: Smartfon

14-10-2012, 10:17

pisałem o bing maps a nie nokia, to raz, dwa testowałem sporo nawigacji Google i nigdy nie było wala, ale takie rzeczy trzeba porownywac kompleksowo żeby móc dać jednoznaczna opinie, masz jakieś dane/analizę porównawcza na ten temat, czy znowu wyskakujsz z piana na pysku bez konkretów? Google co prawda nie jest w całości offline, ale można preloadowac sobie whuj terenu na pamięć. o ile ma się jakiś podstawowy abonament to nie jest to żaden problem.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

14-10-2012, 10:18

(@wiadomo kto)

Ale wiesz, że na Droida jest np. Automapa, czego w WP7/7.5/8 nie uświadczysz. Tak samo Navigon.

Nokia przespała wojnę smartfonową, i to są fakty a nie jakieś hejterstwo. Fakt, że Microsoft ma 3x mniejszy udział w rynku smartfonów niż bardzo hermetyczne Blackberry też chyba o czymś świadczy ;)
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-10-2012, 10:20

no albo bardzo dobry sygic.
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

14-10-2012, 10:21

A tego nie znam, lubię navi, które znam :D

Dobra, dopiję mineralkę i jadę po Nexa.
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-10-2012, 10:21

beastov23 pisze:W sumie też nie oglądam na tym filmów hehe. Co do muzyki, od tego są inne urządzenia i zgodzimy się, że jest to raczej sprzęt, któremu służy streaming. Z drugiej strony gram w gry :), ale nie jest powiedzanie, że trzeba ich od razu instalować 50. Mam za to trochę pdfów do czytania itp itd. W skrócie - trzymam się wersji, że raczej zostanę przy wariancie z 16tką, ale nie ukrywam, że gdybym wiedział wcześniej, pewnie wstrzymałbym się z zakupem. Więcej pamięci to jednak więcej pamięci.
Jasne, tyle że to nie jest ból. powiem tak, jakbym miał za 16 dać 999 zł tam jak wspominał Morph, a za 32 np 1400,to na pewno bralbym 16. natomiast "osemka" to już zdecydowanie za mało, dusilby się po paru godzinach używania.

p. s. Oczywiscie mnie to jednak trochę wkurza, bo za swoją 16ke dałem 1300...teraz pewnie za tyle dostalbym 32. tak to jest jak się jest fanbojem googla ;d
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

14-10-2012, 10:40

kakademona pisze:ma ktos może nokia lumia?
Ja mam Lumię 710, poczekaj jeszcze z miesiąc, dwa to wyjdą 820 i 920 z Windows 8 na pokładzie, i obsługą kart pamięci. Fajny system, ale nie dla tych co musza każdą pierdołę mieć ustawioną po swojemu. Nokia Maps super, te googleowskie to bieda, fajnie wyglądają to fakt, ale są słabsze od tych Nokii. Ale jeżeli chcesz mieć każdą pierdołę ustawioną po swojemu to bierz androida, na windows phone nie wgrasz custom romów. Nie prześlesz zdjęć przez bluetooth, nie wiem czy w Windows 8 to zmienią (custom romów na bank nie będzie hehe). Tak na chłodne oko bez fanbojstwa to Android ma przewagę głównie jeżeli chodzi o Google Play czyli stary Android Market, więcej aplikacji, więcej darmowych aplikacji to może zrobić różnicę, w tym temacie to Windows Phone niestety leży i kwiczy. Ale jeżeli chodzi o rozmowy sms, internet, e-mail a ja akurat z tego głównie korzystam to powiem, że jestem mega zadowolony. User Experience w tym kafelkowym środowisku jest bardzo przyjemne. Ale rozumiem, że dla wielu Windows Phone po kontakcie z Androidem to będzie dramat, z powodu braku możliwości tak mocnego konfigurowania sobie telefonu co do swoich preferencji (ważna rzecz, choć IMHO WP jest wygodny i po co mam tam coś zmieniać?) Po co mi pięćdziesiąt pulpitów w Androidzie jak z nich nie korzystam? Pójdź sobie do sklepu zobacz z czym się je Lumia 900 a z czym Galaxy S3, bo raczej w tańsze urządzenia nie będziesz się pakował, prawda stary? Zobacz co Ci się bardziej podoba i to weź. Chociaż w przypadku Nokii jak mówiłem, warto poczekać na urządzenia z Windows 8 bo obecne modele nie będą miały aktualizacji do 8 co jest wprawdzie failem, ale czy każdy android ma aktualizację do ICS 4.0? Ma być za to aktualizacja do 7.8. "Jeden na pięć smartfonów z Androidem ma na pokładzie w miarę nową edycję systemu. Co osiemdziesiąty trzeci najnowszą. Absolutnie wszyscy producenci urządzeń z Androidem mają dziś poważne poślizgi w aktualizacji." A Jakoś w Nokii po dwóch latach użytkowania pojawiła mi się aktualizacja Symbiana do E5. Co mnie pozytywnie zaskoczyło bo myślałem, że po takim czasie będą mieli wyjebane w martwy system ;)

A Ty Riven po co piszesz o Bing maps, jak żaden użytkownik Lumii z nich nie korzysta, jak jest Nokia Maps i każda Lumia je posiada, są mega zajebiste i ani Apple ani Google nie potrafi im w tym temacie podskoczyć? Coś słabo się bawiłeś tą Nokią jak bawiłeś się Bingiem a nie Nokia Maps, no i znowu nie wiem po co mi automapa jak nawigacja Nokii jest od niej lepsza, mówię to jako człowiek co korzystał na androidzie z google maps, miał Nokia mapy nawet na Symbianie, i wie co to jest automapa z nawigacji samochodowej.

"Google co prawda nie jest w całości offline" no i koniec tematu jeżeli chodzi o mapy. Zaraz przyjdzie Riven i powie, że mam chujowy telefon i się nie znam. Spoko, ważne, że ja osobiście jestem zadowolony. A Ty Stary po prostu pójdź do sklepu i spędź tam trochę czasu pooglądaj Androida i Windows Phone i weź po prostu to co Ci bardziej podejdzie. A nuż skończysz z Iphonem i Riven dostanie piany. ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-10-2012, 10:44

nie koniec, świat się zmienia, teraz brak map offline nie jest już aż taką wada. ale ok, niech będzie. szkoda ze na każdym innym froncie wp to anachronizm (jakbyś kiedyś widział jak działa jelly bean to może byś wiedział o czym mowa ;)

nigdzie nie pisałem że się bawiłem lumia, mówiłem o Windows Phone. kumasz chyba różnice?

pytam po raz kolejny, masz jakąś analizę porównawcza która wykazuje przewagę nokia maps nad Google? nie chodzi o to ze nie wierze, może i jest lepsze, ale jak czytam takie sądy o czymś tak kurewsko skomplikowanym i potężnym jak mapy, to śmiech mnie bierze.

edit: co do tej konfigurowalnosc, to jest takie typowe pitolenie fanbojow epla - nie mowie, ze nim jestes, wiec nie krzycz, ale to ta sama logika ;d. po co mi 50 ekranow...no nie wiem, po co? ja mam jeden, pare ikon i tyle :) ale to wlasnie dzieki temu, ze moge sobie to poustawiac jak chce i wyjebac wszystko czego nie potrzeba. jak ktos chce miec 50, to moze miec i 50. natomiast w iOs/WP jestes uwiazany do jedynej slusznej wizji jakiegos hipsterskiego diznajera.

Gwoli scislosci: na windows phone nie tyle jest mala konfigurowalnosc, co po prostu w ogole jej nie ma. zero. dla casual usera to moze byc spox, dlatego kto wie, moze np. Staremu by to przypasowalo.
Tak na chłodne oko bez fanbojstwa to Android ma przewagę głównie jeżeli chodzi o Google Play czyli stary Android Market, więcej aplikacji, więcej darmowych aplikacji to może zrobić różnicę, w tym temacie to Windows Phone niestety leży i kwiczy.
i przez szybkosc, multitasking i intents (jak chcesz sie dowiedziec co to, to odsylam 2 strony wczesniej gdzie wyjasnilem : - ))
Ostatnio zmieniony 14-10-2012, 10:53 przez Riven, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

14-10-2012, 10:53

Riven pisze:nie koniec, świat się zmienia, teraz brak map offline nie jest już aż taką wada. ale ok, niech będzie. szkoda ze na każdym innym froncie wp to anachronizm (jakbyś kiedyś widział jak działa jelly bean to może byś wiedział o czym mowa ;)

nigdzie nie pisałem że się bawiłem lumia, mówiłem o Windows Phone. kumasz chyba różnice?

pytam po raz kolejny, masz jakąś analizę porównawcza która wykazuje przewagę nokia maps nad Google? nie chodzi o to ze nie wierze, może i jest lepsze, ale jak czytam takie sądy o czymś tak kurewsko skomplikowanym i potężnym jak mapy, to śmiech mnie bierze.
Spoko, Google jest najlepszy Nokia chuje, to nic, że nie miałeś tego telefonu w rękach, wiesz najlepiej bo przeczytałeś arty fanbojów w necie. Z muza jest pewnie podobnie, foldery na dysku i mega napinka na forumie ;) Cheers.
Obrazek
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-10-2012, 10:55

ja jebie :DDD

pytam sie o nokia maps, o jakis argument za tym, ze faktycznie jest lepsze od google maps. nie mowie, ze nie jest, po prostu nie wiem, bo akurat tym sie nie interesowalem. nie umiesz mi wyjasnic czegos czego jestes tak bardzo pewny?

poza tym nigdzie nie pisalem nic o lumii (poza tym ze wyglada jak gowno), tylko o systemie na ktorym chodzi.

edit: albo w sumie jebac, i tak chuja wiesz :D. az sobie sam popatrze w necie, bo nie patrzylem nigdy w temat nokia maps, chuj wie jak im to wyszlo. mam sentyment do tej marki i bardzo zaluje, ze tak przejebali okazje. bylaby jakas (merytoryczna) konkrencja dla androida, a tak to poki co null. zreszta powinni byli po prostu robic hardware i zaadaptowac andka, niemal kazdy kto tak zrobil teraz zbija kokosy ;)
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

14-10-2012, 11:00

Riven pisze: edit: co do tej konfigurowalnosc, to jest takie typowe pitolenie fanbojow epla - nie mowie, ze nim jestes, wiec nie krzycz, ale to ta sama logika ;d. po co mi 50 ekranow...no nie wiem, po co? ja mam jeden, pare ikon i tyle :) ale to wlasnie dzieki temu, ze moge sobie to poustawiac jak chce i wyjebac wszystko czego nie potrzeba. jak ktos chce miec 50, to moze miec i 50. natomiast w iOs/WP jestes uwiazany do jedynej slusznej wizji jakiegos hipsterskiego diznajera.

Gwoli scislosci: na windows phone nie tyle jest mala konfigurowalnosc, co po prostu w ogole jej nie ma. zero. dla casual usera to moze byc spox, dlatego kto wie, moze np. Staremu by to przypasowalo.
No właśnie, system się powinno wybierać według potrzeb, to tak jakby dissować mercedesa bo wolę rozwiązania od bmw ;) Zaraz, jak na androidzie rootowałem telefon, wgrywałem custom romy, używałem różnych aplikacji to byłem pro userem, a teraz jak mam WP to jestem casualem? Widzisz, używasz jednego ekranu i parę ikon, ja miałem tak samo, teraz przypinam sobie odpowiednie kafelki i mam to samo. A co do map to nie chce mi się nikogo przekonywać, mi osobiście bardzo kiepsko korzystało z nawigacji w google maps i tyle.

Nikt z nas nie zmieni zdania, grunt, że obaj jesteśmy zadowoleni ze swoich zakupów.

Co do tego zbijania kokosów na andku, to nie tak do końca, HTC i LG też jakoś kiepsko przędą. Oczywiście Samsung odniósł ogromny sukces.
Obrazek
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-10-2012, 11:03

No to widzisz, Twoje "osobiscie" chuja znaczy. I tak samo moje. Nie chodzi o to, ze zarzucam Ci nieslownosc albo jakas nienawisc do zabawek ktore ja lubie (lol), po prostu zeby wydac wyrok w sprawie jakosci systemu map, trzeba zdobyc sie na naprawde porzadna analize, a nie jakies tam subiektywne doznania. Tylko o tym pisalem, a ten odrazu ze fanboy :D

edit: HTC to samo sobie jest winne. Co do LG nie wiem, ale robia nowego Nexusa wiec chyba tak zle nie jest.
Zeby bylo zabawniej, ze wszystkich nadchodzacych urzadzen najbardziej ciekawi mnie Microsoft Surface. Trzymam kciuki zeby im to wyszlo, zwlaszcza wersja z intelem, a nie ARMem (bo ta druga to po prostu tablet z klawiatura).
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

14-10-2012, 11:23

Zenek pisze: akurat google maps to przy mapach nokii bieda
calkiem mozliwe ze te od nokii sa lepsze, ja na swoim e52 uzywalem w sumie sporadycznie,ale jak sie pogubilem w Lodzi to mi pomogly bez uzywania internetu, natomiast w gdansku uzywalem google i chuja pomogly,recepcjonistka z hotelu robila za nawigacje:) slaby to wyznacznik ,ale takie mam doswiadczenia z mapami uzywajac jako nawigacji samochodowej.
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

14-10-2012, 11:27

Ale powiedz co tak naprawdę te analizy znaczą, jeżeli przy użytkowaniu telefonu chodzi o jak największe zadowolenie z niego, co jest wybitnie subiektywne, prawda, że ten kto nie poznał konkretnych możliwości innego systemu nie będzie wiedział, czy to mu potrzebne czy będzie z tego zadowolony, starałem się staremu opisać WP na przykładzie Lumii bo o to pytał. Mówię na przykładzie własnego doświadczenia i obiektywnie(trudna rzecz) starałem się mu przedstawić zalety i wady w stosunku do Androida. A co do Nokia Maps to poszukaj kilku różnych porównań na necie. Może się zdziwisz. Nokia swoją propagandową tabelką pokazuje coś takiego:Obrazek

pr0metheus pisze:calkiem mozliwe ze te od nokii sa lepsze, ja na swoim e52 uzywalem w sumie sporadycznie,ale jak sie pogubilem w Lodzi to mi pomogly bez uzywania internetu, natomiast w gdansku uzywalem google i chuja pomogly,recepcjonistka z hotelu robila za nawigacje:) slaby to wyznacznik ,ale takie mam doswiadczenia z mapami uzywajac jako nawigacji samochodowej.
No właśnie, miałem podobne problemy z google maps i dlatego o tym napisałem.

No już Riven, ja chuja wiem - jeżeli uzyskasz spokój ducha to to przyznaję, lecz poziom Twojego narcyzmu wzbija się na poziomy Charlie Sheena i Nergala. Spoczko, ja idę zrobić coś konktruktywnego.
Ostatnio zmieniony 14-10-2012, 11:34 przez Zenek, łącznie zmieniany 1 raz.
Obrazek
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-10-2012, 11:33

W przypadku Polski jedyna przewaga jest calkowity offline, bo Google Maps ma nasz kraj bardzo ladnie zrobiony. No i nie wiem co to jest City Lense, sprawdze, ale to chyba cos innego niz Streetview. A ten bajer wchuj sie przydaje, np. ostatnio szukalem mieszkania i trzeba bylo wchuj ofert przejrzec, dzieki SV mozna bylo miec wstepny wglad w okolice jakiego nie daloby nic innego. Reszta z tych cyferek moze miec znaczenie jesli jakis kraj nie ma dobrej obslugi ze strony gugla, ale co nas to obchodzi? ;)

Co do subiektywnych wrazen, to dam taki przyklad (choc akurat nie bylem kierowca, ale robilem za nawigatora :P) - w Edynburgu wiosna tego roku byl jakis masywny remont, stawiaja chyba nowa linie tramwajowa czy cos. anyway, offline'owy Sygic bez na biezaco uaktualnianych map robil non stop w chuja - Google radzil sobie bez porownania lepiej. Czyli to zalezy. Poza tym patrzysz tylko pod katem nawigacji samochodowej, a Google Maps to duzo, duzo wiecej bardzo przydatnych rzeczy. Ale niech bedzie - moze i Nokia ma lepsze mapy, nie kwestionuje tego, nie mniej nie jest to zaden deal breaker, przynajmniej dla mnie.

Zreszta calosciowo patrzac, to GM jest czyms wiecej niz tylko aplikacja do orientowania sie w terenie, to jest wchuj zaawansowana usluga w ktora gugl pakuje mase R&D. robia naprawde fascynujace rzeczy, polecam poczytac, ostatnio sporo sie dzieje. nikt tak nie pcha do przodu tej technologii.
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

14-10-2012, 11:36

Riven pisze:
Zreszta calosciowo patrzac, to GM jest czyms wiecej niz tylko aplikacja do orientowania sie w terenie, to jest wchuj zaawansowana usluga w ktora gugl pakuje mase R&D. robia naprawde fascynujace rzeczy, polecam poczytac, ostatnio sporo sie dzieje. nikt tak nie pcha do przodu tej technologii.
No, i pewnie jak pojawi się zasięg 2g to też zajebiście się korzysta, co nie? ;D Po chuj mi google street view i inne cudawianki jak nie moge trafić do celu (podstawowa funkcja przynajmniej dla mnie)
Obrazek
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-10-2012, 11:39

No zebys wiedzial, nie wiem jak jest w Nokii, ale w Google Maps mapy od dawna sa wektorowe, a wiec zajmuja sladowe ilosci danych i mozna spokojnie operowac nawet przy Edge. A ze w wiekszosci miast jest 3G i HDSPA+... Zreszta lada chwila standardem bedzie LTE, to juz w ogole czapki z glow.

Poza tym plz, czytaj uwazniej. Nie mowie o Streetview jako o zalecie guglowej nawigacji, tylko elemencie calej uslugi, ktora jest znacznie obszerniejsza.
Awatar użytkownika
pr0metheus
zahartowany metalizator

14-10-2012, 11:43

Riven pisze:Google Maps mapy od dawna sa wektorowe, a wiec zajmuja sladowe ilosci danych i mozna spokojnie operowac nawet przy Edge
noo z tym sie nie zgodze, bo majac neta w t mobile-czyli z zasiegiem nie najgorszym w pl, czasem w trasie trzeba w chuj czekac az sie mapa wgra
niech to miejsce niebawem zniknie
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

14-10-2012, 11:47

Jeszcze nie włączyłem, już pomarudzę - jednak w tego typu sprzęcie ładowarka ze "światowymi" końcówkami to powinien być standard ;)
Awatar użytkownika
Riven
Kontakt:

14-10-2012, 11:50

@prometheus
ano to mozliwe. ja na edge'u nie zauwazylem jakiejs masakry.

dla zainteresowanych,no i powod dla ktorego tak mnie jara google maps:
http://www.theatlantic.com/technology/a ... ng/261913/
It's probably better not to think of Google Maps as a thing like a paper map. Geographic information systems represent a jump from paper maps like the abacus to the computer. "I honestly think we're seeing a more profound change, for map-making, than the switch from manuscript to print in the Renaissance," University of London cartographic historian Jerry Brotton told the Sydney Morning Herald. "That was huge. But this is bigger."

The maps we used to keep folded in our glove compartments were a collection of lines and shapes that we overlaid with human intelligence. Now, as we've seen, a map is a collection of lines and shapes with Nick Volmar's (and hundreds of others') intelligence encoded within.

It's common when we discuss the future of maps to reference the Borgesian dream of a 1:1 map of the entire world. It seems like a ridiculous notion that we would need a complete representation of the world when we already have the world itself. But to take scholar Nathan Jurgenson's conception of augmented reality seriously, we would have to believe that every physical space is, in his words, "interpenetrated" with information. All physical spaces already are also informational spaces. We humans all hold a Borgesian map in our heads of the places we know and we use it to navigate and compute physical space. Google's strategy is to bring all our mental maps together and process them into accessible, useful forms.
Morph >> z ta ladowarka - masz pewnie "koncowke" taka jak od smartfona. czyli bedzie za mala moc. efekt jest taki, ze nexus laduje sie 5x dluzej niz powinien. ja wzialem sobie taka od galaxy taba 10 i jest git. te chuje w sklepach w ogole o tym nie mowia i w pierwszej chwili myslalem ze mam egzemplarz z jakims defektem.
Awatar użytkownika
empir
zahartowany metalizator

14-10-2012, 13:06

Zenek pisze: akurat google maps to przy mapach nokii bieda
Kwestia doświadczeń. Ja jakieś 2-3 lata temu bawiłem się mapami Nokii i była to bieda.
Od prawie 2 lat używam map i nawigacji google i stwierdzam że są bardzo ok.
Oczywiście zakładałem że mapy nokii są w tej chwili lepsze. Niestety całkiem niedawno jechałem ze znajomymi na szkolenie i mapy nokii dalej wg mnie są chujowe.
ODPOWIEDZ