Trappist Afterland - Burrowing to Light in the Land of Nod

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

Trappist Afterland - Burrowing to Light in the Land of Nod

09-12-2012, 22:10

Obrazek

Kończy się rok, trzeba wytoczyć działa najczęściej słuchanych płyt w tym sezonie. Niewątpliwie ten mało rozsławiony projekt z Australii był w 2012 jednym z częstszych gości u mnie w odtwarzaczu.

Subtelny psych-folk z Melbourne, nagrany przy wykorzystaniu szerokiego instrumentarium (Klong Kaak, kalimba, darbuka, hurdy gurdy, dan bau, dulcitar,bohdran, wiolonczela, flety) zakorzeniony w takich nazwach jak Comus, Exuma czy The Trees Community. Oprócz sączącej się łagodnej psychodelii dużo w tym prostych piosenkowych momentów, o nastroju bliskim Billa Fay'a czy neofolkowych wizji Tibeta.
Uduchowione, rytualne leśne smęcenie.

Poza tym co ważne facet umie śpiewać, nie szarżuje, jest dość statyczny, świetnie buduje atmosferę.
Kolejna płyta już w marcu. Chyba znowu dokupił sprzętu także liczę na kolejny świetny materiał. Ten wciągnął mnie całkowicie.
Zacznijcie od pierwszego kawałka, jest absolutnie doskonały -

Dalsza część także na bardzo wysokim poziomie, warto sprawdzić.
Karkasonne

Re: Trappist Afterland - Burrowing to Light in the Land of N

10-12-2012, 10:31

To brzmi jak jakiś opis płyty mojego życia z fantastyczną okładką w bonusie! Zdzieram!
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

11-12-2012, 11:20

Tylko Karkasonne? - A taka fajna okładka...

Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

11-12-2012, 11:24

podaj line do całości w dobrej jakości :D
Awatar użytkownika
Random Apex
weteran forumowych bitew

11-12-2012, 11:31

Brzmi świetnie, trzeba sprawdzić całość
You've got nothing to lose but your lives.
Awatar użytkownika
Bezdech
weteran forumowych bitew

11-12-2012, 12:18

Posłuchałem - muzyka wspaniała.

Folk na wiszący w powietrzu koniec świata. Czuć słońce krainy, w której się toto narodziło. Słyszę tu też jakby odległe echa Sylviana z gone tu earth tyle, że zupełnie bez popowizny. Są za to rytuały i wizje bogów przy ognisku pod nocnym niebem.

Małe-niemałe kuku-a+kuku-kuku.
They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Karkasonne

11-12-2012, 15:32

Chyba na tę płytę właśnie czekałem przez ostatni rok. "My Own Light Divine" to najpiękniejszy utwór, jaki w tym czasie poznałem, a płyta to dokładnie to, co sprawia, że krąży mi krew, czerwone krwinki chłoną tlen. Dźwięk ciszy. Tak, jakby przy ognisku grał to jakiś wyjątkowo smutny diabeł, a rytuał, chociaż miał być zły, wyszedł jak zwykle - diabeł chciał źle, a wyszło dobrze. Cudowne. Fantastyczne. Zjawiskowe. Bajeczne. Wynosi mnie pod niebo i robi ze mnie smutnego anioła.
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

27-01-2013, 08:30

Jest i pierwszy numer z nowej płyty, całość zapowiedziana na kwiecień.

http://trappistafterland.bandcamp.com/a ... -was-alive

Obrazek
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

27-01-2013, 16:15

Czy - nawiązując do pierwszego członu nazwy - ma to coś wspólnego z belgijskim klasztornym?
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Harlequin

27-01-2013, 17:49

Posłuchałem sobie właśnie "Burrowing..." pierwszy raz. Na początku obawiałem se troche, że moze byc zbyt smętnie. Do tego barwa głosu trochę pachnąca Placebo. Ale po "Father = Sun itself" byłem już kupiony, a "My own light divine" rozpierdolił w drobny mak. Bardzo przyjemna, hipnotyczna muzyka, nienachalna i niebanalna, dająca całkiem spore pole manewru do wykorzystywania różnorodnych środków wyrazu.

Nowy kawałek nie podoba mi sie. Trąci mi banałem.
Karkasonne

27-01-2013, 18:05

Mój entuzjazm niestety trochę opadł. Mimo wszystko nie jest to nic, czego już bym nie słyszał kiedyś. Niektóre kompozycje mocno tchną takim np. Kiss the Anus of A Black Cat, nawet gdzieś w trakcie był chyba jeden zerżnięty motyw. Różnice są jednak następujące:

Kiss the Anus of a Black Cat są absolutnie doskonale wyważeni. To słychać nie tylko w ich cichszych utworach, jak "Veneration" czy "You will reap a whirlwind", ale też gdy się rozbujają jak w "Feathers of the wings of the angel Gabriel" albo "Cranes...". Wokal ma przepiękną barwę, gitara wydaje się nastrojona do granic doskonałości, a wszystko zgrane w cudowny sposób.

Trappist Afterland trzymają się tylko tej pierwszej wersji - ich utwory są ciche, ale ciche w taki sposób, jakby bali się, że gdy uderzą trochę głośniej, to gdzieś zatracą tę harmonię - zresztą niepotrzebnie, bo jedyny troszkę głośniejszy kawałek na samym końcu płyty wychodzi im bardzo dobrze.

A tę kwestię na końcu mówioną można by spokojnie podstawić pod inną mówioną kwestię, z "Burrowing to Light". Coś nie tak.
streetcleaner
rasowy masterfulowicz

20-06-2013, 13:34

można sobie nową płytkę sprawdzić na bandcampie
ODPOWIEDZ