Farewell Poetry - Hoping For The Invisible To Ignite (2011)

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Farewell Poetry - Hoping For The Invisible To Ignite (2011)

26-11-2012, 20:23

Obrazek
Jak sie zegnac to tylko pozegnalna poezja. Nastrojowa, minorowa, klimatyczna, ascetyczna, ponura i tajemnicza.

To debiut francusko-angielskiego kolektywu a wlasciwie paryskich muzykow z brytyjska poetka i rezyserka Jayne Amary Ross, ktora tez robi rozne obrazy i wizualizacje na potrzeby swojej poezji. Amary Ross wlasciwie nie spiewa a recytuje swoja poezje, a w tle leniwie zaczynaja sie saczyc dzwieki, to takie mozna powiedziec spoken word. Na poczatku muzyka zaczyna sie cichutko saczyc niesmialymi odglosami pojedynczych dzwiekow instrumentow niczym na ostatnich plytach Talk Talk, delitkatnych szumow i buczen , zeby na koniec rozkwitnac w pelne brzmienie gitar i doslownie eksplodowac z wyjaca charakterystycznie nieco taka Godspeedowa gitara i kakofonia sekcji. Muzycznie nasuwa sie czasami A Silver Mt. Zion, Mogwai, moze troche wczesny Godspeeed You Black Emperor, moze troche wczesnego Mono. Sporo w tym wszystkim ciszy, nastrojowego klimatu i podnioslego nastroju podkrecanego brzmieniem skrzypiec, fortepianu, czasami niemal sie nic nie dzieje oprocz samego glosu....duzo tutaj roznych dziwnych dzwiekow, bo pani oprocz deklamowanie poezji obsluguje tape recorder a pan gitarzysta dodatkowo dokleja rozne field recordings, a i samo instrumentarium nietypowe: autoharp, music box, baritone

Zdaje sobie sprawe, ze utwory dlugie tutaj odpadaja a takie user unfriendly z niewpadajacymi w ucho melodyjkami w ogole maja przejebane patrzac po reakcjach na boska Squadre ale choc ma 19 minut to proponuje sobie wlaczyc ten utwor i po prostu sie wsluchac, i odplynac gaszac wczesniej swiatlo i zamykajac oczy.
Naprawde warto

teaser
woodpecker from space
Pelson
rasowy masterfulowicz

Re: Farewell Poetry - Hoping For The Invisible To Ignite (20

26-11-2012, 23:35

Triceps zniszczył mi wieczór tymi samplami- miało być Svartidaudi, Medico Peste, Incantation, mieli być wkurwieni sąsiedzi, wojna i pożoga, a ja siedzę głupi i słucham jakieś poezji śpiewanej z przeszkadzajkami. Słucham, pacze, mija 19 minut, a ja nadal słucham i co gorsza mi się to podoba i chcę więcej. Do dupy z takimi nocami, człowiek sobie playlistę zaplanuje, śmierć ma w oczach, a tu jakieś miętkie p2p2, od którego o tej porze ciężko się oderwać.

Podobuje mi się, rozejrzę się za całością.
Awatar użytkownika
Triceratops

27-11-2012, 12:38

Pelson pisze:Słucham, pacze, mija 19 minut, a ja nadal słucham i co gorsza mi się to podoba i chcę więcej.
No wlasnie to tak dziala.
woodpecker from space
Karkasonne

27-11-2012, 13:53

Posłucham, bo mi szkoda, że nikt się nie wpisuje.
Tarpaulin
w mackach Zła

27-11-2012, 22:00

Słucham pierwszego kawałka, mija kilkanascie minut i jestem jak zahipnotyzowany, niesamowite. Niby nic, jakieś plumkolenie w tle i babskie melodeklamacje, ale
Pelson pisze:Podobuje mi się, rozejrzę się za całością.
Awatar użytkownika
Triceratops

28-11-2012, 09:31

Karkasonne pisze:Posłucham, bo mi szkoda, że nikt się nie wpisuje.
Mi nie szkoda. Nie przejmuj sie, to elitarny temat, jakbym napisal, ze Kilimanjaro Darkjazz Ensemble, Bohren czy Kammerflimmer Kollektief i noir, noc, miasto etc to zaraz by byl tlum ale nie chce robic marketingu, muzyka ma mowic sama za siebie, a ten kto posluchal ten juz wie i moze poczuc sie lepszy :)
woodpecker from space
Karkasonne

29-11-2012, 13:36

No, na razie super się słucha, ale to dopiero pierwszy odsłuch. Faktycznie dużo skojarzeń z Godspeed, nawet bardzo dużo.
Awatar użytkownika
grot
weteran forumowych bitew

29-11-2012, 22:03

ale fajna okładka z koniem
- Odkryłem swoją drugą osobowość. Ma na imię Jan.
- O, czym się zajmuje?
- Jan, generalnie, pogardza.
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

02-12-2012, 19:35

Probka rewelacyjna, ale calosc bedzie musiala poczekac az bede mial warunki, zeby
Triceratops pisze:sie wsluchac, i odplynac gaszac wczesniej swiatlo i zamykajac oczy.
Bo poki co skupic sie nalezycie nie bardzo mam jak.
Karkasonne

07-12-2012, 09:34

Rozwinęło się bardzo ładnie, nocą słucha się arcyprzyjemnie. Bardzo "cicha" muzyka, i coś, czego zawsze mogę słuchać w tle, gdy ktoś w pokoju śpi. Ta płyta zostaje ze mną na dłużej.
Awatar użytkownika
Triceratops

09-12-2012, 21:09

Zgadza sie, to w pewnym sensie plyta tla, w ogole dosc ciekawe spojrzenie na spoken word w takim klimacie muzycznym
woodpecker from space
Hollowman
w mackach Zła

03-02-2013, 00:49

Bardzo mi się to podoba, można to jakoś normalnie kupić, czy trzeba szukać w skupiskach paryskiej bohemy?
Hollowman
w mackach Zła

17-11-2013, 12:54

Coś się nagrywa :
ODPOWIEDZ