SIMM - Visitor [2013]

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

SIMM - Visitor [2013]

06-03-2015, 15:47

Obrazek

Eraldo Bernocchi płodnym muzykiem jest. Wystarczy wspomnieć o jego kolaboracjach z Laswellem, Molvaerem, Black Engine. Do tego udział w Obake, Metallic Taste Of Blood czy Somma.

"Visitor" to z kolei bardziej ukłon w stronę dubu i późniejszych płyt SCORN, tyle że więcej tutaj elektroniki, ambientu, jakichś kosmicznych blipów, trzasków i zgrzytów, momentami nawet mogącymi kojarzyć się z soundtrackiem do filmu "Alien". Rytmika całości to raczej średnie tempa, z mocnym jednostajnym basowym bitem.

Krótko pisząc, gdyby Ridley Scott miał nakręcić kolejny film o obcych i miałby to być DOBRY film, bez wątpienia powinien wybrać ten właśnie album jako soundtrack.

" onclick="window.open(this.href);return false;
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Drone

Re: SIMM - Visitor [2013]

06-03-2015, 16:08

Dobrze, że przypomniałeś, bo miałem słuchać i odkładałem aż do teraz. Cóż, Bernocchi praktycznie nigdy nie zawodzi, więc i tu nie spodziewam się lipy. Zaraz wrzucam na ruszt.

Tak przy okazji: słyszałeś zeszłoroczną płytę WREKMEISTER HARMONIES? Tak mi się przypomniało przy okazji WATTER i Bernocchiego, bo w pewnym sensie zahacza to o te rejony. W wolnej chwili założę temat.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Skaut

06-03-2015, 16:10

Drone pisze:Dobrze, że przypomniałeś, bo miałem słuchać i odkładałem aż do teraz. Cóż, Bernocchi praktycznie nigdy nie zawodzi, więc i tu nie spodziewam się lipy. Zaraz wrzucam na ruszt.
Temat już dawno miałem założyć, jak jeszcze kolega Bonny tutaj pisywał i mi przypomniał, że mają już ten materiał od dawna nagrany. Odkładałem odkładałem i stwierdziłem, że najwyższy czas.

Drone pisze:Tak przy okazji: słyszałeś zeszłoroczną płytę WREKMEISTER HARMONIES? Tak mi się przypomniało przy okazji WATTER i Bernocchiego, bo w pewnym sensie zahacza to o te rejony. W wolnej chwili założę temat.
Nie słyszałem, nadrobię z pewnością.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

06-03-2015, 16:12

no, Bernocchi wybitnie dobrze duby robi, pierwszy SIMM i oba Equations Of Eternity też były okej, znaczy miały ten chorobliwy-miejski-nocny-ijakieśinneokreślenie klimat. ale ten nowy SIMM chyba najbardziej mi się spodobał, mocno przypomina Along The Corridors, więcej głębi i przestrzeni tutaj, więcej odurzenia.

gdyby wspomnieć o wszystkich jego projektach to jednak osobny temat byłby potrzebny, bo trochę wszystkiego tego napłodził.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
Skaut

06-03-2015, 16:30

HSVV pisze:no, Bernocchi wybitnie dobrze duby robi, pierwszy SIMM i oba Equations Of Eternity też były okej, znaczy miały ten chorobliwy-miejski-nocny-ijakieśinneokreślenie klimat. ale ten nowy SIMM chyba najbardziej mi się spodobał, mocno przypomina Along The Corridors, więcej głębi i przestrzeni tutaj, więcej odurzenia.
no coś w tym jest z tym Along The Corridors faktycznie. Ta przestrzenność jest dość charakterystyczna w jego projektach zresztą.

Tak w ogóle, skoro mowa o Equations Of Eternity, to polecam sprawdzić jeszcze The Weakener - projekt Micka Harrisa, choć pewnie też słyszałeś:
[youtube][/youtube]
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

06-03-2015, 16:39

owszem, znam i lubię, zresztą całkiem mi leżą te oszczędne bity Harrisa z okresu Logghi Barogghi, a z tymi mi się Weakener właśnie kojarzy (nazwa projektu chyba zresztą nieprzypadkowa).

no to do kompletu można jeszcze dorzucić Trace Decay (Harris+John Everall)

[youtube][/youtube]
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
Drone

06-03-2015, 16:52

TRACE DECAY bardzo całościowo przypomina DIVINATION z Laswellem/Harrisem, choć ma bardziej zmetalizowane/zmechanizowane brzmienie. A jeśli chodzi o kolaboracje z Everallem, to niedoścignione jest MESMERING ENABLING DEVICE (Ayers, Everall, Harris), choć niespecjalnie znane - tylko, że to już inne granie.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

06-03-2015, 16:55

no w końcu bardziej dark ambienty, no i sam projekt nawet nazwy nie miał, więc tym trudniej go wyszukać. sam przypadkiem trafiłem, ale warto było szperać, bo poczucie czarnej otchłani w tej muzyce jest niesamowite. czarne jak śląskie kopalnie 1000 metrów w dół.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
Wasyl
weteran forumowych bitew

06-03-2015, 20:12

Fajne "muzyki" tu podrzucacie. Większości nie kojarzę. Trzeba będzie ogarnąć.
ODPOWIEDZ