ANTEMASQUE - Antemasque [2014]

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Hollowman
w mackach Zła

ANTEMASQUE - Antemasque [2014]

06-07-2014, 13:24

Obrazek

Koniec działalności The Mars Volta był dla mnie czymś bardzo przykrym, Volta to jeden z moich ulubionych zespołów a na pewno już chyba ulubiony zespół z tych nowych, powstałych w XXI wieku. Lubię ich wszystkie płyty mocno, jedne mniej, drugie bardziej ale każdej słucham z przyjemnością. Dlatego uroniłem łezkę jak dowiedziałem się, że chłopaki odkładają instrumenty i kończą działalność jako TMV.

Jednak długo nie trzeba było czekać na kolejną aktywność, chłopaki zwerbowali Dave'a Elitcha na bębny, dołączył jeszcze Flea na bas i tak powstał nowy projekt zatytułowany tajemniczo ANTEMASQUE .
Jakby ktoś się zastanawiał jak brzmiałaby Volta w bardziej piosenkowej odsłonie to ma na to świetną okazję. Piosenki są dynamiczne, zwięzłe, przebojowe, większość oparta na prostym schemacie zwrotka/refren/zwrotka/refren. Sekcja dudni punkowo w tle a Cedric wykrzykuje wpadające w ucho refreny swoim świetnym, charakterystycznym głosem. Czasami Omar wykręci jakiegoś charakterystycznego dla siebie zawijasa na gitarze, jednak o jakiejkolwiek złożoności nie ma tu mowy. Są momenty spokojniejsze, niemalże folk-rockowe (Drown All Your Witches ), bardziej cięższe, klimatyczne numery (Providence) i są też numery podchodzące nawet pod pop-rock (50,000 Kilowatts) - jednak wszystko zrobione jest z zachowaniem odpowiednich proporcji, z dobrym smakiem.

Krótka (niewiele ponad pół godziny), skondensowana dawka przebojowego rocka pasująca do obecnej pogody.

P.S Płyta ma premierę chyba dopiero 14.07, ale ja wziąłem preorder, więc mam od tygodnia, jakby ktoś chciał posłuchać to wiecie co.
Wuja
postuje jak opętany!

Re: ANTEMASQUE - Antemasque [2014]

06-07-2014, 14:21

Jest już cała płyta? Świetnie.

4 single rozbudziły mój apetyt na więcej, a ponieważ moje uczucia do TMV są tożsame z impresjami autora tego tematu, zabieram się za sprawdzenie całości.
I didn't hear voices. It was a conscious decision on my part.
Awatar użytkownika
Oki
weteran forumowych bitew

06-07-2014, 21:01

fajnie, że koledzy przypomnieli o tej grupie bo gdzieś ich słyszałem i miałem sprawdzić - sprawdzam
byrgh
zahartowany metalizator

06-07-2014, 21:36

w tym roku, jak w zadnym innym, jestesmy swiadkami wielu hitowych premier, reaktywowal sie jeden z tuzow na rynku niezaleznym - Eyehategod. ale to nie wszystko. jak w moim poscie sprzed miesiecy, abstrahuje od subiektywnych uczuc wzgledem niektorych nazw, samo zjawisko impulsywnosci na rok 2014 jest czyms coraz rzadziej uswiadczanym - jakosc muzyki a zatrzesienie plyt szyldow charakterystycznych, zespolow z grupy "kochanych i znienawidzonych" to osobna kwestia. wciaz przed nami Overkill, kontrowersyjne Vital Remains i jak donosza media nawet autor jednej z najciekawszych debiutantkich grobli tej dekady - Resurgency - nie daje o sobie zapomniec. to jednak nazwy jedne z wielu. pomijajac deja vu, czyli to coroczne przekonanie, ze polrocze zamyka sezon na muzyke i zwiastuje juz sezon ogorkowy, to zaiste rok pelen niespodzianek, ktory rowne dobrze moze sie niczym nie odrozniac od pozostalych, jak zwyklo moze uraczyc dwoma pozycjami, do ktorych wrocimy nieraz - albo nie, ale jednoznacznie budzi tajemnice, przez co ta muzyczna branza jest zdecydowanie ciekawsza i poniekad przychylniej spogladamy na te nieszczesne sezony zastojow.

plyte juz skradlem ;)
Awatar użytkownika
Oki
weteran forumowych bitew

12-04-2015, 12:21

fajna, piosenkowa płyta - momentami w wokalach ociera się o nadmierną słodycz, ale granicy smaku nie przekracza
Awatar użytkownika
Oki
weteran forumowych bitew

08-05-2015, 09:56

wpadają na koncert do Polski - gdyby nie tak daleko to może i bym się wybrał bo płytka wchodzi mi prawie tak jak jedynka Mars Volty
ODPOWIEDZ