Zeitkratzer

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
KKK
postuje jak opętany!

Zeitkratzer

03-06-2015, 13:25

Obrazek

Zeitkratzer czyli awangardowa,hałasująca orkiestra dowodzona przez Reinholda Friedla.Śmiało poruszająca się między muzyką współczesną,muzyką elektroniczną,noisem czy nawet muzyką rockową.Odważnie interpretująca klasykę XX wiecznej awangardy (Cage,Stockhausen,Tenney,Lucier,Xenakis) ale też współpracująca z m.in. whitehouse,Merzbow, Keiji Haino, Column One czy Lou Reedem,którego noisową Metal Machine Music potrafili przełożyć na klasyczne (choć jak zwykle w przypadku Zeitkratzer,amplifikowane) instrumentarium.Na koncie mają także doskonałą płytę z interpretacjami polskich elektroakustyków z SEPR oraz albumy z piosenkami folk.
Szczególnie interesujące i oryginalne IMO są te odczytane na nowo kompozycje XX wiecznych kompozytorów (cała seria Old School czy SEPR właśnie)

Slucham właśnie "Grand Orchestra" której koncept Friedl opisuje w liner notes w następujący sposób:

"The score for Grand Orchestra has been developed for musicians, laymen, old people, children, adolescents, for anyone who likes to join in. Grand Orchestra is not for education. It’s not about explaining, intellectual understanding or the training of cultural values; rather it’s about having faith in the abilities and intuition of the players and their performance..."

Jednym słowem nie ma dla tych panów rzeczy niemozliwych.
Absolutny mus.
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

Re: Zeitkratzer

03-06-2015, 15:07

Znamy, lubimy, choć oczywiście wszystkiego nie ogarnąłem - jest tego trochę. Z świeższych rzeczy bardzo mi się podoba "Neue Volksmusik" - to znów dekonstrukcja znanych motywów, gdzie wszystko się rozjeżdża - przypomina mi to Creative Orchestra Braxtona i występ w Koeln, gdzie z kolei rozmontowano marsze wojskowe. Muszę koniecznie zatem posłuchać tego "Grand Orchestra", bo może być grubo.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
ODPOWIEDZ