Royal Thunder

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

Royal Thunder

14-07-2015, 21:25

Oto na rockowym firmamencie pojawił się nowy band, którego obecności nie sposób zlekceważyć. Royal Thunder to kwartet rezydujący w Atlancie, a nagrywający dla wytwórni Relapse z której wywodzą się tak ważni wykonawcy, jak Mastodon, Dillinger Escape Plan czy Baroness.

Obrazek

Royal Thunder zadebiutowali w 2012 roku albumem CVI, ale - przynajmniej w moim odczuciu - dopiero na swojej drugiej, zaprezentowanej niedawno płycie prezentują muzykę naprawdę godną uwagi. Na krążku zatytułowanym Crooked Doors (oficjalna polska premiera miała miejsce 7 kwietnia) Royal Thunder mieszają grunge ze sludge’em, doprawiają szczyptą southern'owego klimatu i podlewają to wszystko sosem rocka psychodelicznego lat 70.

Obrazek

Wokalistka - i basistka jednocześnie - Mlny Parsonz śpiewa tak, że określenie „spadające buty” nabiera właściwego znaczenia. Dawno nie słyszałem tak charyzmatycznej i wyrazistej wokalistki. Crooked Doors to wyborny przykład, jak formalnie przecież nieodkrywcza zupełnie muzyka, może wspaniale bujać. Warunek; pomysł na siebie, szczerość i zajebiste melodie. Royal Thunder mają tego wszystkiego aż w nadmiarze. Myślę, że za sprawą Crooked Doors w niedługim czasie powinni stać się bardzo znani. Zresztą w sieci już można odszukać sporo bardzo pochlebnych recenzji Crooked Doors. Ktoś już słuchał?
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

Re: Royal Thunder

14-07-2015, 22:11

Musze powiedzieć, że "Crooked Doors" to bardzo dobra płyta. Właściwie hit na hicie. Jest ta charakterystyczna amerykańska przestrzeń, są doskonałe melodie, jakby już skądś znane, ale nie wiadomo do końca skąd - na pewno jest to zasługa pewnych kanonów blues-rockowych, które muzycy Royal Thunder mają należycie oblatane. No i wreszcie jest wokal pani Parsonz, która podnosi wartość każdego niemal utworu. Byłem kupiony już po drugim przesłuchaniu.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

14-07-2015, 22:29

longinus696 pisze:Musze powiedzieć, że "Crooked Doors" to bardzo dobra płyta. Właściwie hit na hicie. Jest ta charakterystyczna amerykańska przestrzeń, są doskonałe melodie, jakby już skądś znane, ale nie wiadomo do końca skąd - na pewno jest to zasługa pewnych kanonów blues-rockowych, które muzycy Royal Thunder mają należycie oblatane. No i wreszcie jest wokal pani Parsonz, która podnosi wartość każdego niemal utworu. Byłem kupiony już po drugim przesłuchaniu.
Wcale Ci się nie dziwię. Świetna rockowa muzyka, urzekająca szczerością. Crooked Doors zainspirowana jest pobytem Mlny w sekcie i jej ucieczką stamtąd.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

15-07-2015, 15:03

Małe sprostowanie, zadebiutowali mini albumem, na którym znalazło się 7 piosenek, to raz. Dwa, już na pierwszym pełnowymiarowym albumie, prezentowali muzykę godną uwagi, inną w formie,mniej piosenkową, sprawiającą wrażenie improwizowanej, jednak na naprawdę wysokim poziomie.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

15-07-2015, 15:16

harvestman pisze:Małe sprostowanie, zadebiutowali mini albumem, na którym znalazło się 7 piosenek, to raz. Dwa, już na pierwszym pełnowymiarowym albumie, prezentowali muzykę godną uwagi, inną w formie,mniej piosenkową, sprawiającą wrażenie improwizowanej, jednak na naprawdę wysokim poziomie.
Za sprostowanie dziękuję :). Co się zaś tyczy pełnowymiarowego albumu pierwszego, to moim zdaniem wrażenie "rozimprowizowania" wynika jednak z dużo mniejszych umiejętności kompozytorskich, takiego trochę maskowania niedoskonałości warsztatowych w tym względzie. Crooked Doors jest w tym aspekcie dużym krokiem naprzód, moim zdaniem.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

15-07-2015, 15:35

Oficjalne wideo do Time Machine z nowej płyty;

" onclick="window.open(this.href);return false;
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

15-07-2015, 15:54

Kurwaćukoglu pisze:
harvestman pisze:Małe sprostowanie, zadebiutowali mini albumem, na którym znalazło się 7 piosenek, to raz. Dwa, już na pierwszym pełnowymiarowym albumie, prezentowali muzykę godną uwagi, inną w formie,mniej piosenkową, sprawiającą wrażenie improwizowanej, jednak na naprawdę wysokim poziomie.
Za sprostowanie dziękuję :). Co się zaś tyczy pełnowymiarowego albumu pierwszego, to moim zdaniem wrażenie "rozimprowizowania" wynika jednak z dużo mniejszych umiejętności kompozytorskich, takiego trochę maskowania niedoskonałości warsztatowych w tym względzie. Crooked Doors jest w tym aspekcie dużym krokiem naprzód, moim zdaniem.
Moim zdaniem nie do końca, wez pod uwagę, że pomimo częstych wycieczek poza piosenkowy schemat, wszystko trzyma się tutaj przysłowiowej kupy, nie odczuwa się wrażenia chaosu i przypadkowości następujących po sobie motywów, ta muzyka płynie.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

15-07-2015, 15:59

Mimo wszystko jest na tej płycie - przynajmniej w moim odczuciu - trochę dłużyzn, podczas kiedy Crooked Doors jest już albumem mocno wycyzelowanym. Dla mnie to atut i przejaw dojrzałości.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

15-07-2015, 16:02

Tak na marginesie, słyszałeś ten album?

Obrazek

piękna zakorzeniona w amerykańskiej tradycji płyta .
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

15-07-2015, 16:23

Zaledwie "obił mi się o uszy". Pewnie kiedyś do niego wrócę, żeby rzetelnie wyrobić sobie o nim zdanie. Fajnie, że przypomniałeś.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

21-07-2015, 11:35

Royal Thunder live at Saint Vitus Bar (25.VI.2015);
" onclick="window.open(this.href);return false;
Baha Kurwaćukoglu
ODPOWIEDZ