KINO / WIKTOR COJ

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Sineater
postuje jak opętany!

KINO / WIKTOR COJ

14-11-2013, 13:10

Obrazek

Wiktor Coj, grupa KINO. Na wschodzie legenda. Do tej pory można usłyszeć w radio, dzieciaki grają ich piosenki na gitarach na Patriarszych Prudach, w Petersburgu roi się od coverbandów, ich piosenki grają orkiestry symfoniczne, starsi wspominają koncerty na setki tysięcy ludzi, Kinomanię, wynoszenie siedzących w limuzynie idoli przez tłum na rękach, histerię po śmierci Coja (i falę samobójstw), składane są kwiaty pod "ścianą Coja" na Starym Arbacie. W Polsce? No wiadomo, mieliśmy naszą muzykę, mamy zachodnią, po co słuchać ruskich. I to duży błąd, bo tracimy jedno z najciekawszych zjawisk rocka lat 80-tych.

Nie będę pisał o historii, czy wpływie kapeli. Lepiej to zrobi [ film dokumentalny "Życie jak w kinie" o Wiktorze Coju.
Nie będę też polecał wszystkich ich płyt, choć są na ogół dobre /lekko folkowy debiut, eksperymentalna kontynuacja, duran-duranowska noc, piosenkowa kolejna płyta/.
Natomiast ostatnie trzy płyty i składankę nagraną we Francji bierzcie w ciemno. New wave, pomieszany z Joy Division, The Cure, Sisters of Mercy /moim zdaniem KINO to jedyna słowianska kapela, ktora naprawde byla na poziomie takim jak ci najwieksi na zachodzie, a czasem i wyzszym/, ultra grobowym głosem wokalisty, melodyką zakorzenioną w słowiańskim folklorze i pięknymi tekstami zawarty na tych płytach urwie głowę każdemu, kto przyzwyczai się do tego, że jest po rusku :).

Kilka piosenek (szybszych i wolniejszych) na dobry początek, jednak polecam słuchać po całych albumach:

"Gruppa krovi"
"Paćka sigariet"
"konczitsa leto"
"Kukuszka"
"Peremen"
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

Re: KINO / WIKTOR COJ

16-11-2013, 02:39

Znam kapelę, stosunkowo niedawno zetknąłem się z ich twórczością, bo od lektury książki Usenki "Historia radzieckiej zabawki". Mam pięć albumów, które udało mi się kupić w sklepie z rosyjską muzyką czyli tutaj http://www.rosyjskiecd.xen.pl/ .

Zgadzam się z przedmówcą, że zespół zacny, szczególnie te ostatnie dokonania kapeli miażdżą. Słowiańszczyznę słychać w tej charakterystycznej melancholii, to jest muzyka do jesiennego spaceru po parku, a nie jakieś sropethy.:)
Awatar użytkownika
moonfire
zahartowany metalizator

16-11-2013, 02:41

Znam kapelę, stosunkowo niedawno zetknąłem się z ich twórczością, bo od lektury książki Usenki "Historia radzieckiej zabawki". Mam pięć albumów, które udało mi się kupić w sklepie z rosyjską muzyką czyli tutaj http://www.rosyjskiecd.xen.pl/ .

Zgadzam się z przedmówcą, że zespół zacny, szczególnie te ostatnie dokonania kapeli miażdżą. Słowiańszczyznę słychać w tej charakterystycznej melancholii, to jest muzyka do jesiennego spaceru po parku, a nie jakieś sropethy.:)
Sineater
postuje jak opętany!

17-11-2013, 22:38

Do jesiennego spaceru po parku, wiosennego spaceru po parku ("Apriel" a w ogóle najlepiej słuchać KINO w kolei transsyberyskiej :) Dzięki za link, brakuje mi "Czarnego Albumu" do kolekcji :)
Awatar użytkownika
Zenek
weteran forumowych bitew

18-11-2013, 21:31

Nie jestem jakimś wielkim fanem, ale lubię. Ten numer uwielbiam:

Fajna kapela, ale już nie przesadzajmy i nie bądźmy aż takimi rusofilami, Polacy też robili muzykę na światowym poziomie:

Niemen, Nalepa i Breakout, Republika, Armia, Siekiera, Brygada Kryzys...to wszystko były ekipy na poziomie światowym

A z ruskich kapel kiedyś namiętnie słuchałem Czarnego obeliska, bardzo fajna metalowa kapelka a w Polsce to praktycznie tylko Aria znana ;)
Obrazek
Awatar użytkownika
Oki
weteran forumowych bitew

31-01-2016, 16:11

kurde, bardzo dobry kawał muzy - słucham sobie wyrywkowo po zakończonym seansie "Durnia" - bardzo fajna rzecz jakby kto miał na CD to chętnie przygarnę
ODPOWIEDZ