Electro-industrial

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

Electro-industrial

06-10-2016, 12:52

jesień nadchodzi, jedni słuchają lasu, inni smutnych klimatów, mi się włączyła natomiast zajawka na cyberpunk i mroczne elektroniki. a, że nie ma już for poza masterfulem, gdzie mógłbym podzielić się zajawką i powrzucać parę nazw, to co pozostaje innego jak założyć temat nowy.

problem z tym electro-industrialem jest taki, że trochę ciężko się po nim nawiguje, żeby przypadkiem nie wdepnąć w plastikowe łajno (praktycznie dotyczy to wszystkich współczesnych zespołów podpinających się pod ten gatunek, takich powstałych po 2000 roku około i nie piję tutaj koniecznie do aggrotechu), a z klasyków mamy też nie tak znowu wiele do dyspozycji. wiadomo, że jak ktoś sięgnie po Skinny Puppy, to też przy okazji pozna Front Line Assembly, a jak FLA pozna to i projekty poboczne jak Noise Unit, Will, etc. Front 242 się przewinie razem z Clock DVA. G.G.F.H. takoż. i co dalej? szczerze powiedziawszy miałem problem ze znalezieniem czegoś satysfakcjonującego, bardziej klimatycznego i mrocznego w stylu Skinny czy GGFH, ale los się szczęśliwie w końcu odmienił.

Zmieniło się jak poznałem Pulse Legion, później kolejne nazwy poleciały z górki. i chociaż już temat o debiucie Pulse Legion zakładałem, to do zbiorczego tematu też mogę wrzucić. a więc, o ile Too Dark Park było szaloną jazdą zardzewiałą żyletą po neuronach, GGFH było wizytą w laboratorium psychopatycznego doktora, o tyle Evolve, jest bardziej skupione na kreowaniu odurzonego, psychodelicznego nastroju, a samym uber przestrzennym brzmieniem można wręcz oddychać.

" onclick="window.open(this.href);return false;

dalej, Signal 12, trochę bardziej odbiega od reszty gatunku, jest bardziej skwaszony, można w nim wyczuć nieco acidowych wpływów (a i trip hop się też przewinie jak choćby w przypadku kipiącego seksem Liquid), ale ogólny klimat, to to czego spragniony oldchoolowego electro-industrialu słuchacz szuka. nagrali tylko dwie płyty, niestety 'dwójki' nie miałem okazji poznać, ale jedynkę z czystym sumieniem polecam.

T.H.D. znaczy Total Harmonic Distortion i album Mechanical Advantage. dobry, surowy industrial może przywodzić na myśl Mind: The Perpetual Intercourse (albo w ogólnie Skinny Puppy z lat '80, takie me wrażenia były przynajmniej)

chociaż szkoda, że tube nie ma więcej kawałków, jak choćby zajebistego Cyberchrist otwierającego album. no whatever.

Individual Totem, album S.E.T.I. - trochę techno, trochę klimatycznie, trochę klasycznego electro-industrialu. dobry album ogólnie, i mimo tego, że czuć w nim już piętno lat '90, to szcześliwie nie jest to twór, który popada w plastikową popelinę post-2000 roku.

Pygmy Children, tu można w zasadzie jedynkę i dwójkę brać spokojnie, obie hołdują klasycznemu, surowemu e-industrialowi, natomiast czajając trójkę szybko się zniechęciłem, nie wiem dlaczego, gdzieś klimat się zgubił, chociaż cholera wie. niemniej jednak, debiut mocną okejkę dostaje

na koniec parę nazw jeszcze: Hyperdex-1-sect. tych poznałem przez Empirion, który dokonał totalnie zajebistego remixu numeru z ich jedynej niestety płyty Metachrome i mowa jest o " onclick="window.open(this.href);return false;

można drozucić jeszcze z klasycznych przykładów Numb albo Mentallo and The Fixer, czy też bardziej klimatyczny i współcześnie brzmiący Haujobb. albo chyba póki co na pierwszy post wystarczy. oczywiście jest mi ciągle mało stąd też nadzieja, że tutejsi forumowicze mają jakieś dobre perełki z tych klimatów do zaoferowania. no powiedzcie, że macie. czekam.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
Ascetic
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

Re: Electro-industrial

06-10-2016, 14:01

a może po prostu zarekomendować ruską swołocz z "diemilitarmusick"

dla każdego się coś znajdzie (choć jest tego mniej niż przy pierwszej odsłonie tego forum. szkoda, że jakimś lewusom to przeszkadzało)
Poro
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

07-10-2016, 19:36

a jeszcze mi się przypomniało, nasi sąsiedzi 'wypluli' też taki twór, The Dark (albo The Dark Technology). na scenie może specjalnie nie zabłysnęli, ale zwolennicy gatunku w ramach ciekawostki mogą obczaić ich album Clear. wybitny może i nie jest, ale niemniej jednak ten numer kosi trawniki:

[youtube][/youtube]
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

24-10-2016, 23:04

śmiga mi SKINNY PUPPY z głośników (tfu, słuchawek) i myśl mnie dręczy straszna, w smutek wprawia, że gatunek, którego są reprezentantami jest tutaj tak mało adorowany. DLATRZEGO.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
byrgh
zahartowany metalizator

25-10-2016, 00:11

Masterful Magazine - Death Metal and Black Metal Magazine
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

25-10-2016, 00:13

i temat o Lanie Del Rey ma 22 strony. MUW MI JESZCZE. no chyba, że metaluchy wolą czerstwe, retropopowe stękanie zamiast Skinny Puppy, w takim razie zwracam honor i kasuję temat.

[youtube][/youtube]

czysty ogień
Ostatnio zmieniony 25-10-2016, 00:14 przez HSVV, łącznie zmieniany 1 raz.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

08-12-2016, 15:14

z Manowarowskim 'Say I Believe' na ustach wrzucam kolejną rzecz, bo chciałbym wierzyć, że tu jeszcze jakaś grupa osób się ostała, która lubi tego typu muzykę. miałem wrzucić jakiś underground z wytwórni Machinery Records pokroju This Digital Ocean, Dance Or Die albo Paranoid, ale uznałem, że może wrzucę coś bardziej znanego, tym bardziej, że właśnie słucham:

DIE KRUPPS - II - The Final Option

po latach dalej mi robi, bo to zwyczajnie zajebista płyta. krzyżówka oldschoolowej, industrialnej elektroniki i rockowego pazura w tak przebojowym wydaniu, że wybije każdemu z dyni hity Ministry i zamiast śpiewać przy goleniu Just One Fix, człek zacznie się bujać i nucić pod nosem To The Hilt. jak potrzeba prostych, ale wprawiających mózg w szybsze rotacje i ciało w ruch numerów, przy których momentami w żyłach zaczyna płynąć czysty ogień zamiast krwi, to The Final Option jest optymalny. właśnie to co czyni ten album tak zajebistym jest również jego marszowe zacięcie, ten twardy, militarny charakter. wojenna maszyna, muzyczny PzKpfw V Panther, który z niemiecką precyzją upierdala wszystko na swojej drodze, a to wszystko w oprawie istnego cukierka.

[youtube][/youtube]

wielbie.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
Sgt. Barnes
zahartowany metalizator

09-12-2016, 09:32

Co do Die Krupps, warto po latach do tego wrocić, ja z kolei odkurzyłem Odyseję i leżę na łopatkach:
Obrazek
Cały dzień za mną łazi:
[youtube][/youtube]
Prawdziwy mężczyzna powinien być...ogolony i ciut, ciut pijany.
Bolesław Wieniawa-Długoszowski.
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

09-12-2016, 22:44

ja tam Paradise Now nawet lubiłem (troszkę zjechany z tego co zauważyłem, nie wiem dlaczego), ogólnie ten okres od "jedynki" do Paradise właśnie mocno mi leżał. ale The Final Option chyba za ich szczytowe osiągnięcie uważam, bo żadne inne wydawnictwo nie miało tak wyrazistych kawałków, niemal każdy z własnym charakterem. III i Paradise bardziej monolityczne mi się wydawały i nie miały już w sobie tej dostojności co "dwójka". niemniej jednak - i tak spoko sprawa.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
Awatar użytkownika
Lukass
zahartowany metalizator

09-12-2016, 22:49

^Nawet? A czego na Paradise Now można nie lubić? (Zdziwienie)
Where did we go wrong?
How did we go wrong?
Awatar użytkownika
HSVV
w mackach Zła

09-12-2016, 23:07

sam nie wiem, ale jak widać - czytanie internetowych opinii i sugerowanie się ocenami na discogs i rym daje zakrzywiony obraz świata.
Maschinengewehr
Aus jeder Galaxie
Heilen wir
Allgemeine Agonie
ODPOWIEDZ