W takie jesienne, deszczowe dni października warto posłuchać sobie czasem dźwięków mało metalowych, ale równie ciekawych. Jako, że jest tutaj wielu fanów kobiecych wokali niekoniecznie w stylistyce hard, tak polecam Państwu znaną gdzieniegdzie Zolę Jesus.

Pani ta nagrała trzy albumy, każde utrzymane w odmiennym klimacie, ale wszystkie dość interesujące i specyficzne, które mogą się Panom spodobać, albo Panów wybrankom.

The Spoils - 2009 - debiut Pani Zoli, bardzo ciekawy i dobrze się zapowiadający. Głównym rdzeniem jest tutaj wokal, chłodny i przeszywający, a do tego uzupełniony często minimalistycznymi kompozycjami oraz surowym klimatem muzyki.

Stridulum II - 2010 - to mój osobisty faworyt - widać rozwój muzyczny oraz pomysłowy, muzyka zaczyna być momentami dzika i odchodząca od stylu lo-fi na rzecz eksperymentalnego noise popu z domieszką elektroniki. Do tego dochodzi bardzo niebanalny wokal tej Pani, który za każdym odsłuchem mnie urzeka i nie pozwala odchodzić od tego albumu. Dla mnie na chwilę obecną jest to jej opus magnum. Poza tym ma chyba najlepszą okładkę z tych trzech wydawnictw :)

Conatus - 2011 - to jej ostatni album, brzmi zupełnie inaczej niż dwa poprzednie. Więcej elementów akustycznych, postawionych w opozycji do elektroniki, swoisty krok naprzód w twórczości Pani Zoli. Jest tutaj bardzo dużo ciekawych elementów, które potrafią zatrzymać nawet najbardziej wybrednego słuchacza takiej muzyki i go zainteresować sobą. Płyta ta jest wg mnie o wiele bardziej żywa i pełna energii niż jej poprzedniczki, ale nie traci chłodnego klimatu, którym przesiąknięta jest twórczość tej artystki. Warto przesłuchać i samemu sprawdzić, o co chodzi.
- bardzo fajny teledysk do utworu Vessel
Podsumowując - praktycznie każdy z tych trzech albumów ma w sobie coś intrygującego i wciągającego, wręcz narkotycznego. Do tego chłód i surowość twórczości Pani Zoli Jesus są warte uwagi każdego wymagającego słuchacza podobnej muzyki, jak i tych, którzy zaczynają swoją przygodę z elektronicznymi brzmieniami połączonymi z żeńskim wokalem. Dla mnie jest to godna zainteresowania Pani, która potrafi oczarować i naprawdę od siebie uzależnić.