THE PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Sineater
postuje jak opętany!

THE PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE

16-04-2014, 14:25

Obrazek
Bardzo dawno temu na wakacjach zagadnęła mnie w windzie jakaś starsza paniusia w kapeluszu z kwiatkiem a'la królowa Elżbieta. "Where are you from?". Chwilę myślałem, co to tajemnicze pytanie może oznaczać. "Polska" - odpowiedziałem i natychmiast uściśliłem: "Poland". Zamyśliła się przez chwilę, po czym szeroko się uśmiechnęła i krzyknęła: "Poland! Vaclav Havel!".
Z patriotycznego obowiązku zakładam teraz ten temat. The Plastic People Of The Universe, przyjaciele Vaclava Havla, czeski Velvet Underground. Kapela ważna historycznie, zatrzymanie jej członków było jednym z głównych powodów sygnowania tak zwanej Karty 77.
Pomijając ich super-hiper-ważnośc, trzeba powiedzieć, że szła za tym ciekawa, choć nieco "niedoporodukowana" (momentami prawdziwe lo-fi) muzyka. Panowie bardzo insirowali się Lou Reedem, Frankiem Zappą i im podobnym artystom. Szczególnie interesująca jest płyta z tekstami Egona Bondy'ego (można poczytać o nim u Mariusza Szczygła): "Egon Bondy's Happy Hearts Club Banned", ale płyty z lat 80-tych jak np. "Pulnocni mys" też są całkiem spoko (i są lepiej wyprodukowane).
Oczywiście nie jest to najlepsza kapela świata, ale myślę, że warto znać.
Dwie zajawki:
" onclick="window.open(this.href);return false; "magicke noci"
" onclick="window.open(this.href);return false; "apokaliptickej ptak"
Sineater
postuje jak opętany!

Re: THE PLASTIC PEOPLE OF THE UNIVERSE

16-04-2014, 15:18

" onclick="window.open(this.href);return false; Na zachętę ponad szesnastominutowy, naprawdę potężny numer instrumentalny "Slavna nemesis" z płyty "jak bude po smrti". Nagranie, podobnie jak i cała płyta zainspirowaną prozą Ladislava Klimy, który znalazł się też na okładce. Zaczyna się spokojnie, pod koniec jest mocno intensywnie. Polecam miłośnikom buldożerów.
Awatar użytkownika
evildead
weteran forumowych bitew

18-04-2014, 11:02

Hehe, kilka lat temu wybrałem się do spożywczaka po cośtam - a tu mi coś brzdąka sto metrów dalej. Myślę "a chuj, sprawdzę co to" - a tam za parkanem właśnie TPPOTU na scenie, Urquell się leje, tańce jak na weselu i na dokładkę Wacek Havel się kręci :) kilka podejść do ich studyjniaków potem zrobiłem, no i już mi tak dobrze nie robili, tym niemniej ten gig jest jednym z najfajniejszych na jakich byłem
" onclick="window.open(this.href);return false;
Intensive silence, all in blood red
A spawn of hell I am the evil dead
Sineater
postuje jak opętany!

05-02-2015, 22:38

O The Plastic People Of The Universe całkiem sporo poczytać można w książce Aleksandra Kaczorowskiego "Havel. Zemsta Bezsilnych". Proces zespołu, czeska bohema skupiona wokół zemeczku Havla, Karta 77 założona w celu ich obrony są całkiem sporą częścią książki.

Dla niebojących się języka czeskiego:
[youtube][/youtube]
Film dokumentalny o procesie sądowym zespołu

[youtube][/youtube]
Długi dokument o zespole. Zaczyna się z grubej rury, bo od Lou Reeda.

Zajawka ostatniej (2010), bardzo przyjemnej, płyty zespołu "Maska za maskou":
" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
Harlequin
mistrz forumowej ceremonii

21-03-2018, 15:55

Właśnie leci "Hovezi Porazka" i musze przyznać, że ten ich RIO/Avant całkiem wysokiej próby i do tego zapadający w pamięć.
ODPOWIEDZ