BALLISTER (free jazz)
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
Re: BALLISTER (free jazz)
jeszcze przydałaby sie relacja z poznanskiego koncertu.
a tutaj troche obiecujących rzeczy, warto obserwować:
http://nowywiekawangardy.blogspot.ch/p/przed-nami.html
a tutaj troche obiecujących rzeczy, warto obserwować:
http://nowywiekawangardy.blogspot.ch/p/przed-nami.html
- megawat
- weteran forumowych bitew
O, kurwa. Dwie strony. :)
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
- Drone
Niezmiernie żałuję, że nie dorarłem - ten ich noise'owy jazz mnie bierze w 100%.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
- rasowy masterfulowicz
Sporo osób tych samych co na Braxtonie :)
Swoją drogą w przyszłym miesiącu w Powiększeniu BONG RA a parę dni wcześniej ICH BIN N!NTENDO niestety bez Gustafssona, z którym ostatnio popełnili płytę.
Swoją drogą w przyszłym miesiącu w Powiększeniu BONG RA a parę dni wcześniej ICH BIN N!NTENDO niestety bez Gustafssona, z którym ostatnio popełnili płytę.
- Drone
Mówisz o legendach polskiej krytyki jazzowej skłębionych w pierwszym rzędzie krzeseł? Czy był pan od życzenia śmierci? ;)
-
- rasowy masterfulowicz
Był jego brat-bliźniak ;))
-
- rasowy masterfulowicz
Ach no i najważniejsze był twój kolega od Live in London Matany Roberts ;)
- Harlequin
Ooooo, którego jest ICH BIN N!NTENDO??? I czym wiadomo czy będzie jakies zastępstwo za Gustafssona?
W ogóle rzućcie jakies namiary na warszawskie koncerty jazzowe :)
W ogóle rzućcie jakies namiary na warszawskie koncerty jazzowe :)
-
- rasowy masterfulowicz
Nintendo 20 marca, o zastępstwie nic nie wiem...spodziewam się, że zagrają sami.
btw. Harlequin złapałeś może dostęp do Mi Casa es en Fuego?
- Drone
Szkoda, że mnie nie było, bym mu się chętnie przypomniał :)streetcleaner pisze:Ach no i najważniejsze był twój kolega od Live in London Matany Roberts ;)
-
- rasowy masterfulowicz
A dziś w powiększeniu Kirk promujący nową płytę, może być ciekawie
Wpadaj Drone, 20 start
Wpadaj Drone, 20 start
- Harlequin
Niet, ale prawdę mówiąc nie szukałem. Spróbuje dziś poszperać.streetcleaner pisze:Nintendo 20 marca, o zastępstwie nic nie wiem...spodziewam się, że zagrają sami.
20 marca Nintendo... nie da rady :/
- Harlequin
Na razie za mną jeden odsłuch najnowszej płyty BALLISTER i musze powiedzieć, że chyba jestem lekko rozczarowany. Ale po kolei:
To co mi się podoba: BALLISTER nie stoi w miejscu i zamiast nagrac "Mechanisms 2" i zrobić soniczną desktrukcję po raz kolejny poszedł w abstrakcyjne eksperymenty, którym od strony instrumentalnej niczego nie można zarzucić.
To co mi się nie podoba: pzrede wszystkim nie słychac w tej grze tej swiezości i radosci, która była na "Mechanisms". W przypadku poprzedniej płyty ewidentnie dało się wyczuć, że muzycy mieli ochotę dać upust swoim umiejętnościom i zrobili kapitalny, a może nawet i genialny free-jazzowy krążek oparty na kilku opracowanych motywach. Poza tym zaryzykuję stwierdzenie, że "Mechanisms" oferowało nową jakość we free-jazzie, brzmiało troche tak jakby freejazzowi muzycy chcieli grać możliwie najbardziej intensywny metal przy wykorzystaniu jazzowych instrumentów.
Nowy krążek nie niesie za sobą krzty wizjonerstwa. Prawde mówiąc kilka lat temu ukazał się krążek grupy The Electric zatytułowany "Chain of Accidents", który również był mocno abstrakcyjny, ale jednak ciekawszy i brzmiący bardziej świeżo. obydwie koncertówki The Thing także podobają mi się bardziej. Myslę, że na ten moment Ballister ląduje w kategorii tegorocznych rozczarowań.
To co mi się podoba: BALLISTER nie stoi w miejscu i zamiast nagrac "Mechanisms 2" i zrobić soniczną desktrukcję po raz kolejny poszedł w abstrakcyjne eksperymenty, którym od strony instrumentalnej niczego nie można zarzucić.
To co mi się nie podoba: pzrede wszystkim nie słychac w tej grze tej swiezości i radosci, która była na "Mechanisms". W przypadku poprzedniej płyty ewidentnie dało się wyczuć, że muzycy mieli ochotę dać upust swoim umiejętnościom i zrobili kapitalny, a może nawet i genialny free-jazzowy krążek oparty na kilku opracowanych motywach. Poza tym zaryzykuję stwierdzenie, że "Mechanisms" oferowało nową jakość we free-jazzie, brzmiało troche tak jakby freejazzowi muzycy chcieli grać możliwie najbardziej intensywny metal przy wykorzystaniu jazzowych instrumentów.
Nowy krążek nie niesie za sobą krzty wizjonerstwa. Prawde mówiąc kilka lat temu ukazał się krążek grupy The Electric zatytułowany "Chain of Accidents", który również był mocno abstrakcyjny, ale jednak ciekawszy i brzmiący bardziej świeżo. obydwie koncertówki The Thing także podobają mi się bardziej. Myslę, że na ten moment Ballister ląduje w kategorii tegorocznych rozczarowań.
- megawat
- weteran forumowych bitew
Słuchał już ktoś "Both Ends"? Na razie chyba tylko winyl... http://www.discogs.com/Ballister-Both-E ... ter/669779" onclick="window.open(this.href);return false;
"Funkcjonariusze po wstępnych oględzinach poćwiartowanych i nagich zwłok stwierdzili, że morderca musiał być szczególnym zboczeńcem".
- Harlequin
Nie, ale dzieki, że wyhaczyłeś. Trzeba mieć na oku i sprawdzic jak tylko wycieknie do sieci :))megawat pisze:Słuchał już ktoś "Both Ends"? Na razie chyba tylko winyl... http://www.discogs.com/Ballister-Both-E ... ter/669779" onclick="window.open(this.href);return false;
- Drone
Zamiast oglądać piłkarskie męki z Irlandią (obstawiłem remis - oczywiście się spełniło), wybrałem się dziś na koncert BALLISTER. Ogień, pożoga i obłęd! Są w formie, Nilssen-Love na perkusji przekroczył barierę dźwięku!
- Harlequin
Oooo, a do Pzn nie zawitali :(( Na szczęscie widziałem ich 2 lata temu i były zgliszcza i pożoga :))Drone pisze:Zamiast oglądać piłkarskie męki z Irlandią (obstawiłem remis - oczywiście się spełniło), wybrałem się dziś na koncert BALLISTER. Ogień, pożoga i obłęd! Są w formie, Nilssen-Love na perkusji przekroczył barierę dźwięku!
- Harlequin
cały nowy płyt do odsłuchu. studyjny płyt warto dodać.
-
- rasowy masterfulowicz
Ostatnio miałem okazję to kupić na jakiejś kiermaszowej wyprzedaży, nie zrobiłem tego i mi się śni po nocach. Chyba muszę zadzwonić do Bociana!megawat pisze: ↑07-05-2014, 09:31Słuchał już ktoś "Both Ends"? Na razie chyba tylko winyl... http://www.discogs.com/Ballister-Both-E ... ter/669779" onclick="window.open(this.href);return false;