Seven That Spells

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

Seven That Spells

22-01-2009, 23:34

Seven That Spells - Cosmoerotic Dialogue With Lucifer [2008]

ObrazekObrazek

Seven That Spells - Black Om Rising [2008]

Tym razem dwa albumy, ale za to jakie. Trudno opisać to w jednym zdaniu, bowiem ilość stylistyk w których obracają się Chorwaci z Seven That Spells jest naprawde ogromna. Właściwie obie płyty to istna kopalnia najdziwniejszych eksperymentów ornamentyki psychodeliczno - rockowej. Panowie nie przebierają w środkach. Po kolaboracji z Acid Mothers Temple na albumie z 2007, poznali swoje możliwości i pod japońską dawkę szaleństwa podpięli własny charyzmatyczny styl. Wyłuskali śmietankę krautrocka w stylu Cluster, zmieszali to z improwizacjami Hendrixa, dodali też trochę nowoczesnych patentów w stylu The Mars Volta. Krótko mówiąc, odnosi się wrażenie jakby ta muzyka była pieprzoną kosmiczno-rockową wielką improwizacją. Właściwie przy każdym dzwięku mamy szczękę opuszczoną do samej ziemi i zachwycamy się mnogością pomysłów i inteligentym rozpisaniem struktur muzycznych (ciężko to bowiem nazwać utworami).
Poza tym spójrzcie na okładki i tytuły płyt. Już to powinno być wystarczającą zachętą do spróbowania się z płytkami.
Aż dziw bierze, że powstali w Zagrzebiu, mieście w którym przecież wszyscy kopią piłkę ;)
Z wymienionych powyżej płyt, bardziej do mnie przemówiła "Black Om Rising" za swój jazzowo-dronowy momentami charakter (chociażby utwór RA). No i może za kawałek "Fluxion", którego pierwszy riff cholernie kojarzy mi się z Led Zeppelin. Druga płytka jest bardziej przestrzenna, rzekłbym nawet "nastrojowa", co nie oznacza gorsza. Jak wspomniałem, oba albumy to zajebista uczta dla wszystkich łaknących psychodelicznej awangardy. Najważniejszy zespół XXI wieku? Są bardzo blisko ;)
Coś tam było! Człowiek!
Cthulhu

Re: Seven That Spells

23-01-2009, 09:21

Jak dla mnie to kapitalna kapitalna sprawa :shock: Sluchałem sobie wczoraj (narazie tylko) próbek na myspace i większość utworów tam zamieszczonych mnie zmiażdżyła. Mam nadzieję, że niedługo obadam całość, ale... kurwa, że też tak dobre, ba - rewelacyjne projekty zakopane są w tonie bylejakości :|
Awatar użytkownika
Skaut
mistrz forumowej ceremonii

06-02-2009, 01:24

Hildr pisze:Jak dla mnie to kapitalna kapitalna sprawa :shock: Sluchałem sobie wczoraj (narazie tylko) próbek na myspace i większość utworów tam zamieszczonych mnie zmiażdżyła. Mam nadzieję, że niedługo obadam całość, ale... kurwa, że też tak dobre, ba - rewelacyjne projekty zakopane są w tonie bylejakości :|
No niestety, tak bywa.
Obadałem sobie wcześniejsze rzeczy i szczerze mówiąc, są gorsze od tutaj wymienonych. Może dlatego, że brakuje im jeszcze własnej tożsamości, momentami są wręcz nużące (zwłaszcza trójka). Na "The Men from Dystopia" z kolei, za dużo Acid Mothers Temple w Acid Mothers Temple ;) Ale krążki z 2008 roku to już projekcja własnego rockowo-przesterowanego świata;)
No nie wierzę, że nikt się tym więcej nie zainteresował.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

06-02-2009, 13:08

super okladki, obydwie. musze sprawdzic co to za muzyka. skaut, moglbys napisac do mnie na gg? nie mam teraz aktualnej listy kontaktow ;p
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

06-02-2009, 14:18

Slucham sobie wlasnie Black Om Rising i to faktycznie miazdzy :shock:
Skaut_Kwatermaster pisze:Właściwie przy każdym dzwięku mamy szczękę opuszczoną do samej ziemi i zachwycamy się mnogością pomysłów i inteligentym rozpisaniem struktur muzycznych (ciężko to bowiem nazwać utworami)
Zgadzam sie w 100%

Nie wie ktos, czy da sie to dostac gdzies w Polsce po normalnej cenie?
Awatar użytkownika
Blackult
rasowy masterfulowicz

Re: Jokes About Animal

08-02-2009, 00:25

Tuyir6e5e pisze:A cat with suspected Multiple Personality Disorder:
As an experienced veterinary psychologist, I have treated many cats for a wide variety of conditions, including Feline Factitious Disorder (F.F.D.), Siamese Schizophrenia, Generalized Angora Anxiety Syndrome (G.A.A.S.), Hysterical Hairballs, Catnip Dependence, Finicky Personality Disorder, and of course, MPD (usually known as Feline Dissociative Disorder, multiple type).
Now that's cool, could you post me PM with some pics of these cats? You know, trepanations, penetrations, feeding and such. I've seen a vid of a cat with Down syndrome on youtube and you know what - it looked really different compared to other cats around. But when I've seen niggers with Down they looked just like every other. Now that's quite strange, isn't it?
Awatar użytkownika
Riven
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
Kontakt:

08-02-2009, 00:32

hi wow money gold masterful admins give shit not about spam or does they
lol5 bump guwno sraka szczyny jebac kler wow gold money lol bump

swoja droga to kurwa z tymi kocimi chorabami niezly tekst.
this is a land of wolves now
Awatar użytkownika
Scaarph
zahartowany metalizator

08-02-2009, 11:49

Riven pisze:hi wow money gold masterful admins give shit not about spam or does they
lol5 bump guwno sraka szczyny jebac kler wow gold money lol bump
:lol: :lol: :lol:
Blackult pisze:I've seen a vid of a cat with Down syndrome on youtube and you know what - it looked really different compared to other cats around. But when I've seen niggers with Down they looked just like every other. Now that's quite strange, isn't it?
hehehe też dobre :D

a opis muzyki tego seven that spells całkiem interesujący, trzeba się za tym zakręcić.
ON TO RUPTURE

Obrazek
Necro Skins Society
Pelson
rasowy masterfulowicz

11-02-2009, 08:59

Dopiero teraz uderzyła we mnie ta płyta. Z początku nie mogłem jej ogarnąć, słuchając po łebkach w pracy bez należytego skupienia. Co prawda, już wtedy wyłapywałem co ciekawsze i wpadające w ucho patenty, ale o zachwytach nie mogło być mowy. Wczoraj zstąpił duch nieświęty i olśnienie i od tego czasu nie słucham nic innego. Daleki jestem od pisania, że "ultrazajebiste", że "płyta roku" i "geniusz zaklęty w 40 minutach", ale autentycznie, Black om Rising ma w sobie to coś. Coś co chwyta za jaja, serce i zwoje. Sporo tu psychodelii, jazzowej improwizacji, klasycznego rocka. Znajdzie się też coś dla lubiących Tool i bardziej nowoczesne dźwięki. Wg mnie naprawdę warto.
Rejwan pisze:
29-05-2025, 22:19
polecam poczytać Rothbarda
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

24-06-2011, 16:03

http://seventhatspellsliveseries.bandcamp.com/

troche materialu z koncertow. mozna sciagac za darmo albo rzucic na tace co laska
Awatar użytkownika
0ms
rasowy masterfulowicz

16-01-2012, 00:22

Zeby nie offtopowac w temacie o Hawkwind napisze tutaj, ze zarowno Future Retro Spasm, Acid Taking and Sweet Love Making jak i najnowsza The Death And Resurrection Of Krautrock: AUM zdecydowanie warte sa odsluchu i swiadcza o rewelacyjnej formie tych panow.

Plus pytanie: wie ktos, co sie dzieje z Superautobahn? Niko wspominal, ze mial to w pazdzierniku wydac Hauruck!, ale mamy styczen i cisza zapadla ponownie
ODPOWIEDZ