ŚMIAŁEK (PL)

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
Awatar użytkownika
Lykantrop
mistrz forumowej ceremonii

ŚMIAŁEK (PL)

20-11-2011, 15:24

Promowania rodzimej sceny dark independent ciąg dalszy. Śmiałek skutecznie wymyka się dookreśleniom i etykietom gatunkowym, pozostając przy utworzonej na potrzeby własne definicji - Rock Berlin Kabarett Theatre. Twórczość grupy bywa nazywana również "industrial kabarett" lub "electro rock kabarett".

W twórczości zespołu zakorzenionej w tradycji mrocznego berlińskiego kabaretu lat trzydziestych przeplatają sie elementy koncertu, teatru, poszukiwań elektroakustycznych, ale przede wszystkim współczesnej rewii klubowej, opartej w dużej mierze na dokonaniach dadaistów. Każda koncertowa produkcja zespołu to nieprzewidywalne show - hybryda muzyki i teatru, kazdorażowo formatowana do warunków obiektu, w którym ma się rozegrać; zarówno kameralnej sali klubowej czy dużej sali koncertowej, jak i przestrzeni plenerowej. Zespół Śmiałek to cztery elementy: głos, kontrabas, perkusja i fortepian + programming. Każdemu koncertowi towarzyszą nieodmiennie tzw. fantomy - zespół performerów improwizujacych, wprowadzających element chaosu i zakłócających przestrzeń koncertu. Ich zachowania regulowane są wyłącznie przez elementarne wytyczne scenariusza i granice ich własnej wyobraźni. Muzyka zespołu Śmiałek łączy cechy przedwojennej kabaretowej muzyki europejskiej (niemieckiej, polskiej, francuskiej, austriackiej) z ciężkimi brzmieniami rockowymi oraz elementami industrialu, jazzu, electro oraz piosenki aktorskiej.

Na zachętę - Miciński widziany oczami Śmiałka -
Only pierwsze bicia are real!
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
maciek z klanu

Re: ŚMIAŁEK (PL)

26-11-2011, 21:37

cos ala "das ich" ? bo mozebym sprobowal.
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Lykantrop

26-11-2011, 21:45

Może echa jakieś się znajdą, ale generalnie tak j/w - strasznie eklektyczna muza, w której można znaleźć mnóstwo inspiracji. Kawałek który wkleiłem jest trochę mało reprezentatywny co prawda, ale zachęcam.

A szczególnie zachęcam koneserów kobiecego ciała do zobaczenia Śmiałka na żywo. Naprawdę... chwilami przypomina to koncerty Rockbitch z gościnnym udziałem Gorgoroth :-)
manieczki pisze:Proszę tutaj pana lykantropa nie denerwować dzisiaj już, bo wypił 5(pięć) piwek, d.o.k.u.r.w.i.l wor metalem i cisnienie jego wynosi tera 150/95
Awatar użytkownika
maciek z klanu

03-12-2011, 17:31

fajna sprawa ten Śmiałek jak poogladalem na jutubie. da sie gdzies kupic jego CD?
Adrian696 pisze:nie, BURZUM jest emo ;)
Jestem Maciek, szukam klanu.
Awatar użytkownika
Lykantrop

03-12-2011, 18:44

http://rockserwis.pl/serwis.do?menu=mai ... cat=12&l=1 - tutaj ostatnie EP

Najlepsze numery jednak dla mnie to te nagrane na składak z CP, a ten został wydany przez jakąś wytwórnie - widmo. Co za tym idzie jedyna możliwość dorwania tego krążka to fart albo festiwal.
Awatar użytkownika
Xapapote
weteran forumowych bitew

04-12-2011, 14:10

na serpent.pl są "Żony". od jakiegoś czasu jak coś tam biorę to zastanawiam się czy nie dorzucić tej epy. i jakoś do tej pory nie dorzuciłem :)
...:::jeśli mają jakąś czarną listę, chcę na niej być:::..
Awatar użytkownika
mrwth
zaczyna szaleć

20-01-2012, 00:44

Bardzo ciekawa sprawa. Zachęcony samplem przesłuchuję właśnie "Żony" i nie wiem do końca co o tym myśleć. Lubię gdy nuta mnie zaskakuje.
ODPOWIEDZ