Wydawalo mi sie, ze juz zakladalem taki temat... ale ze go nigdzie nie widze to stwierdzam, ze cos mi sie pomylilo i trzeba to nadrobic (zwlaszcza, ze widze zainteresowanie nimi na forum), zwlaszcza ze na swoj temat zasluguja.
Nie bede tu pisal ich biografii, bo jak ktos jest ciekawy to moze sobie w google sprawdzic. Muzyka Silver Apples oparta jest na brzmieniach oscylatorow, Simon Coxe III zaczynal od urzadzenia z lat 40-tych, by wkrotce samemu skonstruowac cala aparature dzwiekowa. Wyprzedzali swoje czasy - to pewne, tak samo jak to ze malo kto o nich pamieta dzisiaj niestety... Licze ze paru ekspertow tutaj sie wypowie.
Silver Apples
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Deathless King
- weteran forumowych bitew
Silver Apples
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
-
Re: Silver Apples
Oscillations, oscillations,
electronic evocations
hicior!
Debiut mi się podoba, reszty nie znam, trzeba będzie nadrobić kiedyś. Ciężko chyba o zespól, który bardziej by wyprzedził swoją epokę, na tle kapel grających w tamtych czasów SREBRNE JABŁKA jawią się zupełnie jak przhbysze z przyszłości, niepodobni do niczego wokól. Ciekawa kapela ogólnie.
electronic evocations
hicior!
Debiut mi się podoba, reszty nie znam, trzeba będzie nadrobić kiedyś. Ciężko chyba o zespól, który bardziej by wyprzedził swoją epokę, na tle kapel grających w tamtych czasów SREBRNE JABŁKA jawią się zupełnie jak przhbysze z przyszłości, niepodobni do niczego wokól. Ciekawa kapela ogólnie.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
- Deathless King
Co ciekawe zaczynali jako normalny sklad rockowy, ale jak reszta kapeli uslyszala pomysly Coxe'a, to sobie odpuscili i tylko bebniarz zostal ;)
Only duzo tremolo na nietlumionych strunach is true!
-
- postuje jak opętany!
-
Tez bym uciekł.Deathless King pisze:Co ciekawe zaczynali jako normalny sklad rockowy, ale jak reszta kapeli uslyszala pomysly Coxe'a, to sobie odpuscili i tylko bebniarz zostal ;)
Ciekaw jestem, czy dzisiaj są kapele o których za trzydzieści lat będzie można powiedzieć to samo co teraz o SILVER APPLES, czyli że tak bardzo wyprzedzają swoją epokę. Zobaczymy za trzy dekady. Jesli są, to pewnie nikt ich nie słucha i/lub nie rozumie.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
- longinus696
- zahartowany metalizator
Prawdziwi innowatorzy, którzy wyprzedzili trendy muzyczne o dwie a nawet trzy dekady. W świecie brzmień elektronicznych byli przed wieloma krautrockowymi grupami, ale antycypowali także wydarzenia znacznie późniejsze - myślę, że do pewnego stopnia taneczną nową falę, zjawiska na styku post-punku i industrialu, neo-psychodelię z przełomu lat 80. i 90., a także różne nurty muzyki disco, czy nawet techno lat 90-tych. Porażający pod koniec lat 70-tych swą odhumanizowaną muzyką duet Allan Vega & Martin Rev znany jako SUICIDE można uznać za potomków Silver Apples i zarazem za kontynuatorów ich koncepcji muzycznej. W jednym z ostatnich numerów The Wire przepytywani z klasyki rocka Chris Carter i Cosey Fanni Tutti również podkreślali swoją fascynację srebrnymi jabłkami.
Co tu jeszcze można powiedzieć? Przede wszystkim ten zespół jest po części wytworem pewnej atmosfery, która wówczas panowała w Nowym Jorku – miejsca, które było wylęgarnią artystów eksperymentatorów z każdej niemal dziedziny.
Co tu jeszcze można powiedzieć? Przede wszystkim ten zespół jest po części wytworem pewnej atmosfery, która wówczas panowała w Nowym Jorku – miejsca, które było wylęgarnią artystów eksperymentatorów z każdej niemal dziedziny.
Ciekawe spostrzeżenie, ale ja to widzę trochę inaczej. Cały Bristol Sound był raczej wyspiarską odpowiedzią na sukces hip-hopu po drugiej stronie wielkiej wody, tylko, że - jak to na wyspach bywa - odpowiedzią zapatrzoną w kolonialną przeszłość (stąd chyba tendencja do mixowania motywów soulowych, jazzowych, reggae itd., itp.)Agony pisze:Teraz wiem, skąd Massive Attack i Portishead czerpali inspiracje.
Raczej nie sądzę. Gdy Silver Apples zaczynali swoją przygodę z muzyką było jeszcze wiele do odkrycia. Przede wszystkim elektronika była czymś nowym w muzyce rockowej. Dzisiaj takich "dzikich lądów" jest o wiele mniej. Chwilowo zatrzymaliśmy się na etapie krzyżówek i mutacji, ale kto wie...?Baton pisze: Ciekaw jestem, czy dzisiaj są kapele o których za trzydzieści lat będzie można powiedzieć to samo co teraz o SILVER APPLES, czyli że tak bardzo wyprzedzają swoją epokę. Zobaczymy za trzy dekady. Jesli są, to pewnie nikt ich nie słucha i/lub nie rozumie.
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- franciszek
- starszy świeżak
No, dziadek nagrał nawet cover Portishead - Machine gun, także cały czas jest w grze :)
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
Deathless King pisze:Wydawalo mi sie, ze juz zakladalem taki temat... ale ze go nigdzie nie widze to stwierdzam, ze cos mi sie pomylilo i trzeba to nadrobic (zwlaszcza, ze widze zainteresowanie nimi na forum), zwlaszcza ze na swoj temat zasluguja.
Nie bede tu pisal ich biografii, bo jak ktos jest ciekawy to moze sobie w google sprawdzic. Muzyka Silver Apples oparta jest na brzmieniach oscylatorow, Simon Coxe III zaczynal od urzadzenia z lat 40-tych, by wkrotce samemu skonstruowac cala aparature dzwiekowa. Wyprzedzali swoje czasy - to pewne, tak samo jak to ze malo kto o nich pamieta dzisiaj niestety... Licze ze paru ekspertow tutaj sie wypowie.

ten sam rok, równie na czasie.
- Skaut
- mistrz forumowej ceremonii
Zespół oczywiście wspaniały, bo zdecydowanie w tamtych latach wyprzedzał swój czas. Już kiedyś na łamach masterfula polecałem ich muzykę. Ta transowa elektronika została wspaniale wykorzystana przez PORTISHEAD właśnie. Zresztą, co tutaj można jeszcze napisać? Jako jedyny w tamtych czasach zespół, który praktycznie całkowicie pozbył się rockowego sznytu na rzecz oscylatorów, pokręteł, kosmicznych szumów, blipów i podobnych rozwiązań.
Pionierem w wykorzystaniu elektroniki było chyba FIFTY FOOT HOSE, ale ci akurat nie zrezygnowali z rockowego instrumentarium (cytaty z ich muzyki także są obecne na "Third" PORTISHEAD).
Pionierem w wykorzystaniu elektroniki było chyba FIFTY FOOT HOSE, ale ci akurat nie zrezygnowali z rockowego instrumentarium (cytaty z ich muzyki także są obecne na "Third" PORTISHEAD).
Coś tam było! Człowiek!
- Wódz 10
- rasowy masterfulowicz
Jak oscylatory to badam. Bardziej żwawe to rytmicznie czy bardziej drone'y?
I dream of colour music,
And the intricacies of the machines that make it possible
And the intricacies of the machines that make it possible
Re:
....i zrobiłeś to na tyle skutecznie, że od razy zakupiłem ich dwie płyty i przez wiele tygodni słuchałem ich jak opętany. Szczególnie debiut zrobił na mnie piorunujące wrażenie - natchniony, nawiedzony, minimalistyczny i te obłędne wokale - jakby gość był w jakimś hipnotycznym transie. Świetna płyta, do której pewnie już zawsze będę wracał. I wbrew wszystkiemu - dla mnie to jest muzyka rockowa :)Skaut pisze:(...) kiedyś na łamach masterfula polecałem ich muzykę.
-
- rozkręca się
Przy INTERSYSTEMS Srebrne Jabłka sa jedynie popowymi ignorantami. To taki tylko mały głos w licytacji, kto pierwszy - ten lepszy na rynku elektronicznej świeżości.