13th Floor Elevators

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

ODPOWIEDZ
byrgh
zahartowany metalizator

13th Floor Elevators

29-02-2012, 20:18

Obrazek

zeby preambuly stalo sie zadosc:

1965 rok. Austin, miasto na poludniu Stanow Zjednoczonych. w glowach trojki nastolatkow - Roky (Erickson), Tommy (Hall), Stacy (Sutherland) - rodzi sie mysl, ktora dalaby upust ich owczesnej fascynacji srodkami oduzajacymi. jak pomysleli tak zrobili - perkusista Hohn Walton zasugerowal czlon "Elevators", utozsamiany z percepcyjnym przekraczaniem granic, "13th Floor" zarzucil natomiast sam Roky, tlumaczac go trzynasta litera w angielskim alfabecie. jako ze jest nia "M" grupe niejednokrotnie posadzano o promowanie marihuany. niemniej nawet z tak kontrowersyjnym imago (mrowia iloscia przygod, o ktorych moze innym razem) zespol nie doczekal sie takiej famy jak nie przymierzajac Beatlesi (;)), jednak wsrod wielu kregow - do dzis - cieszy sie (oczywiscie w pelni zasluzona) nieslabnaca popularnoscia. sama muzyka z kolei to niepowtarzalny rock psychodeliczny, ktorego absolutnym zwienczeniem bylo osobliwe akcentowanie przez Tommy'ego Halla, a osobliwe, bo na czajniku, ktory w istocie nadal brzmieniu naturalnej glebi. choc zespol w katalogu ma rownie interesujace "Easter Everywhere", to jednak debiut zapisal sie na kartach najwazniejszych plyt w historii rocka, to debiutanckie "You Gonna Miss Me" przez lata brylowalo na listach przebojow i to debiut zainicjowal pewien etap w muzyce. jak "The Psychedelic Sounds of the 13th Floor Elevators" cechowal sie garazem, nadajacym muzyce drapieznego charakteru i wspomnianej juz glebi, tak "Easter Everywhere" wprowadzilo grupe na spokojne wody, jednak jednoczesnie nie pozbawiajac jej agresji i punkowego ognia. dwa lata pozniej pojawilo sie jeszcze "Bull of the Woods", chcace trwac w najlepsze, ale okazalo sie kompletna klapa i zespol w temacie dzialalnosci na zawsze stoczyl sie w gluche odmety :]

tyle suchych faktow, troche pominietych, troche poprzekrecanych, ale - niewazne - teraz pora na Was. tradycyjnie: znacie, szanujecie, lubicie, ubostwiacie? osobiscie mam wydzielony dla nich niemaly boks w swoim sercu, a wraz z wiekiem doceniam ich co raz mocniej

Obrazek
Awatar użytkownika
Morph
mistrz forumowej ceremonii
Kontakt:

Re: 13th Floor Elevators

29-02-2012, 20:21

Give birth to something dead
Give birth to something old
byrgh
zahartowany metalizator

29-02-2012, 20:44

masz slusznosc, ale wpadlem na to juz po, czyli za pozno ;) tekst nie jest jednak na tyle dlugi zeby biadolic. rozumiem, ze Wind nie znasz? :)
byrgh
zahartowany metalizator

29-02-2012, 21:05

oj tam oj tam, w temacie, W TEMACIE sprobujcie sie popisać, dajcie spokoj nieistotnym detalom (chyba, ze jest jakis forumowy przepis, wowczas poprawie :))
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

29-02-2012, 21:56

W sumie to jeden z najwaziejszych zeapolow w swiecie rocka, jesli nie najwzniejszy, a niestety zapomniany przez sluchaczy, tak mi sie przynajmniej wydaje, za to byli inspiracja dla innych zespolow od poczatku swojej dzialalnosci. Cala otoczka w okol tego zespolu jest esencja muzyki dla mnie narkotyki, szalenstwo, kwestia boga, dzikosc i wolnosc. Bardzo odpowiada mi brudna produkcja ich albumow, surowosc,co moim zdaniem definiuje szlachetny rock. Atmosfera unoszca sie w ich muzyce jak dla mnie jest w niewielkim stopniu zblizona do Teksasu (ten pozostajacy w umysle po sluchaniu ich muzyki posmak pustyni) blizsza jest bardziej zachodniemu wybrzezu, chociaz tak naprawde czuc w nije smutek i szalenstwo wszystkich wolnych dusz przemierzajacych wzdluz i wszerz Ameryke w posuzkiwaniu siebie, boga, przygod i muzyki. I na koniec GENIALNY cover Dylana http://www.youtube.com/watch?v=jGqEFQ5xmjU
[V]

29-02-2012, 22:00

pedalskie hipisowskie gówno
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

29-02-2012, 22:07

[V] pisze:pedalskie hipisowskie gówno
Cartman mode on
[V]

29-02-2012, 22:08

Glene pisze:
Cartman mode on
dobry humor mam.bodzy.bardzo lubic.teraz ok?

;)
If any man should attempt to criticize Braun's actions, he should be thoroughly patronized for his obviously Jewish behavior
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

29-02-2012, 22:10

[V] pisze:
Glene pisze:
Cartman mode on
dobry humor mam.bodzy.bardzo lubic.teraz ok?

;)
nie wolalem pierwotna wersje, jbyla ciekawsza:D
Baton
weteran forumowych bitew

29-02-2012, 22:13

Znam, lubię, szanuję, może nawet ubóstwiam, nie wiem, dawno nie słuchałem. Kapela na pewno niesłusznie zapomniana w szerszych kręgach, a szkoda.

Poznałem od trójki, więc mam sentyment, ale debiut obiektywnie chyba lepszy. "Easter Everywhere" nie znam, stety lub nie.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

29-02-2012, 22:15

To poznaj bo to chyba ich najlepszy album
byrgh
zahartowany metalizator

29-02-2012, 22:17

no, kiedy miewam gorsze dni, tez tak uwazam ;)) a powaznie to jest doskonala, naprawde nieznacznie odstaje od debiutu - no i ma absolutnie magiczne "Baby Blue" z metasolowka
Awatar użytkownika
Morph
Kontakt:

29-02-2012, 23:04

byrgh pisze:oj tam oj tam, w temacie, W TEMACIE sprobujcie sie popisać, dajcie spokoj nieistotnym detalom (chyba, ze jest jakis forumowy przepis, wowczas poprawie :))
Temat to może być nawet o penisie Doroty Gardias, jak nie ma czytelnego opisu to wypierdalaj :D
Give birth to something dead
Give birth to something old
Awatar użytkownika
Anarch777
rozkręca się

01-03-2012, 15:24

Glene pisze:W sumie to jeden z najwaziejszych zeapolow w swiecie rocka, jesli nie najwzniejszy, a niestety zapomniany przez sluchaczy, tak mi sie przynajmniej wydaje, za to byli inspiracja dla innych zespolow od poczatku swojej dzialalnosci. Cala otoczka w okol tego zespolu jest esencja muzyki dla mnie narkotyki, szalenstwo, kwestia boga, dzikosc i wolnosc. Bardzo odpowiada mi brudna produkcja ich albumow, surowosc,co moim zdaniem definiuje szlachetny rock. Atmosfera unoszca sie w ich muzyce jak dla mnie jest w niewielkim stopniu zblizona do Teksasu (ten pozostajacy w umysle po sluchaniu ich muzyki posmak pustyni) blizsza jest bardziej zachodniemu wybrzezu, chociaz tak naprawde czuc w nije smutek i szalenstwo wszystkich wolnych dusz przemierzajacych wzdluz i wszerz Ameryke w posuzkiwaniu siebie, boga, przygod i muzyki. I na koniec GENIALNY cover Dylana http://www.youtube.com/watch?v=jGqEFQ5xmjU
Po tym tekście gotów jestem wejść w ciemno we wszystko. Panie prowadź !

A co z solowymi płytami Ericksona ?
Baton
weteran forumowych bitew

05-11-2012, 19:46

Muszę to Easter Everyhere zbadać, ale odpaliłem dzisiaj po południu debiut i właśnie leci szósty czy siódmy raz. ZAJEBISTA płyta, niszczy wszystkim. Brud, szaleństwo, LSD, a to wszystko cholernie przebojowe. Reverberation! Czemu ten zespół jest tak powszechnie olewany, kurwa!

Kto doradzi coś w sprawie Roky'ego Ericksona? Co jest warte uwagi?
Awatar użytkownika
Glene
weteran forumowych bitew

05-11-2012, 20:10

Koniecznie zbadaj Rocky Erickson & The Aliens garazowy hard rock z tekstami o drive-in'owych horrorach:
http://www.discogs.com/Roky-Erickson-Al ... se/1075962
Maria Konopnicka

05-11-2012, 21:35

Lubię. Teraz mi troszeczkę minęło, ale z półtora roku temu miałem na nich ogromną fazę...
Baton
weteran forumowych bitew

06-11-2012, 20:34

Glene pisze:Koniecznie zbadaj Rocky Erickson & The Aliens garazowy hard rock z tekstami o drive-in'owych horrorach:
http://www.discogs.com/Roky-Erickson-Al ... se/1075962
Zanotowałem w kajeciku, zbada się. Na razie debiut 13th rozbucha mi mózg, od wczoraj ze 30 razy poleciał, doskonale mi się przy tej muzyce pisze.
ODPOWIEDZ