Country
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- empir
- zahartowany metalizator
Re: Country
No. A już chciałem szukać dowodów przeciwko Tobie ;)
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
w sam raz na potancowke dla redneckow, faktycznie :)
-
- w mackach Zła
a tu macie czterech naraz
-
- rasowy masterfulowicz
- empir
Werdykt:
Johnny Crash daje rade.
Johnny Cash ni chuja, nie daje rady.
Johnny Crash daje rade.
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
zupelnie serio: sprawdz sobie cos z cyklu American. tam jest Cash praktycznie solo z gitara, bez typowych dla country ozdobnikow
Ostatnio zmieniony 28-08-2011, 19:26 przez 0ms, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- rasowy masterfulowicz
empir pisze:Werdykt:
Johnny Crash daje rade.
Bambi pisze:O mój boże
HAILSA!!!!!
- empir
Po przesłuchaniu coveru "Hurt" domyślam się, że koleś nie z jednej szufladki. Głos ma spoko. Tylko country mnie nie bawi.
To ja może stąd wyjdę, bo nie chciałbym sarenki mieć na sumieniu. ;)
To ja może stąd wyjdę, bo nie chciałbym sarenki mieć na sumieniu. ;)
- hcpig
- mistrz forumowej ceremonii
Alt-countrowy Bonnie 'Prince' Billy (tak, ten od Current 93) niszczy, najlepiej posłuchać jego 'Reign in Blood' czyli 'I See a Darkness' chociaż nagrywa też pogodniejsze kawałki np.
Yare Yare Daze
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
Dlatego pisze, ze to co nagral z Rubinem powinno wejsc gladko.empir pisze:Po przesłuchaniu coveru "Hurt" domyślam się, że koleś nie z jednej szufladki. Głos ma spoko. Tylko country mnie nie bawi.
-
- rasowy masterfulowicz
Tego to z kolei ja nie znałem, ale bardzo fajne. :)hcpig pisze:Alt-countrowy Bonnie 'Prince' Billy (tak, ten od Current 93) niszczy, najlepiej posłuchać jego 'Reign in Blood' czyli 'I See a Darkness' chociaż nagrywa też pogodniejsze kawałki np.
HAILSA!!!!!
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
To bierz sie za I See a Darkness, jesli nie znasz.
-
- rasowy masterfulowicz
- mad
- weteran forumowych bitew
Odważny wątek, gratulacje dla założyciela.
Do country odczuwam organiczną wręcz niechęć. Po prostu mój organizm nie jest w stanie tego strawić. Ponieważ jestem dosyć stary, nie będę więc ryzykował.
Coś tam oczywiście słyszałem. Cash wysuwa się oczywiście na plan pierwszy, ale nawet i on przegrywa. Country to muzyka schematyczna, prosta, typowo piosenkowa, kiepsko brzmiąca, wiejska - mnie to nie interesuje.
Po głębszym zastanowieniu się znalazłbym 2 pozytywne przykłady:
- utwór Queen "39" - to właściwie country
- Chłopaki Ole z filmu "Blues Brothers". Ale zdaje się, że nie zagrali tam ani nuty
;)
Do country odczuwam organiczną wręcz niechęć. Po prostu mój organizm nie jest w stanie tego strawić. Ponieważ jestem dosyć stary, nie będę więc ryzykował.
Coś tam oczywiście słyszałem. Cash wysuwa się oczywiście na plan pierwszy, ale nawet i on przegrywa. Country to muzyka schematyczna, prosta, typowo piosenkowa, kiepsko brzmiąca, wiejska - mnie to nie interesuje.
- Chłopaki Ole z filmu "Blues Brothers". Ale zdaje się, że nie zagrali tam ani nuty
;)
-
- rasowy masterfulowicz
Teraz mi się przypomniało, jak zobaczyłem gościa i okładki. :) Ale znam tylko "Beware" i nawet mi się podoba. A jak ma się do tego "ISaD"?0ms pisze:To bierz sie za I See a Darkness, jesli nie znaszBambi pisze:Tego to z kolei ja nie znałemhcpig pisze:Alt-countrowy Bonnie 'Prince' Billy (tak, ten od Current 93) niszczy, najlepiej posłuchać jego 'Reign in Blood' czyli 'I See a Darkness' chociaż nagrywa też pogodniejsze kawałki np.
HAILSA!!!!!
-
- rasowy masterfulowicz
Frisell wiadomo - wielki gitarzysta. Od jazzowych płyt nagrywanych dla ecm(in line, lookout for hope,rambler), dobrnął praktycznie do country, który ani trochę nie jebie wioską. Z tych wyżej wymienionych "Nashville" a przede wszystkim "Good dog, happy man" (sporo wakacyjnych poranków zaczynałem tą płytą). Z niewymienionych trzeba koniecznie dodać "Disfarmera" - już kiedyś o tym pisałem - ilustracja muzyczna do fotografii niejakiego Disfarmera - farmera, który nie chciał identyfikować się ze społecznością parającą się rolnictwem i który chwycił za aparat i, fotografując prostych ludzi, osiągnął spory artystyczny sukces. Muzyka piękna, refleksyjna, delikatna.Drone pisze:Zamiast mówić o country, które źle się kojarzy, zalatuje piknikiem, Michałem Lonstarem czy jak mu tak, to rzucę listę paru wykonawców nawiązujących do źródeł, do tzw. americany, wczesnego rdzennego country, potem country bluesa itd., których płyty mam i cenię. Nie znam się za bardzo na takiej muzyce, więc wrzucam, co mi przychodzi na myśl.
BILL FRISELL - w zasadzie cała twórczość od lat 90-tych począwszy. Gitarzysta jazzowy, który w swoich poszukiwaniach zszedł do źródeł i nagrał tak wspaniałe płyty jak "Nashville", "Gone Like A Train", "Good Dog, Happy Man", "Go West", "This Land" czy "Trio With Dave Holland and Elvin Jones". Wielkim fanem Frisella jest pan Carlson z EARTH, który doszedł do podobnych wniosków muzycznych i realizuje podobną wizję, tyle że od drugiej strony, co słychać już na "Pentastar". Frisell zresztą grał gościnnie na "Bees..." EARTH.
HAILSA!!!!!
- Bezdech
- weteran forumowych bitew
Część starego cuntry to muzyka dla prawdziwych mężczyzn, którzy w niejednym piecu chleb piekli: Buck Owens, Marty Robbins, Hank Williams, Carter Family, Louvin Brothers etc. Estabiliszment Nashville zniszczył tą muzykę dobre kilkadzieiąt lat temu więc może ciszej na tą trumną, a nie tematy do opluwania zmarłych mi tu zakładać.
Gdyby ktoś miał wątpliwości, co jest prawdziwą muzyką upadłych aniołów:

Gdyby ktoś miał wątpliwości, co jest prawdziwą muzyką upadłych aniołów:

They told them not to fear, they couldn't be prepared
Then came the day that not a single soul was spared
Then came the day that not a single soul was spared
- olo1972
- postuje jak opętany!
Podpisuję się pod tym obiema rencami:)mad pisze:Odważny wątek, gratulacje dla założyciela.
;)
-
- rasowy masterfulowicz
Brawo!Bezdech pisze:Część starego cuntry to muzyka dla prawdziwych mężczyzn, którzy w niejednym piecu chleb piekli: Buck Owens, Marty Robbins, Hank Williams, Carter Family, Louvin Brothers etc.
HAILSA!!!!!
- 0ms
- rasowy masterfulowicz
tez bym sie chetnie dowiedzial, bo nie znam nic po I See a Darkness ;) i poki co nawet nie czuje potrzeby poznawania - to bardzo sycaca plytaBambi pisze: Teraz mi się przypomniało, jak zobaczyłem gościa i okładki. :) Ale znam tylko "Beware" i nawet mi się podoba. A jak ma się do tego "ISaD"?