Po prostu JAZZ!
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
- Riven
- Kontakt:
Re: Po prostu JAZZ!
Ale rozpierdol.największe propsy dla perkusisty i kontrabasisty. Mocy.
this is a land of wolves now
- Harlequin
- mistrz forumowej ceremonii
Generalnie to te koncerty avant/freejazzowe z udziałem muzyków z górnej półki to rozpierdol z drobny mak.
- Riven
- Kontakt:
-
- rasowy masterfulowicz
Z okazji tego jak, faktycznie Hera wczoraj zasuwała - jadę cały dzień z najnowszym solowym Zimpelem
Bardziej wyciszona niż Seven Lines, zamglona, trochę bliższa numerowi jaki grali na bis.

W ogóle wyrasta nam znakomita wytwórnia, która w samym tym roku wydała parę naprawdę światowych krążków, ktoś już tutaj wspominał Power of The Horns czy Mazolewskiego, ale jest tego naprawdę więcej. Z lektur obowiązkowych, które ostatnio złapałem od http://for-tune.pl/ to na pewnoo Bracia Oleś z Skoliasem. Kto by pomyślał, że muzyka sefardyjska może być tak zajmująca!
Bardziej wyciszona niż Seven Lines, zamglona, trochę bliższa numerowi jaki grali na bis.

W ogóle wyrasta nam znakomita wytwórnia, która w samym tym roku wydała parę naprawdę światowych krążków, ktoś już tutaj wspominał Power of The Horns czy Mazolewskiego, ale jest tego naprawdę więcej. Z lektur obowiązkowych, które ostatnio złapałem od http://for-tune.pl/ to na pewnoo Bracia Oleś z Skoliasem. Kto by pomyślał, że muzyka sefardyjska może być tak zajmująca!
- Harlequin
Jak znowu najdzie mnie wena na jazz to obadam i POTH i tego cympela w kwartecie. Za to wczoraj tłukłem tego PainKillera i bardzo spoko płyta.
A co do Wacka Z., to polecam to:

Undivided - The Passion
Zimpel/Fey/Tokar/Kugel
Free-jazz z nawiazaniami do muzyki klasycznej. Momentami bardzo klimaciarski, wpasowujacy się w nocną scenerię.
A co do Wacka Z., to polecam to:

Undivided - The Passion
Zimpel/Fey/Tokar/Kugel
Free-jazz z nawiazaniami do muzyki klasycznej. Momentami bardzo klimaciarski, wpasowujacy się w nocną scenerię.
- mad
- weteran forumowych bitew
Właśnie słucham nowego ośmiopaka Williama Parkera:
http://www.aumfidelity.com/aum080.html
Lubię takie wypasione cudeńka, zwłaszcza gdy mogę sobie jakoś zorganizować czas, żeby w miarę dokładnie przesłuchać całość w ciągu 1 -2 tygodni. Na razie wygląda mi to na miodzio.
A teraz coś wręcz odwrotnego: słyszeliście może ostatnie "dzieło" Jarretta "No End"? Takiego gówna nie słyszałem dawno. Ja naprawdę lubię tego pianistę, za kilka płyt dałbym się pociąć, ale taki syf nagrać? Jarrett chciał na starość gitarzystą zostać i zapragnął pobawić się elektroniką. Wyszło niczym dokonania średnio zdolnego gimnazjalisty. A do tego rzecz jest koszmarnie długa. Omijać szerokim łukiem!
http://www.aumfidelity.com/aum080.html
Lubię takie wypasione cudeńka, zwłaszcza gdy mogę sobie jakoś zorganizować czas, żeby w miarę dokładnie przesłuchać całość w ciągu 1 -2 tygodni. Na razie wygląda mi to na miodzio.
A teraz coś wręcz odwrotnego: słyszeliście może ostatnie "dzieło" Jarretta "No End"? Takiego gówna nie słyszałem dawno. Ja naprawdę lubię tego pianistę, za kilka płyt dałbym się pociąć, ale taki syf nagrać? Jarrett chciał na starość gitarzystą zostać i zapragnął pobawić się elektroniką. Wyszło niczym dokonania średnio zdolnego gimnazjalisty. A do tego rzecz jest koszmarnie długa. Omijać szerokim łukiem!
-
- rasowy masterfulowicz

kto przebija się przez śnieżyce i wpada do pardonu?
- Drone
Gdyby nie przeraźliwy tłok na koncercie, to wieczór uznałbym za bardziej niż udany.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
-
- rasowy masterfulowicz
Faktycznie było bardzo gorąco i tłoczno, a granie duetu także rozgrzane do czerwoności. Panowie niezależnie od konfiguracji zapewniają masę przeżyć. Byłoby idealnie gdyby udało mi się wyrwać ostatnią sztukę Second Exit, niestety mieli bardzo mało i słynny pan z wąsem zabrał wszystko przede mną ;)
- Goregirl
- rozkręca się
Ten album został nagrany w 1986 roku i chyba nie bez powodu nie zdecydowano się go wówczas wydać. Faktycznie słabizna, zarówno muzycznie jak i produkcyjnie, przeznaczona chyba tylko dla psychofanów.mad pisze: A teraz coś wręcz odwrotnego: słyszeliście może ostatnie "dzieło" Jarretta "No End"? Takiego gówna nie słyszałem dawno. Ja naprawdę lubię tego pianistę, za kilka płyt dałbym się pociąć, ale taki syf nagrać? Jarrett chciał na starość gitarzystą zostać i zapragnął pobawić się elektroniką. Wyszło niczym dokonania średnio zdolnego gimnazjalisty. A do tego rzecz jest koszmarnie długa. Omijać szerokim łukiem!
- Harlequin
Moze Was zainteresuje ponizsza aukcja:
http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNot ... 3929172592
sprzedaje jako zestaw
http://allegro.pl/ShowItem2.php/itemNot ... 3929172592
sprzedaje jako zestaw
- mad
Rzeczywiście, z informacji na temat płyty nie wynika, żeby coś tam jeszcze było dogrywane, zmieniane...Goregirl pisze:Ten album został nagrany w 1986 roku i chyba nie bez powodu nie zdecydowano się go wówczas wydać. Faktycznie słabizna, zarówno muzycznie jak i produkcyjnie, przeznaczona chyba tylko dla psychofanów.mad pisze: A teraz coś wręcz odwrotnego: słyszeliście może ostatnie "dzieło" Jarretta "No End"? Takiego gówna nie słyszałem dawno. Ja naprawdę lubię tego pianistę, za kilka płyt dałbym się pociąć, ale taki syf nagrać? Jarrett chciał na starość gitarzystą zostać i zapragnął pobawić się elektroniką. Wyszło niczym dokonania średnio zdolnego gimnazjalisty. A do tego rzecz jest koszmarnie długa. Omijać szerokim łukiem!
Jest duet Trzaska/Daisy - trzeba sobie zapuścić.
- Harlequin
http://www.freejazzblog.org/2014/02/the ... water.html

The Resonance Ensemble- Head Above Water/ Feet Out of the Fire (Not Two Records, 2013)
Personnel for this recording:
Magnus Broo- Trumpet
Michael Zerang- Drums
Ken Vandermark- Tenor saxophone, Bb clarinet
Mikolaj Trzaska- Alto saxophone, bass clarinet
Devin Hoff- Bass
Steve Swell- Trombone
Dave Rempis- Alto and Tenor saxophone
Per-Âke Holmlander- Tuba
Tim Daisy- Drums
Waclaw Zimpel- Bb, Bass clarinet and Taragato
Mark Tokar- Acoustic bass
Moze być ciekawie, trzeba oblukać.

The Resonance Ensemble- Head Above Water/ Feet Out of the Fire (Not Two Records, 2013)
Personnel for this recording:
Magnus Broo- Trumpet
Michael Zerang- Drums
Ken Vandermark- Tenor saxophone, Bb clarinet
Mikolaj Trzaska- Alto saxophone, bass clarinet
Devin Hoff- Bass
Steve Swell- Trombone
Dave Rempis- Alto and Tenor saxophone
Per-Âke Holmlander- Tuba
Tim Daisy- Drums
Waclaw Zimpel- Bb, Bass clarinet and Taragato
Mark Tokar- Acoustic bass
Moze być ciekawie, trzeba oblukać.
-
Czuję się zachęcony. 27 czerwca grają w lubelskim Centrum Kultury w ramach Lublin Jazz Festival, wstep wolny.dr Kill pisze:Koncert Tatvamasi rewelacyjny! Słychać, że goście czują to, co grają. Profesjonalny warsztat, żadnych pomyłek, a cała oprawa wizualna koncertu dopełniała całości. Czasami było się bardziej zaabsorbowanym samymi projekcjami niż muzyką. Ponad godzinny koncert zleciał nie wiadomo kiedy. Koncert na Lubelszczyźnie był pierwszy z serii koncertów promujących nową płytę, więc jeżeli ktoś będzie miał możliwość mocno polecam! Ponadto, koncert ten ukaże się na DVD, dokładnie nie wiem kiedy, ale z przyjemnością obejrzę go jeszcze raz.
Tego samego dnia będzie też Ravi Coltrane Quartet, bilety osiem dych. Ktoś mógłby powiedzieć coś o tym człowieku bliżej? Że syn Tranea, to wiem, ale poza tym?
Fairies wear boots and now you gotta believe me
Yeah I saw it, I saw it, I tell you no lies
- Harlequin
Wczoraj w Pzn było Charles Gayle Trio (Gayle/Wójciński/Kugel). Generalnie zachwycony jestem koncertem. Żadnych zbędnych dźwięków. Co prawda Gayle nie jazgocze juz tak jak przed 20 laty, ale okazjonalnie dawał popis. Gęsto, nie za głośno, na wysokich rejestrach,a zarazem dość klasycznie. Praca sekcji to po prostu nieustannie wzburzony ocean - cały czas sie działo coś. Był to chyba pierwszy koncert w ramach NWA, podczas którego nie potrafiłem ogarnąć całości. miałem wrażenie, że The Thing przy tym brzmiało dość grzecznie i przejrzyście, pomimo, e to gaylowe trio grało w bardziej klasyczny sposób.
No i sam muzinek... grał na saksofonie, grał na fortepianie, a na bis sięgnął za kontrabas. Genialny koncert, wybitni muzycy, którzy improwizacji szukali raczej w ramach opracowanych i wyćwiczonych połamanych motywach. Dla mnie bomba!
No i sam muzinek... grał na saksofonie, grał na fortepianie, a na bis sięgnął za kontrabas. Genialny koncert, wybitni muzycy, którzy improwizacji szukali raczej w ramach opracowanych i wyćwiczonych połamanych motywach. Dla mnie bomba!
- mad
Ech, nie byłem na dwóch ostatnich koncertach w Dragonie - i zwłaszcza wczorajszego mi szkoda. Twój opis rzeczywiście pasuje do tego, co znam z płyt (właśnie pobrzmiewa "Raining Fire vol. 2). Frekwencja była zadowalająca? Koncert nie był zbyt reklamowany, no ale Gayle powinien tę prawie setkę maniaków przyciągnąć. Tak z ciekawości pytam.
W newsletterze ForTune jest info, że koncert miał zostać nagrany i wydany na płycie. Potwierdzasz to? Mogłeś Harlequin poskandować trochę "masterful, masterful" i reklamę forum zrobić ;)
W newsletterze ForTune jest info, że koncert miał zostać nagrany i wydany na płycie. Potwierdzasz to? Mogłeś Harlequin poskandować trochę "masterful, masterful" i reklamę forum zrobić ;)
- Harlequin
Gayle w Polsce jednak jest dość mało popularny, przynajmniej takie wrażenie odnosze. Po cichu liczyłem, że zafundują rzeź na miarę "Repent" czy w ogóle materiałów z czasy współpracy Gayle'a z Knitting Factory, ale to było moje pobożne zyczenie. Niemniej jednak zagrał w swoim stylu. 100 osob nie było. Powiedziałbym, ze frekwencja dośc standardowa, bo 2/3 ludzi to stali bywalcy, nie wiem ile osob było, moze 50. Co do nagrywania koncertu, to faktycznie rpzed podano taką informację i poproszono o całkowite wyłaczenie telefonów, ale co do wydawnictwa nic nie mówiono.mad pisze:Ech, nie byłem na dwóch ostatnich koncertach w Dragonie - i zwłaszcza wczorajszego mi szkoda. Twój opis rzeczywiście pasuje do tego, co znam z płyt (właśnie pobrzmiewa "Raining Fire vol. 2). Frekwencja była zadowalająca? Koncert nie był zbyt reklamowany, no ale Gayle powinien tę prawie setkę maniaków przyciągnąć. Tak z ciekawości pytam.
Chyba założe osobny temat koncertowy o NWA, moze chętnie przylukają przy okazji czy w innych miastach też coś sie bedzie działo.
-
Widziałem wczoraj to TATVAMASI. Niezłe. Zespół świetnie zgrany, muzyka bardzo homogeniczna - żaden instrument się nie wysuwa na prowadzenie, wszystko jedzie jak dobrze naoliwiona maszyna w której żaden element nie jest ani mniej ani bardziej istotny. Nie powiem, że mnie zwaliło z nóg, ale słuchało się przyjemnie, płynie to wszystko bardzo ładnie i jak należy. W sumie nie potrafię tej muzyki dobrze sklasyfikować, ale to co słyszałem sytuowało się gdzieś na pograniczu ostro brzmiących jazzu i rocka, z naciskiem na to pierwsze jednak - było całkiem sporo odlotów w stronę free, co mi bardzo pasuje.. A wizualizacje kosmos, bardzo dobrze dopełniały klimatu; w ogóle zespól ten jawi sie jako bardzo spójna koncepcja, zarówno muizycznie, jak i graficznie, to też dobrze świadczy.
Będą z nich ludzie pewnie, to dobrze. A patriotyzm lokalny nakazuje mi im kibicować, w co moge się zaangażować bez oporów.
Będą z nich ludzie pewnie, to dobrze. A patriotyzm lokalny nakazuje mi im kibicować, w co moge się zaangażować bez oporów.
Fairies wear boots and now you gotta believe me
- dr Kill
- postuje jak opętany!
Dokładnie. Poprzedni koncert wspominam lepiej, zagrali tam całą płytę od początku do końca. Bardzo mi podoba się to jak operują klimatem w utworach. Potrafią budować utwór bardzo powoli, subtelnie, a także walnąć z zaskoczenia. Co do ich szufladki, to bym to podobnie widział. Ten rock jest tutaj zagrany ze smakiem. Wszystko chodzi na perkusji i basie, jak w rocku, ale jest to świetne zaaranżowane. Czuć pomysł i koncept, jak już wcześniej wspomniałeś.
Baton, byłeś na innych koncertach w ramach tego festiwalu?
Baton, byłeś na innych koncertach w ramach tego festiwalu?