a co z metalu wyszło takiego dobrego?chaos pisze:ciężko powiedzieć, ponieważ poza metalem szeroko pojętym niewiele słuchałem więc cokolwiek zaproponuję nie może być porównane z Embryonic, niemniej otwarty jestem na inne gatunki, czasem coś mi siądzie, ta płyta wydaje mi się jednak zupełnie przeciętnatwoja_stara_trotzky pisze:to zapytam tak, co lepszego według ciebie wyszło w tym roku?
The Flaming Lips - Embryonic [2009]
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- twoja_stara_trotzky
- mistrz forumowej ceremonii
Re: The Flaming Lips - Embryonic [2009]
- chaos
- w mackach Zła
od tego jest inny temat 
ale dobre moim zdaniem są płyty immortal, asphyx, nile, napalm, isis, om, funeral mist, cobalt,
z ciekawości popatrzyłem na rome nawet i powiem ze mi weszło, fajnie się tego słucha

ale dobre moim zdaniem są płyty immortal, asphyx, nile, napalm, isis, om, funeral mist, cobalt,
z ciekawości popatrzyłem na rome nawet i powiem ze mi weszło, fajnie się tego słucha
- Skaut
immortal, - dobry powrót, ale nawet w małym stopniu nie tak zaskakujący jak Embryonicchaos pisze:od tego jest inny temat
asphyx - to już było (co nie oznacza, że słabe)
napalm - w sumie nie słyszałem, więc się nie wypowiem, ale coś mi w kościach mówi, że Ameryki nie odkryli
isis- bardzo gites płyta, ale jednak minimalnie słabsza od Embryonic
om - nagrali lepsze krążki
funeral mist - nie zaskakuje aż tak. Poza tym, Salvation lepsze
Cobalt - bardzo dobre, ale jednak nie AŻ tak zróżnicowane jak Embryonic
Rome - nawet nie jest blisko

Edyta: Podpowiem, że bardzo blisko jest Mastodon

Ostatnio zmieniony 27-11-2009, 19:51 przez Skaut, łącznie zmieniany 1 raz.
Coś tam było! Człowiek!
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
porownywaniem immortal badz asphyx do tej plyty ...

this is a land of wolves now
- Scaarph
- zahartowany metalizator
Re:
no ale zaraz, czy miarą zajebistości płyty jest element zaskoczenia? czy lepsza płyta to taka, która zaskakuje bardziej?Skaut pisze: funeral mist - nie zaskakuje aż tak. Poza tym, Salvation lepsze
poza tym nie uważam, żeby dobrym pomysłem było porównywanie the flaming lips z funeral mist jako kompletnych tworów - do tego trzeba by znaleźć wspólny mianownik i na jego podstawie dokonać oceny.
no i nie uważam, żeby salvation było lepsze od maranathy

- Skaut
nie ja zacząłem te porównania;) Ale odpowiadając na pytanie, wybitne płyty to takie, które potrafią wnieść coś nowego do skostniałego gatunku, które w jakimś sensie przekraczają granice i tworzą coś nowego z dostępnych środkow. "Embryonic" jest taką właśnie płytą i bardzo blisko tego celu jest także Mastodon.Scaarph pisze:no ale zaraz, czy miarą zajebistości płyty jest element zaskoczenia? czy lepsza płyta to taka, która zaskakuje bardziej?Skaut pisze: funeral mist - nie zaskakuje aż tak. Poza tym, Salvation lepsze
poza tym nie uważam, żeby dobrym pomysłem było porównywanie the flaming lips z funeral mist jako kompletnych tworów - do tego trzeba by znaleźć wspólny mianownik i na jego podstawie dokonać oceny.
kwestia gustu. Na "Salvation" był tornado-rozpierdol, a tutaj mamy wietrzną jesień średniowieczaScaarph pisze: no i nie uważam, żeby salvation było lepsze od maranathy

Coś tam było! Człowiek!
- Skaut
- Rattlehead
- zahartowany metalizator
Re: Re:
ta no właśnie, przykładowo zaskoczeniem był nowy Slajer, co nie oznacza że to płyta na miarę zajebistościScaarph pisze:no ale zaraz, czy miarą zajebistości płyty jest element zaskoczenia? czy lepsza płyta to taka, która zaskakuje bardziej?Skaut pisze: funeral mist - nie zaskakuje aż tak. Poza tym, Salvation lepsze

support music, not rumors
- Skaut
No właśnie, umówmy się, że Slayer zajebisty już był, teraz jest "tylko" bardzo dobryRattlehead pisze:ta no właśnie, przykładowo zaskoczeniem był nowy Slajer, co nie oznacza że to płyta na miarę zajebistościScaarph pisze: no ale zaraz, czy miarą zajebistości płyty jest element zaskoczenia? czy lepsza płyta to taka, która zaskakuje bardziej?

Coś tam było! Człowiek!
- Skaut
wyjątek potwierdzający regułęDrone pisze:Nie, nie jestem bezkrytyczny w stosunku do NED
Ostatni OFERMOD był na przykład taki se.

Ja, jak wspomniałem wcześniej, dostrzegam tam inne inspiracje, ale w tym przypadku działa to tylko na korzyść albumu i świadczy jego ponadczasowościDrone pisze: A "Embryonic" jest bez dwóch zdań doskonałą płytą i jedną z najlepszych w tym roku. Oniryczno-dzwonkowy klimat z "Ciemnej Strony Księżyca" i okolic jest tu przerobiony na wszystkie możliwe sposoby.

Coś tam było! Człowiek!
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
Re:
podchodziłem do tego TEITANBLOOD kilka razy i ... wyluzowałem się, to nie mój klimat i nie mam zamiaru na siłę przekonywać się do krążka, który w ogóle mi nie leży; o wiele wyżej cenię sobie choćby ostatnie Katharisis, Funeral Mist czy choćby Cobalt.Skaut pisze:Fakt, zapomniałem o TEITANBLOOD, ale jednak też u mnie stoi niżej. Poza tym, Ty do NED podchodzisz bezkrytycznieDrone pisze:To pod względem oryginalności wygrywa w metalu w tym roku TEITANBLOOD.
jak dla mnie całkiem inny klimat, choć jeśli spoglądamy tylko pod kontem wielkości albumu pomijając stylistykę etc. to wg mnie jest blisko tak samo jak ostatni Crippled Black Phoenix, który mi cholernie dobrze robiSkaut pisze:Rome - nawet nie jest blisko

choć jeszcze czekam na oryginał "Embryonic", więc myślę że może zrobić mi jeszcze większe "kuku" po kilkunastorazowym przesłuchaniu;
... powiem szczerze, że na dzień dzisiejszy jest mi cholernie trudno wskazać numer jeden, który jest ponad wszystko co wyszło w tym roku;
- Triceratops
Co to za dziwne praktyki kupywania cd przed wypraniem sie?
woodpecker from space
- Ihasan
- rasowy masterfulowicz
- Kontakt:
by nie "kupywać" kota w worku i nie stawiać sobie po to, by tylko CD widniało na regale;Triceratops pisze:Co to za dziwne praktyki kupywania cd przed wypraniem sie?
czy to dziwna "praktyka"??
- chaos
- w mackach Zła
- Triceratops
Wszystkie drogi krajowe, którymi opiekuje się Generalna Dyrekcja Dróg Publicznych są przejezdne. Przedstawiciel dyrekcji Marek Danowski powiedział jednak IAR, że warunki jazdy na wielu drogach są bardzo trudne.
Drogowcy apelują o ostrożną jazdę i - w miarę możliwości unikanie lokalnych, często zaśnieżonych dróg. Szczególną ostrożność należy zachować wszędzie tam, gdzie drogi są lokalnie śliskie lub zalega na nich warstwa zajeżdżonego śniegu.
Na Podkarpaciu nieprzejezdny jest odcinek drogi z Wetliny do Brzegów Górnych.Zablokowane są też niektóre odcinki dróg powiatowych np. w powiecie jasielskim i krośnieńskim.
Na Opolszczyżnie jezdnie nie są zawiane śniegiem, ale utrzymuje się na nich błoto. Najtrudniejsze warunki są na trasach Kędzierzyn-Prudnik i Kędzierzyn -Racibórz, ale tam już pracuje sprzęt odśnieżający.
Na Podlasiu na wszystkich drogach jest zajeżdżony śnieg lub warstwa błota pośniegowego, w którym
tworzą się koleiny. Najlepsze warunki jazdy są na 8-ce od Budziska przez Suwałki, Augustów, Białystok w kierunku Warszawy. Dużo gorzej jest na drogach trzeciej kolejności zimowego utrzymania.
Pogarszają się warunki jazdy na Lubelszczyźnie. Wszędzie pada śnieg. W rejonie Chełma, Puław i Zamościa opady były intensywne. Nieprzejezdne są dwa odcinki dróg wojewódzkich w okolicach Chełma.
Z powodu opadów śniegu i jego nawiewania z poboczy - w wielu miejscach występuje znacze zwężenie jezdni.
W Górach Świętokrzyskich bardzo trudne warunki drogowe. Nie ma dojazdu do kilku wsi. Największym problemem drogowców jest śnieg nawiewany z pól na jezdnie. Na drogach krajowych w województwie większość nawierzchni jest czarna i mokra.
Drogowcy apelują o ostrożną jazdę i - w miarę możliwości unikanie lokalnych, często zaśnieżonych dróg. Szczególną ostrożność należy zachować wszędzie tam, gdzie drogi są lokalnie śliskie lub zalega na nich warstwa zajeżdżonego śniegu.
Na Podkarpaciu nieprzejezdny jest odcinek drogi z Wetliny do Brzegów Górnych.Zablokowane są też niektóre odcinki dróg powiatowych np. w powiecie jasielskim i krośnieńskim.
Na Opolszczyżnie jezdnie nie są zawiane śniegiem, ale utrzymuje się na nich błoto. Najtrudniejsze warunki są na trasach Kędzierzyn-Prudnik i Kędzierzyn -Racibórz, ale tam już pracuje sprzęt odśnieżający.
Na Podlasiu na wszystkich drogach jest zajeżdżony śnieg lub warstwa błota pośniegowego, w którym
tworzą się koleiny. Najlepsze warunki jazdy są na 8-ce od Budziska przez Suwałki, Augustów, Białystok w kierunku Warszawy. Dużo gorzej jest na drogach trzeciej kolejności zimowego utrzymania.
Pogarszają się warunki jazdy na Lubelszczyźnie. Wszędzie pada śnieg. W rejonie Chełma, Puław i Zamościa opady były intensywne. Nieprzejezdne są dwa odcinki dróg wojewódzkich w okolicach Chełma.
Z powodu opadów śniegu i jego nawiewania z poboczy - w wielu miejscach występuje znacze zwężenie jezdni.
W Górach Świętokrzyskich bardzo trudne warunki drogowe. Nie ma dojazdu do kilku wsi. Największym problemem drogowców jest śnieg nawiewany z pól na jezdnie. Na drogach krajowych w województwie większość nawierzchni jest czarna i mokra.
woodpecker from space
- Lucek
- weteran forumowych bitew
- Triceratops
Ja tam wole byc kierowca autobusu niz wnetrzem Astona MartinaDrone pisze:Jeden widzi świat z perspektywy kierowcy pekaesu, inny z luksusowego wnętrza Aston Martina
woodpecker from space
- Alsvartr
- rasowy masterfulowicz
Językowy Pwned 

“I cannot begin to describe how much I don’t care." - Dylan Moran
- Riven
- Kontakt:
eee... jak na moj gust to zdanie drone'a wcale nie implikuje, ze druga perspektywa jest perspektywą wnetrza astona martina, tylko ze jest to perspektywa _z_ wnetrza samochodu (w domysle perspektywa kierowcy/pasazera).
this is a land of wolves now
- twoja_stara_trotzky
moim zdaniem obaj się mylicie, bo to ja jestem Fryderyk Nietzsche.