R.U.T.A. - Gore!
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- Random Apex
- weteran forumowych bitew
Re: R.U.T.A. - Gore!
Jeśli KzWW jest śliwowicą, to doskonale zmrożoną i dobrze podaną, a to bardzo lubię. Natomiast R.U.T.A zawsze była dla mnie jakaś przereklamowana i trochę przesadzona i agresywna, co mi nie smakuje - to taki śliwkowy bimber w plastiku sprzedawany po 10 zł za butelkę.
You've got nothing to lose but your lives.
-
Jak jesteś za stara na solidny łyk mocnej, śliwkowej gorzały na leśnej polanie, z kosą obsadzoną na sztorc przy nodze, to nie moja wina.
Grrrówno!
- Random Apex
Ja sobie tę gorzałkę przy wiankach, okadzaniu chałupy i rwaniu ziółek jednak popijam chętniej :)
Myśmy synami Korwina i stali! Zniszcz lewaków, spal ich domy, teraz Korwin będzie czczony!
- moonfire
- zahartowany metalizator
Kapelę widziałem rok temu na Offie. Muzycznie podobał mi się taki folk, ale konferansjerka kompletnie zrypała mi odbiór. Lewactwo maksymalne. Blokowanie Marszu Niepodległości, ciężka dola chłopa pańsczyźnianego i inne bzdety. Nie kupię ani jednej płyty tego. Rozumiem, że większość muzyki jest lewacka, ale są jakieś granice.
Co do R.U.T.A. - nawet muzycznie mi nie wchodzi. Nadęte, pretensjonalne granie dla intelektualistów, którzy przejmują się tym, jak to chłopi mieli źle, a jaka szlachta była paskudna. Nie łapię tego. Chłopi nie poczuwali się do polskości w dawnych wiekach, więc ja nie muszę poczuwać się do związku z chłopami.
Co do R.U.T.A. - nawet muzycznie mi nie wchodzi. Nadęte, pretensjonalne granie dla intelektualistów, którzy przejmują się tym, jak to chłopi mieli źle, a jaka szlachta była paskudna. Nie łapię tego. Chłopi nie poczuwali się do polskości w dawnych wiekach, więc ja nie muszę poczuwać się do związku z chłopami.
-
LOLmoonfire pisze: Nadęte, pretensjonalne granie dla intelektualistów, którzy przejmują się tym, jak to chłopi mieli źle, a jaka szlachta była paskudna.
Grrrówno!
- Random Apex
Serio tak robili? Byłam na koncercie w grudniu w Krakowie, i nie było niczego, co wydawałoby się tam zbędne - praktycznie nic nie mówili, tylko robili swoje i grali fantastycznie.moonfire pisze:Kapelę widziałem rok temu na Offie. Muzycznie podobał mi się taki folk, ale konferansjerka kompletnie zrypała mi odbiór. Lewactwo maksymalne. Blokowanie Marszu Niepodległości, ciężka dola chłopa pańsczyźnianego i inne bzdety. Nie kupię ani jednej płyty tego. Rozumiem, że większość muzyki jest lewacka, ale są jakieś granice.
-
Tak robili.Random Apex pisze:Serio tak robili? Byłam na koncercie w grudniu w Krakowie, i nie było niczego, co wydawałoby się tam zbędne - praktycznie nic nie mówili, tylko robili swoje i grali fantastycznie.moonfire pisze:Kapelę widziałem rok temu na Offie. Muzycznie podobał mi się taki folk, ale konferansjerka kompletnie zrypała mi odbiór. Lewactwo maksymalne. Blokowanie Marszu Niepodległości, ciężka dola chłopa pańsczyźnianego i inne bzdety. Nie kupię ani jednej płyty tego. Rozumiem, że większość muzyki jest lewacka, ale są jakieś granice.
Grrrówno!
- Glene
Wiesz chlopi nie mogli sie czuc Polakami bo swiadomosc narodowa ta, ktora dzisiaj rozumiem zaczela nabierac ksztaltow dopiero w 19 wieku, a swiadomosc chlopa przyszla duzo pozniej. Teksty sa dobierane jednostronnie, bo np chlopi na Pomorzu byli bogatsi niz nie jedn szlachcic z Mazowsza. Po drugie chlop byl na wage zlota bo byl sila robocza, panom byl nie na reke ich katowanie, bo przez to sami tracli, oczywiscie jak zawsze zdarzaly sie sytuacje ekstremalne i te byl najlepiej zapadaly w pamiec i odciskaly swoje pietno w zrodlach. Chlopi to mieli przejbane za zaborcow dopiero Ale z tym prawem pierwszej nocy to dojebali, nigdy nie slsyzalem aby polska ultra katolicka szlachta takie rzeczy praktykowala:Dmoonfire pisze:Kapelę widziałem rok temu na Offie. Muzycznie podobał mi się taki folk, ale konferansjerka kompletnie zrypała mi odbiór. Lewactwo maksymalne. Blokowanie Marszu Niepodległości, ciężka dola chłopa pańsczyźnianego i inne bzdety. Nie kupię ani jednej płyty tego. Rozumiem, że większość muzyki jest lewacka, ale są jakieś granice.
Niezły argument: chłopi nie czuli się Polakami, ponieważ zaczęli się czuć Polakami później. Monty Python śle wyrazy uznania.Glene pisze: Wiesz chlopi nie mogli sie czuc Polakami bo swiadomosc narodowa ta, ktora dzisiaj rozumiem zaczela nabierac ksztaltow dopiero w 19 wieku, a swiadomosc chlopa przyszla duzo pozniej.
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
Nie znam zespołu Ruta, ale o ile ich teksty dotyczą okresu, w którym to poczucie nie funkcjonowało, to w poście Glena nie ma nic absurdalnego.
this is a land of wolves now
Ja już nie wiem, czy sobie jaja robicie, czy tak serio. Jakby wcześniej się poczuli Polakami, to by wcześniej to pojęcie zaczęło funkcjonować. To nie jest chyba tak, że nagle pojawiło się w XIX w. bo jakiś fizolof sobie je wymyślił, a chłopi zaczęli to zgłębiać z myślą: tak, racja, teraz to będziemy Polakami.
Jak dla mnie napisał też "nie mogli się CZUĆ Polakami", chociaż w sumie nawet gdyby nie napisał to nic by to nie zmieniło.
- moonfire
Rozumiem i wiem, że tak było, ale chłopska wizja świata niespecjalnie mnie porywa. Szela nie jest moim ulubionym bohaterem, a połowa XIX wieku to w Galicji jak najbardziej moment, w którym świadomość narodowa wszystkich stanów się pojawiła. Nie wiem, czy RUTA śpiewają coś o Szeli, ale jeśli tak, to jeszcze bardziej ich nie lubię. :)Glene pisze:
Wiesz chlopi nie mogli sie czuc Polakami bo swiadomosc narodowa ta, ktora dzisiaj rozumiem zaczela nabierac ksztaltow dopiero w 19 wieku, a swiadomosc chlopa przyszla duzo pozniej. Teksty sa dobierane jednostronnie, bo np chlopi na Pomorzu byli bogatsi niz nie jedn szlachcic z Mazowsza. Po drugie chlop byl na wage zlota bo byl sila robocza, panom byl nie na reke ich katowanie, bo przez to sami tracli, oczywiscie jak zawsze zdarzaly sie sytuacje ekstremalne i te byl najlepiej zapadaly w pamiec i odciskaly swoje pietno w zrodlach. Chlopi to mieli przejbane za zaborcow dopiero Ale z tym prawem pierwszej nocy to dojebali, nigdy nie slsyzalem aby polska ultra katolicka szlachta takie rzeczy praktykowala:D
- Glene
Karkasonne - to moze mi powiesz jak miala sie u nich ta swiadomosc wyksztalcic? Wiesz jakis tam niewielki procent na pewno zdawal sobie sprawe kim jest. Zauwaz, ze nie bez pwodu istnialo okreslnie narod szlachecki - ono wlasnie okreslalo populacje, ktora uwazal sie za Polakow. Chlopi ,ogli sie nazywac Polakami ale nie potrafili tego wyjasnic. Mysleli kategoriami swoj - obcy, ktore istnieja nawet u zwierzat:D Wiedza o swiecie typowego chlopa siegal kolejne wsi czasem pobliskiego miasteczka, oni inaczej patrzyli na swiat. Musimy uciekac w takich rozwazaniach od prezentyzmu. A taki przypadek Poleszukow, kilkuset tysiecy ludzi, ktorzy w trakcie spisu powszechnego z konca lat dwudziestych, na pytanie o narodowsc odpowiadali, ze sa tutejsi? I z nardowscia to jest tak, ze ktos sobie ja wymysli:D
Moonfire -wiesz ja sie podzis dzien wstydze, ze mialem tak chujwowego imiennika:D Daleko mi rowniez od chlopomanii i polubienie polskiego folkloru.
Sorry za bledy ale kac morderca
Moonfire -wiesz ja sie podzis dzien wstydze, ze mialem tak chujwowego imiennika:D Daleko mi rowniez od chlopomanii i polubienie polskiego folkloru.
Ostatnio zmieniony 11-08-2012, 13:16 przez Glene, łącznie zmieniany 1 raz.
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
:DDDDGlene pisze:A taki przypadek Poleszkow, kilkuset tysiecy ludzi, ktorzy w trakcie spisu powszechnego z konca lat dwudziestych, na pytanie o narodowsc odpiowiali, ze sa tutejsi?
this is a land of wolves now
- moonfire
Jeden Jakub wiosny nie czyni. :)Glene pisze: Moonfire -wiesz ja sie podzis dzien wstydze, ze mialem tak chujwowego imiennika:D Daleko mi rowniez od chlopomanii i polubienie polskiego folkloru.
Co do folkloru, toleruję, a nieraz nawet z przyjemnością poczytam, ale z daleka, jak w rezerwacie. Jestem mieszczuchem i nie odnalazłbym się w takich realiach. I współczuję dziewuchom, które za górali idą. Mogłyby w sumie związać się z talibami. Jeden pies. :)
- Morph
- mistrz forumowej ceremonii
- Kontakt:
Ale tu są zajebiste hiciory :D.
Widły w dłoń!
Widły w dłoń!
Give birth to something dead
Give birth to something old
Give birth to something old
- moonfire
Z dwojga złego wolę piosenki o mieczach niż o widłach.:)
I to szybko, bo siano samo się nie przerzuci!Morph pisze:Ale tu są zajebiste hiciory :D.
Widły w dłoń!