Bambi pisze:edit. A dlaczego nie jest ten temat w dziale z metalem?
Bo założyłem go w dziale niemetalowym, to proste. A poza tym, mam wrażenie, że muzyka AMEBIX nie zawiera się w pełni w szufladce "metal", toteż logicznym było umieszczenie tematu w dziale dla zespołów niemetalowych.
Jest taka kategoria zespołów, które chociaż brzmią niejednokrotnie całkiem metalowo, to ni cholery nie dają się zamknąc w ramach metalu, bo zwyczajnie poza niego wykraczają, albo, odwrotnie, tylko pozornie zdają się do tych ram pasować. AMEBIX, czy późny KILLING JOKE to takie jaskrawsze przykłady, ale znajdzie się tego znacznie więcej.
No. A tak bardziej w temacie, to sobie ostatnio skonstatowałem, iż singiel "Winter" to jeden z najbardziej apokaliptycznych kawałków muzyki jakie słyszałem. Ciemność, brud, radioaktywna zima, niedobitki ludzi szlajające się po ruinach miast i pożerające się nawzajem. No czysty holocaust. Dziesięć minut absolutu.
Z kolei singiel z nadchodzącej płyty mi nie do końca bangla w głowie, w sumie wszystko fajnie, ale jakieś to takie zbyt wypolerowane się zdaje. Nie wiem. Raz jak słucham to te klawisze niszczą mi słuch, a innym razem, padam porażony ogólną zajebistością tego jednego numeru. Tym bardziej ciekaw jestem "Sonic Mass".