Pop. 1280

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

Pop. 1280

24-03-2012, 09:43

Obrazek

POP. 1280

Panowie pochodzą z Brooklynu, wyglądają jakby ktoś ich skrzywdził w młodości, zaś nazwę zapożyczyli z tytułu nieco surrealistycznej powieści kryminalnej Jima Thompsona (a oznacza ona populację pewnego miasteczka, która w miarę rozwoju fabuły zaczyna gwałtownie topnieć). Grają bebechowatego noise-rocka osadzonego na mocnych post-punkowych fundamentach.

Już wydana w 2010 r. EP-ka „The Grid” wskazywała na to, ze mamy do czynienia z zespołem o dużym potencjale. Porąbane teksty, surowe, odrobinę futurystyczne brzmienie, nawiązania stylistyczne do The Birthday Party oraz nowojorskich kapel spod znaku no-wave – to wszystko stanowiło o niewątpliwym uroku tego materiału.

Na tegorocznym debiucie - „The Horror” - nowojorczycy dają po uszach z jeszcze większym zapałem, niż poprzednio. Skomasowali brzmienie, czyniąc je bardziej klaustrofobicznym, zaś na pierwszy plan wypchnęli kłującą w uszy wysokimi tonami gitarę, przywodzącą na myśl pierwsze płyty Sonic Youth. W pracy sekcji rytmicznej wciąż dominują wzorce post-punkowe / nowofalowe ze szczególnym wskazaniem na Bauhaus (zwłaszcza w zamykającym płytę „Crime Time”). To jednak nie wszystko, bowiem chwilami – co szczególnie cieszy me zwyrodniałe serduszko - wyczuć można ducha Swans (np. w zajebistym „Cyclotron”). Wzorce są więc, ze wszech miar, słuszne, a panowie dobrze rokują na przyszłość. Trzymam kciuki za kolejne materiały – oby były zryte, bardziej psychotyczne i oby nadeszły w krótkim czasie.

Obrazek

Próbki dla leniwych:

The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel

http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
Awatar użytkownika
ultravox
zahartowany metalizator

Re: Pop. 1280

24-03-2012, 09:48

Fajnie, że założyłeś temat, bo ja trochę nie nadążam za nowościami a nie chciałbym, żeby te wszystkie ciekawe rzeczy przepadły gdzieś w "czego teraz słuchacie". Na pewno obadam.
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky
mistrz forumowej ceremonii

24-03-2012, 09:51

bardzo fajna płyta, ale mam wrażenie, że mimo wszystko bardzo nierówna jest ta płyta po kilku głębszych. przesłuchaniach rzecz jasna. no i złe numery (poza Bodies) wybierasz :D właśnie te wkurwiające :D

no i jednak The Men ostatnie mi bardziej robi :D
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

24-03-2012, 13:17

twoja_stara_trotzky pisze:bardzo fajna płyta, ale mam wrażenie, że mimo wszystko bardzo nierówna jest ta płyta po kilku głębszych. przesłuchaniach rzecz jasna. no i złe numery (poza Bodies) wybierasz :D właśnie te wkurwiające :D
Wręcz przeciwnie. Dopiero tam słychać odpowiednie wzorce, na bazie których można zbudować coś ekscytującego.
twoja_stara_trotzky pisze:no i jednak The Men ostatnie mi bardziej robi :D
Kurcze... na prawdę mnie to dziwi. Moim zdaniem The Men dużo gorsze. Taki tam noise-pop z beztroskimi melodyjkami dla grzecznych dzieci, lubiących odrobinę hałasu. No i określenie "nierówna" też pasuje do The Men jak ulał.

Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

24-03-2012, 13:46

na The Men jest tylko JEDEN słabszy kawałek. tu... nie ma może jakiś słabych numerów, ale są tylko 3-4 które się wyróżniają, w tym tylko jeden naprawdę znakomity :D po prostu mniej tu czuję jakiegoś własnego muzykowania, a więcej tych wzorców, schematów i innych takich.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

24-03-2012, 13:55

twoja_stara_trotzky pisze:na The Men jest tylko JEDEN słabszy kawałek. tu... nie ma może jakiś słabych numerów, ale są tylko 3-4 które się wyróżniają, w tym tylko jeden naprawdę znakomity :D po prostu mniej tu czuję jakiegoś własnego muzykowania, a więcej tych wzorców, schematów i innych takich.
Eeee tam. Na nowym The Men też nie ma własnego muzykowania, tylko wpływy są znacznie bardziej rozstrzelone. Zresztą największym problemem "Open Your Heart" są po prostu niewłaściwe melodie, a przez to również atmosfera. Debiut mi robi znacznie lepiej, chociaż też bez większych ekscytacji.

Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

24-03-2012, 14:47

oj bo ty taki negatywnie do świata nastawiony :D
WIOSNA JEST :D
Awatar użytkownika
Skaut

13-03-2013, 13:03

longinus696 pisze:
twoja_stara_trotzky pisze:na The Men jest tylko JEDEN słabszy kawałek. tu... nie ma może jakiś słabych numerów, ale są tylko 3-4 które się wyróżniają, w tym tylko jeden naprawdę znakomity :D po prostu mniej tu czuję jakiegoś własnego muzykowania, a więcej tych wzorców, schematów i innych takich.
Eeee tam. Na nowym The Men też nie ma własnego muzykowania, tylko wpływy są znacznie bardziej rozstrzelone. Zresztą największym problemem "Open Your Heart" są po prostu niewłaściwe melodie, a przez to również atmosfera. Debiut mi robi znacznie lepiej, chociaż też bez większych ekscytacji.
To najnowszy The Men już kompletnie wytrąci Cię z równowagi, bo tam wpływy też mocno rozstrzelone, tylko wszystko jakby przyjemniejsze, wiosenne właśnie ;] I choć poprzednią bardzo lubię, to jednak nowa mi chyba bardziej robi.

A odnośnie bohaterów tematu, te "piszczące" gitary i nowofalowe konotacje na "The Horror" bardzo fajnie współgrają z dudniącym basem. Wokal mógłby być bardziej wysunięty, odważny, bo czasem mam wrażenie, że koleś jedzie praktycznie na tym samym schemacie w każdym utworze. No i faktycznie w takim "Bodies in the Dunes" czy "Cyclotron" da się wyczuć inspirację Łabędziami. Dobra płyta. Mam nadzieję, że na następnym długograju pójdą bardziej w rejony "West World" - kapitalny, transowy numer.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
twoja_stara_trotzky

15-03-2013, 15:34

nowy The Men mnie rozczarował, brakuje mi epiki poprzedniej. tego garażu i solówek po 10 minut.
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

Re:

15-03-2013, 17:42

Skaut pisze: A odnośnie bohaterów tematu, te "piszczące" gitary i nowofalowe konotacje na "The Horror" bardzo fajnie współgrają z dudniącym basem. Wokal mógłby być bardziej wysunięty, odważny, bo czasem mam wrażenie, że koleś jedzie praktycznie na tym samym schemacie w każdym utworze. No i faktycznie w takim "Bodies in the Dunes" czy "Cyclotron" da się wyczuć inspirację Łabędziami. Dobra płyta. Mam nadzieję, że na następnym długograju pójdą bardziej w rejony "West World" - kapitalny, transowy numer.
A obczaiłeś też EP-kę "The Grid"? Jak nie, to polecam, bo też niezła. Momentami podoba mi się bardziej niż longplay.

Awatar użytkownika
sadhu
starszy świeżak

19-03-2013, 00:33

twoja_stara_trotzky pisze:nowy The Men mnie rozczarował, brakuje mi epiki poprzedniej. tego garażu i solówek po 10 minut.
No to jeszcze można było przełknąć, ale tego farmerskiego grania już nie bardzo, tesknię w tym wypadku jeszcze za mocną dwójki, trójka była wakacyjna chociaż czasami wkurwiająca, a tego Pop. 1280 nie znam, ale zabiorę się za The Horror, ta laska ze zdjęcia jest całkiem apetyczna. Wokalistka jak mniemam.
Awatar użytkownika
Triceratops
Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów

08-08-2013, 10:12

sie pojawilo
woodpecker from space
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

08-08-2013, 20:51

Triceratops pisze:sie pojawilo

Gdzie? Chętnie posłucham przed premierą :) Jedynka mi się na dłuższy czas zapętliła więc oczekiwania mam spore :)
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

08-08-2013, 21:08

Do tej pary z Sacred Bones Rec. która pojawiła się w tym temacie od się dorzucę jeszcze Psychic Ills, dobre psychodeliczne granie zakorzenione gdzieś na przełomie lat 60/70.
Awatar użytkownika
Triceratops

08-08-2013, 22:14

harvestman pisze:
Triceratops pisze:sie pojawilo

Gdzie?
no tu i owdzie jest
woodpecker from space
Awatar użytkownika
Triceratops

14-08-2013, 10:48

oh co za silence.... O_O
woodpecker from space
Awatar użytkownika
harvestman
weteran forumowych bitew

15-08-2013, 08:29

Triceratops pisze:oh co za silence.... O_O
Tak, Metallika gra koncerty w Chinach i wszyscy śledzą setlisty, to dlatego :)
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

27-08-2013, 22:33

Nawet niezła ta nowa płyta. Przynajmniej trzyma poziom poprzedniczki, chociaż miałem nadzieję, że mnie czymś zaskoczą. Pozytywne jest to, że wpuścili chyba jeszcze więcej powietrza do tej muzyki. Mam wrażenie, że jest tam więcej przestrzeni, dzięki czemu kolejne odsłuchy nie wykańczają tak bardzo biednego słuchacza, co jednak grozi przy takim jazgocie. Wciąż słychać post-punkowe korzenie - jest ta charakterystyczna rytmika i to dziwne tło, o którym ciężko powiedzieć skąd się je zna, bo słyszało się je w co drugiej kapeli z pierwszej połowy lat 80-tych.

Awatar użytkownika
Skaut

27-08-2013, 22:45

longinus696 pisze:Nawet niezła ta nowa płyta. Przynajmniej trzyma poziom poprzedniczki, chociaż miałem nadzieję, że mnie czymś zaskoczą. Pozytywne jest to, że wpuścili chyba jeszcze więcej powietrza do tej muzyki. Mam wrażenie, że jest tam więcej przestrzeni, dzięki czemu kolejne odsłuchy nie wykańczają tak bardzo biednego słuchacza, co jednak grozi przy takim jazgocie. Wciąż słychać post-punkowe korzenie - jest ta charakterystyczna rytmika i to dziwne tło, o którym ciężko powiedzieć skąd się je zna, bo słyszało się je w co drugiej kapeli z pierwszej połowy lat 80-tych.
a dodatkowo nadal przyciąga i ma już zalążek własnego charakteru. Bardzo równa płyta, chyba nawet bardziej mi się podoba niż debiut. Mam wrażenie, że na "Imps Of Perversion" jest jeszcze więcej niespokojnego nerwu, choć nadal wokal wydaje być się zbyt monotonny i jednowymiarowy.
Coś tam było! Człowiek!
Awatar użytkownika
longinus696
zahartowany metalizator

Re:

27-08-2013, 22:51

Skaut pisze: a dodatkowo nadal przyciąga i ma już zalążek własnego charakteru. Bardzo równa płyta
Właśnie miałem to dopisać jeszcze. Czyli jednak daje się to zauważyć.
Skaut pisze: nadal wokal wydaje być się zbyt monotonny i jednowymiarowy.
Zgadza się. Najsłabszy element tej układanki.

ODPOWIEDZ