Vola

nie tylko metalem człowiek żyje :)

Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed

Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

Vola

30-01-2016, 16:27

Nie Żelazowa, nie Stalowa, nie Sękowa i nie dzielnica Warszawy. Ta Vola jest z Danii, a ściślej mówiąc z Kopenhagi. Młody zespół w ubiegłym roku wydał własnym sumptem debiutancki album Inmazes, który w szerszej dystrybucji ukaże się w Europie w tym roku.

Obrazek

Obrazek

Aktualny skład Vola;
Asger Mygind - wokal i gitary,
Nicolai Mogensen - bas,
Martin Werner - klawisze, elektronika,
Felix Ewert - perkusja.
"Nigdy nie rozumiałem metalu" -
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

Re: Vola

30-01-2016, 16:28

Obrazek

INMAZES – VOLA
2015 (w Polsce 2016), Mascot Records

Parafrazując słowa Szekspira; „Dobrze się dzieje w państwie duńskim”. Młody zespół z Kopenhagi debiutuje albumem, który jest prawdziwym popisem kreatywności. Przy okazji Duńczycy udowadniają, że nie trzeba silić się na ponowne wymyślanie prochu, żeby zaskoczyć świeżą i dopracowaną od początku do końca muzyczną wizją. Inmazes zawiera muzykę, która skutecznie opiera się zaszufladkowaniu, chociaż paradoksalnie jej komponenty stosunkowo łatwo można wyłuskać z tej precyzyjnie ułożonej dźwiękowej mozaiki. Bowiem już otwierający album The Same War zawiera wszystkie elementy, które w rozmaitych proporcjach przewijają się przez całą płytę. Mamy zatem djent’owe riffy spod znaku Meshuggah lub Tesseract, niesamowity groove i niezwykle integralnie brzmiącą w tym kontekście nowoczesną elektronikę, przywodzącą na myśl dokonania Moderata. Klawiszowe motywy idealnie wpasowane są w zawiłe struktury rytmiczne, jak np. w Stray The Skies lub Starburn i - co charakterystyczne dla całego albumu - pomimo przebogatej faktury dźwiękowej, ani na moment nie pojawia się wrażenie przeładowania. Niezwykle umiejętne operowanie nastrojem wyróżnia Owls, gdzie odhumanizowaną polirytmię zestawiono z delikatnymi fragmentami w stylu nowoczesnego prog-rocka, zaś przepiękny singlowy utwór Emily osnuty jest wokół wysmakowanych brzmień elektronicznych, kojarzących się z przywołanym wcześniej Moderatem. Pomimo zaawansowanych rozwiązań formalnych i brzmieniowych, nie byłoby to wydawnictwo tym czym jest, gdyby nie znakomita warstwa wokalna. Bowiem zarówno futurystyczny Feed The Creatures, iście euforyczny Gutter Moon jak i fantastycznie rozbujany A Stare Without Eyes charakteryzuje ta sama wyborna nośność. Dotyczy to zresztą większości utworów na Inmazes. Całość materiału spięta jest klamrą w postaci oryginalnego brzmienia, o niezwykle spójnej palecie barw, zresztą bardzo dobrze korespondującą z okładką albumu. Inmazes zawiera muzykę niewątpliwie zyskującą przy każdym kolejnym odsłuchu, a wychwytywanie kolejnych brzmieniowych i produkcyjnych niuansów, dostarcza niemałej satysfakcji.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Drone
mistrz forumowej ceremonii

30-01-2016, 17:10

Miej Pan litość.
Przegrana jest na wyciągnięcie ręki.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

30-01-2016, 17:15

Miej Pan smak.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Drone

30-01-2016, 17:21

Póki co mam absmak po próbkach z yt. Włączam BLASPHEMY na odtrutkę i odzyskanie władzy w członkach.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

30-01-2016, 17:57

Drone pisze:Póki co mam absmak po próbkach z yt. Włączam BLASPHEMY na odtrutkę i odzyskanie władzy w członkach.
Z jutubowni to sobie można właśnie co najwyżej Blasphemy słuchać. Czy z dwudziestopięcioletniej kasety, czy z YT, w tym akurat przypadku na jedno wychodzi :) .
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Drone

31-01-2016, 12:17

Widzisz, różnica polega na tym, że BLASPHEMY nagrało dzieła wybitne, wysmakowane i o klasycznych proporcjach, więc nawet jak puścisz to w Żuku z kaseciaka, to będzie brzmiało dobrze. Natomiast to, co proponujesz, to pretensja i grafomaństwo. Nie pomoże tu nawet sprzęt za 100k.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

31-01-2016, 12:27

Drone pisze:Widzisz, różnica polega na tym, że BLASPHEMY nagrało dzieła wybitne, wysmakowane i o klasycznych proporcjach, więc nawet jak puścisz to w Żuku z kaseciaka, to będzie brzmiało dobrze. Natomiast to, co proponujesz, to pretensja i grafomaństwo. Nie pomoże tu nawet sprzęt za 100k.
Używanie takich przymiotników wobec dźwięków wygenerowanych podówczas w piwnicy przez Blasphemy, rozśmieszyło by chyba i ich samych. W jednym jednak muszę się z Tobą zgodzić; Żuk-blaszak jest idealnym miejscem odsłuchowym dla tych "wybitnych dzieł". Najlepiej w drodze na (muzyczny) szrot.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Drone

31-01-2016, 12:29

Zaraz, zaraz. Chyba czegoś nie zrozumiałem. Chcesz powiedzieć, że "płyta", którą tu opisujesz, jest lepsza niż dowolny album BLASPHEMY?
Awatar użytkownika
Sybir

31-01-2016, 12:31

Kurwaćukoglu, w jakim celu Ty tutaj właściwie się produkujesz? Lubisz potem czytać swoje wpisy? ;)
nicram pisze:Antichrist niszczy UaFM w pięć sekund.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

31-01-2016, 12:51

Sybir pisze:Kurwaćukoglu, w jakim celu Ty tutaj właściwie się produkujesz? Lubisz potem czytać swoje wpisy? ;)
Pewnie chciałbyś usłyszeć coś w tym stylu; : "Żeby tacy jak Ty, mieli ból dupy". Ale nie, nic z tych rzeczy sympatyczny Kolego z Woli, ups, z Ursynowa.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

31-01-2016, 13:00

Drone pisze:Zaraz, zaraz. Chyba czegoś nie zrozumiałem. Chcesz powiedzieć, że "płyta", którą tu opisujesz, jest lepsza niż dowolny album BLASPHEMY?
Będziesz dla mnie wiarygodny w swoim uwielbieniu dla tych dźwięków, jeśli jeszcze dzisiaj zmienisz forumowy nick na Blasfemiusz, a w avatarze zobaczę kozę mierzącą z łuku. W przeciwnym razie uznam to co piszesz za prowokację, a Twoją retorykę za kolejny przejaw manifestacji forumowej prawdy etapu.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Sybir

31-01-2016, 13:05

Kurwaćukoglu pisze:
Sybir pisze:Kurwaćukoglu, w jakim celu Ty tutaj właściwie się produkujesz? Lubisz potem czytać swoje wpisy? ;)
Pewnie chciałbyś usłyszeć coś w tym stylu; : "Żeby tacy jak Ty, mieli ból dupy". Ale nie, nic z tych rzeczy sympatyczny Kolego z Woli, ups, z Ursynowa.
Nie, chciałbym przeczytać o prawdziwych powodach Twojej aktywności tutaj - nawet mimo obaw, że dopiero to mogłoby wywołać wspomniany ból :D Niemniej, proszę się nie martwić, z takimi dolegliwościami to ja sobie (w razie czego) poradzę.
Triceratops pisze:szczepic sie mozna na rzadko mutujace i w miare stale genetycznie wirusy, jak gruzlica, krztusiec, blonica czy np koklusz
Awatar użytkownika
Drone

31-01-2016, 13:08

Kurwaćukoglu pisze:
Drone pisze:Zaraz, zaraz. Chyba czegoś nie zrozumiałem. Chcesz powiedzieć, że "płyta", którą tu opisujesz, jest lepsza niż dowolny album BLASPHEMY?
Będziesz dla mnie wiarygodny w swoim uwielbieniu dla tych dźwięków, jeśli jeszcze dzisiaj zmienisz forumowy nick na Blasfemiusz, a w avatarze zobaczę kozę mierzącą z łuku. W przeciwnym razie uznam to co piszesz za prowokację, a Twoją retorykę za kolejny przejaw manifestacji forumowej prawdy etapu.
Zadałem proste pytanie. Czy jakakolwiek płyta BLASPHEMY jest gorsza od "dzieła" zaprezentowanego w tym temacie? Krótka piłka: tak czy nie? Bez pierdolenia farmazonów.
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

31-01-2016, 13:12

Sybir pisze:Nie, chciałbym przeczytać o prawdziwych powodach Twojej aktywności tutaj - nawet mimo obaw, że dopiero to mogłoby wywołać wspomniany ból :D Niemniej, proszę się nie martwić, z takimi dolegliwościami to ja sobie (w razie czego) poradzę.
Przejawiasz zdumiewającą tendencję do doszukiwania się drugiego dna tam, gdzie go nie ma. Skąd tyle w Tobie nieufności?
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Sybir

31-01-2016, 13:17

Kurwaćukoglu pisze:
Sybir pisze:Nie, chciałbym przeczytać o prawdziwych powodach Twojej aktywności tutaj - nawet mimo obaw, że dopiero to mogłoby wywołać wspomniany ból :D Niemniej, proszę się nie martwić, z takimi dolegliwościami to ja sobie (w razie czego) poradzę.
Przejawiasz zdumiewającą tendencję do doszukiwania się drugiego dna tam, gdzie go nie ma. Skąd tyle w Tobie nieufności?
Za dużo "Z archiwum X" w dzieciństwie. Plus skrzywienie zawodowe. Dziwi mnie po prostu, że ktoś - w tym przypadku Ty - nie zdaje sobie sprawy z tego, jak nieistotne dla naszego forum zespoły promuje ;) Jakie są motywy, jakie są cele?
535

31-01-2016, 13:19

Czy temat i opis dotyczy między innymi tego numeru?
[youtube][/youtube]
Plasfodeur
weteran forumowych bitew

31-01-2016, 13:21

stawiam tezę, że jest "wychowany na Trójce" i prowadzi działalność misyjną
Grrrówno!
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

31-01-2016, 13:21

Drone pisze:
Kurwaćukoglu pisze:
Zadałem proste pytanie. Czy jakakolwiek płyta BLASPHEMY jest gorsza od "dzieła" zaprezentowanego w tym temacie? Krótka piłka: tak czy nie? Bez pierdolenia farmazonów.
Obydwaj wiemy, że to są praktycznie nieporównywalne rzeczy. Więc proszę nawet nie próbować wpuszczać mnie w ten kanał. W tym co robiło Blasphemy (i wielu ich późniejszych epigonów), generowane przez nich dźwięki były tylko środkiem, a nie celem samym w sobie. Ich percepcja w ogromnej mierze zależała od stopnia zaangażowania czy też wtajemniczenia danego słuchacza. To jest poziom podświadomości. A fakt, że cieszą się takim uznaniem a nawet kultem w pewnych kręgach, to, no cóż, świadczy o autentyzmie tego co robili.
Baha Kurwaćukoglu
Awatar użytkownika
Kurwaćukoglu
postuje jak opętany!

31-01-2016, 13:25

Plasfodeur pisze:
stawiam tezę, że jest "wychowany na Trójce" i prowadzi działalność misyjną
Ja pochodzę z rodziny rolniczej, gdzie etos "Trójki" nie dotarł. Jedyne czego słuchałem w dzieciństwie to słuchowisko W Jezioranach emitowane na PR I.
Baha Kurwaćukoglu
ODPOWIEDZ