dark/noire jazz
Moderatorzy: Nasum, Heretyk, Sybir, Gore_Obsessed
- zekke
- weteran forumowych bitew
dark/noire jazz
W klimacie Bohren & Der Club of Gore / The Kilimanjaro Darkjazz Ensemble. Znacie? Szukalem i sprawdzilem pare bandow ale wszystkie jakies wesole i mialkie.
- 4m
- longinus696
- zahartowany metalizator
- longinus696
Brałeś już Relanium dzisiaj ? ; )
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel
http://musicamok.pl/" onclick="window.open(this.href);return false;
- Riven
- Biały Weteran Forume Tańczący na Kurhanach Wrogów
- Kontakt:
nie wiem, czy to pasuje do gatunku, ktory opisales, ale jesli chcesz posluchac doslownie mrocznego jazzu, to natychmiast wal Keith Jarrett - Vienna Concert. Po Part 2 bedzie trzeba Cie zdrapywac z ziemi; uzyje popularnego ostatnio porownania - wiekszosc black metalu to przy tym domowe przedszkole. pisze o tej plycie juz ktorys raz, ale warto, bo zakladam, ze zgniecie kazdego o Dobrym ; )) guscie.
this is a land of wolves now
- Riven
- Kontakt:
- Riven
- Kontakt:
vienna pt.1 zaczyna sie pozytywnie, faktycznie. ale zobacz co sie dzieje od 24 minuty.
ale ja najbardziej lubie part 2, ktore znam chyba na pamiec. to juz czysta czern od poczatku do konca. skojarzenia: "Krzyk" Muncha i "Ksiadz B" (swoja droga Vienna to wg. mnie najlepszy soundtrack do Bataille'a).
btw, to jest czysta improwizacja od poczatku do konca, wszystko zagrane na miejscu, bez przygotowania. Bog.
ale ja najbardziej lubie part 2, ktore znam chyba na pamiec. to juz czysta czern od poczatku do konca. skojarzenia: "Krzyk" Muncha i "Ksiadz B" (swoja droga Vienna to wg. mnie najlepszy soundtrack do Bataille'a).
btw, to jest czysta improwizacja od poczatku do konca, wszystko zagrane na miejscu, bez przygotowania. Bog.
- Riven
- Kontakt:
- 4m
Z mrokiem ten Jarrett ma tyle wspólnego, że jest czarny... I fortepian też miał czarny i czarne, mroczne klawisze w nim
Wydaje mi się, zekke, że poza tymi 2 hordami niczego w tym temacie więcej nie znajdziesz takiego dobrego. Generalizując - na wolnych fragmentach np. Milesa można improwizować i bardzo podobny efekt się osiągnie co powyżej. Szukasz więcej - wróć do klasyki. Ameryki nikt tutaj nie odkrywa.

from the thunder
and the thought
and the chaos
that free the form
and the thought
and the chaos
that free the form
- Riven
- Kontakt:
- 4m
- zekke
2 czesc zdecydowanie bardziej ok chociaz w pewnych momentach tez rozmienia sie na drobne. Gdyby z obu (1:08 ) wyciac ~35 minutowy fragment to bylby calkiem niezly material (oczywiscie nie mowie ze calosc jest hujowa, poprostu nie o to mi chodzi w tym momencie).
Ostatnio zmieniony 20-01-2008, 21:26 przez zekke, łącznie zmieniany 2 razy.
- Riven
- Kontakt:
4m > jak to dla Ciebie nie jest 'zle', to nie mamy o czym mowic ; )
nie wiem co to jest noire jazz, i moze do tej szufladki to nie pasuje, ale poza tym to sam mrok i nie wiem jak mozna tego nie slyszec.
zupelnie z innej beczki - do tego tematu podchodzi mi Shub Niggurath - Les Morts Vont Vite. wiem, ze to zeuhl, ale w sumie czy to wazne? jest jazz i sa Przedwieczni - czego chciec wiecej? ; )
nie wiem co to jest noire jazz, i moze do tej szufladki to nie pasuje, ale poza tym to sam mrok i nie wiem jak mozna tego nie slyszec.
zupelnie z innej beczki - do tego tematu podchodzi mi Shub Niggurath - Les Morts Vont Vite. wiem, ze to zeuhl, ale w sumie czy to wazne? jest jazz i sa Przedwieczni - czego chciec wiecej? ; )
- longinus696
Zdecydowanie "Les Morts Vont Vite". Skrajna psychoza. Zeuhl ku chwale Wielkiego Cthulhu. Wprawdzie to inna jazda niż wspomniane na początku kapelki, ale można wcisnąć do tego tematu (tym bardziej, że satysfakcja gwarantowana).
The imagination is a muscle. It has to be exercised. Luis Bunuel